Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.02.2004, 17:23   #1
emer74
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.07.2002
emer74 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Instalacja Linuxa

Witam.
Na C mam 98se, na D XPpro, na E różnyje pliki, wszystko na FAT32.
C-4.7gb, D-12gb, E-18gb.
I teraz przedstawie swój problem: chciałbym na partycji E zainstalowac linuxa (Knoppix 3.3 lub Mandrake 9,2), czy da sie ten system zainstalować na Fat32?, czy trzeba koniecznie tworzyć "linuxowe systemy plików" ?,jak to zrobic by przy starcie kompa wybierac system(98,xp lub linux).
Wiem ze jest jakis Lilo loader ale im wiecej czytam tym mam wiekszy mętlik w głowie.
Czy da sie to zrobic bez utraty danych(part. E)?, podczas instalki linuksa gdzie umiescic tego boot-loadera zeby mi odpalal bez problemow wszystkie systemy, w master boot record (chyba tu ale nie jestem pewien) czy w root partition?
Od kilku miesięcy używam Knoppixa ale mam juz dosyc hałasu i katowania napędu.Zeby tak można było odpalac ten system z obrazu zrobionego na dysku, to bym sie nie porywał na instalke - wiem że to chyba niemożliwe ale może ktos ma na to jakis sposób?
emer74 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.02.2004, 18:53   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Powiem Ci tak: w czwartek instalowalem PLD 2.0 by net i jest to troche trudne dla osoby niewtajemniczonej (sekrety poldka potafia zaskakiwac) no wiec w piatek zainstalowalem debiana 3.0 r1, no ale jakos chyba nie mogl zaakceptowac ze dostal bootowanie ze slave bo sie lilo wywalal - do tej pory jest to dla mnie zadatka, a szkoda bo instalowalem go ze 4 razy i nie ukrywam ze mi zalezalo na debianie. No coz ale w koncu zainstalowalem Madrake. I teraz juz wiem co mieli koledzy na mysli mowiac ze Madrake jest bardziej windowsem niz linuxem (pierwszy raz w linuxie widze takie prostackie wizardy), no ale coz lepszy rydz niz nic. No a wiec odpowiadajac na pytanie - instalujac Mandrake 9.2 bardzo prosto mozesz wymusic na systemie by zrobil/zainstalowal to co chcesz - tylko zanim cokolwiek nacisniesz przeczytaj 3 razy!!! U mnie bylo dosc nietypowa sytuacja i wkoncu nawet madrake sobie poradzil. Partyczje mozesz "zminiejszyc" PM, usunac mozesz w narzedziach instalacyjnych Mandrake. Linux na FAT - nie to porazka nawet gdyby sie dalo (w co watpie bo to nie linux native) to nie ma sesnu instalowac lina na FAT. Bardzo user-friendly jest ext3.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 01.02.2004 o godz. 18:56
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2004, 23:03   #3
KrzysieX
addict :)

Data rejestracji: 12.12.2001
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w niektorych dystrybucjach jest taki programik loadlin (chyba, bo nazwy nie pamietam zbyt dokladnie), ktory umozliwia uruchomienie Linux'a z poziomu DOS'a, czyli tez z FAT'a ... ale jak to zrobic i jak dokladnie zainstalowac to juz nie wiem... ale szczerze mowiac, to wydaje mi sie to poroniony pomysl.. lepiej juz zainstalowac linux'a na jego wlasnej partycji

Twoje uprawnienia: