Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

M@X 04.05.2016 22:27

Jak zobaczylem N3210 to az mnie wewnetrznie zatkalo. Kazdy o niej marzyl nim pojawila sie 3310. A moj przyjaciel z liceum mial recznie upgrade'owana bo sam dolutowal sobie silniczek od wibracji...

To byly czasy! :taktak:

Jarson 04.05.2016 22:25

Strzelam, że ze 20% :haha:

M@X 04.05.2016 22:21

Bardziej mnie ciekawi ile z nich po zdjeciach dalby rade rozpoznac np. kol. @DarkSlide97 :szczerb:

Jarson 04.05.2016 20:49

Około dziesięć z tych gadżetów miałem, natomiast trzech nie znałem w ogóle.

Ciekawe, ile z nich zna młodsze pokolenie, taki DejaVu na ten przykład ;)

M@X 04.05.2016 05:29

http://time.com/4309573/most-influential-gadgets/

Time zrobil liste najbardziej wplywowych gadzetow w historii. Masa wspomnien, fajnie sie to czyta.

revolver0 03.05.2016 11:08

nawet nie chce wnikać co tam dokładnie było. Ale moja wypowiedź była żartobliwa i należy ją brać z humorem.

Przypomniał mi się skecz Monty Pythona klik.

demek 02.05.2016 23:42

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1359831)
mogła być niedostępna... pewnie uwiodła biednego brata konkubenta swojej mamy... pewnie na dziecko i alimenty chciała go złapać... i zmusiła do tego procederu siłą.

a masz pewnosc, ze nie bylo odwrotnie? Gowniak dziecko gowniaczce przyrobil, a jako prawny opiekun nie spikneli sie z mamusia pozniej?

k***a

revolver0 02.05.2016 22:56

mogła być niedostępna... pewnie uwiodła biednego brata konkubenta swojej mamy... pewnie na dziecko i alimenty chciała go złapać... i zmusiła do tego procederu siłą.

Berion 02.05.2016 22:38

I o to chodzi...

Ale patologia, też bym nie nazwał dziecka Jessica. ;p

misiozol 02.05.2016 22:35

To co w polsce teraz tylko sie rozmnazac lol2

jesi 02.05.2016 22:20

Dżesika, ja *******e :sciana:

andy 02.05.2016 22:11

Skrajna patola..

demek 02.05.2016 21:27

100lat planowania rodziny

Cytat:

Najmłodszą beneficjentką „500 plus” w regionie jest Dżesika z Boniewa, 16-letnia matka dwójki dzieci. Jej matka Katarzyna dostanie 2500 zł na pięcioro dzieci, choć mogłaby dostać na sześcioro...
Cytat:

Mogłaby na sześcioro, bo przecież Dżesika ma dopiero 16 lat, ale wniosku na nią pani Katarzyna jednak nie złożyła. Inkasować więc będzie po 2500 zł miesięcznie. A Dżesika - po 1000 zł. - A w zasadzie nie ona sama, tylko opiekun prawny dzieci. Jest nim konkubent pani Katarzyny, będący zarazem bratem ojca dzieci Dżesiki
http://wloclawek.naszemiasto.pl/arty...t,t,id,tm.html

Moda na sukces k***a

revolver0 28.04.2016 22:49

to były ruiny, ale dzięki nim można było resztę dostawić, a teraz nie xDDD

ed hunter 28.04.2016 21:20

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1359466)

Że tam był dom, to trochę dużo powiedziane. :szczerb:

https://www.google.pl/maps/place/Kr%...8cec2aae866886

demek 28.04.2016 15:15

zydzisz dla kosciola? Bezbozniku ty...bedziesz sie smazyl w piekle!

k***a

grzeniu 28.04.2016 15:04

No ale takie rzeczy, to już chyba tylko w Polsce k***a
http://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/je...mienicy/gky7ng
Nazwisko Dutkiewicza tu najmniej istotne.

demek 28.04.2016 15:01

Wydaje mi sie, ze jesli odbylo sie to przy okazji budowy developerki to raczej w wiekszosci krajow by to bylo mozliwe

misiozol 28.04.2016 15:00

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1359466)

k***a takie rzeczy tylko w polsce :rotfl:

demek 28.04.2016 14:44

Cytat:

Na działce pana Thomasa, bez jego zgody, wycięto drzewa, rozebrano dom oraz wybrano tony ziemi. Nikt nic nie wie, w tym deweloper, który przez rok budował tuż obok lokale mieszkalne i biurowe.
http://www.gazetakrakowska.pl/wiadom...wideo,9928944/

andy 27.04.2016 17:42

Instant karma ;)

misiozol 27.04.2016 17:28

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1359350)

Zaburaczyl zdrowo lol2

demek 27.04.2016 15:29

Cytat:

Niecodzienna sytuacja w Zabrzu. Na ulicy Stalmacha kierowca forda mondeo zajechał drogę innemu samochodowi. To mu nie wystarczyło, ponieważ samozwańczy szeryf wyciągnął broń i chciał pouczyć kierowcę. Okazało się, że drugie auto to… nieoznakowany radiowóz z nieumundurowanymi policjantami.
http://www.dziennikzachodni.pl/wiado...janci,9926813/

:rotfl:

Jarson 25.04.2016 01:16

Heh, sam zawsze biegam dla przyjemności i w 70% sam jak palec i w godzinach, w których już mało kto biega. Ale takie imprezy mają sens i warto je organizować.

Jezdnia raz na jakiś czas zmienia się w drogę dla biegaczy? Świetnie, niech dla osób mieszkających w okolicy będzie to znak, że można poruszać się po świecie czymś innym niż czterema kółkami. Wiele osób potrzebuje tego typu motywacji.

No cóż, co prawda organizatorzy takich imprez zwykle dobrze je organizują i przewidują objazdy, ale wiadomo - nawigacja w takim wypadku może zawieść i trudniej będzie się dostać do Sephory, Starbucksa czy gdzie tam się w weekend chce pojechać żeby oderwać się od miejskiego życia choć na te parę godzin :fiu:

demek 25.04.2016 00:28

Nie wiem, komentow nie chce czytac bo juz na starcie sie z nia zgadzaja. Szkoda mi czasu na takie ameby.

andy 25.04.2016 00:25

Tak się zastanawiam skąd ta frustracja?

demek 25.04.2016 00:17

Nie mam pojecia kim ona jest. Foto z internetów.

A sam wpis tutaj
https://www.facebook.com/ZientaraFok...01819826498478

andy 24.04.2016 23:51

@Demek tak z ciekawości. Kim jest ta Karolina? Dlaczego akurat ją cytujesz? Czyżby jakiś publiczny post?

demek 24.04.2016 23:39

Utrudnien nikt nie lubi, wiadomo, ale kilka razy w roku zamkniecie kawalka miasta na imprezy to raczej nie problem.

A pani dolega ból dupy :D

ed hunter 24.04.2016 23:17

Jechałem do roboty rano, zjazd z Trasy Siekierkowskiej na Wał Miedzeszyński był zamknięty, to zjechałem za Wisłą, po drodze jeszcze Łazienkowska była zamknięta (co w niczym nie przeszkadzało), jak na Ochocie sprawdziłem czas, to wyszło, że jechałem 3 minuty dłużej niż zwykle.
Nie napiszę co tej pani dolega.

demek 24.04.2016 22:50

http://www.upload.gdapolis.pl/114/10a691.jpg

andy 24.04.2016 22:33

@Jarson ten cytat mimo, że lekko zmodyfikowany idealnie się wpasowuje tutaj ;)

Ta ustawa ma niby pomóc w namierzaniu...HAHAHA. Podchodzisz pod pierwszego lepszego żula z dowodem, dajesz mu 20zł i on kupuje kartę w kiosku na siebie i szlag trafił cały ten pomysł.

Myślę, że po rejestracji kart przyjdzie pora na rejestrację aparatów telefonicznych, potem zakazania szyfrowania (np. w UK musisz podać klucz bo inaczej...) a na końcu wykonywania każdej płatności w sposób cyfrowy.

Cytat:

Ale żeby od razu traktować to jako zagrożenie dla naszej wolności?
Wyobraź sobie taką sytuację. Dziennikarz śledczy trafia na niezłą aferę w partii rządzącej. Czy będzie mógł anonimowo skontaktować się ze źródłem?
Oczywiście to tylko jeden przykład. Ta ustawa tak na prawdę upowszechni zbieranie haków - np. prezes większej firmy romansujący za plecami żony. W odpowiednim momencie delikwent zrobi co tylko mu się podsunie pod długopis...

Polecam żebyś obejrzał film Citizenfour (wywiad ze Snowdenem), to zobaczysz do czego prowadzi nadmierna obserwacja i monitoring.

ed hunter 24.04.2016 22:14

Węszę interes, kupujemy na żula 1000 kart i sprzedajemy na Wolumenie. :>

Jarson 24.04.2016 21:47

Tylko zauważ, w jakich czasach Franklin to napisał (poza końcówką, ona nie jest już jego) i czego ta wypowiedź dotyczy. No i gwoli ścisłości - Franklin pisał jedynie o wolności, a nie prywatności, zresztą ze swoimi poglądami co do władzy sądzę, że mógłby poprzeć pomysł z telefonami. On miał na względzie dobro państwa i poświęciłby dla niej prywatność.

Jak Francuzi jednak postanowili posiedzieć sobie w okopach, bo co się będą wyrywać pomimo podpisanych układów - o, to był przykład sytuacji, w których ten cytat okazał się proroczy. I takich przykładów można by mnożyć sporo.

W przypadku telefonów na kartę - no cóż. 50 lat temu nie istniał prywatny telefon, który nie byłby przypisany do konkretnej osoby. Istniały jedynie publiczne aparaty, ale każdy prywatny numer był zarejestrowany. Potem pojawiły się komórki, następnie pre-paidy, które w niektórych państwach od zawsze również były kupowane na konkretną osobę. U nas nie były, a teraz władze myślą, żeby to zmienić, ot co...

Również nie widzę w tym sensu, bo:
- kto zechce i tak kupi nierejestrowanego pre-paida za granicą,
- przestępca będzie mógł ukraść telefon i korzystać z niego do momentu zablokowania,
- a tym bardziej będzie mógł korzystać - nawet z rejestrowanego telefonu - z metod komunikacji szyfrowanej, które również będą nie do wykrycia,
- a więc - jak to często jest podnoszone - wszyscy będą mieli utrudnienia, a kto się uprze, to i tak obejdzie nowe przepisy.

Ale żeby od razu traktować to jako zagrożenie dla naszej wolności?

andy 24.04.2016 21:08

"Człowiek, który poświęca swoją wolnoć i prywatność w imię bezpieczeństwa nie zasługuje ani na jedno ani na drugie i w konsekwencji i jedno i drugie traci."

Jarson 24.04.2016 12:06

Ja bym się za rejestrację prepaidów nie zabierał (choć w dzisiejszych czasach... jakieś argumenty za jednak są, nie oszukujmy się). Ale niechże operatorzy tak nie rozpaczają.

Cytat:

Branża jest przede wszystkim przerażona skalą operacji. Kilka milionów osób będzie musiało odwiedzić punkty obsługi klientów, by przypisać swoje dane do karty SIM. Karty pre-paid można kupić w sklepach, kioskach, na stacji benzynowej. Rejestrować będzie je trzeba w punkcie u operatora.

To może oznaczać paraliż obsługi klientów ***8211; usłyszał reporter RMF FM w jednym z punktów sprzedaży telefonów. W Hiszpanii, gdzie trzeba rejestrować przedpłacone katy SIM, taka czynność trwa około 20 min (...)
W Polsce mamy ok 4 073 punktów obsługi klienta (za skrzydelko.pl) i 29 mln aktywnych kart pre-paid. W artykule nikt nie napisał, ile już jest zarejestrowanych (przecież tekst straciłby wówczas na sensacyjności!), myślę że można spokojnie przyjąć że 1/3 z nich już jest zarejestrowana. Nie wierzę, że więcej niż połowę z pozostałych ich użytkownicy postanowią zarejestrować kiedy pojawi się konieczność. Mamy więc jakieś 9,7 mln kart do zarejestrowania przez 130 dni roboczych w 4 073 punktach, czyli jakieś 18 kart dziennie na punkt.

20 minut to ja nie spędzam w punkcie przy zmianie umowy wraz z zakupem nowego aparatu. Jestem w stanie przyjąć, że wypełnienie wszystkich formalności (wypełnienie formularza z danymi osobowymi, okazanie dowodu tożsamości oraz telefonu z kartą pre-paid) zajmie średnio 10 minut, nie więcej. Daje to dla każdego punktu 180 minut, czyli 3 godziny dziennie pracy więcej. I to jest oczywiście dużo, ale jeśli policzymy, ile z tych osób które chcąc nie chcąc będą musiały przyjść do punktu uda się namówić na jakąś ofertę mix czy abo (noboskoroitakpanrejestrujetoczyniewartobybyłoprzy okazji...) - śmiem twierdzić, że takiej okazji na promowanie klientom swoich usłg operatorzy nie mieli od dawna.

Cytat:

Po drugie, nie wiadomo kto ma uprzedzać klienta, że telefon bez rejestracji zostanie wyłączony. Operatorzy boją się lawiny reklamacji.
Co za bzdura. Wyłączenie będzie wynikało z ustawy, a więc jeden wzór odpowiedzi na reklamację z powołaniem na przepis załatwia sprawę.

Cytat:

Kolejna wątpliwość dotyczy środków na karcie. Zastanawiają się, co się stanie z pieniędzmi, które będą na koncie w chwili, gdy operator będzie zmuszony wyłączyć kartę. Przepadną? Dlaczego mamy je zwrócić, skoro chcemy świadczyć te usługi - pytają operatorzy. Przyznają, że spora grupa osób korzystających z pre-peidów zrezygnuje z tej formy komunikacji, bo to często drugi, trzeci telefon w rodzinie. np. kupowany dzieciom lub osobom starszym.
Kolejny banał. Część osób zwróci się o zwrot tych środków, to zaproponuje się im ponowną aktywację tego numeru wraz ze środkami na koncie, które były na nim w momencie rozliczenia. Masa osób, u których taka karta z kilkoma złotymi na koncie leży nieużywana w szufladzie nigdy się o tę kasę nie upomni i tyle. Teoretycznie czysty zysk dla operatora.

Z jednym się zgodzę - skoro już wprowadzają taki obowiązek, mogliby wydłużyć okres oczekiwania na rejestrację do np. roku. Ale przecież to dopiero projekt ustawy, więc te sprawy mogą zostać jeszcze uwzględnione.

revolver0 22.04.2016 15:14

Tylko pozostaną koszta roamingu...

demek 22.04.2016 15:12

Zwykli ludzie pewnie w liczbie niewielkiej. Ci co robia lewe interesy i nie tylko zakupia karty poza Polska. Niewiele drozej wyjdzie.

revolver0 22.04.2016 15:02

to już jak będą te numery porejestrowane, to niech wyświetla się kto i skąd dzwonił....

Ciekawe ile osób zrezygnuje z telefonu...

demek 22.04.2016 14:54

Nie...

revolver0 22.04.2016 14:51

to jest żart?

demek 22.04.2016 14:11

http://www.rmf24.pl/fakty/news-telef...-k,nId,2190077

#dobrazmiana

Trilu 21.04.2016 22:31

O Nelson'ie nigy dokumentu nie widziałem,więc nic o nim nie wiem,muzykę robił dobrą,myślałem, iż ma wszystko poukładane jak trzeba,Za to Jackson to nie miał nic poukładane.

demek 21.04.2016 22:21

A co zrobil Prince bedac niewolnikiem?

Zalozyl nowa ekipe pod wspaniala nazwa :D Wypelnil kontrakt i naaara.

Trilu 21.04.2016 21:37

Jacksona to szkoda,zrobili z niego swoją marionetkę i sprowadzili na samo dno.Showbiznes, tam niema przyjaciół,tam są same hieny .

demek 21.04.2016 21:16

Jackson mial sztab ludzi, Prince robil wszystko sam. Dla Jacksona poprawiali a Prince usuwal co zbedne. I tak mozna do rana ;]

ed hunter 21.04.2016 20:58

A tak, bo przypomniała mi się ta chora rywalizacja, znaczy Prince miał ambicje zostania królem popu, Jackson nie musiał nic udowadniać.

demek 21.04.2016 20:35

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1358770)
Nie mógł wytrzymać bez Jacksona...

No bardzo smieszne...

ed hunter 21.04.2016 20:32

Nie mógł wytrzymać bez Jacksona...

demek 21.04.2016 20:27

No i ch*j, nastepny. Prince nie zyje
http://kultura.newsweek.pl/prince-ni...,384434,1.html

andy 14.04.2016 12:52

I to za darmo ;-)

Berion 14.04.2016 09:56

@Jarson
No nie wiem, KeePass robi to w 2s. ;p

misiozol 14.04.2016 00:04

Ciachnemy to ci jaja za wklejanie spamu lol2

revolver0 13.04.2016 23:39

8$, byłem na jej stronce xD

Edit1.

Link w formie informacyjnej, nie w spamerskim zamiarze... jak coś proszę go ciachnąć.

Jarson 13.04.2016 23:09

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1357981)
Ludzie którzy jej za to płacą to:
a. ci którzy chcą jej zrobić przyjemność
b. idioci

;)

Stworzenie dobrego hasła wbrew pozorom nie jest takie proste. Wymaga to chwili czasu, powiedzmy że jakichś dwóch minut. A teraz, jak widać, alternatywnie dwóch dolarów :P

DejaVu 13.04.2016 19:35

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/radio...astrofy/psk3p5 ciekawe czy kurdupla z Wawelu też wykopią :>

misiozol 12.04.2016 19:38

Poweidzail bym ze do zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa :szczerb:

revolver0 12.04.2016 19:23

tam ludzi z punktu b. nie brakuje.

Berion 12.04.2016 18:52

Ludzie którzy jej za to płacą to:
a. ci którzy chcą jej zrobić przyjemność
b. idioci

;)

revolver0 12.04.2016 18:07

Co za pazerna świnia! Teraz chce 8$! Swoją drogą genialny pomysł, chyba tylko w USA możliwy do zrealizowania.

M@X 12.04.2016 17:31

http://technowinki.onet.pl/internet-...-na-tym/tcfdlf

demek 10.04.2016 17:12

@Jarson ale to nie budujacy droge decyduje o zwierzatkach.

ed hunter 10.04.2016 16:57

Bo to są małe zwierzątka w małych skupiskach, a w Twoim wieku, to już okulary potrzebne. :taktak:

Jarson 10.04.2016 16:51

Przecież jakbym za tymi ekranami widziałbym jakieś skupiska zwierzą, to bym o nich nie pisał :haha:

demek 10.04.2016 15:36

Tak jak pisalem, jesli wystepuje skupiska zwierzat to w decyzji srodowiskowej bedzie to opisane i trzeba dolozyc ekrany.

Jarson 10.04.2016 14:29

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1357677)
Z dwojga złego lepiej za dużo ekranów niż za mało. :P

Czy ja wiem? Spójrz, przez dwa lata mieszkałem tutaj, przy jednej z głównych ulic Lublina:

Załącznik 77568
Załącznik 77569

To jest miejsce, przez które przechodziła większość ruchu ciężarowego (no i jednocześnie masa lokalnego, osobowego) w Lublinie. Dopiero niedawno oddana została część obwodnicy miasta, a i tak jeszcze tego odcinka do końca nie odciążyła. I teraz - jakoś przeżyłem mieszkając 30 metrów od tej ulicy, to i mieszkańcy osiedli oddalonych o 100 metrów od obwodnicy, która przejęła ten ruch, też mogliby sobie poradzić. Szczególnie, że na obwodnicy, po której jeżdżę bardzo często, nawet w godzinach szczytu ruch jest znacznie mniejszy, niż na Sikorskiego kilka lat wstecz.

Kto bardziej zorientowany w tych sprawach powie: ale po obwodnicy auta poruszają się z prędkością 120 km/h, to generuje znacznie więcej hałasu niż marna 50-tka w mieście. Racja, ale po pierwsze na obwodnicy ciężarówki powinny poruszać się z prędkością 80 km/h, a w rzeczywistości jadą do odcięcia, czyli jakieś 90-92. W mieście natomiast powinny 50, a w rzeczywistości jeżdżą jakieś 60-70. Tak co do zasady. Czyli różnica w poziomie hałasu nie jest aż tak duża. A w tym konkretnym miejscu dochodzi jeszcze jeden czynnik - skrzyżowanie i górka. Wyobraźcie sobie, jaki hałas generują tam ruszające pod górę, załadowane TIR-y.

Do tego wszystkiego pamiętajmy jeszcze, że już zwykły rząd tui posadzony przy ogrodzeniu od strony przebiegającej nieopodal drogi szybkiego ruchu tłumi w sporej części dochodzący od niej hałas - mieszkańcy mają więc okazję bronić się przed hałasem nawet kiedy ekranów nie ma.

A my przecież - przypominam - nie dyskutujemy o tych ekranach, które zostały postawione przy osiedlach, a o tych, które powstały tam, gdzie osiedla albo mają dopiero powstać, albo wcale się ich nie planuje...

demek 10.04.2016 13:39

Raz lepiej a raz nie.

joujoujou 09.04.2016 19:36

Z dwojga złego lepiej za dużo ekranów niż za mało. :P

demek 09.04.2016 15:44

Raczej nie. Jajka wychodzily w czasie planowania inwstycji. Przyszedl bum na drogi i nagle sie okazywalo, ze trzeba ekrany...ktorych sie nie planowalo. Jest jeszcze jedna rzecz. Sporo z ekranow jest zbedne bo w symulacje wrzucono wiecej aut niz jezdzi.

Pomine, ze malo kto sie z tym liczyl, ze jednak trzeba bedzie ekrany. Przewaznie okazywalo sie juz na koncowym etapie.
Jaworzno chyba jako jedno z niewielu zaczynalo od badan i wyliczen, zeby za pierwszym razem wsadzic ekrany.

ed hunter 09.04.2016 15:32

Czyli plan wałka był wcześniej.

Urzekają mnie pola ogrodzone do których rolnik wjeżdża przez bramę, to żeby zboże nie ogłuchło? :D

demek 09.04.2016 14:49

Nie unia tylko my. Duzo wczesniej niz zaczelismy budowac.

Za granica maja to w dupie o ile nie chodzi o tereny chronione, w miastach tez roznie z tym bywa.

grzeniu 09.04.2016 14:43

A kto te normy ustalił? Unia?
To jestem ciekaw, czy za granicą też poustawiali wszędzie takie ekrany. Przecież ich nie mieli, generalnie.

demek 09.04.2016 14:32

Jesli chodzi o ekrany to mielismy najbardziej restrykcyjne normy halasu, stad nasrane ich wszedzie. W 2015 albo 2014 poluzowano normy. Za pozno o kilku lat.
Do takich inwestycji jest wymagana decyzja srodowiskowa, jesli gdzies wystepuja skupiska zwierzat to w srodku pol tez trzeba doprojektowac ekrany...producenci ekranow nawet nie musieli lobbowac, takie normy jak przyjeto wystarczyly.

grzeniu 09.04.2016 14:27

Logika pieniądza nie jest tożsama z logiką sensu stricte.
Nadmiar pieniądza, tu unijnego, wypacza najszczytniejsze idee.

Jarson 09.04.2016 13:34

Świetne są te ekrany akustyczne wszędzie tam, gdzie nie są potrzebne.

Zwykle jednak chce się myśleć, że coś przecież musiało kierować osobami, które podejmują określone, drogie a nawet bardzo drogie działania. Tak jest i tutaj - nawet chciałem wymyślić jakieś argumenty przemawiające za tym, żeby stawiać ekrany przy łąkach, polach i innych nieużytkach. No i wymyśliłem - może plany zagospodarowania przestrzennego przewidują w tym miejscu osiedla, które mogą powstać w niedługim czasie?

Otóż nie. Sprawdziłem kilka miejsc, w których postawiono ekrany i w większości w planach miały zupełnie inne przeznaczenie niż zabudowa. Czyli próbowałem bronić tych geniuszy, którzy planowali daną drogę, lecz bezskutecznie. Trzeba jednak powiedzieć sobie wprost, że albo A. Projektanci byli skrajnie głupi, albo B. Nie wiadomo o co chodzi, więc rzecz polega na wałkach, współpracy z jakimś producentem ekranów, whatever. Opcja B wydaje mi się bardziej prawdopodobna.

Koszty to nie jedyny problem z niepotrzebnie ustawionymi ekranami. Mi osobiście przeszkadza też to, że one zasłaniają wszystko dookoła. Podczas prowadzenia nie rozglądam się przesadnie, ale i tak bardziej lubię jechać wśród - pięknych przecież - polskich krajobrazów, niż w tunelu. Nie ukrywam, że z tego powodu nieraz wybieram trasy "krajobrazowe" po krajówkach, zamiast ekspresówek i autostrad - o ile tylko nie spieszy mi się zanadto.

Znam też miejsca, gdzie ekrany są montowane na terenach usługowych, przepięknie zasłaniając różne zakłady. Ich właściciele wypowiadają się nieraz, ilu klientów przez to stracili.

A teraz wstrętne, niedobre władze, którym za wiele pieniędzy z planów wieloletnich nie pozostało, chcą jednak wyrobić się z założeniami budowy, stawiając na wylewanie asfaltu, a nie instalowanie przy tym asfalcie nikomu niepotrzebnych instalacji...

ed hunter 09.04.2016 10:42

Ale kombinują, zamiast mniej drogi wybudować, za to z ekranami akustycznymi przy nieużytkach. :>

demek 09.04.2016 09:43

http://www.rynekinfrastruktury.pl/wi...arz-53484.html

Cytat:

Chodzi o przejścia dla fauny leśnej pod i nad autostradami, ogrodzenia, itp., czyli rzeczy, które sprawiają, że żaby, lisy, łosie i jelenie nie giną pod kołami rozpędzonych samochodów.
Cytat:

Stosując logikę stojącą za tym pomysłem, np. za postawienie wiaty przystankowej powinni zapłacić pasażerowie. Bo przecież to im ona służy. Do tego żeby jeździł autobus wiata nie jest potrzebna. Mało tego, to samo dotyczy ławeczki i słupa z rozkładem. Warto też rozważyć czy kosztów montowania w samochodach katalizatorów i tłumików nie warto przerzucić np. na rowerzystów. To przecież oni korzystają z tego, że nie wdychają spalin.
:rotfl:

ed hunter 08.04.2016 16:04

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.n...dd&oe=57B51B75

ed hunter 08.04.2016 11:33

I prawo jazdy na wózki sklepowe! :D

andy 08.04.2016 08:23

Za rok karta pieszego! Obowiązkowe ubezpieczenie, szkolenia, testy i egzamin. Wszystko oczywiście płatne :-)

demek 06.04.2016 21:49

Dlatego w tej formie poza wplywami z powtorki, z egzami, ktory juz sie zdalo nic to nie zmieni.

andy 06.04.2016 19:36

Faktycznie do 18 jest potrzebna karta..
W takim razie, to co chcą zrobić jest bez sensu...

No ale co tam. Ważne, że budżet będzie miał większe wpływy.

demek 06.04.2016 19:35

To czego sie czepiasz? bo juz nie wiem

ed hunter 06.04.2016 19:31

Ja się karty nie czepiam, bo mam to gdzieś, piesi nie spędzają dużo czasu na jezdni, więc też dużo tych wypadków powodują.

demek 06.04.2016 19:24

Policja twierdzi, ze wiekszosc z tych 6,2% posiada prawo jazdy, wiec nie wiem co moze zmienic karta rowerowa.
Patrzac ilu ludzi uzywa roweru mniej i wiecej to wcale malo ludzi nie jezdzi. Pewnie ponad polowa doroslych ludzi w tym kraju ma jakis kontant z jazda na rowerze, wiec raczej nie tedy droga do jakiejs poprawy.
Szczegolnie, ze pieszych jest wiecej niz kierowcow a powoduja 9 razy mniej wypadkow.

Co wiecej, nie moga wprowadzic karty dla obecnie juz ja posiadajacych, w szkolach na technice (czy jak to sie teraz nazywa) jest przygotowanie do karty rowerowej, wiekszosc ja posiada, traci ona waznosc wraz osiagnieciem pelnoletnosci. Wiec po kiego grzyba kolejny raz zdawac na to samo?

ed hunter 06.04.2016 19:14

Demek, przestań ze statystyką, wyjdź na drogę i zobacz ile tam procentowo czego jest, te 6,2% rowerzystów, to ogromna liczba!

demek 06.04.2016 19:06

@ed
Wiadomo, jak to jest, raz mozna raz nie.

@andy
Przeciez do 18tki trzeba miec karte rowerowa do jezdzenia po drogach.

Zobaczmy na sprawcow wypadkow, konkretnie za 2014 rok, za 2015 jeszcze nie podanych

Kierowcy samochodów osobowych - 76,7%
Piesi - 8,7%
Kierowcy ciężarówek - 6,4%
Rowerzyści - 6,2%

Zamiast zajac sie problemem, czyli tymi co najwiecej spustoszenia sieja na drogach, to wprowadzic chca kolejna biurokracje, problemy itd, no chyba, ze chodzi tylko o wplywy do budzetu.

andy 06.04.2016 19:00

Karta rowerowa dla dorosłych = większe wpływy do budżetu :)

Jak dla mnie karta rowerowa nie, OC dla rowerzystów tak. Choć z drugiej strony dla osób do 18 roku życia taka karta nie była by głupia wcale. Oczywiście egzamin jest darmowy lub pokrywa go szkoła.
Jednak w tym drugim przypadku dalej, to będzie pusty przepis.

@ed dlatego problemem nie są przepisy a ich egzekwowanie. Co z tego że powstanie kolejne 1000000 ograniczeń skoro i tak ich nikt nie będzie przestrzegał? Jak dla mnie Bardziej liberalne przepisy i większa ich ściągalność.

Na pewno by się przydały jakieś akcje edukacyjne i szkolenia.

ed hunter 06.04.2016 18:55

Powiem Ci Demek, że ostatnio sam się przekonałem, że jazda rowerami obok siebie może być niebezpieczna, jechałem samochodem wąską, krętą wiejską drogą, za zakrętem dwóch rowerzystów obok siebie, prawie stali w miejscu, a z przeciwka samochód, zmusiło mnie to do dość ostrego hamowania, wiem, że nie powinni w takim miejscu tak jechać, bo jest o tym w przepisach, ale oni widocznie zapamiętali, że tak mogą i nic więcej. Oczywiście, że są miejsca gdzie to nikomu nie przeszkadza, grupa rowerzystów też jest bezpieczniejsza w takim ustawieniu, ale...

demek 06.04.2016 18:13

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...doroslych.html

#dobrazmiana

Dawno nie czytalem wiekszych idiotyzmow, no moze Warzeche o miastach.

Cytat:

zniesione mogą być także obecne przepisy pozwalające rowerzystom w określonych przypadkach jeździć w tzw. szyku towarzyskim, czyli obok siebie, zamiast gęsiego, co stwarza zagrożenie.
Za takie teksty powinien byc wylot z roboty i zakaz robienia cokolwiek z przepisami drogowymi na conajmniej 10 lat.

Patrix 03.04.2016 13:52

7 godzin retoryki KCTV z Korei, To jest dopiero telewizja misyjna.

grzeniu 31.03.2016 13:42

Duplikatorem? To mimo wszystko się narobili :rotfl:
Znaczy płytki były wypalane - ciekawe, że nikt nie zwrócił uwagi, że oryginalne płytki są tłoczone. Przecież to widać gołym okiem.

revolver0 31.03.2016 13:31

Nielegalna fabryka Windowsa zamknieta w Polsce

demek 31.03.2016 11:31

Rowerostrada i jej przebieg to moj autorski pomysl :) Aczkolwiek ja zrobilem zeby bylo taniej. wtedy do gry weszly ZITy i prezydent Silbert. No i bedzie na bogato :)

M@X 31.03.2016 11:24

O ile pamietam p. Tosza cos tam z Toba konsultowal w temacie "urowerowienia" miasta i nie bylo tego malo.

demek 31.03.2016 11:01

A czemu M@X mialoby byc o mnie?

PS
Wlasnie wszedlem to tu wkleic :D

A w komentach festwial spi.e.r.dolenia

ed hunter 31.03.2016 06:34

Ale utopia (dosłownie pieniędzy), szklane domy. :D

M@X 30.03.2016 23:11

http://wiadomosci.onet.pl/slask/jawo...nd-ride/247b12

Glowna Onetu, niezle :spoko:

Demek, czemu o Tobie ani slowa???

andy 30.03.2016 07:27

Cytat:

Czy zniknięcie La Rouxa to powód zaprzestania prac nad TrueCryptem? Przypomnijmy, że w 2014 roku, a więc parę miesięcy po zatrzymaniu La Rouxa, projekt w tajemniczy sposób ogłosił “koniec prac”. Czyżby programistom zabrakło pieniędzy? A może cichy mecenas projektu, o ile faktycznie był nim La Roux, współpracujący z służbami zaczął wywierać na programistach podejrzane naciski? Jak było naprawdę, możemy się jedynie domyślać…
https://niebezpiecznik.pl/post/tworc...ndlarz-bronia/

ed hunter 28.03.2016 18:41

Zetox, jutro do podologa masz się zapisać! :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:45.