Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

nowygiena 18.10.2006 12:09

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Moze moje komunistyczne grosze dorzuce do Waszych wypowiedzi.
Szkoda slow wrecz na to co sie dzieje, PZPR mialo godnosc

W pełni się z Tobą zgadzam ,że PZPR miało godność.Tylko trzeba też napisać,że ta godność przyszła na sowieckich bagnetach i czołgach.

Weron 18.10.2006 12:12

Cytat:

Napisany przez MQs
W dużym skrócie:
IV PR ("Public relations") -> 800 zł dla bezrobotnych -> (sztuczny) wzrost płac -> wzrost cen -> inflacja/zamrożenie cen -> recesja*/Socjalistyczna IV RP -> "Wina komuchów i liberałów co wyprzedali Polskę. Ciągle naprawiamy - nie przeszkadzajcie"

*najprawdopodobniej pod postacią stagnacji, której przyczyny trudno jednoznacznie określić.

Jeszcze nawet nie weszla ta 800, a Ty juz dajesz prognozy na pare lat.
Troche to bez sensu. Bo rownie dobrze jak wejdzie ta 800. To moze byc przez 6 miesiecy, a potem likwidacja, albo cos innego.
Wiec Twoja wypowiedz mija sie z celem. Pozyjemy, zobaczymy.

demek 18.10.2006 12:47

to zalezy od pisu jak mocne chce sie trzymac stolkow
- jesli mocno to beda uchwalac to co zechce lpr i samoobrona
- jesli nie mocno - to beda wybory

a jak jest to kazdy wie

Kris 18.10.2006 13:05

Cytat:

Napisany przez Weron
Jeszcze nawet nie weszla ta 800, a Ty juz dajesz prognozy na pare lat.
Troche to bez sensu. Bo rownie dobrze jak wejdzie ta 800. To moze byc przez 6 miesiecy, a potem likwidacja, albo cos innego.
Wiec Twoja wypowiedz mija sie z celem. Pozyjemy, zobaczymy.

W krótkim okresie mogą ceny pójść w górę, co będzie konsekwencją wzrostu podaży pieniądza... Jeśli nawet to po pół roku zniosą... to ceny zostaną... :sciana:

MQs 18.10.2006 13:27

Cel jest taki, ***380;eby pokaza***263; jak na to patrze***263; - widzia***322;em wiele ciekawych teorii z kt***243;rych wi***281;kszo***347;***263; zatrzymuje si***281; na wzro***347;cie p***322;ac i ko***324;cem wyzysku.
To nie jest prognoza tylko analiza przyczynowo-skutkowa. I za***322;o***380;e si***281;, ***380;e "K***322;amliwa Wyborcza" napisa***322;aby to w podobnym tonie, a "Nasz Dziennik" opisze jako pomoc najubo***380;szym, co b***281;dzie oczywi***347;cie bzdur***261;. Ludzie lubi***261; zachowywa***263; si***281; jak dzieci w hipermarkecie - nie my***347;l***261; o tym, ***380;e buty na zim***281; trzeba kupi***263; gdy widz***261; zabawki na wystawie.

Banana Coctail 18.10.2006 17:13

@all ja w pelni popieram pomysl rzadu w tej kwestii. Jezeli bedzie sie to zgadzalo z obywatelskim projektem ustawy o statusie bezrobotnego to zmierzamy w dobra strone, nie piszcie o rozdawnictwie - przeczytajcie projekt ustawy, ktory jest na stronie PPP. Placa minimalna tez musi wzrosnac do conajmniej 68% obecnej sredniej krajowej.

Sunna 18.10.2006 17:31

Przejadania wzrostu gospodarczego ciag dalszy.
Krotkowzroczna polityka.

Dziwnie ze wszyscy ekonomisci krytykuja ich poczynania a oni nic sobie z tego nie robia. Tanie panstwo, to chyba tylko nooby w to juz wierza.

Za jakie grzechy taka partia nam sie trafila. Dziesiatki lat Polska cierpiala i konca nie widac.

Sunna 18.10.2006 17:36

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@all ja w pelni popieram pomysl rzadu w tej kwestii. Jezeli bedzie sie to zgadzalo z obywatelskim projektem ustawy o statusie bezrobotnego to zmierzamy w dobra strone, nie piszcie o rozdawnictwie - przeczytajcie projekt ustawy, ktory jest na stronie PPP. Placa minimalna tez musi wzrosnac do conajmniej 68% obecnej sredniej krajowej.

Noz kurde czlowieku ekonomista jestes ?
Skoro to krytykuja ekonomisci to mysle ze znaja ustawe a nie w ciemno, a ty gadasz ze wiesz lepiej. Idz do pisu rzadzic. A jak ci sie podoba stacja imienia gosiewskiego? 10000 miasteczko zasluguje na ekspres.

Socjalizm wiecznie zywy, noz ja nie moge.

Slepota niektorych poraza.

Banana Coctail 18.10.2006 20:03

@Sunna ekonomista to ekonomista (liczy by jak najwiecej mu zostalo), socjolog Ci powie, ze to dobry krok. Wierzmy ekonomistom typu pan Balcerowicz - najpierw specjalista z PZPR do gospodarki planowanej a potem mistrz degradacji Polakow do roboli w kapitalizmie zaleznym i przedstawicielskim.
Po pierwsze - czlowiek bezrobotny nie staje sie wykluczony (dostep do kultury jest bardzo wazny - wiekszosc bezrobotnych nie stac nawet na gazete).
Po drugie - ma gwarancje szkolenia i otrzymania pracy (w razie odmowienie jej podjecia, figurant zwraca koszty szkolenia).
Po trzecie - zniknie spora czesc patologii (kradzieze, przestepczosc).
Po czwarte - panom w garniturach z Funduszu Walutowego i Banku Swiatowego i wszelkich innych zbojeckich organizacji, ktore doprowadzily do kryzysu Ameryke Lacinska czyniac z niej poligon doswiadczalny dla neoliberalizmu.
Po piate - tylko tym wg mnie PiS moze sie pochwalic bo reszta jest porazka na calej lini.

Tylko zmiana ustroju moze zagwarantowac zmiany w kraju a potem na swiecie. Kapitalizm predzej zniszczy ludzi niz nam sie wydawac moze.
Przyklad? Bardzo prosze - tak bredzi sie o prawach czlowieka, a w Chinach sa one lamane mimo to nie ma sankcji. Frazesy o demokracji i wolnosci - po co wspieralo sie krwawe rezymy z ropa? Ehh dluzej moznaby wymieniac.

Planuje zaprowadzic komune u mnie w szkole, gdzie prawdopobnie zostane przewodniczacym rady uczniowskiej.

Wzrost gospodarczy to przejadaja ksieza.

Kris 18.10.2006 20:47

Banana - chc***281; zdementowa***263; Tw***243;j przekr***281;cony obraz ekonomisty.

Ekonomista, to osoba, kt***243;ra umie zarz***261;dza***263; dobrami rzadkimi. Je***347;li nie rozumiesz poj***281;cia ekonomia, uto***380;samiaj***261;c to z czystym egoizmem, to go nie u***380;ywaj.

Cytat:

Po pierwsze - czlowiek bezrobotny nie staje sie wykluczony (dostep do kultury jest bardzo wazny - wiekszosc bezrobotnych nie stac nawet na gazete).
Ja pracuj***281; ca***322;y dzie***324; i te***380; mnie nie sta***263; na codzienn***261; gazet***281;. Poza tym o jakiej kulturze m***243;wisz - sprecyzuj.

Cytat:

Po drugie - ma gwarancje szkolenia i otrzymania pracy (w razie odmowienie jej podjecia, figurant zwraca koszty szkolenia).
Z tego co mi wiadomo s***261; szkolenia dla bezrobotnych i obecnie organizowane przez urz***261;d pracy. Zwrot koszt***243;w - he he... a koszty ***347;ci***261;gni***281;cia tego d***322;ugu?

Cytat:

Po trzecie - zniknie spora czesc patologii (kradzieze, przestepczosc).
W***261;tpi***281;.

Z ca***322;***261; reszt***261; nie b***281;d***281; polemizowa***322;. Pami***281;taj, ***380;e aby komu***347; da***263;, musisz komu***347; zabra***263;.

Banana Coctail 18.10.2006 22:33

@Kris dla mnie kultura w najbardziej podstawowym tego slowa znaczeniu to gazeta opinii i ewentualnie ksiazka.
Sa szkolenia a czy jest tworzone miejsce pracy od razu dla takiej osoby? Watpie.
Jezeli watpisz w rozwiazania socjalne i ich skutecznosc spojrz na, np. Szwecje lub Norwegie.
5 mln biednych, 5 mld co roku na Kosciol. Trzeba zabrac tym, ktorym sie to w ogole nie nalezy i poczynic oszczednosci niezbedne i wreszcie wykorzytac panstwowe zaklady pracy w nalezyty sposob i pieniedzy sie pojawi sporo.

demek 18.10.2006 23:08

zrozum, ze w tym kraju kosciolowi wziasc nie mozesz

ed hunter 19.10.2006 07:50

komuni***347;ci ju***380; raz mi dali - ohydne kuba***324;skie pomara***324;cze kupione za dolary wuja Sama. :|

za dalsze dary dzi***281;kuj***281;.

para 19.10.2006 08:07

Cytat:

Napisany przez Weron
W sumie nie wiadomo jeszcze dokladnie jak ten pomysl wyglada. Wiec nie powinniscie sie tak krytycznie wypowiadac.
Natomiast aktualnie nasuwa mi sie mysl, ze skoncza sie wyzyski ludzi pracujacych w biedronkach i innych super-mega-hipermarketach...

Pewnie, że się skończy bo po co mieliby pracować za najniższą krajową - 899 zł, skoro za nic dostaną 800 zł (oczywiście brutto).
Większość rzuci pracę za najniższą krajową. A wykorzystywanie nie dotyczy tylko sklepów, jest niemal wszędzie.

demek 19.10.2006 10:25

@para
chyba chodzi o netto
teraz najwieksze zasilki jakie sa to sa wieksze niz 800 brutto

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:15.