![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
ustawianie dns
Witam,
Mam pewien problem do rozmwiazania, ale z Wasza pomoca, bo sam sobie nie poradzę. Chciałem postawić FTP'a, ale niestety napotkałem na przeszkodę, której nie mogę ominąć. ![]() Posiadam stałe łącze, ale nie mam zewnętrznego IP. Jest to w bloku 10-cio piętrowym, każdy użytkownik ma swoje wewnętrzne IP , a zewnętrzne jest tylko jedno - sieci. Sieć zakładał provider. Niestety nie widać mnie na zewnątrz, a co za tym idzie mój FTP (serwer jest skonfigurowany - thx Majonez i działa) jest tylko dostępny dla ludzi po lokalnej ![]() Co zrobić, żeby było mnie widać na zewnątrz ? Dodam jeszcze, że zarejestrowałem domenę na cjb.net Może ktoś z tego korzystał i wie jak tam ustawić te dns'y i całą resztę, żebym był widziany na zewnątrz? Mam nadzieję, że ktos z Was pomoże mi. Z góry dziękuję. |
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.05.2001
![]() |
Ja musialem pisac podanie do administratora o ip zew. Po pozytywnym rozpatrzeniu mi przydzielili i dostalem maila z dokladnymi adresami DNS i bramkami.No oczywiscie z adresem zewnetrznym.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
jeeli mozesz dostać sie na serwer routujacy przez ftp lub telnet to mam taki malenki programik tunelujacy pod linuxa
jak bedzie potrzebny to daj znac |
|
|
|
|
|
#5 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Załatw sobie przekierowanie u admina na jakis port. Tylko nie na 21 bo napewno sie nie zgodzi. Proponuje jakiś w okolicy 400 bo mało programów na nich pracuje. Pamietaj jednak że wszystkie programy w sieci kozystajace z tego portu przestaną działać. Na zawnątrz bedziesz widziany jako xxx.xxx.xxx.xxx:zzz gdzie x to ip serwera a z to twój przekierowny port. W taki sposób zadziałaja wszystkie programy peer2peer w trybie aktywnym no i ftp powinno zacząc chodzic. Jesli chodzi o ftp ( uzywam bulletproofa ) to miałem taki błąd że po zalogowniu sie osoby z poza sieci na moim ftp wystepował bład przy wysyłaniu listy udostepnianych katalogów i plików, a następnie rozłaczało ją. Nie wiem w czym błąd ale wyglądało na to ze dane nie mogły opuścić sieci. No ale to juz jakiś sukces bo serwer był widziany z zawnątrz. Jeśli ktos wie co zrobiłem nie tak z tym ftp to prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniany przez Ziele : 24.10.2002 o godz. 11:09 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Gość
|
Witam,
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie - Jakim programem sprawdzić, które porty są wolne, a które są zajęte? System - WinXP. |
|
|
|
#8 | |
|
Gość
|
Cytat:
![]() Po wpisaniu netstat -n wyskoczył mi tylko jeden port - 1225 :o Czy to znaczy, że tylko jeden mam wolny ? |
|
|
|
|
#9 |
|
Gość
|
Acha, zapomniałem napisać, dzwoniłem do providera, uzyskałem mniej więcej pozytywną odpowiedź.
![]() To znaczy, że mogą zmapować mi taki port, ale najpierw muszą sprawdzić, czy jest jakiś wolny. Wszystko wyjaśni się we wtorek
|
|
|
|
#10 | |
|
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Portów do wyboru jest bardzo dużo. Tylko niewielka część jest uzywana. Ja przekierowanie załatwiłem z adminem sieci od ręki wiec u innych też nie powinno byc problemu.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Gość
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Teraz muszę czekać do wtorku - wtedy się wszystko wyjaśni.
|
|
![]() |
|
|