![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Użytkowanie telefonu DECT
Kupiłem sobie stacjonarny, bezprzewodowy telefon typu DECT. Słuchawka zasilana jest dwoma akumulatorkami typu AAA. Sprawa, którą chcę poruszyć, nie jest opisana w instrukcji obsługi. Czy po naładowaniu akumulatorków lub po przeprowadzonej rozmowie, odkładać słuchawkę na bazę -dzięki czemu akumulatorki będą ciągle doładowywane, czy też lepiej nie odkładać i pozwolić akumulatorkom na rozładowanie do końca, po czym naładować je do pełna
Jaki sposób będzie najkorzystniejszy dla akku Rozmawiałem z kilkoma osobami, mającymi takie telefony i opinie na ww. temat są różne.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Je***380;eli to akku NiMH to oczywi***347;cie lepiej je roz***322;adowywa***263; do ko***324;ca ze wzgl***281;du na efekt pami***281;ci, ALE:
- zanim je zaje***378;dzisz to troche minie - akku drogie nie s***261; - ryzykujesz ze telefon "padnie" i kto***347; sie nie dodzwoni Wi***281;c moim zdaniem nie warto sobie tym g***322;owy zawraca***263;, u***380;ywaj go normalnie. A jakby***347; zauwa***380;y***322; jakies znaczny spadek wydajno***347;ci akku to zawsze mo***380;esz zapu***347;ci***263; refresha w BC700 . Albo profilaktycznie raz na p***243;***322; roku
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
teoretycznie tak,ale...
ja od dobrych kilku lat mam telefon bezprzewodowy siemensa, zasilan jest 2x aku. Ni-cd, czyli tym bardziej powinno sie jej rozladowwac do konca. telefon nie wylacza sie podczas rozmowy, odlozony od bazy "trzyma" okolo 6 dni. wiec tak jak napisal sorbus- zanim je zajdziesz- troche czasu minie, nawet nie wiem czy je zajedziesz w taki sposob, czy po prostu same od siebie straca swoje wlasciwosci. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Najpierw odnosnie samych aku.
uzywalem w siemens gigaset 4010comfort i objaw byl taki ze jak tylko sluchawka stracila kontakt z bateriami. Bo wyciagalem np by podladowac w ladowarce wraz z funkcja odswierzania. To i tak po wlozeniu z powrotem do sluchawki telefon widzial je jako puste. Poprostu nie wiedzial jaki ma stan - Normalnie zaczynal je od nowa ladowac z bazy. Tak caly czas twierdzil ze nie naladowane. Ale nie o tym chcialem. Wczoraj padl na amen i nie znajduje mi bazy. Problem w tym ze nie jestem pewien czy padla sluchawka czy sama baza. Nie potrafie tego sprawdzic. Przez ten okres troche sie juz zmienilo w telefonach i czy jest sens szukac tego modelu ( ale interesuje mnie nowy o co raczej ciezko bedzie) Czy tez kupic najprostrzy model chocby siemensa i bedzie prawie to samo.
|
|
|
|
#5 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak sie tylko wtrace - NiMH nie posiadaja efektu pamieci. Efekt ten posiadaly wycofane juz ze wzgledu na szkodliwosc dla srodowiska ogniwa NiCd.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
ale to tylko moje zdanie ![]() W ka***380;dym razie z reanimowaniem starego trupa nie ma co si***281; wyg***322;upia***263;, w tej chwili - nie op***322;aca si***281;. Nowy i spok***243;j, gwarancja, zero czyjej***347; sk***243;ry, t***322;uszczu i potu...
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Miałem kiedyś telefon Nokia 3210 z akumulatorem NiMH... efekt pamięci jak najbardziej występował
|
|
|
|
#8 |
|
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Wydaje mi się że akumulatorki w telefonach stacjonarnych są zawsze mniejszej pojemności czyli nie są "wyżyłowane" parametry na maksa - w przeciwieństwie do tych 2800mA i komórkowych (mała objętość). Tym samym i efekt pamięci a w szczególności NiMH jest pewnie znikomy. Mam Siemensa już jakieś 7 lat i ciągle działa na oryginalnych akumulatorkach AA SANYO 700mA i na dodatek NiCd. Wyjęty ze stacji trzyma jeszcze 2-3 dni.
Pewnie też nie bez znaczenia jest ciągłe ich doładowywanie prądem podtrzymania. Ponieważ ostatnio nabyłem drogą kupna słynną BC-700 to aż z ciekawości sprawdzę ich pojemność. Floduje bo już nie mogę edytować. Test BC-700: 678 mA i 685 mA - co jak na akumulatorki 700mA Ni-Cd z 2001 roku będące cały czas w telefonie uważam za bardzo dobry wynik. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 19.10.2008 o godz. 19:04 |
|
|
|
![]() |
|
|