Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-jednego-dwoch-laptopow-sprzedaz-uzywanego-67065/)

ro29 17.08.2006 00:30

Witam !

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)

Już bardziej o swojego starego się martwię.. Rocznik odpowiedni...

Może to coś Ci wyjaśni - pomoże:
https://www.dellbatteryprogram.com/

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Mały (stosunkowo) pokoik z malutkim biurkiem i monitorem zajmującym jego 3/4. Ten argument (mojej mamy) jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć
(...)

Jeśli tak jest, to rzeczywiście można zrozumieć - jedną z zalet laptopa jest niewątpliwie fakt, że mało miejsca zajmuje ...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)
Też póki co traktuję laptopa jedynie jako drugi komputer. Duże stacjonarne bydle musi też stać
(...)

:spoko:

Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ...
A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD :)

Pozdrawiam
ro29

EDIT: przepraszam za post pod postem, ale kiepsko się czuję i jakoś nie skojarzyłem, że tamten można jeszcze edytować ;)

ro29 16.08.2006 23:20

Witam !

Cytat:

Napisany przez ed hunter
właśnie. jeśli laptop ma stać zamiast stacjonarnego na stole to lepszy ten większy. jak ma być często przenoszony to mniejszy. @jou ma ogromnego lapla z matrycą 16:9 nie wiem ile tam to cali jest, ale jest ciężki jak cholera - do celów przenośnych to moim zdaniem odpada. do tego aby zastępował zwykłego pcta super.

Czyli z tego jasno wynika, że ideału się nie osiągnie - i jak słusznie zauwazyłeś - z czym się zgadzam - jak laptop ma być przenośmny to jak najmniejszy/najlżejszy (oczywiście w pewnych granicach). A jak ma zastąpić stacjonarny ;) - to wtedy inne cechy wychodzą na pierwszy plan

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 16.08.2006 23:15

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Jak czytam takie określenia ... to zaraz mnie bierze :haha: , a za chwilę :>

Mały (stosunkowo) pokoik z malutkim biurkiem i monitorem zajmującym jego 3/4. Ten argument (mojej mamy) jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć :)

Cytat:

Co nie znaczy że mam coś przeciwko laptopom - sam uważam, że mają wiele plusów - ale też sporo minusów - i na 90 % mój nowszy komputer to nie będzie laptop ;) (chyba, że stać mnie będzie na jego jako drugi komputer :taktak: )
Też póki co traktuję laptopa jedynie jako drugi komputer. Duże stacjonarne bydle musi też stać ;)

Ale też moje oczekiwania wobec komputera zdecydowanie różnią się od tych mojej mamy..

Cytat:

(...) a plusem - dla mnie chyba największym to większa matryca - 15,4 to nie 14
No wiem wiem.. Ale coś za coś.. 15,4 do filmów jest idealny, ale też nie znajdzie się małego i lekkiego notebooka z ekranem takiej rozdzielczości.. Coś za coś, ale rozmawiałem już z mamą i twierdzi, że 14 cali jej wystarczy. Nie mówie zresztą nie, to też całkiem przyzwoita jeszcze wielkość.

Cytat:

, a także większy dysk
Mało istotne (przy tych zastosowaniach)

Cytat:

, 512 RAM !!
Tu bardziej i dodałbym jeszcze ze dwa wykrzykniki ;) Ale też teraz u mojej mamy stoi PIII 677 (coś koło tego) ze 128Mb ramu, więc raczej krok wstecz to nie będzie :)

Cytat:

i nagrywarka
Dla mojej mamy - kompletnie nieistotne. Dla mnie... :>

Cytat:

Oczywiście na korzyść drugiego przemawia też fakt, że różnica w cenie jest niewielka ...
No właśnie.. no właśnie...

ed hunter 16.08.2006 23:11

w***322;a***347;nie. je***347;li laptop ma sta***263; zamiast stacjonarnego na stole to lepszy ten wi***281;kszy. jak ma by***263; cz***281;sto przenoszony to mniejszy. @jou ma ogromnego lapla z matryc***261; 16:9 nie wiem ile tam to cali jest, ale jest ci***281;***380;ki jak cholera - do cel***243;w przeno***347;nych to moim zdaniem odpada. do tego aby zast***281;powa***322; zwyk***322;ego pcta super.

pawelblu 16.08.2006 23:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wiesz, to jednak ceny hurtowe (cholera wie, jaką oni tam marżę mają), a w Polsce notebooki dochodzą już do ok. 2 tys. Ale fakt, różnice dalej są miejscami kolosalne (a biorąc pod uwagę poziom zarobków....).. Tak czy siak aż szkoda nie korzystać z okazji, jeśli się trafia..

Aż bałbym się spytać, ile kosztowałoby coś takiego:

http://www.allegro.pl/item121300720_...6gf_8xdvd.html

Intel***174; Core***8482; Duo Processor 2MB Cache , 667MHz FSB
Intel***174; Core***8482; Duo Processor T2500 (2.00GHz/667MHz FSB)

Pamiec RAM SDRAM
- 2GB DDR2 ( 2Dimm 667MHz )

Grafika
-NVIDA GeForce Go 7800 256MB

Dysk Twardy:
- 80GB Hard Drive7200Rpm

Naped
- 8X DVD+/-RW Drive, for Inspiron 9400/E1705

LCD
-17 inch WUXGA + (1920x1200 ) LCD Panel

:)

Moje typy to:

ok. 2000$ wliczajac te opcje dodatkowe (proc, RAM, display).
ok. 1500$ za 1.66 z 512MB RAM i nizszej rozdzielczosci ekran 17". DVDRW moga nawet w standardzie dawac.

ro29 16.08.2006 23:04

Witam !

Co prawda tego nie lubię - ale najpierw ... trochę nie na temat ;) :

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...) Ona chce po prostu wywalić z pokoju cały ten złom (komputerowy), który jest obecnie i postawić małego notebooka. (...)

Jak czytam takie określenia ... to zaraz mnie bierze :haha: , a za chwilę :>

Co nie znaczy że mam coś przeciwko laptopom - sam uważam, że mają wiele plusów - ale też sporo minusów - i na 90 % mój nowszy komputer to nie będzie laptop ;) (chyba, że stać mnie będzie na jego jako drugi komputer :taktak: )

A wracając do tematu - mimo iż nie jestem fanem - jak może już niektórzy wiedzą ;) - najnowszych i super szybkich komputerów - to jednak poleciłbym brać drugi model - minusem może być waga i wielkość ogólnie (skoro ma być zabierany do znajomych to ma to znaczenie ;) ) - a plusem - dla mnie chyba największym to większa matryca - 15,4 to nie 14, a także większy dysk, 512 RAM !! i nagrywarka - kwestia procesora do tych zastosować co podałeś nie ma znaczenia - tzn. różnicy ...
Oczywiście na korzyść drugiego przemawia też fakt, że różnica w cenie jest niewielka ...

I to tyle co mogę powiedzieć ...

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 16.08.2006 22:47

Cytat:

Napisany przez ryba120
Może ta promocja jest związana z wyprzedażą pewnych modeli DELL-a, które mają wadliwą baterię.
Właśnie przed chwilką podawali w TV o laptopach DELL, w których były montowane przegrzewające się baterie. Doszło do kilku przypadków pożaru.

Teraz DELL wymienia bezpłatnie wszystkie baterie w modelach wypuszczonych na rynek w określonym (nie dosłyszałem jakim) czasie.

Pozdrawiam.

Nówki. Tego tańszego trzeba zamawiać u Della, bo obecnie nie ma go na stanie w hurtowni. Nowszy też w najnowszej produkcji.

Już bardziej o swojego starego się martwię.. Rocznik odpowiedni...

ryba120 16.08.2006 22:44

Może ta promocja jest związana z wyprzedażą pewnych modeli DELL-a, które mają wadliwą baterię.
Właśnie przed chwilką podawali w TV o laptopach DELL, w których były montowane przegrzewające się baterie. Doszło do kilku przypadków pożaru.

Teraz DELL wymienia bezpłatnie wszystkie baterie w modelach wypuszczonych na rynek w określonym (nie dosłyszałem jakim) czasie.

Pozdrawiam.

Patrix 16.08.2006 22:41

andrzejj9, szacuję jakieś 4500zł - 4700zł hurt :)

andrzejj9 16.08.2006 22:33

Wiesz, to jednak ceny hurtowe (cholera wie, jaką oni tam marżę mają), a w Polsce notebooki dochodzą już do ok. 2 tys. Ale fakt, różnice dalej są miejscami kolosalne (a biorąc pod uwagę poziom zarobków....).. Tak czy siak aż szkoda nie korzystać z okazji, jeśli się trafia..

Aż bałbym się spytać, ile kosztowałoby coś takiego:

http://www.allegro.pl/item121300720_...6gf_8xdvd.html

Intel***174; Core***8482; Duo Processor 2MB Cache , 667MHz FSB
Intel***174; Core***8482; Duo Processor T2500 (2.00GHz/667MHz FSB)

Pamiec RAM SDRAM
- 2GB DDR2 ( 2Dimm 667MHz )

Grafika
-NVIDA GeForce Go 7800 256MB

Dysk Twardy:
- 80GB Hard Drive7200Rpm

Naped
- 8X DVD+/-RW Drive, for Inspiron 9400/E1705

LCD
-17 inch WUXGA + (1920x1200 ) LCD Panel

:)

ed hunter 16.08.2006 22:31

Cytat:

Napisany przez Patrix
1730zł za opcję nr 2, szczena opada, i to pewnie centrino. normalnie mnie ścisnęło, ja pitolę, do 3000zł można mieć coś w kapitalnej klasie... ale cholera nie w Polsce :(

w USA laptop to narzędzie pracy podobne jak w Polsce długopis - każdy go ma.

przy mało restrykcyjnej polityce ceł i podatków, ogromnym popycie i podaży ceny są takie właśnie.

Patrix 16.08.2006 22:23

1730z***322; za opcj***281; nr 2, szczena opada, i to pewnie centrino. normalnie mnie ***347;cisn***281;***322;o, ja pitol***281;, do 3000z***322; mo***380;na mie***263; co***347; w kapitalnej klasie... ale cholera nie w Polsce :(

andrzejj9 16.08.2006 22:14

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
no a jak się znudzi to na sylwestra zamiast sztucznych ogni jak znalazł :ognie: ||

Wiedziałem, że mogę się spodziewać rzeczowej dyskusji na temat :>

- Deckard - 16.08.2006 22:13

Cytat:

Napisany przez pops
:hmm: to chyba dobrze, bo przynajmniej ciepło w zimie od nich będzie :D

no a jak się znudzi to na sylwestra zamiast sztucznych ogni jak znalazł :ognie: ||

pops 16.08.2006 22:11

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
mo***380;e to te wybuchowe :D

:hmm: to chyba dobrze, bo przynajmniej ciep***322;o w zimie od nich b***281;dzie :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:31.