![]() |
O, to jesteśmy tylko 30 lat w tyle. :]
|
Cytat:
|
|
Lata temu to było, złe założenia przyjęli. ;)
Jutro sfocę. |
Na podsypce cementowej to sie granit uklada... ;-)
Generalnie dobrze zawibrowane podloze jest trwale i nawet sporadyczne ciezarowki nie powinny nic zrobic. |
Demek, kładli na piachu, dwa rodzaje tłucznia pod spód, najpierw grubszy, później drobny. Chodniki kładli na podsypce cementowej, może być, ale wjazdy tak samo i wjeżdżające do mnie ciężarówki z drewnem zrobiły koleiny.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
No i niech sobie go sami rozminują. :taktak:
=========== Jakiś mądry prawnik (czy cuś) w telewizorni gadał, że zgodnie z międzynarodowym prawem cokolwiek w tym pociągu jest - należy do skarbu państwa. Amen. |
Cytat:
|
Czyli jednak nie jest obciachowa tylko źle ułożona. ;]
|
Koste bauma na tluczniu kladli?
|
U mnie na ulicy po kilkunastu latach jest lekkie pofalowanie miejscami, tragedii nie ma, kładli solidnie, wybrali ziemię dość głęboko, nasypali tłucznia, uklepali jak trzeba walcem z wibracjami, aż w domu kinkiety ze ścian wypadały. :D Trochę musieli po kilku latach wymienić z powodu solenia, kawałek też poprawili na gwarancji, bo się pofalował, tam gdzie poszło najmniej tłucznia jak poziomowali. (spartolili wybieracze ziemi). U mnie jest taki teren, że po wykopaniu dziury na metr jest żółty miałki piasek polodowcowy, był używany w czasie budowy, nawet do tynków.
|
Cytat:
Wiem cos o tym bo ukladalem sam u sasiada, jezdza po tym busy juz 11 lat i jest dalej stol. Problem jest taki, ze firmy ukladaja po lebkach, byle zrobic metry i klasc juz gdzie indziej. Na slasku dochodzi do tego praca terenu i za chwile mamy fale dunaju. Choc to glownie wlasnie przez byle jakie ukladanie. |
Światowy Kongres Żydów zgłasza pretensje do "złotego pociągu"
http://wiadomosci.dziennik.pl/histor...-w-polsce.html Było do przewidzenia, co za nacja walutowa. :haha: |
Czyli jaka jest ta jakość? U mnie na podwórku już chyba z 10 lat leży jakby wczoraj położona (może trochę bledsza, ale nie kruszy się a codziennie rozjeżdżają ją parkingowe samochody).
|
Bo wieje od niej tandeta, jakosc jest jaka jest a trwalosc koloru zerowa.
|
Mnie tam się te kostki bauma podobają. Jeśli porządnie ułożone i zadbane, to nie wiem co w tym obciachowego... Może teraz każda mozaika jest passe bo jeden z kolczykiem w uchu i drugi w różowych obcisłych spodenkach tak stwierdził?
|
Cytat:
Teoretycznie droga z pierwszeństwem powinna stanowić technologiczną ciągłość. Tymczasem jest u mnie takie miejsce, gdzie drogowcy "wcięli się" z kostką układaną na podporządkowanej w znacznie większą ulicę. Pomysł co najmniej niemądry, raz na jakiś czas na tej kostce tworzy się cienka warstwa lodu i każde auto, które wyjeżdża z poprzedniego skrzyżowania i tu przyspiesza - choćby to było tico - traci na moment przyczepność. Czasem opady marznącego deszczu potrafią zmienić w lodowisko także asfalt, ale w przypadku kostki dzieje się to szybciej. |
Jak w nim wiecej smoly niz asfaltu to smierdzi. Od tego jest SMA i dobry dostawca zeby nie smierdzialo.
|
Była wielka moda na robienie ulic z betonowej kostki, niestety, sorry, taki mamy klimat, że trzeba czasami posolić, a beton to źle znosi. Z drugiej strony "ancfalty" kładzione na bocznych ulicach, też mają słabą trwałość, do tego śmierdzą w upał...
|
Betonowy, szlifowany z paleniem tez jest :P
Co lepsze, dobra kostka nie wychodzi duzo drozej. Tylko juz trzeba sie przylozyc do ukladania. |
Przedstawiasz na prawie wszystkich zdjęciach bruk kamienny, który jednak od polbruku trochę się różni - na plus oczywiście ;)
|
Ale kostka brukowa nie musi byc przydka i niewygodna dla obcasow:
http://cdn19.muratorplus.smcloud.net...tandardowy.jpg http://www.pater.pl/galeria/kostka-brukowa_059.jpg http://www.semmelrock.pl/semmelrock/...1945636468.jpg http://cdn1.pb.smcloud.net/t/files/8...uk-granito.jpg http://www.szelbruk.pl/wp-content/up...podjazd-10.jpg Ta ostatnia nawet szorstka, zeby zarzadcy nie plakali, ze sliska i sie ludzie beda slizgac. Zeby bylo smieszniej, asfaltowe chodniki sa tansze w budowie. Problem u nas jest z ustaleniami z wlascicielami mediow pod ziemia, oni preferuja nawioerzchnie rozbieralne, bo pozniej taniej wychodzi kopanie do kabli czy rur. Plyty 30x30 czy 50x50 sa dobre, o ile sa bezfazowe i gladkie a nie zwykle betonowe i kolorowe. A juz szczegolnie dobre sa granitowe...ale u nas nie bo drogie, a przedewszystkim dlatego, ze pociotek sie granitem nie zajmuje a kostka dauna. |
W Polsce wschodniej kostkę układa się w najlepsze i dziś, zresztą nie tylko wschodniej. Wcześniej były płyty 30x30 cm, które były wszechobecne i w końcu uznano je za szpetne. Teraz i kostka Bauma zaczyna się "opatrywać", poza tym w coraz większej ilości miejsc się starzeje, a więc nie kojarzy się już jedynie z nowością i estetycznością. Teraz modna jest kostka 50x50 - czyli powrót do tego co już było, tylko w zmienionym rozmiarze...
A co do listu, to kobieta ma świętą rację. A w ogóle, to należałoby wyciąć wszystkie drzewa i zastąpić asfaltem. Wtedy od lokacji do lokacji można byłoby jeździć po prostej, najkrótszą trasą, a to znacznie zredukowałoby czas podróży oraz skalę efektu cieplarnianego. Mamy do czynienia z wizjonerką, a wy sobie podśmiechujki urządzacie :> |
te drzewa trzeba zagazować!
|
Co chcesz od kostki, jest pikna i czym więcej terenu zabetonujesz, to robi cię to lepszym człowiekiem! :szczerb:
A co ja mam powiedzieć jak nawet nieba nie widzę? Wyciąć las, podpalić, wytruć! ;) http://static.pokazywarka.pl/i/5901204/820723/las.jpg |
Kostke dauna? Ja Cie prosze...
http://natemat.pl/150761,kostka-baum...zczyt-obciachu |
Kostkie bauma niech se zrobi wszędzie, będzie mniała alegancko i łatwo zmiecie, a te drzewa, to wyciąć i beton wylać, wszystko zabetonować! :szczerb:
|
Akurat przyszedl list to zamiescili :D Pewnie sami mieli niezly ubaw.
|
ROTFL O.O
Chociaz w lokalnej prasie nie takie powody do kpin bywaly :-P... |
Wyciąć wszystkie drzewa bo liście z nich opadają. :szczerb: Co za idiotka...
|
Moze nie wiadomosci bo to list do lokalnej redakcji ale zasluguje na publikacje
http://s5.postimg.org/yirk9hzwn/screenshot.jpg Dalej nie moge uwierzyc w to co widze |
To czekamy. :)
|
Pobawie sie to dam znac - Remix OS 2.0 wydaje sie fajny. Szkoda tylko ze to AllWinner i z awaryjnoscia moze byc roznie, no ale za $20 nie ma co wybrzydzac :-)!
|
Cytat:
http://www.jide.com/en/remixos |
czyli wchodzisz bez żadnych zabezpieczeń :wow:
Maxiu, tyś bohater prawdziwy toast2 |
Cytat:
|
Samolot bojowy z czasów Zimnej Wojny rozbił się w czasie pokazu lotniczego kilka godzin temu, na dwupasmówce w pobliżu Shoreham (Anglia). 7 osób zginęło.
Od 1:20 |
to jak tak działa przeczyszczająco to na zaparcia może się nada...
|
znamy cię Marcinie od tej strony :P
ale zawsze trzeba czytać wrogów :taktak: żeby wiedzieć co knują :> ja wpolityce czytam namiętnie, choć z odruchem wymiotnym :rzygi: |
W ogóle czytanie Gazety Wyborczej jest *****ne. :P
|
w zasadzie czytanie tego artykułu jest de***ne.... ważne jest że wchodzi, no chyba że ktoś nie wie co to i co oferuje netflix... to może przeczytać artykulik....
|
Netflix wchodzi do Polski, :jupi:
nie czytajcie tylko de-bilnych expertów k***a http://technologie.gazeta.pl/interne....html#MTstream |
Zbankrutowała spółka mająca wybudować warszawskie bulwary. Stali za nią oficerowie WSI
Cytat:
|
sssss mam teorie :szczerb:
golić ludzi na egzaminach. (teraz ma dojść płyta poślizgowa i zalety ABSu :haha:) a potem golić kolejny raz na mandatach. dobrze, że LPG tanie :party: |
Ujmę to tak - policja kojarzy mi się dobrze, chociaż suszy. SM też kojarzy mi się raczej dobrze, chociaż suszy, a ponadto oglądałem Łowcę fotoradarów. Ale jak słyszę o ITD, to mam ochotę sam złożyć w sejmie wniosek ustawy o natychmiastowym rozwiązaniu tej formacji.
Wystarczy przypomnieć sobie przypadki kierowców, którzy popełnili samobójstwo, kiedy dostali mandaty za przekroczenie DMC. Innych, którzy tak samo kończyli kiedy dowiedzieli się o karach za przejechanie iluś tam kratownic viatoll bez opłaty. I tak dalej... |
hmm, powinni ułatwić i obniżyć cenę, więcej ludzi ma "B" więcej łamie przepisy?
|
za mało kapuchy w kieszeniach.
od stycznia mają utrudnić egzamin na kat.B i podnieść cenę. |
Rusza odcinkowy pomiar prędkości czyżby za mało mandatów?
|
ja chcę takiego chomika!, swoją drogą ktoś z was jadł pieczoną świnkę morską?
|
Ciekawe jak smakują. :>
|
są chyba bardziej krwiożercze niż królik z monty pythona :wow:
|
Ba, żeby tylko oponę - przeponę!
|
Demek musi uważać na rowerze, mogą oponę przegryźć :>
|
Ptaki Hichcocka?
|
http://ciekawe.onet.pl/filmy/chomiki...0,artykul.html
Brzmi jak tytul filmu w Grindousie gdzies w Wyoming w latach siedemdziesiatych... -_-' |
Dramat kibica Legii. Od trzech lat czeka w areszcie na wyrok. Jak to możliwe?
Cytat:
Carska Rosja ma się dobrze w Kraju Nadwiślańskim. |
To automat, pewnie potraktował kotwice jako obwisłe cyce. :rotfl:
|
cenzorowi z fb wszystko z nagością się kojarzy,
pewnie na codzień erotoman-gawędziarz k***a |
Facebookowi nie podoba się Polska Walcząca?
Cytat:
http://gdansk.gosc.pl/doc/2618494.Fa...olska-Walczaca :cojest: |
Ja się nie mogę zapętlić. W tył przeszkadza mi kręgosłup, kiedyś myślałem, że to jest problem nr 1, w przód - ten problem wciąż urasta i zbliża się do pozycji lidera - brzuch.
|
|
Clarcson to nie tylko Top Gear. Choćby w jego felietonach można wyczytać, dlaczego zachowuje się tak, jak się zachowuje. Jerremy oczywiście gra pod publiczkę, jest showmanem, ale czasem wychodzi z niego taki Ed Hunter - człowiek tak wkurzony rzeczywistością, że aż nie chce mu się powtarzać po raz setny oczywistych absurdów tej rzeczywistości i przekonywać widzów/czytelników że kolor czarny jest czarny, choć wszystkie inne media mówią, że jeśli nie biały to chociaż szaro-zielony.
Jeśli Amazon ocenił, że opłaci mu się wydać 250 milionów dolarów na trzy sezony programu z udziałem tej trójki, to znaczy że program ma realne szanse na zbliżenie się popularnością do starego TG, a już na pewno do przebicia wersji z nowymi prezenterami. Prawda jest taka, że chłopaki jakby los na loterii wyciągnęli. A może zresztą to było celowe, bo przy takich pieniądzach mówić o szczęściu? Spójrzcie - TG w nowej formule (była jeszcze stara) miał już 21 sezonów. 21! Po takim czasie zastanawiałem się już, na ile jeszcze fenomen programu wystarczy. Nowy program to zupełnie nowe tchnienie. Pytanie, czy szansa na zrobienie coś zupełnie nowego zostanie wykorzystana, ale wierzę, że tak. |
Cytat:
|
Ale to prowadzacy program trzymali jego popularnosc a nie stacja telewizyjna.
|
nie lubiłem Clarcksona, jego ego przewyższało go wielokrotnie,
myślę, że nie powtórzą sukcesu Top Gear :nie: |
Ale za co uderzył? Są jakieś nagrania w ogóle? Interesuje mnie czy słusznie czy niesłusznie. ;)
|
właśnie za to.... ze pobił gościa :-) A raczej raz uderzył i zrobili wielkie halo....
|
Cytat:
|
Cytat:
|
http://moto.money.pl/wiadomosci/aktu...0,1870658.html
Chłopaki zaimponowali mi postawą, kiedy po wyrzuceniu Clarcsona wszyscy solidarnie odeszli z TG, teraz widzę, że im się to w 100% opłaciło :D |
Ilość załączników: 1
|
|
Już nie długo.
|
polscy-prokuratorzy-naciskaja-na-google-chca-usuniecia-akt-z-afery-tasmowej
żenujące a więc muszą się też zwrócić do Kima, by z mojego konta mega znikneły te materiały :D |
Desperados? To by po 2 zdechł.
|
Desperados to byl.
|
Cytat:
|
|
Cytat:
Wyrzucili go ze dwóch szkół w polsce za zachowanie i wpisy przeciwko polakom. a ta curwa jeszcze ma pretensje i śmie pisać o zmarnowanym życiu. polska to nie ukraina. banderowskie świnie. |
Znam takich lokalnych sklepikarzy u mnie i owszem - nie zbankrutowali, ale tak jak kiedyś funkcjonowali komfortowo, tak teraz mają nierzadko problemy z płynnością... Za to łańcuch dostawców mocno się zachwiał, tam pracę potraciło masę ludzi.
Nie zapominajmy o jednym. Od kiedy powstała Biedronka konsumpcja w naszym kraju znacznie wzrosła, również w odniesieniu do artykułów spożywczych. Tymczasem twarde dane pokazują, że poza marketami nie budują się prawie żadne sklepy. A więc całą nadwyżkę zgarnęły sieci, głównie zagraniczne. Porównując z okresem sprzed 15 lat - a mam doskonałe porównanie, gdyż wiele lat mieszkałem w Lublinie i kiedy wróciłem łatwiej mi było zobaczyć zmiany - zwykłych sklepów jest troszkę mniej niż kiedyś. Praktycznie 90% zostało. Tyle, że część z nich regularnie zmienia właścicieli. Jeden warzywniak od lat stał i stoi w jednym miejscu, ale szyld już chyba z piąty... Widocznie ktoś dostaje pieniądze z UP na założenie działalności, dwa lata musi to prowadzić, a potem jak ZUS skacze mu do góry z miejsca rezygnuje. W tym samym czasie w mieście powstały dwie Biedronki (w tym jedna z ubiegłego roku, powstała w miejscu dawnego tartaku), Lidl i Tesco. Jest jeszcze kwestia okolicznych miejscowości. Tam lokalne sklepy poupadały w połowie - mieszkańcy wolą raz na tydzień zaliczyć biedrę, gdzie zaoszczędzą kilka-kilkanaście procent na zakupach, a to przy jednorazowych większych sprawunkach da się wyraźnie dostrzec. Edit: A co do tego, co napisał Grzeniu - słyszałem, że producent chrupek z nieodległego Chełma musiał wyasygnować komuś z biedry okrąglutki milion, żeby jego produkt pojawił się na półkach... |
Kadra się nie zmienia, bo pewnie nie ma wyboru (tak podejrzewam).
A okolicznych sklepikarzy coraz mniej niestety i ciągle ubywa. Oczywiście to wina nie tylko biezdronki, ale innych sieci również. Następnym skutkiem są padające hurtownie i coraz słabszy handel hurtowy na giełdach. Wiem co mówię, bo obracam się w tej branży od wielu lat. Każdemu, kto ich broni i widzi tylko pozytywy mawiam krótko. Spróbuj im cos sprzedać, to będziesz miał pełny obraz sytuacji i wtedy sobie pogadamy. |
Edzie, u mnie w miescie jak otwierali Kaufland i Aldi (obok siebie) byl placz, ze zabije handel. Pozniej otwarli Biedronke w samym centrum i dopiero byl placz.
A co sie zmienilo? Nic. Okoliczni sklepikarze jak byli tak sa. A minelo juz kilka lat. Z obozami pracy w biedronce to juz chyba nie te czasy. Ze 3 lata temu rotacja pracownikow jak cholera. W 3 biedronkach, w ktorych bywam ta sama kadra od dlugiego czasu. Skoro juz nie ma rotacji to chyba nie tylko na przetrzymanie czasu tam ludzie pracuja. Oczywiscie order dla bezdomki to jawna kpina. |
Jaka władza, takie ordery, za biedronkowe obozy pracy i za to, że jedno miejsce pracy w Biedronce zabija przynajmniej 5 w polskim handlu.
|
Nosz kuwa mać! Dopiero teraz mi to pokazali :O
Order dla biedronki i to za co? :sciana: http://www.fakt.pl/polityka/dyrektor...ly,562312.html To są jakieś jaja, a uzasadnienie żywcem przypomina mi ruską propagandę k***a Ciekawe pod co przygotowują grunt tym orderem. |
no widać, że ta gnida ledwo żyje :D ale odruch pawłowa działa nadal wcina nawet na leżąco :szczerb:
o kufa, bania przez 95 godzin!!! |
|
Siedem piw... To będzie na kilogram masy ciała :hmm:
Ona miała pewnie ze trzydzieści promili :szczerb: |
I klina jej, bo się męczy! :D
|
Na członkinię honorową klubu twardzieli ją! :wow: :respect:
|
Nie, bo pilby gorzołe a nie piwo ;-)
|
czy ten borsuk nie jest z Rosji przypadkiem?
|
:wow: k***a k***a k***a k***a k***a k***a :wow:
:rotfl: |
Panowie każdy borsuk to pijak i złodziej.
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...zy,nId,1860441 |
|
Cytat:
Tych co stac jest duzo mniej. Zreszta, po odbiorach prawek widac, ze jadnak "glupi" przepis dziala. Mamy szanse miec mniej niz 3000 smierci na drodze. |
U nas te antyradary, janosiki, kamery samochodowe są legalne, ale radzę dokłądnie zapoznać się z przepisami gdy wybieramy się za granicę bo możecie się ostro zdziwić czego się czepiają i mandaty w obcej walucie ofkors :D
|
Cytat:
Janosika się teraz instaluje! Mogą cię za to cmoknąć gdzie lubisz. A ja byłem dzisiaj w Siedlcach, nie spiesząc się, obleciałem z załatwieniem sprawy w 3 godziny, suszyli mnie 2 razy, raz z Alfy na 90, miałem na nawigacji 88, drugi raz na 60, miałem 64. Można, można. ;) Autostrady jest tam 20 kilometrów, w "tamtą" leciałem 110 - 130, wracając 90, przykleił się za mną jeden na kaczkę, Berlingo robi za sobą niezły tunel powietrzny, to zaoszczędził szklankę paliwa. :rotfl: Janosika nie mam. |
Cytat:
No i zacznie się rejestrowanie aut na firmy słupy przez "piratów". Albo nie rejestrowanie po zakupie. I szukaj sobie "władzo" właściciela, jak ostatni z dowodu pokaże umowę na ludka, co umarł albo wyjechał za granicę czy jest obywatelem Nauru. A że bez punktów, to bezpieczeństwo spadnie. Bo ci, co jeżdżą notorycznie szybko z kasy nic sobie nie robią. Punkty bolą ich. A jak nie będzie, to tylko dowód na to, że chodzi o kasę do budżetu, a nie zwiększenie bezpieczeństwa. IMO przesłanie jest takie - JAK CIĘ STAĆ, TO ŚMIGAJ ILE FABRYKA DAŁA, A NAM ODPAL DZIAŁKĘ OD SWOJEJ PRZYJEMNOŚCI. A powinno być tak, że ZMIENIAMY OGRANICZENIA PRĘDKOŚCI NA REALNE, ZA TO PODNOSIMY ILOŚĆ PUNKTÓW ZA ICH PRZEKRACZANIE I KARZEMY Z CAŁĄ SUROWOŚCIĄ KIEROWCÓW. Jak można karać właściciela, że jego nożem został on zabity przez kogoś innego? |
Zawsze sobie można antyradar założyć, jak skontrolują i zobaczą to zapłacisz karę ALE na codzień jeździsz bezstresowo :rotfl:
System zawsze da się oszukać :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:46. |