Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   VIA Apollo KT133A (https://forum.cdrinfo.pl/f5/via-apollo-kt133a-41088/)

siwy_mw 13.10.2004 14:09

Ja mam MSI K7T PRO 2 TURBO na 133A i chodzil na niej 2600+ bez problemu i w biosie byl widziany jako 2600+ teraz mam 2000+ na Thortonie i w biosie widzi tylko czestotliwosc czyli 1666mhz chodzily tez wszystki durony tylko w biosie byly krzaczki ale pod windowsem pokyzawalo i chodzil tak jak powinien .

icemac 13.10.2004 14:13

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
Ja mam MSI K7T PRO 2 TURBO na 133A i chodzil na niej 2600+ bez problemu i w biosie byl widziany jako 2600+ teraz mam 2000+ na Thortonie i w biosie widzi tylko czestotliwosc czyli 1666mhz chodzily tez wszystki durony tylko w biosie byly krzaczki ale pod windowsem pokyzawalo i chodzil tak jak powinien .

roznie jest z roznymi plytami

u jaednych tak u innych inaczej :)

Igloo 15.10.2004 07:40

no i dupa!! 300 poszły w kibel!! płyta uruchomiła się z 2200+ ale winzgrozaXP już nie odpaliła :(
procesor wykrywa jako "nieznane 2000MHz" lecz tylko po skasowaniu cmos'a. po rebocie wywala co o niesprawności cpu lub biosu.
zobaczym w poniedziałek czy kasiora wywalona w błotko czy też nie. naszczęście kumpel ma nowszą płytkę to może się wymienimy na procesory (duron 1300, oczywiście mi dopłaci)

memorando 15.10.2004 08:03

Cytat:

Napisany przez Igloo
no i dupa!! 300 poszły w kibel!! płyta uruchomiła się z 2200+ ale winzgrozaXP już nie odpaliła :(
procesor wykrywa jako "nieznane 2000MHz" lecz tylko po skasowaniu cmos'a. po rebocie wywala co o niesprawności cpu lub biosu.
zobaczym w poniedziałek czy kasiora wywalona w błotko czy też nie. naszczęście kumpel ma nowszą płytkę to może się wymienimy na procesory (duron 1300, oczywiście mi dopłaci)

zmien vcore na 1.7 volta to ruszy winda

Piterniel 15.10.2004 10:05

Cytat:

Napisany przez Igloo

Uaktulnij BIOS koniecznie do najnowszej wersji ja jeszcze tego nie zrobiłeś

PS. Athlon 2200+ ma 1800 MHZ :)

icemac 15.10.2004 10:16

Cytat:

Napisany przez Igloo

czyli jak 2000MHz to jest to 2400+
a co do vcore to sprobuj je podwyzszyc tak ja radzi ci @memo bo na abicie napewno sie da to zrobic

Igloo 15.10.2004 10:41

zobaczymy co to będzie jak podniose napięcia. wczotaj tylko na chybcika wpakowałem proce w plytę i kilka razy popróbowałem. jednoczesna walka ze sprzętem i opieka nad rocznym brzdącem to zajęcie istnie syzyfowe :) dzieciak łaził po wszystkim. leżanka, komp zastępczy(otwarty, gmeranie, wspinaczka), komp z którym walczyłem (wpinaczka + łapki w środku) i oczywiście wszystko co w zasięgu to do buźki wkrętaki, karty, wentylatorki.... dobrze, że srubki leżały na wysokiej pólce bo już pewnie stawiała żelazne klocki :)

icemac 15.10.2004 12:56

Cytat:

Napisany przez Igloo
... dobrze, że srubki leżały na wysokiej pólce bo już pewnie stawiała żelazne klocki :)

ale przynajmniej dziecko byc magnesem trzymal ;)

Ormianin 16.10.2004 00:14

Ale jaki final... czy procesor zaskoczyl? Moim zdaniem nie powinno byc problemow... winda mogla nie wystartowac, naturalnie, bo wstawilaes nowa czesc, a winda 2000, XP i 2003 ma to do siebie ze jak nowa czesc to musisz reinstalowac...

Igloo 18.10.2004 06:46

no i dupa blada! wszelkie rady nie spowodowały poprawnego odpalenia systemu. próbowałem wszystkiego, zmian napięcia jądra i I/O, częstotliwości szyny oraz mnoznika i niestety nic.
sprawa dopiero rozwiązałem w sposób siłowy czyli kupiłem nową MoBo i 256MB w DDR333 i działa, ale kasiorka poszła:(
jak sie okazało procesor to XP 2200+ Throughbred z zegarem 1800MHz. podejżewam, że ten proc był juz zbyt nowy aby KT133A mógł go prawidłowo rozpoznać (te 2000MHz).
co ciekawe AIDA32 podaje maksymalny zegar dla tego proca 2250MHz a aktualnie używany 1800MHz. Jak te 450MHz wyciągnąc? Jak podniosłem na nowej MoBo mnożnik i napięcie w biosie to bestia nie odpalił.

Proton 18.10.2004 15:14

Cytat:

Napisany przez Igloo
no i dupa blada! wszelkie rady nie spowodowały poprawnego odpalenia systemu. próbowałem wszystkiego, zmian napięcia jądra i I/O, częstotliwości szyny oraz mnoznika i niestety nic.
sprawa dopiero rozwiązałem w sposób siłowy czyli kupiłem nową MoBo i 256MB w DDR333 i działa, ale kasiorka poszła:(
jak sie okazało procesor to XP 2200+ Throughbred z zegarem 1800MHz. podejżewam, że ten proc był juz zbyt nowy aby KT133A mógł go prawidłowo rozpoznać (te 2000MHz).
co ciekawe AIDA32 podaje maksymalny zegar dla tego proca 2250MHz a aktualnie używany 1800MHz. Jak te 450MHz wyciągnąc? Jak podniosłem na nowej MoBo mnożnik i napięcie w biosie to bestia nie odpalił.

Procesor ma zablokowany mnożnik, dlatego komputer nie wstał. Normalne... też mam A2000XP z zablokowanym mnożnikiem i próba zmiany mnożnika w BIOS'ie skutkuje tym samym, co u Ciebie. Trzeba BIOS resetować po takiej akcji.
Jedyną metodą o/c jest zmiana magistrali z 266 na 333MHz (jeśli masz płytę na VIA i nie chcesz przetaktowywać AGP i PCI). Spokojnie ten procek powienien pójść na tej magistrali. Ewentualnie, gdyby miał problemy, to zwiększ mu napięcie na rdzeniu.

Igloo 19.10.2004 07:17

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ale jaki final... czy procesor zaskoczyl? Moim zdaniem nie powinno byc problemow... winda mogla nie wystartowac, naturalnie, bo wstawilaes nowa czesc, a winda 2000, XP i 2003 ma to do siebie ze jak nowa czesc to musisz reinstalowac...

proc niby zaskakiwał ale stabilnośc systemu dążyła do zera :) próbowałem reistalowac windę ale nawet instalatod stawał (problem ze sprzętem, aby go nie uszkiodzić blablanbla......)
teraz starego windowsa XP wsadziłem na nowy sprzęt i ruszył bez najmniejszego zająknięcia. przy 1 odpaleniu strukturę plików na wszystkich dyskach posprawdzał, ponaprawiał jakieś powiązania plików w c:/windows/system32/ i po restarcie pełny stan gotowości bojowej :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:09.