![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
HighPoint ? Co/Gdzie/Jak
Witam !
Mam w swoim kpmpie coś takiego jak HighPoint domyślam sie ze do obsługi dysku twardego (koles w sklepie powiedzial ze dzieki temu o 70% szybciej chodzi dysk ). No i przez to niemam w biosie dysku, ani w menadżerze urządzeń w Windowsie. Ale wszystko działa bez problemu. Ból polega na tym ze jak chcem zainstalowac Windows XP to on mi nie widzi dysku i niepozwala zainstalowac systemu. teraz niezależy mi na instalacji Winy Xp. Poprostu chcem sie dowiedziec wszelkie info na temat HighPoint ! pzdr. sayan
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Sayan, ten kontroler hpt jaki ma numer?
Gdzie on jest wmontowany: jako karta PCI czy na stałe wbudowany w płytę główną? Jeśli tak, to jaka to płyta, może da się coś wykombinować? Ja mam płytę z budowanym RAIDem (hpt370). Dysk podłączony właśnie do takiego kontrolera, ale z instalacją, co prawda win98, nie miałem żadnych problemów - dysk był widoczny bez jakichkolwiek zabiegów. Ostatecznie na okoliczność instalacji systemu można przepiąć pod I kontroler płyty głównej, a potem przepiąć, jednocześnie umożliwiając z poziomu BIOSu bootowanie tego dysku. Miłego dnia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Kontroler HPT moze byc na plycie i wtedy nie ma problemu, albo w slocie PCI i wtedy przestaw mu pierwsz bootowanie na kontroler, drugie na CDRoom, trzecie jak chcesz np. floop.
Dysk powinienes widziec w BIOSie kontrolera, widoczny po starcie biosu plyty. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Cytat:
żeby zainstalować winde xp trzeba odpalić kompa z płyty xp i w momencie gdy wola o driver kontroleró (jeżeli tam dojdzie ![]() są tez inne sposoby 8)
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Przecie BIOS kontrolera odpala zaraz po starcie BIOSu plyty!
I wpiety dysk widze w biosie kontrolera! Sterowniki do HPT podaje po starcie instalki z plyty, w momencie gdy podaje komunikat o "inne sterowniki RAID i costam jeszcze"! rzeczywiscie z dyskietki. Nigdy nie mialem problemow z instalacja XP na jakkikolwiek dysk, czy na kontrolerze plyty czy na RAIDzie. Poprawka: zdaje sie ze, Butterfly PCI startowal jako pierwszy. |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
ale niektóre kontrolery nie mają biosu bootowalnego
albo nie da się ustawić tego w biosie gł. płyty, no chyba że kontroler jest wbudowany w płytę
![]() |
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
Cytat:
przy instalacji 98 niema problemu ..narazie nie bede sie tym zajmował z braku czasu .. popatrze i odnajde ten topic.. wtedy dopisze co zrobilem dziki Yahol Lewap
![]() |
![]() |
#8 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1. sayan ma abita be6 więc tam w zależności od wersji płyty jest albo hpt366 /ata66/ albo hpt370 /ata100/ i obydwa mają mozliwość bootowania już nie mówiąc o tym ze opłaca się ich użyć bo bx ma tylko ata33
![]() 2. windaxp dlatego się nie instaluje no musisz na starcie /zresztą to pisze na ekranie podczas instalacji/ dyskietkę ze sterami do hptinaczej winda nie widzi dysku bo głupia jest ![]() 3. najprościej to zaistalowac ją /widę xp znaczy się / jak hdd jest na standardowym / zawsze tak robię bo nigdy nie moge znaleźc dyskietek z driverami jak są potrzebne a dokładniej to są ale na płycie z windą i nie chce mi się kombinowac ![]() pozdro
![]() |
|
|