![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Win 2002 widzi połowę dysku
Mam płytę GIGABYTA GA-8PE667P na Socket478 do pewnego czasu miałem dysk 80GB. Po zakupie dwóch dysków WD 250GB spotkało mnie zdziwienie, a mianowicie system windows 2002 widzi TYLKO połowę pojemności każdego dysku tzn. około 126GB, w biosie jest wszystko okej. Co może być powodem? Co mam zrobić aby były widoczne całe pojemności? Obydwa dyski mają kilka partycje po 40GB stworzone podczas instalacji systemu win 2003.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Z HDD są pewne bariery: punkty brzegowe: jednym z nich jest 136 (albo 131 - pewnie zaraz będą mnie poprawiać) GB. Z tego co piszesz wynika, że masz już trochę leciwy BIOS: zmień na nowszy. Jak nie ma jeszcze nowszego to musisz podzielić dyski na partycje aby płyta wszystko zobaczyała. Mam nadzieję, że nie bawisz się już w partycje typu FAT?
![]() |
![]() |
#3 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a windows 2002 to masz na mysli windows XP czy 2003 serwer?
dyski sa bardzo duze... 250 GB, moze byc problem z plyta glowna jej biosem, albo z kontrolerami dyskow ktora obsluguja max dyski do 130 GB, nie znam modelu tej plyty... podobna sytuacje mial pewien moj znajomy, ktory nabyl dysk 200 GB, mimo wlasciwych danych przy starcie systemu w biosie... system nie widzial poprawnej wielkosci dyskow, pomogl mu dopiero zakup niezaleznego kontrolera IDE pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered
Data rejestracji: 11.09.2002
![]() |
Może pomoże wpis do rejestru?
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters] "EnableBigLba"=dword:00000001 Allan |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ww wpis rejestru/aktualizacja biosu/dodatkowy kontroler/podzial na partycje mniejsze od granic...
jedna z tych mozliwosci w koncu pomoze - nic tylko testowac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
przyznaje sie, ze niewiele wiem o macierzach dyskowych, ale o ile dobrze pamietam, to jednym z 'typow' (czy jak to nazwac) macierzy dyskowej jest takie ustawienie, ze dyski udostepniaja tylko polowe swojej prawdziwej objetosci (a druga polowa sluzy jako backup i nie jest dostepna dla uzytkownika)
moze masz akurat zrobiona macierz i ustawienie wlasnie w takim trybie ![]() ale bardziej prawdopodobne jest, ze po prostu dysk jest za duzy dla BIOS'u (tak jak pisali koledzy powyzej) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
koledzy - tyle ze raid mirroring widzi polowe sumy dwoch dyskow czyli w tym przypadku zobaczylby 1dysk 250 MB, a nie dwa po 126
to wskazuje na nieustanowienie matrycy (w matrycy zawsze dyski sa sumowane i widziane jako jeden o zdublowanej pojemnosci i szybkosci lub o zdublowanych zapisach danych) a na zwykle podpiecie pod kontroler nieobslugujacy dyskow tej wielkosci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|