![]() |
Cytat:
heh memorando tylko zle wiadomości pamiętaj o tym puch:) przeczytaj prw bo napisaleś dla mnie zbyt zawiklanie prw infor przez tą jedną mordkę:) |
Cytat:
|
Witam.
Miałem. Ale ta płyta główna opuściła już ziemski padół. Pozdrawiam. D. |
Cytat:
|
Dzięki, memorando. Znalazłem już odpowiednie artykuły w Knowledge Base M$ i biorę się za czytanie. Na razie wygląda na to, że problem jest znany, i może dać się rozwiązać, albo przynajmniej załatać.
|
Problem (chyba) rozwiązany! Jedno z zaleceń M$ we wskazanym przez memorando artykule okazało się skuteczne.
Dziękuję! |
Cytat:
|
Chyba jednak nie każdy to wie.
M$ twierdzi, że to sterownik Vcache tak się panoszy, jak jest powyżej 512 MB RAM, i zajmuje całą dostępną pamięć na bufor dyskowy. Dlatego należy ograniczyć jego maksymalną wielkość, wpisując odpowiednią wartość MaxFileCache w sekcji Vcache pliku System.ini. Dzieje się tak zwłaszcza w systemach z kartą graficzną AGP, gdy karta ma ustawioną wysoką wartość AGP Aperture, np. 128 MB. Wówczas AGP Aperture i Vcache zajmują całą dostępną pamięć, i system nie może się załadować. Pamiętam, że jeden z BSoD faktycznie coś mówił o błędzie związanym z kartą graficzną. Jako rozwiązania alternatywne dla edycji sekcji Vcache pliku system.ini M$ proponuje: a) ograniczenie ilości pamięci RAM dostępnej dla Windows poprzez zaawansowane ustawienia msconfig b) zmniejszenie ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze - po prostu rozczulające! Zdaje się, że ktoś, kto projektował mechanizm Vcache wykazał się dalekowzrocznością podobną do swego szefa, B.G., który kiedyś - jak pamiętamy - ogłosił jak wyrocznia, że w PC-cie będzie maksymalnie 640 kB pamięci RAM, bo nikt nigdy nie będzie potrzebował więcej... |
Cytat:
widzisz puch pamięć mam dobrą ale pomylilem nazwy plików dobrze że ci dalem rozwiązanie na talerzu bo znowu by mnie ktoś z forum zj..ał uff czytalem ten artykul chyba z 2 miechy temu a sam wiesz skleroza nieboli:)a co Bila G on tylko takie mądrości umiał mówić... |
a przy okazji zabawy z ramem - moze mi ktos powiedziec dlaczego moja win2k sp3 ciagle zajmuje te 120mb ramu jak w kompisku mam 512
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:19. |