Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.05.2003, 18:29   #16
simensm35
Bywalec

Data rejestracji: 10.08.2002
simensm35 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Uziemnienie komputera...

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz ...w czasie pracy komputera, gdy lekko dotykałem zewnętrzną częscią dłoni obudowę komputer czułem lekkie swędzenie co oznacza ,że na mojej obudowie jest napięcie...!!!

Postanowiłem go uziemnieć i podłączyłem obudowę z kaloryferem ...gdy podłączałem już kabelek do śrubki mocno iskrzyło...hmmmm :o
Może ktoś wie skąd mam takie napięcie na obudowie...?
I czy dobrze że go uziemniłem...?

.................Pozdrawiam
1.Według mojej wiedzy nasze komputerki biurkowe(fajna nazwa)zaopatrzone są w zasilacze impulsowe(beztransformatorowe)o dużej wydajności prądowej przy stosunkowo małych wymiarach.Jako że na tych zasilaczach występuje napięcie niebezpieczne dla życia muszą być "z mocy prawa" zerowane.Ponieważ obudowa zasilacza połączona jest z trzecim przewodem ZERUJĄCYM przewodu zasilającego a ta styka styka się z obudową kompa,każde przebicie lub ładunki statyczne powinny być odprowadzone tym trzecim przewodem do zera sieci energetycznej.
2.Łaskocze cię w łapki jak dotykasz obudowy,to znaczy że gniazdeczko zasilające lub przedłużacz nie ma kołka zerującego albo ma ale jest nie podłączony.
3.Starsze instalacje elektryczne wykonywane były jako dwuprzewodowe:faza(czarny lub brązowy)i zero(zawsze niebieski!).W gniazdku z kołkiem właśnie ten kołek jest połączony z zerem(tym niebieskim przewodem).W razie jakiejś draki cały ładunek elektryczny odprowadzony jest trzecim przewodem w kabelku zasilającym do kołka i dalej do zera sieci i wywala bezpiecznik.
3.Nowsze sieci muszą być(wymogi UE) wykonywane jako trójprzewodowe:faza czarny lub brązowy,zero niebieski,i trzeci przewód-zerujący-zawsze żółto-zielony podłączony do kołka zerującego.Ten trzeci przewód spełnia taką samą rolę jak niebieski w sieci dwóprzewodowej,ale o wiele trudniej o pomyłkę.
Teraz wyobraź sobie co się stanie,gdy sąsiad w łazience mając gniazdko bez kołka i pralkę co "łaskocze",połączy jej obudowę z kaloryferem bo tak będzie najwygodniej?Pełne napięcie zasilania pójdzie na kaloryfer,sąsiad tego nawet nie zauważy a ty możesz unowocześnić kompa po wymianie wypalonych bebechów.Oczywiście tak nie musi się stać,ale poco kusić los?Radzę sprawdzić gniazdka i przedłużacze-wystarczy do tego śrubokręt z neonówką,a jak nie to znajomy maniak elektroniki wyjaśni ci co i jak.
Pozdrówka, simensm35
simensm35 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: