Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.10.2005, 19:18   #1
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W tej cenie 21 cali i w dodatku dobry ? .
Na Allegro istnieje pewien trend w opsiach monitorów podejżanie tanich .
Ów trend to zmyłka pod nazwą "zapasy magazynowe" .
Tak się składa iż widziałem jak te "zapasy" magazynowe są transportowane i kupowane na kilogramy w różnych krajach Unii .Jednym słowem wiekszośc z nich to "polisingowe" trupy ,odświerzane Ajaxem oraz proszkiem do prania .
Są na allegro wyjątki ale naprawdę trzeba się sporo naszukać .
Oczywiście nikt nie mówi ,że taki monitor nie pochodzi 9 dni czy nawet pół roku .Sęk w tym ,iż nawet rok gwarancji (co jest rzadkością na Allegro) to troche za mało jak na monitor za 900zł .Inna sprawa to egzekucja owej gwarancji ,transport itp.
W cenie zbliżonej można nabyć 19 calowy Samsung SyncMaster 959 NF i to w 100% nowy ,z możliwością wglądu w jego parametry z 3 letnią gwarancją .

Kupowanie monitora bez jego testu jest conajmniej objawem braku zdrowego rozsądku .Każdy egzemplarz może różnić się (geometria ,conwergencja) i to w obrębie jednego modelu .

Jeśli już upierasz się przy Allegro (masz prawo) - wybierz sprzedawcę pewnego .
Osobiście ,kiedy przechodziłem na 21 cali przez kilka miesięcy obserwowałem ciekawsze aukcje ,kontaktowałem się ze sprzedawcami aż znalazłem konkretnego kontrachenta .
Wybór padł na 21 calowy Sony E530 (w momencie sprzedarzy w sklepach - jego cena wynosiła ok. 4000zł) .Gość z W-wy przyjechał z 4 tymi samymi monitorami (testowałem ok. 3 godzin) .Monitory były nietknięte - nawet ryski ,plomby na miejscu ,jakośc idealna ,papiery z magazynu Sony w Austrii - jednym słowem wszystko oprócz gwarancji (tylko roczna - Allegrowicza) .
Kosztował znacznie więcej niż u innych Allegrowiczów ale się opłacało .
100Hz przy 1280x1024 ,conwergencja nienaganna ,mnogość trybów ,regulacji - głowa boli .
To najlepszy monitor z ktorym kiedykolwiek miałem do czynienia .
Jeśli jutro odmówi posłuszeństwa - jestem na lodzie - takie są zalety Allegro .
Oprócz kartki z tyłu monitora ,lepsze modele posiadają w OSD funkcję odczytu daty produkcji - radzę nie wierzyć na słowo ,tylko sprawdzic samemu .Tutaj może się okazać iż nasz kupiony monitor to już prawdziwy weteran .

Kupując monitor CRT na Allegro przestrzegam przed różnymi klonami typu :
- Dell
- HP
- Compaq
- Sun
To nie są monitory ,które zrekompensują nasze ryzyko .
Tylko modele z górnej półki ,one mają dużo wieksze szanse na pociągnięcie przez rok ,dwa .
Pamiętaj iż Sony nie znaczy dobry .Jak każda firma i ta produkowała bardzo przeciętne modele oraz prawdziwe perełki .
Przykładem perełki niech będzie GDM z serii FW (900) ,to mionitory uznawane za ideał wśród monitorów CRT .
Pewno i tak zrobisz co będziesz chciał ,ja jednak ostrzegam przed Allegro odsoby ,które nie mają pojęcia odnośnie zbieżnosci kolorów ,zniekształceń ,odswieżania itp. - bez tych podstawowych wiadomości ,zmysłu - można po prostu wpaść .
Modele ,które godne sa uwagi (Allegro) :

Samsung 1100P ,Samsung 950P Plus (miałem swego czasu obydwa - zakup sklepowy) - nie maja idealnie plaskiego kineskopu ale jakość i możliwości są na dużym poziomie .
IIYAMA Vision Master PRO 511 (można trafić na idealny model ,można też trafić na bubla) .
SONY E530 (tylko prawdziwe zapasy magazynowe ,w ich istnienie dzisiaj wątpie) .
IIYAMA Vision Master PRO 512 (patrz poprzedni model) .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: