Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wojsko (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wojsko-59621/)

bgn 12.12.2005 09:42

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Pokazałem dyplom i po studiach, podobnie jak nimala, przenieśli mnie do rezerwy i usłyszałem: "No, to teraz ma pan z nami spokój, a my z panem" :)

Możliwe, że będzie tak przez kilka lat - brak kasy w wojsku oraz wyż demograficzny.

Uważam, że wojsko tylko zawodowe, ew. można zwiększyć ilość godzin PO i tyle.

nie będzie. Wojsko poza dresami potrzebuje ludzi myślących na czas wojny i ci się będą szkolili, a więc przede wszystkim ci z dyplomami, bo cazsy w armi w ktorym wystaczyło nauczyc się strzelać minęły bezpowrotnie. Na armię zawodową do Polski jeszcze nie stać, ale na armię kontraktową to pewnie tak i taki "trend" widać ( kontraktowy szeregowy ). Armia potrzebuje informatyków i ludzi potrafiących obsługiwać sprzęt strerowany mikroprocesorami - tak więc większość bywalców forum ma sznse dostać "kamasze". Armią nie należy gardzić , jak to ktoś napisał, co wcale nie znaczy że każdy musi kochać tak zorganizowaną formacje. Problem z poborem pewnie od dawna można było rozwiązac, tylko jakoś kolejnym ekipom wygodniej jest po staremu - wysłac wezwanie i po kłopocie.
PS> SID takich ludzi ja ty armia potrzebuje, dobrze wykszałcony, bezkompromisowy i pryncypialny. Przyślij na forum zaproszenie na przysięgę

ed hunter 12.12.2005 10:32

Przyjedź, forum, na przysięgę, zaproszenie wysłał szef.
User ci wyrósł na potęgę, przyjedź - zobacz, twoja krew!
User ci wyrósł na potęgę, przyjedź - zobacz, twoja krew!

Mundur na mnie, jak ulany, tęsknią do mnie ładne panny
i czekają, i wzdychają - och! i ach! - hej!
A ja kolegom, proszę kolegów, biję w dach!

Może będę na peronie i przywitam forum sam,
albo spotkasz mnie w rejonie, pewnie warta będzie tam.
Albo spotkasz mnie w rejonie, pewnie warta będzie tam.

Bo u bramy, proszę forum, stoi chłopak malowany,
jego spytaj - broń nabita, pytać strach... - hej!
Lecz on kolegom, proszę kolegów, bije w dach!

Służba cię na obiad prosi, kucharz dobrze o tym wie,
jakich miłych przyjmie gości. Co nam poda - to się zje!
Jakich miłych przyjmie gości. Co nam poda - to się zje!

Kucharz daje wciąż to samo, ale tremę ma przed forum,
więc po zupie chciałby upiec nawet schab - hej!
Kucharz kolgom, proszę kolegów, bije w dach!

Na przysiędze - trudna rada - będzie sztandar, nie roń łez
niech ci serce podpowiada, jaki żołnierz user twój jest?
Niech ci serce podpowiada, jaki żołnierz user twój jest?

Kris 12.12.2005 10:45

Cytat:

Napisany przez bgn
nie będzie. Wojsko poza dresami potrzebuje ludzi myślących na czas wojny i ci się będą szkolili, a więc przede wszystkim ci z dyplomami, bo cazsy w armi w ktorym wystaczyło nauczyc się strzelać minęły bezpowrotnie. Na armię zawodową do Polski jeszcze nie stać, ale na armię kontraktową to pewnie tak i taki "trend" widać ( kontraktowy szeregowy ). Armia potrzebuje informatyków i ludzi potrafiących obsługiwać sprzęt strerowany mikroprocesorami - tak więc większość bywalców forum ma sznse dostać "kamasze". Armią nie należy gardzić , jak to ktoś napisał, co wcale nie znaczy że każdy musi kochać tak zorganizowaną formacje. Problem z poborem pewnie od dawna można było rozwiązac, tylko jakoś kolejnym ekipom wygodniej jest po staremu - wysłac wezwanie i po kłopocie.
(...)

Fakt, z tym się zgadzam, ale kasa jest kasą... Ja osobiście, to chciałbym po takiej 'służbie' mieć niezłą emeryturkę no i szybciej niż cywil... ale nie wybrałem takiej drogi.

Cytat:

Napisany przez bgn
nie będzie.(...)
(...)kolejnym ekipom wygodniej jest po staremu - wysłac wezwanie i po kłopocie.
(...)

Czyli będzie ;)

-Sid-The-Rat=> 16.12.2005 04:04

Cytat:

PS> SID takich ludzi ja ty armia potrzebuje, dobrze wykszałcony, bezkompromisowy i pryncypialny. Przyślij na forum zaproszenie na przysięgę
szanse na to sa mizerne. mam rezerwe wbita z automatu, jest caly rocznik, ktory rezerwy nie dostal, skonczyli te same studia a w papierach nie jest napisane kto jest bez- a kto kompromisowy. podejrzewam, ze to oni beda mieli wesolo.
tak samo jak moi koledzy, ktorzy juz teraz zostaja odprawiani z kwitkiem z wku. do stycznia nie dostana pieczatki, za to maja calkiem spore szanse na liscik z biletem.

sierz. sztabowy, ktory prowadzil moja sprawe poinformowal mnie, ze szanse na to, ze ktokolwiek sie kiedykolwiek do mnie z wojska odezwie sa bliskie zeru. przez 5 lat nikt mnie nie zauwazyl, to przez najblizsze 40 bedzie to samo. zupelnie inne wiadomosci mial dla tych, ktorych wku wzywalo co semestr w celu przedlozenia zaswiadczenia blabla o studiowaniu. ci maja szkolenia jak w banku. i nikt tak naprawde nie wie, co rozni mnie od kumpla z bylej grupy. obaj mamy A, obaj mamy podobne war. fizyczne, obaj mamy rodzenstwo i jestesmy z wawy, zaden nie jest zonaty. jego scigali a mnie nie...
czy ktos tak naprawde wie jak to cale wojsko dziala? opowiesci ojca i jego kolegow sa dosc zbiezne, wiec przez wiele dekad nic sie nie zmienilo. ojca-rezerwiste armia scigala jeszcze pare lat temu a niektorych jego kolegow do dzis nie tkneli [nie, nie sprawdzalem czy sa na liscie pana w].
pewnie maja tam jakas taka wielka machine lotto...

Lukash 20.12.2005 03:01

podobno mozna odrobic sluzbe wojskowa w policji czy to prawda..????

REi 20.12.2005 03:24

Policji, strazy pozarnej, strazy miejskiej i chyba gdzies tam jeszcze - nazywa sie to sluzba zastepcza a mozesz sie o nia starac kiedy po prostu nie chcesz isc do wojska ale pod 1 warunkiem - sam musisz obskoczyc remizy, komisariaty ITP i prosic zeby cie wzieli na takowa.

IMO szkola to lepsze rozwiazanie a technika Informatyki w 2 Lata mozna robic w kazdym wieku. :P

nimal 20.12.2005 08:19

sluzbe zastepcza moze wykonywac nie tylko w sluzbach publicznych
takze na uczelniach, w archiwach, bibliotekach i wielu innych...
oczywiscie biora czlowieka do czarnej roboty - fizyczny... na uczelni moza co prowada np wykladac... niestety kible kafelkami :(
sam znam pare osob ktore w ten sposob maja wsteczny na te dwa zaichane lata, choc pokonczyli jakies policealne i normalnie mieli by przynajmniej stanowiska sredniej klasy

CIAPEK 13.03.2006 07:43

tabela

szukałem w necie ale nie znalazłem...
tabela/wykaz chorób każdego rodzaju gwarantujących kat. D (głównie chodzi mi o sprawy psychologiczne/nerwowe)

pozdrawiam i czekam

kontestator 13.03.2006 09:10

włśnie wróciłem z 3 dniowgo poboru, byłem jego uczestnikiem jako przedstawiciel urzedu gminy.
rece opadały jak sie nasłuchałem jak "kwiat" młodych Polaków sie zachowuje i co wygaduje.
potraficie sobie wyobrazić, że 90% poborowych nie potrafi podać roku urodzenia swoich rodziców????
zgroza

DOOOOOOOOOOOO KAWALERRIIIIIIIIIIIIIIIIII WSTĄPIĆ CHCIAŁEEEEEEEEEEEEMMMMMMMM

ed hunter 13.03.2006 09:17

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
szukałem w necie ale nie znalazłem...
tabela/wykaz chorób każdego rodzaju gwarantujących kat. D (głównie chodzi mi o sprawy psychologiczne/nerwowe)

pozdrawiam i czekam

już raz dawałem linka w Studenci Baczność!!! ;)

http://praca.gazeta.pl/praca/1,47418,2539645.html

demek 13.03.2006 11:47

dostalem wlasnie wezwanie na WKU :D
cale szczescie, ze mnie nie wezma :)

kontestator 13.03.2006 11:52

Cytat:

Napisany przez demek
dostalem wlasnie wezwanie na WKU :D
cale szczescie, ze mnie nie wezma :)

nie byłbym taki pewny:>
w wojsku logiki nie ma
baczność!!!!!!!! ||

rycho 13.03.2006 11:54

Cytat:

Napisany przez kontestator
nie byłbym taki pewny:>
w wojsku logiki nie ma
baczność!!!!!!!! ||

:D
I czołganiem. pełzaniem narzód marsz!

kontestator 13.03.2006 11:58

Cytat:

Napisany przez rycho
:D
I czołganiem. pełzaniem narzód marsz!

dupa w dół szyyyyyyyyyyybciejjjjjjjjjj, maske włóż 40 pąpek
gleba i czołganiem
|| || || || || || ||
buahahaha nadawałbym się do woja gdyby nie to że jestem z natury ascetą ;)

demek 13.03.2006 12:12

alez jestem pewny bo jesli dalej beda mnie chcieli wziasc do woja pomimo przedstawienia im moich argumentow to......
welcome london :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:30.