![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() |
Cześć !!
Potrzebuje pomocy z zadaniami z Linuxa. Mam duży problem bo nie potrafię ich rozwiązać. Jeśli ktoś byłby w stanie zrobić te zadanka to bardzo prosze o pilny kontakt. Mam na nie czas tylko do piątku. Pozdrawiam Wojtek BARDZO WAS PROSZE O POMOC oto te zadania : CWICZENIA Z SYSTEMU OPERACYJNEGO UNIX Lista nr 1 - shell i skrypty, na rozgrzewke... 1. Napisac polecenie, ktore zastepowac bedzie standardowe cd (UWAGA: nie moze nazwyac sie cd) w taki sposob, ze po jego wykonaniu zmieniac sie bedzie prompt, podajac biezaca kartoteke np. $moje_cd aaa /home/kowalski/bin/aaa$ Dla chetnych: rozpoczynaj prace w systemie od podania w promptcie biezacej kartoteki. 2. Napisz kilka wlasnych skryptow/funkcji (min. 3), ktore beda ulatwialy Ci prace w systemie. Przykladowo moze to byc polecenie 'la <kart>' (<kart> - opcjonalny parametr), ktore bedzie wykonywalo komende 'ls -la <kart>'. Nastepne polecenie 'lm <kart>' zrealizuje 'la <kart>|more'. 3. Wykorzystujac instrukcje CASE napisz skrypt realizujacy wyswietlanie listy plikow w pelnym formacie (rozmiar, czas modyfikacji). Przy podaniu odpowiedniego argumentu lista powinna byc posortowana wg daty modyfikacji. W zaleznosci od tego, czy podano inny argument, powinna wyswietlac sie ustalona liczba pozycji, np. 10, lub podana ich liczba. Przyklad wywolania: lss 35 lub lss -czasmodyfikacji Chetni moga wprowadzic wiecej argumentow. 4. Napisz skrypt weryfikujacy obecnosc w systemie uzytkownika o zadanym identyfikatorze i wyswietlajacy odp. komunikat. 5. Napisz skrypt wyswietlajacy pozdrowienie w jezyku angielskim zgodnie z pora dnia: do godz. 12:00 - good morning od 12:00 do 17:00 - good afternoon od 17:00 - good evening Czas pobieraj z biezacych informacji systemu, wykorzystaj instrukcje IF... oraz TEST. 6. Napisz skrypt obslugujacy polecenie "safecp" - bezpieczne kopiowanie, tzn. zadajacy pytanie o potwierdzenie w przypadku istnienia pliku docelowego oraz obslugujacy sytuacje braku pliku zrodlowego. Wykorzystaj IF... , TEST, READ. 7. Napisz skrypt przenoszacy zadany katalog wraz z podkartotekami w inne, zadane miejsce i podajacy liczbe skopiowanych plikow oraz ilosc znakow/slow/linii (do wyboru), wystepujacych w skopiowanych plikach. CWICZENIA Z SYSTEMU OPERACYJNRGO UNIX Lista nr 2 - podstawy zarzadzania zadaniami w systemie UNIX. 1. Uruchamianie i zamykanie zadan. Zapoznaj sie ze sposobami uruchamiania zadan, wstrzymaywania ich wykonywania, przelaczania miedzy pierwszym planem a tlem (fg, bg), uzyskiwania informacji o wykonywanych procesach (ps, jobs) oraz "zewnetrznego" zamykania zadan (kill). Przygotuj doswiadczalne zadanie w postaci skryptu CSH/TCSH np. realizujacego slepa petle, ktore pozwoli Ci na praktyczne zademonstrowanie znajomosci powyzszych zagadnien. W skrypcie uzyj operacji wejscia / wyjscia (echo, $<) i zademonstruj, jak reaguja na sposob uruchomienia zadania oraz jego stan (wstrzymane / wykonywane). 2. Inentyfikator procesu (PID). Napisz skrypt, ktory po uruchomieniu odczyta swoj wlasny identyfikator procesu (PID) - uzyj w tym celu komendy ps. PID ma byc nastepnie zapisany w pliku (np. ./zadanie.pid), po czym skrypt powinien wejsc w slepa petle, najlepiej obslugujaca proste menu, np: 1 - Zakoncz, 2 - Wyswietl ps i dzialaj dalej. "Normalne" zakonczenie dzialania skryptu powinno byc poprzedzone skasowaniem pliku z zapisanym PID. Jezeli wstrzymasz wykonywanie skryptu (Ctrl z) i uruchomisz ten sam skrypt drugi raz ("druga instancja"), to powinien on wykryc swoja "pierwsza instancje", (warunkiem moze byc np. obecnosc pliku ./zadanie.pid), usunac ja (kill z PID pobranym z pliku) i zakonczyc dzialanie, ewentualnie uruchomic nowa "instancje". W systemie Linux RedHat pliki z PID-ami umieszczane sa w katalogu /var/run. Sprawdz, czy podobne rozwiazanie zastosowano w systemie zainstalowanym w laboratorium. 3. Co to jest "proces zombie?" Przygotuj demonstracje, np. dwa skrypty, jeden ("rodzic") wywoluje drugi ("potomka") tak, aby udalo sie uzyskac dzialajacego "zombika" manipulujac komendami wymienionymi w zadaniu 1. Oczywiscie, potem nalezy posprzatac! 4. Zadanie wielowatkowe. Przygotuj zestaw skryptow demonstrujacych uruchamianie kilku zadan "potomkow" (proste, slepe petle) przez zadania "rodziców", w roznej kolejnosci. Zademonstruj zarzadzanie takim zadaniem "z zewnatrz". 5. Zadanie wielowatkowe z "wlasnym sterowaniem". Zastosuj rozwiazanie podobne do opisanego w zadaniu 2 do zadania zlozonego z kilku procesow (np. trzech). W skrypcie nadrzednym ("rodzicu") przygotuj menu umozliwiajace wylaczenie i/lub ewentualne wlaczenie dowolnego z "potomkow" oraz zakonczenie calego zadania. Proba uruchomienia "drugiej instancji" skryptu "rodzica" powinna byc oprogramowana wg tych samych zasad, co w zdaniu 2, ale tym razem z uwzglednieniem "potomkow". ==== KONIEC ====
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ludzie, mnie wingrozy uczyli ...
|
|
|
#3 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Mysle ze to dobre zadanie dla Linuxiarzy z forum - maja szanse sie wykazac ![]() a moze windows rulez ?? ------------------------------------------------------------- Oczywiscie z mala ironia
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Pingwin specjalista.
moze
|
|
|
#5 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Nie to zebym byl złosliwy ale było tu paru obroncuów Linuxa nawet strone www zalozyli... spoko mam dzis znowu dziwny humorek juz nic nie pisze bo zaraz bedzie o jedno slowo za duzo ... ale licze ze moze ktos sie zdobedzie z tego grona nielicznych linuxiarzy zeby choc troche pomoc koledze ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Pingwin specjalista.
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.02.2003
![]() |
Ja tam sie na tym nie znam...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
- zaraz przyjdzie wladza i bedzie czaplinski
BTW moze jak Weron sie pojawi to cos zaradzi - nadal czekam na odzew Pozdrawiam wszystkich !!
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@WojtekD
weź z biblioteki książkę Unix. Programowanie w shellu, Lowell Jay Arthur, Ted Burns. Warszawa 1998 MIKOM ISBN 83-7158-130-0 Zadania z listy 1 zrobisz bez problemu, nr 3,4,5 z listy 2 przepisz od kolegi z klasy, bo do piątku to się tego nie nauczysz, jak listy 1 jeszcze nie umiesz. PS Nie chce mi się tego pisac, bo nie ma w tych zadaniach niczego ciekawego - wspólczuję nauczyciela. Ostatnio zmieniany przez pali : 28.05.2003 o godz. 02:38 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Cytat:
Tylko frajera, który odrobi lekcje.