Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.12.2004, 18:08   #1
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Piraci niegrozni?

Ostatnio tyle sie mowi ze artysci traca za***iscie wielkie zyski przez piratow komputerowych i dynamiczny rozwoj sieci P2P np. Kazaa. A w tym artykole jest calkiem co innego. Potwierdzono to badaniami ze piractwo az tak nie odbiera zyskow artystom a nawet dziala jak jakis kanal promocyjny.

Wiec te liczby podawane przez menagerow (zdziercow i zlodzieji) to raczej z palca wyssane brednie

Pozdro

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.12.2004, 18:30   #2
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tez mam odmienne zdanie.
Sciagnolem ostatnio mp3 kapeli, ktora mi sie tak spodobala, ze poszedlem na koncert i kupilem na tym koncercie CD, gdyby nie mp3 to by sie tak nie stalo
ale jesli chodzi o soft, to juz sprawa jest inna
Stary 06.12.2004, 19:56   #3
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja juz od dawna twierdze ze ******enie ile to jakas firma stracila przez piratow na jakiejs grze jest gowno warte

gra kosztuje 150zl jezeli jest 100 piratow to taki dystrybutor madrala powie ze stracil 100*150zl - gowno prawda, gdyby nie bylo piratow to on by stracil cos kolo 10*150 a reszta by po prostu nie miala programu i tyle
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2004, 22:09   #4
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety... znów jestem zmuszony generalnie zgodzić się z tezą Predi'ego
Tylko, skoro nie byłoby tych piratów, to jak straciłby te 10*150?
Chyba Ci chodziło o to że nie straciłby 10*150?

Przede wszystkim giery nie miałyby takiego rozgłosu, bo skoro nikt by w nie nie grał, to po co ktoś miałby o nich pisać? Byłoby z nimi jak z luksusowymi samochodami, o których słyszymy raz na jakiś czas, a mają je tylko nieliczni. Wydaje mi się, że w obecnych czasach, na takim rynku jak polski, producentom i dystrybutorom bardziej opłaca się obecny stan, niż 0% piractwa i 5% obecnego rozgłosu.

Ostatnio zmieniany przez Morris : 06.12.2004 o godz. 22:21
Morris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2004, 22:18   #5
3|\/|3$s
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2004
3|\/|3$s zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zapewne piractwo byloby mniej grozne gdyby GRY byly tansze..
Stary 06.12.2004, 22:27   #6
Morris
Coauctor delicti

Cytat:
Napisany przez 3|\/|3$s
zapewne piractwo byloby mniej grozne gdyby GRY byly tansze..
Otóż to - Wpadł na to już "Perfect" sprzedając swoją płytę za 15 zł w Internecie i wpadli też Kazik i Kukiz sprzedając swoje płytki po naprawdę niskich cenach (zestawy 2xCD). Mimo, że mam mp3 dwóch ostatnich wymienionych, to w najbliższym czasie na pewno kupię ich oryginalne płytki - jakość dźwięku będzie lepsza, a poza tym będę miał czyste sumienie i świadomość, że wsparłem finansowo artystów, których naprawdę lubię i słucham ich utworów, a nie że karmię tę całą machinę promotorów-darmozjadów. Ich MP3 posłużyły mi tylko jako próbka i zachęta. Niska cena naprawdę jest atutem.
Stary 06.12.2004, 22:36   #7
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zagrozeniem nie sa piraci, a menadzerowie
Stary 06.12.2004, 23:06   #8
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gry za 100zł albo więcej nie kupie mam nadzieje nigdy :/ (chociaż fajnie by było pozwolić sobie na taki "luksus" )
Pomyślcie ile to trzeba zbierać i wogle.
Ale popieram (serio) wydawanie gier w stylu paintkiller za 19,90 bądź spellforce.
Na pewno warto je kupić a i cena do tego zachęca.
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2004, 23:38   #9
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
co do gier. To np. taki Max Payne 1 & 2 jeden dzien grania a rok zbierania kasy. I gdzie tu jest rozsadek. Tak samo z plytkami audio jak mu sie spodoba mp3 danego zespolu to i tak pojdzie do sklepu i kupi orginal.
Kolejny raz widac ze piraci nie okradaja artystow tylko zlodzieji czyt. menadzerow, bo oni pewnie by sie chcieli kompac w pieniazkach. Niech najpierw spojrza na siebie a dopier oceniaja innych !
Stary 06.12.2004, 23:51   #10
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez @ndy
co do gier. To np. taki Max Payne 1 & 2 jeden dzien grania a rok zbierania kasy. I gdzie tu jest rozsadek. Tak samo z plytkami audio jak mu sie spodoba mp3 danego zespolu to i tak pojdzie do sklepu i kupi orginal.
Kolejny raz widac ze piraci nie okradaja artystow tylko zlodzieji czyt. menadzerow, bo oni pewnie by sie chcieli kompac w pieniazkach. Niech najpierw spojrza na siebie a dopier oceniaja innych !
Zgadzam się z kolegą. Niestety ceny gier i płyt audio w polsce są horrendalnie duże. Chciałem kupić płyty Nelly'ego Sweat & Suit (dwie wypuścił), ale niestety 140zł nie mam. A posłuchać chciałem. Ściągnąłem. Nie zapłaciłem żadnemu piratowi, więc widze że nikt na tym nie stracił bo i tak nawet nie miałbym możliwości kupienia 1 chociaż płyty....
Stary 07.12.2004, 09:04   #11
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nawet Bil Brama jak byl w polsce to na pytanie co sadzi o tym ze 90% kompow w polsce ma piracka winde odpowiedzil, ze cieszy sie z popularnosci jego systemu
przeciez piractwo to najlepsza reklama - ci co nie kupuja orginalow i tak ich nie kupia (cena/przekonanania), wiele plyt zassysa sie z sieci, odslucha do polowy i nigdy do nich nie zagalada - takich i tak by sie nie kupilo
obejrzenie swietnego filmu przed ego premiera pozwala albo oszczedzic kase na bilecie albo czekac z niecierplwoscia na orginal na dvd - na pewno nie chodzilibysmy do kina na wszystkie filmy jakie mamy w kolekcji - szkoda czasu i sianka

wiec pisanie o wieeeeelkich strtach firm fonograficznych to jedna wilka hipokryzja, jakl sluszie koledzy powyzej zauwazyli
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.12.2004, 09:07   #12
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli chodzi o filmy, to większość nowości wypożyczam na DVD i potem sam przegrywam. Więc kasa za wypożyczenie idzie do właściciela wypożyczalni, dystrybutora, twórcy... Więc o co chodzi?
Stary 07.12.2004, 18:07   #13
Morris
Coauctor delicti

Zgadzam się z Nimalem. Przecież jeśli ktoś nie ma kasiorki, to i tak by nie kupił tego, czy tamtego filmu, a niechciane płytki i tak się kasuje po jednokrotnym przesłuchaniu (to prawie jakbyśmy je usłyszeli w radiu).
Bez sensu jest twierdzenie, że producenci tracą na pirackich kopiach, a jeszcze większą głupotą jest wmawianie, że to artyści na tym cierpią, bo dzięki szerszej dystrybucji ich dzieła trafiają do większej ilości ludków.

Cytat:
Napisany przez kiewas
Jeżeli chodzi o filmy, to większość nowości wypożyczam na DVD i potem sam przegrywam. Więc kasa za wypożyczenie idzie do właściciela wypożyczalni, dystrybutora, twórcy... Więc o co chodzi?
Dla mnie to właściwie ta sama kategoria moralności co nagrywanie filmu z TV. Wyobrażacie sobie, że nagle jakaś wytwórnia filmowa żąda zdelegalizowania magnetowidów...

Komu zatem najbardziej przeszkadza tzw. "piractwo"?
- Tym, którzy przyzwyczaili się do zgarniania szmalcu za nic!

1. Najpierw wytwórnie zarabiają na kinach (już tutaj zwracają im się koszty produkcji i dystrybucji, chyba że film jest kompletną klapą)
2. Potem wydają cholernie drogie DVD i VHS.
3. Równie droga płyta CD ze ścieżką dźwiękową.
3. TV płaci za emisję.
4. Ukazuje się jeszcze "ekonomiczna" wersja na VCD.
5. Do tego wszystkiego dochodzą prawa do książek, znaków towarowych na gadżetach, na które klienci wydają często więcej niż za sam film.

Rzeczywiście... biedni ci producenci... wspomóżmy RIAA choćby złotówką, bo kończą jej się pieniądze...
i jak ta heroiczna organizacja będzie walczyć z paskudnymi piratami?
może jeszcze uruchomimy specjalną linię, na którą będzie można zadzwonić?

Proponuję numer:
0-700-7422-3825-968
Kto odgadnie co oznacza ma u mnie reputkę
Stary 07.12.2004, 18:55   #14
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
Chyba Ci chodziło o to że nie straciłby 10*150?
no wlasnie

poza tym ktos juz to chyba nawet na tym forum powiedzial, jezeli kumpel pojdzie do pirata i kupi gre a ja ja od niego przegram sobie to kogo okradam? pirata
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.12.2004, 18:58   #15
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris

Proponuję numer:
0-700-7422-3825-968
Kto odgadnie co oznacza ma u mnie reputkę
Jakiś numer z polsatu do ex babek? Albo do tarota
Popieram Was w zupełności. A z tym Bilem Bramą fajny tekst
A co do filmów: za samą emisje w kinach, często starcza im na nakręcenie następnej części plus inne wydatki i zwrot kosztów
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: