Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-jednego-dwoch-laptopow-sprzedaz-uzywanego-67065/)

ed hunter 16.08.2006 23:11

w***322;a***347;nie. je***347;li laptop ma sta***263; zamiast stacjonarnego na stole to lepszy ten wi***281;kszy. jak ma by***263; cz***281;sto przenoszony to mniejszy. @jou ma ogromnego lapla z matryc***261; 16:9 nie wiem ile tam to cali jest, ale jest ci***281;***380;ki jak cholera - do cel***243;w przeno***347;nych to moim zdaniem odpada. do tego aby zast***281;powa***322; zwyk***322;ego pcta super.

andrzejj9 16.08.2006 23:15

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Jak czytam takie określenia ... to zaraz mnie bierze :haha: , a za chwilę :>

Mały (stosunkowo) pokoik z malutkim biurkiem i monitorem zajmującym jego 3/4. Ten argument (mojej mamy) jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć :)

Cytat:

Co nie znaczy że mam coś przeciwko laptopom - sam uważam, że mają wiele plusów - ale też sporo minusów - i na 90 % mój nowszy komputer to nie będzie laptop ;) (chyba, że stać mnie będzie na jego jako drugi komputer :taktak: )
Też póki co traktuję laptopa jedynie jako drugi komputer. Duże stacjonarne bydle musi też stać ;)

Ale też moje oczekiwania wobec komputera zdecydowanie różnią się od tych mojej mamy..

Cytat:

(...) a plusem - dla mnie chyba największym to większa matryca - 15,4 to nie 14
No wiem wiem.. Ale coś za coś.. 15,4 do filmów jest idealny, ale też nie znajdzie się małego i lekkiego notebooka z ekranem takiej rozdzielczości.. Coś za coś, ale rozmawiałem już z mamą i twierdzi, że 14 cali jej wystarczy. Nie mówie zresztą nie, to też całkiem przyzwoita jeszcze wielkość.

Cytat:

, a także większy dysk
Mało istotne (przy tych zastosowaniach)

Cytat:

, 512 RAM !!
Tu bardziej i dodałbym jeszcze ze dwa wykrzykniki ;) Ale też teraz u mojej mamy stoi PIII 677 (coś koło tego) ze 128Mb ramu, więc raczej krok wstecz to nie będzie :)

Cytat:

i nagrywarka
Dla mojej mamy - kompletnie nieistotne. Dla mnie... :>

Cytat:

Oczywiście na korzyść drugiego przemawia też fakt, że różnica w cenie jest niewielka ...
No właśnie.. no właśnie...

ro29 16.08.2006 23:20

Witam !

Cytat:

Napisany przez ed hunter
właśnie. jeśli laptop ma stać zamiast stacjonarnego na stole to lepszy ten większy. jak ma być często przenoszony to mniejszy. @jou ma ogromnego lapla z matrycą 16:9 nie wiem ile tam to cali jest, ale jest ciężki jak cholera - do celów przenośnych to moim zdaniem odpada. do tego aby zastępował zwykłego pcta super.

Czyli z tego jasno wynika, że ideału się nie osiągnie - i jak słusznie zauwazyłeś - z czym się zgadzam - jak laptop ma być przenośmny to jak najmniejszy/najlżejszy (oczywiście w pewnych granicach). A jak ma zastąpić stacjonarny ;) - to wtedy inne cechy wychodzą na pierwszy plan

Pozdrawiam
ro29

ro29 17.08.2006 00:30

Witam !

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)

Już bardziej o swojego starego się martwię.. Rocznik odpowiedni...

Może to coś Ci wyjaśni - pomoże:
https://www.dellbatteryprogram.com/

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Mały (stosunkowo) pokoik z malutkim biurkiem i monitorem zajmującym jego 3/4. Ten argument (mojej mamy) jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć
(...)

Jeśli tak jest, to rzeczywiście można zrozumieć - jedną z zalet laptopa jest niewątpliwie fakt, że mało miejsca zajmuje ...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)
Też póki co traktuję laptopa jedynie jako drugi komputer. Duże stacjonarne bydle musi też stać
(...)

:spoko:

Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ...
A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD :)

Pozdrawiam
ro29

EDIT: przepraszam za post pod postem, ale kiepsko się czuję i jakoś nie skojarzyłem, że tamten można jeszcze edytować ;)

Piterniel 17.08.2006 00:34

Cytat:

Mo***380;e to co***347; Ci wyja***347;ni - pomo***380;e:
Powodzenia andrzejj9 ;)

ro29 17.08.2006 00:44

Witam !

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Powodzenia andrzejj9 ;)

Jeśli masz na myśli, że to co pisze na tej stronie dotyczy terenu USA - to mi chodziło głównie o to, że można tam sprawdzić numery seryjne baterii - i czy "naszej" problem też dotyczy

Pozdrawiam
ro29

Piterniel 17.08.2006 00:48

W***322;a***347;nie mi o to chodzi***322;o, aby wysz***322;o mu, ***380;e ma w pe***322;ni sprawn***261; baterie :)

andrzejj9 17.08.2006 07:36

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Może to coś Ci wyjaśni - pomoże:

Dzięki. Właśnie miałem zacząć szukać jakiś dokładniejszych informacji na ten temat, żeby sprawdzić, czy powinienem się przejmować.

Przejrzę to po południu.

Cytat:

Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ...
A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD :)
Nagrywarkę ma i ten mniejszy, a dysk.. teraz jest w komputerze stacjonarnym 30GB, ale przez długi czas było 6,4 i też starczało. Wymieniłem tylko dlatego, że miałem stary nieużywany dysk.

Spokojnie, wymagania mojej mamy odnośnie specyfikacji komputera naprawdę nie są wysokie. Właściwie.. jak się uruchamia to już jest nieźle ;)

ro29 17.08.2006 11:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)

Nagrywarkę ma i ten mniejszy, a dysk.. teraz jest w komputerze stacjonarnym 30GB, ale przez długi czas było 6,4 i też starczało. Wymieniłem tylko dlatego, że miałem stary nieużywany dysk.

Spokojnie, wymagania mojej mamy odnośnie specyfikacji komputera naprawdę nie są wysokie. Właściwie.. jak się uruchamia to już jest nieźle ;)

To w porządku - myślałem że w tym pierwszym jest napęd DVD (bo napisałeś CD/DVD drive).
Co do dysku to masz rację - 30-40 GB wystarczy na duuuużooo zdjęć - więc to akurat nie argument za tym droższym ;)

Pozdrawiam
ro29

EDIT:
I jeszcze info po polsku w sprawie tych baterii w laptopach:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,3553686.html

andrzejj9 17.08.2006 12:21

Cytat:

Napisany przez ro29
To w porządku - myślałem że w tym pierwszym jest napęd DVD (bo napisałeś CD/DVD drive).

Rzeczywiście.. Nie wiem, ja z kolei uznałem, że chodzi o Combo, bo przecież dawać sam napęd DVD przy różnicy w cenie może kilka złotych to głupota.. Raczej Combo, naprawdę nie sądzę, żeby ktoś jeszcze dawał sam czytnik do nowego laptopa.

nimal 17.08.2006 12:50

OT: ja chce do USA!! :O /OT

roznice zawsze byly, ale chyba zamiast sie pomniejszac sie poglebiaja

coz, Andrzeju, ja bym sprobowal dac Mamie swojego, skoro jej az tak bardzo nie zalezy na wydajnosci a sobie kupic tego drozszego
jesli zas bedziesz naprawde czesto z nim chodzil na piechote (i nie mam na mysli od drzwi domu do samochodu) to ten lzejszy

tez by sie chetnie usmiechnal za taki sprzet w takiej cenie :)

andrzejj9 17.08.2006 13:29

Cytat:

Napisany przez nimal
OT: ja chce do USA!! :O /OT

roznice zawsze byly, ale chyba zamiast sie pomniejszac sie poglebiaja

coz, Andrzeju, ja bym sprobowal dac Mamie swojego, skoro jej az tak bardzo nie zalezy na wydajnosci a sobie kupic tego drozszego
jesli zas bedziesz naprawde czesto z nim chodzil na piechote (i nie mam na mysli od drzwi domu do samochodu) to ten lzejszy

tez by sie chetnie usmiechnal za taki sprzet w takiej cenie :)

Kiedyś nawet tak planowaliśmy, że ja za jakiś czas kupię sobie nowego, a mama weźmie tego, co mam teraz. Ale mimo, że taka wymiana byłaby mi teraz nawet na rękę, to nie jest optymalne rozwiązanie. Bo jedyna osoba, która na tym zyska, to ja, a mama będzie jednak musiała się 'męczyć' z ciężkim i dużym laptopem, którego nie chce..

W tej sytuacji - chociaż widzę nieracjonalność takiego wyjścia ;) - chyba jednak poradzę, żeby brała ten tańszy..

A co do cen - przypominam, że to są ceny hurtowe!! Niedostępne dla 'zwykłego śmiertelnika' ;) więc nie można tak bezpośrednio porównywać. Chociaż nie da się ukryć, że róznice pomiędzy Polską a USA jeszcze są znaczne..

Patrix 17.08.2006 21:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A co do cen - przypominam, że to są ceny hurtowe!! Niedostępne dla 'zwykłego śmiertelnika' ;)

może napisz "trudniej" dostępne a nie niedostępne, bo wtstarczy umieć kombinować :)

andrzejj9 17.08.2006 21:26

Cytat:

Napisany przez Patrix
może napisz "trudniej" dostępne a nie niedostępne, bo wtstarczy umieć kombinować :)

Cholera.. to czemu nikt tam na miejscu nie umiał kombinować, jak ja kupowałem laptopa.. :>

Ale.. nie mówię nie. Nam okazja trafiła się przez przypadek, bo okazało się (właśnie to przypadkiem wyszło), że firma, gdzie pracuje moja siostra, zajmuje się też sprowadzaniem laptopów DELL-a.

Patrix 17.08.2006 21:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
firma, gdzie pracuje moja siostra, zajmuje się też sprowadzaniem laptopów DELL-a.

no iiiii właśnie o takich 'fuksach' piszę, coś przez kogoś, dzięki komuś, z czyjas pomoca :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:58.