Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows ME nie działa po dodaniu RAMu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-me-nie-dziala-po-dodaniu-ramu-30832/)

memorando 03.02.2004 23:23

Cytat:

Napisany przez puch
A to pociecha! Ale dzięki, memorando, o taką wskazówkę właśnie mi chodziło!

heh memorando tylko zle wiadomości pamiętaj o tym puch:) przeczytaj prw bo napisaleś dla mnie zbyt zawiklanie prw infor przez tą jedną mordkę:)

RafeQ 03.02.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez ko_darek
Witam!

Miałem taki problem z RAMem pod Win98 i dotyczył ilości banków pamięci.
Wszystkie 3 moduły były sprawne, ale chodziły tylko po obsadzeniu slotów w jednej określonej kolejności.

Pozdrawiam.
D.

A to miałeś problem typowo sprzętowy, niezależny od syska. Kolejność gra rolę w SDRAmach i DDRamach, ponieważ na początek (1 slot) daje się kośc najwolniejszą a póżniej kolejno szybsze aż do najszybszej. Ponieważ praca pozostałych pamięci w tym wypadku dostosuje się do tej najwolniejszej. A jak powkładałeś bydlejak no to później się pewnie kaszana robiła :)

ko_darek 03.02.2004 23:52

Witam.

Miałem. Ale ta płyta główna opuściła już ziemski padół.

Pozdrawiam.
D.

memorando 04.02.2004 00:08

Cytat:

Napisany przez RafeQ
A to miałeś problem typowo sprzętowy, niezależny od syska. Kolejność gra rolę w SDRAmach i DDRamach, ponieważ na początek (1 slot) daje się kośc najwolniejszą a póżniej kolejno szybsze aż do najszybszej. Ponieważ praca pozostałych pamięci w tym wypadku dostosuje się do tej najwolniejszej. A jak powkładałeś bydlejak no to później się pewnie kaszana robiła :)

ciekawe teorie bo microsoft niezaleca na więcej niż 512 mega instalki winzgrozy 95 98 me

puch 04.02.2004 01:03

Dzięki, memorando. Znalazłem już odpowiednie artykuły w Knowledge Base M$ i biorę się za czytanie. Na razie wygląda na to, że problem jest znany, i może dać się rozwiązać, albo przynajmniej załatać.

puch 04.02.2004 02:23

Problem (chyba) rozwiązany! Jedno z zaleceń M$ we wskazanym przez memorando artykule okazało się skuteczne.

Dziękuję!

memorando 04.02.2004 02:33

Cytat:

Napisany przez puch
Problem (chyba) rozwiązany! Jedno z zaleceń M$ we wskazanym przez memorando artykule okazało się skuteczne.

Dziękuję!

config.sys zmienileś jedną linię??sorry mam kiepską pamięć co do tej lini w tym pliku ale to chyba każdy wie...sorry ale podaj co zrobileś:)

puch 04.02.2004 04:32

Chyba jednak nie każdy to wie.

M$ twierdzi, że to sterownik Vcache tak się panoszy, jak jest powyżej 512 MB RAM, i zajmuje całą dostępną pamięć na bufor dyskowy. Dlatego należy ograniczyć jego maksymalną wielkość, wpisując odpowiednią wartość MaxFileCache w sekcji Vcache pliku System.ini.

Dzieje się tak zwłaszcza w systemach z kartą graficzną AGP, gdy karta ma ustawioną wysoką wartość AGP Aperture, np. 128 MB. Wówczas AGP Aperture i Vcache zajmują całą dostępną pamięć, i system nie może się załadować.

Pamiętam, że jeden z BSoD faktycznie coś mówił o błędzie związanym z kartą graficzną.

Jako rozwiązania alternatywne dla edycji sekcji Vcache pliku system.ini M$ proponuje:
a) ograniczenie ilości pamięci RAM dostępnej dla Windows poprzez zaawansowane ustawienia msconfig
b) zmniejszenie ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze - po prostu rozczulające!

Zdaje się, że ktoś, kto projektował mechanizm Vcache wykazał się dalekowzrocznością podobną do swego szefa, B.G., który kiedyś - jak pamiętamy - ogłosił jak wyrocznia, że w PC-cie będzie maksymalnie 640 kB pamięci RAM, bo nikt nigdy nie będzie potrzebował więcej...

memorando 04.02.2004 06:56

Cytat:

Napisany przez puch
Chyba jednak nie każdy to wie.

M$ twierdzi, że to sterownik Vcache tak się panoszy, jak jest powyżej 512 MB RAM, i zajmuje całą dostępną pamięć na bufor dyskowy. Dlatego należy ograniczyć jego maksymalną wielkość, wpisując odpowiednią wartość MaxFileCache w sekcji Vcache pliku System.ini.

Dzieje się tak zwłaszcza w systemach z kartą graficzną AGP, gdy karta ma ustawioną wysoką wartość AGP Aperture, np. 128 MB. Wówczas AGP Aperture i Vcache zajmują całą dostępną pamięć, i system nie może się załadować.

Pamiętam, że jeden z BSoD faktycznie coś mówił o błędzie związanym z kartą graficzną.

Jako rozwiązania alternatywne dla edycji sekcji Vcache pliku system.ini M$ proponuje:
a) ograniczenie ilości pamięci RAM dostępnej dla Windows poprzez zaawansowane ustawienia msconfig
b) zmniejszenie ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze - po prostu rozczulające!

Zdaje się, że ktoś, kto projektował mechanizm Vcache wykazał się dalekowzrocznością podobną do swego szefa, B.G., który kiedyś - jak pamiętamy - ogłosił jak wyrocznia, że w PC-cie będzie maksymalnie 640 kB pamięci RAM, bo nikt nigdy nie będzie potrzebował więcej...

widzisz puch pamięć mam dobrą ale pomylilem nazwy plików dobrze że ci dalem rozwiązanie na talerzu bo znowu by mnie ktoś z forum zj..ał uff czytalem ten artykul chyba z 2 miechy temu a sam wiesz skleroza nieboli:)a co Bila G on tylko takie mądrości umiał mówić...

CrazyLucas 04.02.2004 09:06

a przy okazji zabawy z ramem - moze mi ktos powiedziec dlaczego moja win2k sp3 ciagle zajmuje te 120mb ramu jak w kompisku mam 512

memorando 04.02.2004 09:39

Cytat:

Napisany przez CrazyLucas
a przy okazji zabawy z ramem - moze mi ktos powiedziec dlaczego moja win2k sp3 ciagle zajmuje te 120mb ramu jak w kompisku mam 512

wyłącz swapa będziesz mieć wolne tylko 220 do 290 ramu mega ustaw io coś tam w rejestrze na wartość podawaną w podręcznikach dla 512 ramu w dec i uzyskasz lepsze wyniki użycia pamięci sekcja w rejestrze to jest memory managment

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:19.