Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.09.2002, 12:56   #31
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
CZY MUSISZ OTWIERAĆ DRUGI TOPIC W TYM SAMYM TEMACIE
Już w poprzednim sie produkowałem więc tu ci tylko powtórze:

Pokusiłem się o mały bilans i wyszło na to że przez ostatnie 1,5 roku złożyłem 26 maszyn na AMD (Athlon & Duron) i 6 na Intelu (PIII, P4 i Celeron). Nie będę tu stawał po żadnej ze stron bo nie nie mam na to ochoty, a sam stosowałem we własnych kompach zarówno jednostki AMD jak i Intela, więc nie mozna mnie posądzić o stronniczość. Powiem tylko, że na tych 26 kompów z AMD nie miałem ani jednej reklamacji, nie mówiąc już o połamanych czy pokruszonych prockach. Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo trzeba chcieć żeby taki procesor uszkodzić ? Przyznam nawet że przy składaniu nie zawsze obchodziłem się z radiatorem i procesorem jak z jajkiem. Czasem, trzeba było użyć naprawdę dużej siły żeby zapiąć ten radiator na procku a i tak nic nie pękało ani się nie kruszyło. Różnica jest taka że na P4 jest na chipie metalowa osłona, a na AMD nie. I tyle ! Ta osłona faktycznie chroni układ, ale dla kogoś kto zna się na rzeczy brak takiej blaszki to żaden problem.
Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ?
Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ?

Co do grzania się procesorów - faktycznie AMD wytwarzają więcej ciepła, ale jednocześnie ich dopuszczalna temperatura tez jest wyższa.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 25.09.2002 o godz. 13:56
Sebastian997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2002, 13:04   #32
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: po I niczego nie zachwalam.....

Cytat:
Świerszcz napisa***322;(a)
.....bo go jeszcze nie mam. Tylko skoro Athlon jest tak szybki to tego Celerona nawet w takiej głupiej gierce powinien "ostro puścić z torbami" a tu co więc widocznie nie jest on taki wspaniały.
Nie rozumiesz! Nie pamietam jakie karty byly w tym sprzecie ale zakladam ze GF a to sa karty ktory dzialaja praktycznie tak samo na procesorach rzedu 700Mhz jak i 1.8 czy wyzszych!!!!! Po prostu te karty maja TNL i wszystkie obliczenia wykonuja same - co z tego ze procek moze przeliczyc wieceje danych jak musi czekac na karte graficzna?? To dlatego nie widac roznicy! Wpakuj jakas wypasiona karte albo karte graficzna z Kyro ktore skaluje sie z predkoscia procesora to wszystko bedzie jesne i boski celek 1.7 bedzie gdzies o polowe wolniejszy od A1.7 hehehe i to nie zart tylko powaznie pewnie tak bedzie hehe Zreszta zaraz podesle link do testu na TwojePC to sam zobaczysz ze Celeron 1.7 to ledwo wytrzymuje konkurencje Durona 1.3 a i jemu czasto ulega.
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_celeron_17
Stary 25.09.2002, 13:13   #33
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Pedros.....

Cytat:
Świerszcz napisa***322;(a)
....ale w sklepie twierdzą (i to w kilku) że włąśnie na płytach dla AMD nie ma takiej możliwości ustawienia temperatury, aby komp się wyłączył. Mówią natomiast że istnieje taka możliwośc dla Intela, dlatego mówię o tym "paleniu" się procków.
Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.
Stary 25.09.2002, 13:49   #34
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: Re: Pedros.....

Cytat:
Pedros napisa***322;(a)

Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.
Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!!
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 13:54   #35
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Thumbs up Re: Re: Re: Pedros.....

Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)

Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!!
3 tematy.
Stary 25.09.2002, 18:50   #36
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Intel króluje

Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 19:00   #37
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Intel króluje

Cytat:
kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz...
To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+ Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5
Stary 25.09.2002, 19:07   #38
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Intel króluje

Cytat:
kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O czym ty mówisz? Athlon XP 3000+, to już wyszedł?.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 19:55   #39
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Dla niego te etmperatury sa normalne, juz od zamieszchlych czasow tak jest, co wcale nie wplywa na jego stabilnosc, poprostu tak jest zbudowany i tyle, a jak zalozysz dobry wiatrak to ci 45 stopni nie przekroczy, a do 75 chodzi spokojnie bez zwisu. Takze zobacz jaki masz zapas, a intele sie grzeja i co zwalnia ci kompa (shit na maxa) Juz wole zeby mi sie zwiesil przy 90 niz zeby mi gra jakakolwiek zwalniala
Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)
Stary 25.09.2002, 20:00   #40
Ice
***Fakt jest faktem..***

Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem co ludzie czepiają się tak grzania Athlonów - przecież ma on taką temperaturę pracy. Myślę, że wymyśłają to użytkownicy procesorów Inlela - bo nie mają co innego wymyślić przeciw AMD, a tak wogóle to ja się cieszę, że mam procesor firmy AMD -idzie zima przynajmniej będę miał cieplej w pokoju. :-D :-D :-D

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 20:02   #41
ZiP
Wyjadacz

ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
MarioNet napisa***322;(a)

Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)
Tu masz rację - P4 zwolni taktowanie po zaprzestaniu działania wentylatora, heh... on nawet zwolni, gdy nie będzie w ogóle żadnego chłodzenia (nawet bez radiatora)!

Procesory AMD z niedziałającym wentylatorem będą jedynie zawieszały komputer, ale nigdy się nie spalą. Dopiero zdjęcie radiatora spowoduje, że procesor firmy AMD zapali się.
Stary 25.09.2002, 20:03   #42
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)

No brawo.... nawet bym ci uwierzyl w to ze p4 sie nie grzeje gdyby nie fakt ze koles ma kompa opartego wlasnie o ten procek - i co? Moze i faktycznie grzeje sie mniej ale jakos nie zauwazylem roznicy. Ani u niego ani u mnie ocieplenie nie siega dalej jak do radiatorka i tyle. A kogo obchodzi czy procek w czasie pracy ma 40 stopni czy 50? zawsze zanim zagrasz zdejmujesz wentylator z procesora i pocieszasz sie ze jednak AMD jest cieplejszy? :-D :-D No jest to jakies pocieszenie jak AMD z zegarkiem 1.66 Mhz rozwala tego Twojego potwora 2Mhz jak chce buhehehehehe...
No plemnik jak zawsz masz racje!!! Pozatym nie mów co ma kolega - sam dobrze wiesz że to żadna opinotwórczość. Ja mam kolege, który ma syrenke i zawsze mówi że to najlepszy samochód, no bo co ma powiedzieć?

BTW: I nie wściekaj sie od razu na mnie że mam P4. Mam i tyle i wzbraniam sie od opini że AMD jest do d.... WCALE NIE. Cieszę się że jest konkurencja bo ceny idą w DÓŁ

PS. Mój P4 jest chłodzony ogniwkiem Peltiera (moc 65W) i procek ma temp. w stanie spoczynku 19C a obciążony dochodzi do 45C. Jak na pewno się orientujesz im wyższa temp. danego układu, tym krótsza jego żywotnosc - ale to i tak nie ma znaczenia przy tym postępie techniki jaki mamy.

PS. PANOWIE PAX, PAX, PAX 8)

Ostatnio zmieniany przez MarioNet : 25.09.2002 o godz. 20:06
MarioNet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2002, 21:48   #43
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Intel króluje

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+ Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5
Nie nabijaj się z kolegi. Skąd wiesz ? A może do niego co rano podjeżdża cysterna z ciekłym azotem ? :-D :-D :-D
Sebastian997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2002, 10:57   #44
mac11
Bywalec

Data rejestracji: 15.01.2002
mac11 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation tylko AMD

ja posiadam prehistoryczny procesor Intel Pentium II 233 MHz
i to mi na razie w zupełności wystarcza.
Ale jakbym miał zmieenić to tylko na AMD Athlon.

Testy mówią same za siebie
Stary 27.09.2002, 11:05   #45
mac11
Bywalec

Data rejestracji: 15.01.2002
mac11 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Arrow tylko AMD

Trzeba też wziąć pod uwagę fakt oznaczeń Athlon'ów, bo np. Athlon XP 2000 nie oznacza prędkości 2 GHz, tylko ok. 1,6 GHz (dokładnie nie napiszę, bo nie chce mi się tera sprawdzać).
I właśnie ten Athlon XP 2000 dorównuje w testach Pentium'owi IV 2 GHz
Gdyby porównać te procesory o takich samych częstotliwościach, to myślę, że Intel pozostałby w tyle.

TYLKO Advanced Micro Devices

Twoje uprawnienia: