![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W wieży nie działa wyświetlacz i kolumny.
Witam! Posiadam ja wieżę, model JVC MX-90. Mam z nią parę problemów.
1) Wyświetlacz odmawia współpracy, tzn. jak się ją włączy to zaświeca się na chwilę(sekundę) i gaśnie. Dioda na pokrętle głośności też pomiga i zgaśnie. 2)Nie daje sygnału na kolumny - kolumny sprawne, dobrze podłączone, + i - się zgadza. Pomimo tego cisza. Na słuchawkach normalnie jest dźwięk. ![]() 3)Po jakiś 10-15 minutach (czasami dłużej) znika prawy kanał. Pomaga puknięcie w odpowiednie miejsce lub lekkie uniesienie pokrętła głośności w górę(jest tam minimalny luz). 4)Po pół godzinie wieża jest dość ciepła, po godzinie bardzo ciepła a po półtorej godziny nie da się jej dotknąć. ![]() Może są tu osoby które się na tym znają, ja elektroniki za bardzo nie ogarniam. Jakby ktoś spotkał się, z takimi usterkami w innych modelach to może by mnie naprowadził co to może być. ![]() Z góry dziękuję za pomoc i rady. ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm.. powiedz mi nawet jak ci wytlumacze co jest nie tak to skoro nie ogarniasz elektroniki to jak chcesz naprawic ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
W każdej gminie przyjmują elektrośmieci, nawet dziękują i są szczęśliwi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kiedyś to było
misiozol jak mi wytłumaczysz to będę bogatszy w wiedzę i może da mi to impuls do "ogarnięcia" tematu
![]() ed hunter po posłuchaniu trochę muzyki tej wieży mam jeszcze większe chęci jej naprawy i na pewno nie wyrzucę jej nigdzie. Poza tym ma kilka ciekawszych funkcji więc raczej ją zostawię ![]()
![]() |
#5 |
Moderator
To powiedz mi masz oscyloskop ? dobry miernik ? zasilacz laboratoryjny ? dobra lutownice (nie taka do lutowania rynien
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kiedyś to było
Mam lutownicę (transformatorową) i miernik(taki co sie mierzy napięcie w zasilaczu). Kondensatory - chodzi o to czy nie są wylane lub napuchnięte? Trudno je sprawdzić, bo jest strasznie ciasno w środku, wszystkie płytki drukowane są pionowo i nie wiem czy da się je wyjąć.
Załączyłem ją do sieci ze zdjętą obudową(wiem, niezbyt bezpieczne ![]()
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To jest ten sprzęt z galerii o stanowisku bojowym? http://i.imgur.com/OfnK47A.jpg
Wygląda dość dobrze, jak Ci szkoda ją dobić to może odnieś do wyceny naprawy do elektronika?
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak się grzeje to daj wentylator xD NIe rozwiąże to Twojego problemu ale będzie tam chłodniej xD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Patrix ja go staram sie zniechecic delikatnie coby nic nie popalil a ty tak z partyzanta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kiedyś to było
Patrix tak to ten. misiozol, cały rozebrać? Nie wiem czy te płytki się za wyjąć, zobaczę.
![]() |
#11 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Jak mi zależy na sprzęcie, a nie znajdę w nim w/w usterek (lub ew. jakiegoś spalonego pewniaka) to raczej zanoszę, żaden wstyd, elektronikiem nie jestem... edit. do autora, udaj się z tym tematem na forum elektrody ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 16.08.2014 o godz. 20:07 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Kiedyś to było
Rozkręciłem, z nastawieniem "może jak coś poruszam to się naprawi
![]() Do rzeczy. Kondensatory nie są problemem - żaden który zauważyłem nie był "wylany" ani napuchnięty. Dotknąłem końcówek mocy(łatwo je odnaleźć bo są opisane) i nie były nawet ciepłe. Więc nie w tym rzecz. Płytek nie da się chyba wyjąć, albo ja nie znalazłem na to sposobu. Wyświetlacz zaświecił się na chwilę, cały ale zgasł. Czyli jak przedtem. Zauważyłem bezpieczniki na płytce gdzie są wyjścia głośników. Muszę znaleźć w internecie jak sprawdzić, czy są dobre, czy też uszkodzone ![]() Takie moje spostrzeżenia. Patrix właśnie zakładałem tam temat, ale mi go wywalili do kosza. W ogóle ostatnio tam za byle co usuwają tematy. Mój był dokładnie opisany (mniej więcej jak tu), założony w dobrym dziale (Elektronika - Początkujący) pomimo tego został usunięty. ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Widać nie przeczytałeś jakiegoś tam przyklejonego posta z instrukcją jak sobie życzą temat stworzyć. Dziwna wykładnia. Wiesz, to może być dość znaczna różnica pomiędzy "na amen", a "działa trochę". Różnica nawet kilku setek jak i nieopłacalności naprawy już potem...
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 16.08.2014 o godz. 20:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Kiedyś to było
Ale działa tzn. jest tak jak przedtem. Czyli nic nie naprawiłem ani nic nie zepsułem.
![]() |
#15 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Zapytałem się wujka Gugla i dostałem kupę zwrotów z całego świata, że to typowy problem w tym leciwym sprzęcie. Chyba się zużył, chyba jakiś spec to może naprawi, może na chwilę, może nie wiem, jednak chyba zachować to co działa (głośniki), a z resztą szkoda nerwów i ewentualnych kosztów, niepowodzenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nie działa jedno USB w laptopie O_o Jakieś sugestie? | malanski | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 7 | 02.02.2019 13:25 |
Android Flame War | M@X | Systemy operacyjne i aplikacje | 1354 | 12.06.2018 14:49 |
Nagrałem grę i nie działa... | Berion | Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole | 0 | 15.03.2008 13:36 |
Dlaczego AUDIO-CD nie działa mi na starej wieży HI-FI??? | plszaman | Napędy optyczne CD | 15 | 25.01.2007 17:43 |