![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
word xp i polskie literki
czesc. ostatnio zainstalowalem sobie worda xp i mam pewne pytania dotyczace uzywania klawiatury z polskimi znakami. jako ze przesiadlem sie na tego worda z worda 97, widac znaczace roznice. jednakze fakt ktory mne bardzo zdziwil i to nie w sensie pozytywnym jest to ,ze podczas wprowadzania polskich znakow (np. ł lub ć) i nacisnieciu starndardowych jakby sie zdawalo klawiszy alt+ctrl+dana litera, na ekranie pojawiają sie rozne dziwne znaczki. i tak zamiast literki "ł" pojawiają sie symbole "1)", "2)" i tak dalej, po kolei.
a po kliknieciu na "c" wyswietla sie znaczek "copyright" czyli c w koleczku. po pewnych probach okazalo sie ze aby wklepac polski znaczek trzeba kliknac PRAWY ALT + literka. jest to bardzo uciazliwe dla uzytkownikow przyzwyczajonycvh do starego systemu pisania. i nie wiem czy to mozna gdzies w wordzie zmienic, zeby bylo tak jak w starszych wydaniach worda? moze to jest blad tylko w mojej wersji? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Zawsze, we wszystkich Wordach ktorych uzywalem, przy ukladzie klawiatury polska programisty, prawy ALT+litera daje polskie fonty.
Zdaje sie ze twoj uklad dziala w innych programach (tu na forum dziala) a w Wordzie, zaraz sprawdze- nie dziala. Nie wiem gdzie to przestawic. Musze pomyslec. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2002
![]() |
Spawdź ustawienia klawiatury - powinna być polska programisty.Wtedy tak jak to opisał przedmówca prawy ALT plus dana literka da Ci to co potrzebujesz.Ustawienia ta można zmienić w opcjach regionalnych windowsa.
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
macie racje, ale nie do konca. bo nawet jak macie uklad klawiatuty polski programisty i w wordzie 97 (i chyba nie tylko tam ) klikniecie LEWY ALT + ctrl + klawiz to macie polska litere! i tak wlasnie chce miec. a w tym nowym wordzie tak nie ma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2002
![]() |
Wiesz ja pracuję w Wordzie od 95 poprzez 97, 2000 aż do XP i zawsze miałem prawy alt + literka ;-).
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
zle mnie rozumiecie. w wordzie 97 polskie literki:
1. prawy alt+literka 2. lewy alt+ctrl+literka (i do tego jestem przyzwyzcajony) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|