Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór nawigacji GPS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-nawigacji-gps-78743/)

joujoujou 04.01.2011 14:00

Obleci. :mruga:

Jechałem na nuvi z IE do PL i z powrotem. Poza tym, że pod Szczecinem chciała mnie do Gdańska kierować przez Gorzów wlkp. to wszystko było O.K. :]

andrzejj9 04.01.2011 12:21

Garmin Nuvi 200W - warte to coś? Widzę, że u nas raczej trudno dostępne, a nie miałem do czynienia z nawigacjami tej firmy.

woitas 27.08.2010 20:31

... i za każdym razem: "proszę skręcić..." , "uwaga..." :P
nie rozumiem, dlaczego wjeżdżając na rondo, zlicza także wjazdy na nie. dla niezorientowanych może to być problem...
poza tym jest ok :)

M@X 27.08.2010 18:38

Wrocilem z wypadu ze znajomymi z Czernichowa . Korzystalismy z Navigona na iPhone. Wszystkie drogi ma, pieknie prowadzi, a co najlepsze - najszybsza trase obiera w oparciu ocsrednia predkosc na danym odcinku drogi (wysylana przes userow programu) a nie o ograniczenia predkosci na znakach ;-)!

ed hunter 27.08.2010 05:12

Tak to już w Play mają. Nie trzeba nawigacji. :haha:

joujoujou 26.08.2010 12:40

Polne dodają. :hahaha:

"za 600 metrów, przy czwartej wierzbie, skręć w prawo" :D

grzeniu 26.08.2010 07:54

Te nowe, to są te, co się znalazły.
Coraz lepiej szukają.

sobrus 26.08.2010 07:40

Wiecie co mnie dziwi?
W Polsce prawie nie ma nowych dróg, a co nowa wersja mapy to dodadzą "4000km nowych dróg"...

madmax2 25.08.2010 16:25

Właśnie jestem po wojażach z TT po naszym kraju.
Generalnie wszystko ok, aczkolwiek była wpadka.
W Krośniewicach nawigacja nie miała aktualnych danych o obwodnicy i trochę zmyliła.
Na Śląsku widziała, jednak wszystkie wiadukty i zjazdy z autostrady.
Z tego, co wiem w końcu września mają wyjść nowe mapy do TT oznaczone numerem 8.55, gdzie dodano 4000 km nowych dróg w Polsce.
Jest też dobra wiadomość dla użytkowników Automapy.
Kilka dni temu wyszła nowa wersja 6.6, w której poprawiono szereg błędów.
Ta wersja działa wreszcie stabilnie.

icemac 04.07.2010 11:57

only TT, nawet icemacowa twierdzi, że jeśli jakiś program do navi to tylko TT - bo przejrzysty jest i bez zbędnych wodotrysków :)

nimal 03.07.2010 14:46

ostatnia wersja iGO, jaka mialem do testow i potem zaprzestalem eksperymentow z czymkolwiek innym niz TT, byla pierwsza z terenem i budynkami
szybko chodzila, 2GB na cala europe to norma (nawet 2x wiecej tez by mi nie przeszkadzalo), miala tylko jednego drobnego buga - pokazywala pozycje przesunieta o kilkaset metrow w losowym kierunku :szczerb:

nie czekalem na poprawke - TT came back :D

wczesniej testowalem iGO i mialem same pozytywne wrazenia
TT wygrywal prostszym interfejsem

madmax2 03.07.2010 14:09

Ja akurat skusiłem się na Navroad NR 560BF z AM i teraz żałuję.
Sposób wyznaczania trasy w AM to kompletna porażka.
Chciałem wyznaczyć trasę z punktu A do B poprzez punkt C, ale za każdym razem zwis, reset, albo program w kółko przeliczał trasę, nie mogąc skończyć.
Dopiero dzisiaj to rozgryzłem.
Logicznie powinno - wg mnie - być tak.
Podajesz miejsce startu - gdzie się znajdujesz, punkt docelowy i przez czyli miejscowość, przez którą chcesz jechać.
Otóż wg AM to trochę inaczej. Przez oznacza punkt końcowy, a prowadź do punkt, przez który chcesz jechać.
Tak więc coś u panów z AM nie tak z logiką.
Obecnie planuję sobie kupić mapy Polski i Europy Navroad, bo ponoć są niezłe i porównywalne z prostotą obsługi z TomTom.
Kosztują 278 PLN i masz prawo do aktualizacji przez 3 lata.

loki7777 03.07.2010 13:54

Ale w igo nie musisz korzystac z uksztaltowania terenu i budynkow - to tylko taki bajer zajmujacy full miejsca na karcie pamieci (zwlaszcza jak ktos ma tylko slot sd to doceni wyrzucenie tego:)

nimal 03.07.2010 13:26

iGO jest o wiele lepsze od AM a mapy od tego samego dostawcy w PL
na zachodzie miazdzy AM, w zasadzie poziom TT trzyma

mnie zniecheca dokladanie bajerow typu budynki 3D czy uksztaltowanie terenu, co jednak spowalnia navi (a ta juz sama musi walczyc z opoznieniem sygnalu GPS - i tu imho TT jest bezkonkurencyjny)

kazdemu wedlug potrzeb - dla mnie TT jezeli chodzi o samochod i GPS ST gdy chce sobie pobiegac/pozwiedzac (cycle map wtedy ;) ) to zestaw idealny

sobrus 03.07.2010 09:27

AM na moim smartfonie zasuwa jak szalona, ale zdarza sie jej zawiesić po ok godzinie pracy.
iGO nawet nie wiem gdzie kupić i tanie raczej nie jest. Navigon 7 - 150 euro.
Daruje sobie, jestem zadowolony z tego co mam ;)

Ale pocieszająca jest jedna rzecz. iGO jest juz na Androida :D
Mam nadzieję że MapaMap i AM wkrótce też będzie.

loki7777 03.07.2010 08:09

Co do nowej AM to strasznie muli:) Ale to taki "maly" problem. Osobiscie rowniez mam 5.5.3 bo jak widzialem jak 6 "chodzi" na larku 43.2 z wbudowanej pamieci i z karty to sie zalamalem. U mnie na guepardzie szalu tez nie bylo, strasznie dlugo sie uruchamia i samo menu tez wolno chodzi. Wiadomo jak ktos ma PDA to to bedzie o wiele szybciej chodzilo, ale to program do nawigacji na nawigacje(glownie) a nie PDA.

Zobacz Igo najlepiej z jakas skorka to zobaczysz roznice:) A jak nie to zawsze 1 punkt do doswiadczenia;)
Samej mapymap nigdy nie ruszalem i nei mam zamiaru, jestem zadowolony z tego co mam. Igo na poczatku tez wydawalo mi sie kosmosem dopoki nie zobaczylem navigona:)

sobrus 02.07.2010 23:34

Do niedawna byłem fanem AM. MM kupiłem dlatego, że chciałem mieć legalną mapę na swoim telefonie (do którego nic nie dodali).
Ale sie okazało, że w sytuacjach gdy AM sie gubi, MM radzi sobie świetnie.

Owszem AM ma wiele różnych opcji, jest rozbudowana itd. Ale co z tego jeżeli musiałem się kiedyś ratować MM Start II (najprostsza wersja MM, nie zasługująca nawet na miano dema)? Na nic wszystkie te opcje, jeżeli nie można dojechać pod adres.

MM też nie jest idealna, ale biorąc pod uwagę cenę (ja mam wersję za 59zł) i skuteczność - moge wybaczyć niedostatki interfejsu. Ale wszystko co potrzeba jest na swoim miejscu więc nie narzekam.
Jak na razie odpukać MM nie pomyliła sie ani razu, choć droga może nie była wytyczona tak jak bym chciał.
Ponadto znalazła więcej fotoradarów w okolicach lublina, mając starszą i okrojoną mapę.
Bardziej tez podobają mi sie komunikaty głosowe w MM.

Doszło do tego, że nawet gdybym miał na telefonie AM, używałbym MM. Bo AM po prostu juz jakoś nie ufam, jak dwa razy wyprowadziła mnie nocą "w pole" i bezradnie rozłożyła ręce. I to w mieście.
Raz chciałem dojechać do Centrum Małych Zwierzątek (zupełnie inny adres i powiedziała że to tu), a drugi raz na Poznańską (olała skręt i kazała kręcić sie w kółko). 2:0 dla MM.
Jeżeli MM Easy będzie za mało to zrobie upgrade to TOP. Wciąż to będzie prawie że pół ceny AM (120zł).

Ormianin 02.07.2010 23:01

Masz racje.... wyznaczanie trasy przez AM od wersji 6.x.x jest fatalne moim zdaniem... jeżdżę z dwoma wersjami AM 5.5.3 i 6.5.0c, jednak mimo wszystko szóstka ma aktualniejsze mapy... będę musiał spróbować alternatyw w stylu IGO... natomiast takie rzeczy jak mapamap do mnie nie trafiają, może dlatego ze przyzwyczajony jestem do wersji AM...

loki7777 02.07.2010 22:46

Kazdy ma swoje zdanie, ale namiastka TMC bo tak tylko Traffic'a(update raz na miesiac - ostatni z 10 czerwca to pomylka) mozna nazwac to troche malo. Punkty poi z ktorych i tak 90% bedzie wylaczone, bo watpie aby ktos mial wlaczone banki, salony samochodowe, urzedy miasta, policje i inne zbedne, ktorych jest tak jak piszesz setki. Wazne sa tylko stacje benzynowe i fotoradary, reszta to juz zbedny dodatek z ktorych malo osob bedzie korzystalo.
A jak sam zauwazyles am po wersji 5 idzie nie w ta strone co trzeba, stajac sie zabawka a nie czyms co ma ulatwic dotarcie do celu. I to nie POI decyduje o tym czy am jest swietnym programem do nawigacji w pl, tylko mapy, mapy i sposob wyznaczania trasy a tu juz nowa am kulej i to bardzo - dlatego ludzie przerzucaja sie na o wiele tansza mapemap, ktora chyba i tak ma mapy od tego samego dostawcy co am ewentualnie na inne alternatywy (navigon, igo, tt).

Ormianin 02.07.2010 22:33

proszę wybaczyć ale osoby które chwalą takie mapy jak MM wszelkiej maści czy podobne, ale są dla mnie masochistami, albo lubią wyjątkową prostotę Navi... w Polsce co by nie pisać... to najbardziej popularna jest AM, ze względu na bogatą sieć punktów POI, które fascynaci często dodają i można je sobie ściągnąć. Chodzi oczywiście o fotoradary, rozkopane drogi, stacje paliw i inne. Obecnie jest już wersja AM 6.5.0c i ona ma opcje TraficRoad, świetna funkcja która sprawdza się w wszelkiej maści korach, rozkopanych czy dziurawych drogach... Inna sprawa ze AM rozbudowuje swoje mapy, ale tworzy coraz słabszy algorytm wyszukiwania drogi, ustala ona trasę po głównych drogach, zapominając o alternatywnym czasem szybszym przejeździe przez drogi drugorzędne, na których jest mały ruch (w przypadku opcji trasa krótka)... Starsze mapy w AM wersji 5.x.x były dużo dokładniejsze... jednak dziś brakuje na nich wiele nowych dróg, obwodnic i innych drogowych rzeczy, ale punkty POI można również do nich dodawać... igo nie znam, ale wątpię aby była lepsza od AM

sobrus 02.07.2010 20:02

MM Easy kosztuje 59zl, upgrade TOP 57zl.
Bardzo dobra alternatywa dla AM.
Zaryzykowalem i jestem zadowolony :) nawet z prostej wersji.

nimal 02.07.2010 13:11

to mi sie zawsze podobalo w TT i przeszkadzalo w AM - jak nie wie, to nie pitoli glupot, tylko pokazuje, ze nie zna adresu
moze nie miec jakiegos ronda sprzed roku czy mostu sprzed miesiaca, ale zaprowadzi zawsze tam, gdzie byl skierowany
nie slyszalem, zeby TT poprowadzil do jeziora ;) a w AM sam na wlasne oczy widzialem, jak probowala prowadzic droga... dla czolgow przejezdzajacych na poligon! i to nie byla opcja offroad ;) TT tej drogi w ogole nie mial w bazie (AM tez juz ja usunela, a sama "droga" od paru lat nie istnieje)

loki7777 02.07.2010 08:43

No coz am nie jest idealna i w tej chwili rozwija sie nie w ta strone co trzeba. Wiele bzdur dodali zamiast pomyslec o lepszych(dokladniejszych) mapach czy tez o tym aby sam program dzialal szybciej, bo wiadomo 64mb ram'u szalu nie robi w navi a 32 to juz zupelnie:) Ja z TT jechalem do Wloch w zeszlym roku i po Wloszech tez i nie bylo problemu, znak ograniczenia i TT juz zmienia predkosc dozwolona - czyli na zachodzie mapy sa super. A w pl uzywam igo z mapami od 3 dostawcow(tu TeleAtlas niestety dal ciala, bo ograniczenie predkosci w pl do 60km/h:) zmienianych z zaleznosci od widzi mi sie:) Ale ogolnie mapa navteqa jest chyba najlepsza na pl. TA nie ma wielu starych rond - np sprzed ponad roku, ale za to ma ladnie oznaczone ulice i znajduje wszystkie, emapa ma wszystko co powinna miec ale np na moje osiedle nie poprowadzi bo nie ma takiej ulicy, navteq ma i to i to:) Do tego samo igo jest bardzo szybkie, przeliczenie nowej trasy w ciagu sekundy i lapie blyskawicznie satelitki;)
Sprzecik to stary guepard(niby Akira, 64mb ram'u) zmodyfikowany do dzialania z 3 programami do navi(edytowane menu programu) i skrypt do uruchamiania igo.

ed hunter 02.07.2010 08:01

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1104916)
Wczoraj MapaMap Easy po raz drugi doprowadziła mnie pod drzwi do adresu, do którego AM doprowadzić nie potrafiła.
(Lublin, gabinet dentystyczny na Poznańskiej 12).

AM zgubiła się całkowicie, poprowadziła ulicą równoległą, następnie poleciła zawrócić i znowu sie zgubiła.
Mam możliwość upgrade do wersji TOP za 57zł, ale sie jeszcze wtrzymam, bo EASY spoko działa ;)

I Ty się dziwisz? Nawet nawigacje boją się dentysty! :szczerb:

sobrus 02.07.2010 07:36

Wczoraj MapaMap Easy po raz drugi doprowadziła mnie pod drzwi do adresu, do którego AM doprowadzić nie potrafiła.
(Lublin, gabinet dentystyczny na Poznańskiej 12).

AM zgubiła się całkowicie, poprowadziła ulicą równoległą, następnie poleciła zawrócić i znowu sie zgubiła.
Mam możliwość upgrade do wersji TOP za 57zł, ale sie jeszcze wtrzymam, bo EASY spoko działa ;)

Wawelski 01.07.2010 23:29

AM już mnie zaprowadziła na tyły jakiejś szkoły bez przejazdu - a adres był ze 100m w linii prostej za szkołą, ale dojazd to ze 2 km (MapaMap doprowadziła).
Od tego czasu uważam, ze MapaMap rządzi. I żeby nie było, że to gdzieś na zadoopiu - to była Warszawa i to wcale nie takie nowe obrzeża - nie centrum też, ale okolice wybudowane na długo przed tym, jak powstała AM a pewnie też przed narodzeniem jej twórców (szkoła-pomnik tysiąc szkół na tysiąclecie była - a okoliczne bloki starsze).

TT używałem dawno temu na symbianie - wtedy był problem ze znalezieniem aktualnych map współpracujących z aplikacją chodzącą na sprzęcie (na Motorolę A925). Ale wrażenia pozytywne były jak najbardziej - choć dokładność map i plany miast nie zachwycały wtedy.

nimal 01.07.2010 23:06

to prawda - mapy TT sa opoznione w stosunku do AM (Igo ma te same)
ale nie mozna narzekac - generalnie jest dobrze, nawet bdb
po przekroczeniu zachodniej granicy TT pokazuje pazurki i jest bezkonkurencyjny

a sam program jest blyskawiczny, nie ma budynkow czy uksztaltowania terenu, wiec dziala naprawde super nawet na starych navi
blyskawicznie wylicza trasy, nawiguje poprawnie
klasa sama w sobie
nie bez przyczyny jest tak popularny

loki7777 01.07.2010 22:42

W pl to raczej lepiej bedzie radzila sobie AM lub Igo niz TT

madmax2 01.07.2010 22:16

A możesz napisać, jak z dokładnością map TT w odniesieniu do map AM (chodzi mi o Polskę)?
Na serio rozważam zmianę navi na TT, bo ostatnie wersje AM są wprawdzie doskonałe, ale dla masochistów.

nimal 28.06.2010 13:50

to ja tak sobie pomarudze w kwestii ostatniej aktualizacji TomToma :)

mapy 8.50 zajmuja ponad 2GB, wiec od ogloszenia do publikacji minely 2 tygodnie - probowali tak skompresowac, zaby sie na 2GB urzadzenia miescilo...
no fajnie, ale czemu nie puscili wiec szybciej wersji 2,1GB dla calej reszty swiata? przy nastepnej aktualizacji problem bedzie jeszcze wiekszy - w ktoryms momencie beda musieli sie odciac od starszych urzadzen - przynajmniej w przypadku najwiekszych map (np Western and Central Europe)

drugie zaskoczenie - ronda kolo mnie, ktore istnieje od roku, nadal nie wprowadzili - maly problem, ale...

wrzucili glosy ze StarWars - na razie Dartha i Yode - Darth jest totalnie niezrozumialy i "metaliczny" (nie brzmi jak oryginal - oczywiscie poza demo :P ), Yoda jest fajny, ale po jakis 15km zmienilem sporwotem na Tima :D chyba za stary jestem na takie zabawy - mnie interesuje navigacja a nie smieszne dodatki
cena za glos to 19,99$ na stronie TomToma, wiec troche drogawo imho

w kazdym razie TomTom jest nadal moja ulubiona navi na rynku - za dokladnosc prowadzenia, szybkosc dzialania i prostote obslugi

Jabba the Hutt 28.06.2010 13:38

Nawigacja GoClever GC 5066 FMBT - muszę z przykrością poinformować,że użytkowanie w słońcu jest bardzo utrudnione. Ekran slabo świeci. Widać go trochę jak za mgłą. Niestety jest to przypadłość tego modelu. Piszą o tym (za późno jak dla mnie) na forum My-Navia (http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20596).
Poza tym nie w pełni współpracuje przez Bluetooth z Samsungiem Omnią (nie można zestawić połączenia DUN - Internet, nie można wysłać SMSów za pośrednictwem nawigacji (Navi działa jednak jak zestaw głośnomówiący, pobiera też książkę telefoniczną z aparatu). kabelek od ładowarki samochodowej biegnie mało wygodnie - z lewej strony nawigacji (tam jest USB) zamiast z prawej strony - wtedy nie zaczepiałby o rękę na kierownicy.

andrzejj9 21.06.2010 09:19

Będę miał na uwadze, bo wygląda przyjemnie.

icemac 21.06.2010 08:47

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1103081)
No tak, ale po pobieżnym przejrzeniu widzę już jeden problem:

W Treku wystarczy Java.

wybacz zapomniałem, że nie wszyscy mają windę z ts ;)

ale jakbyś kiedyś zakupił to polecam ten program

andrzejj9 21.06.2010 08:33

No tak, ale po pobieżnym przejrzeniu widzę już jeden problem:

Cytat:

System requirements:

1) Windows Mobile 6 touch screen device with QVGA display at least (VGA preferred) in portrait format.
Square devices with 240x240, 480x480 currently not supported.
Devices with landscape displays will offer to change display orientation.
W Treku wystarczy Java.

icemac 21.06.2010 07:58

@Andzreju

to Ci polecę gps sport tracker

http://gpssporttracker.com/

w dodatku free i można zasysać mapy z googli jako podkłady, ja uzywam i jestem zadowolony :spoko:

andrzejj9 19.06.2010 11:36

Bawił się ktoś może programem TrekBuddy?

Tu strona projektu:
http://www.trekbuddy.net/forum/

I trochę informacji plus możliwość kupna polskiej wersji:
http://compass.krakow.pl/page_10/

Oraz polskie forum:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewf...fcff4a1170aa9c

Nie mam niestety telefonu z GPS więc na razie nie wypróbuję, ale rzecz w sumie wygląda fajnie na piesze wędrówki.

Jabba the Hutt 07.06.2010 16:31

Jutro w Dziennik - Gazeta Prawna - program do nawigacji GPS Navigo.

Jabba the Hutt 19.05.2010 00:21

Tu poszukaj odpowiedzi może... http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=146

BeeSTe 18.05.2010 17:35

Wybor GPSa

Witam

Zamierzam kupic mojego 1-szego GPSa i interesuje mnie firma Mio.

Po pierwsze. Chcialem sie dowiedziec jak wyglada aktualizacja map w modelu M400. Czy sa darmowe i jak sie je wgrywa.

Po drugie. Jakie GPSy z firmy Mio polecacie z czytnikiem kart microSD i za przyzwoita cene.

sobrus 17.05.2010 08:00

Tak, jest przycisk, chociaż troche mnie zastanawia kto będzie wpisywać nazwę i typ fotoradaru podczas jazdy.
Dlatego przycisk ukryłem bo jest moim zdaniem średnio przydatny.

W menu programu jest opcja exportu POI, pewnie ten plik uploaduje sie na portal.
Na portalu codziennie dodawane są setki POI, wystarczy wcisnąć ostatnio dodane i zobaczyć ile tego jest.

andrzejj9 16.05.2010 11:32

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1097660)
POI i radary z tego co wiem można pobierać ze strony mapamap.
http://www.mapgo.pl/
Jest chyba możliwość zbierania informacji samemu a następnie uploadowania ich dla innych użytkowników.
Są też gotowe zestawy POI Imagis do pobrania.
Najnowszy plik z radarami jest z 16.03.2010 17:14

Na razie mam te co przyjechały z programem, i tak wyglądają na dokładniejsze od tych co widziałem w Automapie 6.1.

Ja mam smartphone. Nawigacje samochodowe z reguły mają słabą baterię, bo są przystosowane do działania na zasilaniu z samochodu.
.

W ostatnich wersjach na pewno łatwo można dodawać lokalizację fotoradarów (jeden przycisk w danym momencie, podanie informacji o ograniczeniu i jest dodane). Nie wiem natomiast jak z przesyłaniem tego na serwer, żeby dostęp mieli też inni.

Jabba the Hutt 16.05.2010 09:58

A ja nabyłem w końcu GoClever 5066 FMBT. 5 cali. Na razie nie użyłem, czekam na ładowarkę, dzięki której naładuję ją w domu (w zestawie jest tylko ładowarka samochodowa). Instrukcja do navi jest bardzo zdawkowa i właściwie marna. Do sprzętu nabyłem kartę micro SD Sandiska 2 GB.

Sprzęt kupiłem w MediaExpert za 299 zł. Niby promocja.

sobrus 15.05.2010 09:53

POI i radary z tego co wiem można pobierać ze strony mapamap.
http://www.mapgo.pl/
Jest chyba możliwość zbierania informacji samemu a następnie uploadowania ich dla innych użytkowników.
Są też gotowe zestawy POI Imagis do pobrania.
Najnowszy plik z radarami jest z 16.03.2010 17:14

Na razie mam te co przyjechały z programem, i tak wyglądają na dokładniejsze od tych co widziałem w Automapie 6.1.

Ja mam smartphone. Nawigacje samochodowe z reguły mają słabą baterię, bo są przystosowane do działania na zasilaniu z samochodu.

Myśle że pliki do pamięci głównej mozna wgrywać, ale skasowanie tam czegoś moze skończyć sie tragicznie, bo w tych urządzeniach nie ma hard resetu. W smartphone bez flashowania ROMu nic trwale zepsuć sie nie da.
Mam też MIO Moov 200 i tam nawet złe wyedytowanie pliku startowego może skończyć sie dla navi fatalnie...

Skubi 13.05.2010 16:49

Zanim cokolwiek zaczniesz kombinować na nawigacji zrób sobie kopie rejestrów nawigacji. A najlepiej poczytaj to forum co podałeś jest to jedna z najlepszej kopalni wiedzy na temat nawigacji. A apteczka się gdy padnie nawigacja i lepiej ją mieć wtedy na karcie pamięci niż w pamięci nawigacji.

CIAPEK 13.05.2010 14:37

a skąd bierzesz POI? Radary i nie tylko.

Też masz Larka? Denerwuje mnie ustawianie czasu, które z dziwnych powodów samo się przestawia no i żenująca bateria.
thx

P.S.
Producent mojego urządzenia zaleca aby na wbudowaną pamięć nie wgrywać żadnych plików. Co Wy na to?
Znalazłem w necie przydatne programy z paczki APTECZKA które warto by było mieć na stałe w navi.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php...8c1e982f361b19

sobrus 13.05.2010 09:49

u mnie w mapamap easy chyba jest to w
\StorageCard\MapaMap\MapaMapAddons\POI.USR oraz POI USR1
tak wnioskując z nazw plików bo czy to działa nie wiem :)

CIAPEK 13.05.2010 09:39

A ja wczoraj kupiłem Larka FreeBird 43.2 z MapąMap
Wstępnie mi się podoba prócze tego, że nie idzie naładować baterii z kabla usb podpiętego pod PC.
Po przesiadce z telefonowej nawigacji z pewnością mi wystarczy.

Jedyne co to nie mogę znaleźć wplikach urządzenia punktów POI. Jak je sobie podmieniać i jak zarchiwizować dla bezpieczeństwa aktualne.
Ogarnia ktoś? :)
pozdr

sobrus 04.05.2010 22:04

Ja osobiście za 600zł kupiłbym nowego Samsunga Omnia Lite :)
800Mhz, 128MB ram, WM6.5, HSDPA, WiFi, itd itp.
I oczywiście GPS.
Co prawda ekran tylko 3 cale ale przecież nie można mieć wszystkiego :D

Troche nie moge uwierzyć że ten telefon tyle kosztuje skoro mój stary gsmart kosztuje 200zł więcej...

madmax2 04.05.2010 21:06

A ja kupiłem ostatecznie to:

http://www.nawigacje-gps.pl/index.ph...utomapa-xl-6-1

Sprzęt b. dobrze wykonany (oprócz uchwytu, bo delikatny i się już naruszył), szybko się uruchamia, błyskawicznie łapie satelity.
Co najważniejsze ma Win w wersji Pro.
Z poziomu nawigacji działa Miploloc i Miplosync.
Sparowanie z komórką i połączenie za pośrednictwem telefonu z siecią to też nie problem.
Działa też Automapa Traffic.
W porównaniu do poprzedniego sprzętu (Lark Freebird 35.0) to niebo, a ziemia.
Pozdrawiam.

sobrus 04.05.2010 12:18

Prawdę mówiąc myśle ze ponad 1000zł za nawigacje to troche za duzo. Za tą cenę mozna mieć spokojnie smartfona.
Może celuj w coś tańszego to wtedy strach będzie mniejszy ;)

Wiadomo ze nawigacja i tak 100 lat nie pożyje, a pomijając duperele każda nawiguje tak samo - tylko w zależności od użytego programu.
Z tym ze TomTom ma ostatnio swoje hardware i tu nic sie nie wgra.

zene_k 04.05.2010 10:46

Cytat:

Napisany przez Burak_PL (Post 1095970)
naczytałem się trochę i ciut się boje, więc może znowu tomtom ? wiem, że był niezawodny i mapy bezproblemowe, a jak tutaj ?

Jeżeli wcześniej miałeś TomToma, to Automapa raczej nie przypadnie Ci do gustu.
W Automapie nie podoba mi się obsługa i komunikaty. Ale spróbuj, bo może akurat bardziej spodoba się Tobie Automapa.

Burak_PL 04.05.2010 10:29

naczytałem się trochę i ciut się boje, więc może znowu tomtom ? wiem, że był niezawodny i mapy bezproblemowe, a jak tutaj ?

sobrus 04.05.2010 07:43

Słyszałem sporo dobrego na temat użytych komponentów (Telechips+MTK) oraz samej firmy Navroad. Tak więc mysle ze jest OK. Ponadto jest odtwarzaczem multimedialnym z odblokowanym systemem, bluetooth i wejściem audio.
Generalnie w tej cenie też bym chyba celował w Navroad z AM, choć nie wiem który model. Tu troche mała wydaje mi sie pamięć 1GB, ale jest wejście na kartę. Recenzja tutaj
http://pdaclub.pl/index.php?view=art...&print=1&page=

Gdybym miał troche pokrytykować to:

Myśle że "2 rdzeniowa bestia" i tym podobne teksty są mocno przesadzone, bo nie jest dużo szybszy od Samsunga (pewnie mieli na myśli Samsunga 2443). Te 10-25% to mało, biorąc pod uwagę że ma więcej Mhz i jest pare lat nowszy. Pewnie za to CPU jest wykonany w nowszym procesie technologicznym i pobiera mniej energii. Na to producent zaradził montując mniejszą baterię.
(W sumie można sie tego spodziewać, że mało znana firma nagle nie wyjedzie z procesorem klasy PXA nowego Samsunga czy Snapdragon)
To samo zresztą tyczy sie pewnie procesora Sirf Atlas IV który też wydajnością nie grzeszy, ale pewnie jest tani.

W nawigacji procesor nie ma aż takiego znaczenia, ale przy tej cenie można pokręcić nosem.

Także osobiście gdybym miał wydać taką kasę na PNA to dopłaciłbym chyba do takiego z SiRF Prima 600Mhz (+akcelerator 3D) i najnowszym SiRF v5:
http://www.komputronik.pl/index.php/...olska_2GB.html
Co nie oznacza że Q1 jest zły.

PS. SiRF v5 ma możliwość działania nie tylko z GPS ale także z europejskim systemem Galileo, który ma zostać ukończony za 3 lata...

Burak_PL 03.05.2010 20:26

Witam! Posiadałem TomToma P910 z dyskiem 20 Gb, jednak umarł mi on śmiercią naturalną i muszę znaleźć coś nowego ? co polecacie, w miarę dobre, łatwe do 'własnych' modyfikacji i z dobrymi mapami ?
zastanawiam się nad tym : http://www.allegro.pl/item1007931282...otoradary.html

nimal 27.04.2010 19:45

ja tam w TomTomie na przerwy nie narzekam
Tim nawija bardzo plynnie piekna angielszczyzna z fantastycznym brytyjskim akcentem
tylko wgralem wersje +2db :D

marynarz 27.04.2010 18:02

Czy ktos z Was mial juz w rekach nawigacje Cruser z serii B? B43 albo B50?

sobrus 27.04.2010 17:51

Napisałem to na samym wstępie, że komunikaty głosowe w MM bardziej mi sie podobają.
Nawet timing mają lepszy - dojeżdżam do skrętu i słysze "skręć w lewo" a nie "za 100 metrów w lewo" a potem nic (albo losowo - czasem podczas wykonywania manewru, czasem po... w obu przypadkach nieco za pózno).

MM mozna sprawnie jechać bez patrzenia na ekran, w przypadku AM nigdy nie jestem pewien który to skręt (jeżeli jest kilka).

Dziś mały test nowego nabytku AM6.1 brata vs MM Easy 6.3.2 - krótka przejażdżka do Jastkowa.
Na 1 fotoradar AM przypadły 3 wykryte (prawidłowo) przez MM Easy. Ładnie. Dwóch Automapa nie zobaczyła...

Niestety planu Jastkowa w MM Easy nie ma, w AM oczywiście jest. Ale w MM TOP na pewno też jest..

edit:
żeby nie było że zjeżdżam AutoMapę - uważam że AM to świetna nawigacja. Możliwościami i funkcjonalnością lepsza od MM (np omijanie korków przy pomocy internetu itd) i z tego co ludzie piszą dokładnością pewnie też. Ale inne programy również mają swoje plusy :)

andrzejj9 27.04.2010 17:36

Nie chodzi o głosy, tylko o sposób 'składania' komunikatów. Jeśli wszystkie są pod tym względem takie same (czyli np. 'skręć' [przerwa] w [przerwa] lewo [przerwa] za [przerwa] 50 metrów) to dla mnie przewaga MM jest tutaj zdecydowana.

loki7777 27.04.2010 17:24

Ale za wszystko trzeba dodatkowo placic:)

Wawelski 27.04.2010 16:51

Do Automapy jest sporo śmiechowych głosów - Czesio, Wielebny, Kumpela (Doda), Kicia, Gej, Chłop (Lepper) i jeszcze chyba kilka.
Tu akurat punkt dla AM. Podobnie z MIPLO.

andrzejj9 27.04.2010 16:19

Wspomniałeś o głosach. Mam MapęMap od początku (dostałem tę wersję Easy z nawigacją, później rozszerzyłem do Top, niedawno uaktualniłem do najnowszej wersji) i praktycznie nie zmieniałem domyślnego głosu (kobiecy). Przy okazji sprawdziłem inne i stwierdziłem, że wszystkie są w porządku, ale zostałem przy domyślnym. Swego czasu postanowiłem przetestować Auto Mapę. Ściągnąłem jakąś wersję testową, włączyłem i.. odrzuciło mnie jak usłyszałem głosy. Nie chodzi nawet o głosy same w sobie, ale sposób ich odtwarzania. W Mapie Map jest to bardzo płynne, zupełnie naturalne. W Auto Mapie jest to potwornie sztuczne, od razu słychać, że mówi automat, który składa zdanie z osobno poskładanych wyrazów. Brzmi to bardzo źle.

Auto Mapę jeszcze dalej potestowałem, ale nie znalazłem w sumie nic, co rekompensowałoby mi te fatalne głosy (sprawdziłem też inne). Jeśli tego nie zmienią, to Mapa Map jest według mnie znacznie przyjaźniejsza.

sobrus 27.04.2010 13:58

Zresetowali generowanie klucza i już wszystko działa :)

Program bardzo sie zmienił na plus w stosunku do MapaMap 5 (Start II).
Jest dużo bardziej estetyczny (+ kilka skórek), Mapa jest ładnie renderowana chyba nawet z antialiasem i efektami przezroczystości. Wyglada nawet nie wiem czy nie ładniej niż AM (MM5.0 była brzydka jak nieszczęście).

Wraz z darmową aktualizacją software dostajemy tez chyba darmową aktualizację mapy. Co prawda ilość planów miast jest ustalona na 1260, ale mapa którą ściągnąłem w ramach aktualizacji jest większa i o 3 miesiące nowsza. Nie wiem czy to jednorazowa przyjemność czy też program stanowi całość z mapą. Nawet jeżeli mapy kupuje sie oddzielnie powinny być tanie (skoro cały program kosztuje 60zł....).

Aplikacja na szczęście panuje nad zasilaniem, wszystkie 4 głosy są bardzo dobre (w AM tylko chyba Katarzyna sie do czegoś nadawała ;) ).

Także jestem jak na razie zadowolony :D

sobrus 26.04.2010 19:07

Mapa doszła ładna z fakturką i kartą pamięci.

No i pierwszy zgrzyt. Nie moge odblokować mapy.
Potrzebuje keygena :szczerb:.

Napisałem im maila, ehhhh

(problem wyglada tak - id urządzenia przed i po darmowej aktualizacji sie różnią. Podałem numer z wersji wcześniejszej, kod odblokowujacy podali dla wersji nowszej - więc żadnej wersji nie uruchomie).
:sciana:

sobrus 26.04.2010 09:18

Nie jest źle, dla kogoś kto strasznie dużo nie jeździ myśle ze wystarczy.
Jeżdże głównie w mieście lub między miastami, a w Lublinie nawet Start II radziła sobie dobrze (a jest nieporównywalnie bardziej okrojona niż EASY, kupiłem ją za 20zł z PC World :P ).
Drugie miasto najczęściej będące w moim zasięgu, Warszawa, w EASY jest nawet w 3D.

59zł to uczciwa cena, darmowych nawigacji póki co chyba nie ma.

W dodatku w kazdym momencie moge przeciez zrobić upgrade to TOP i wciąż będzie troche taniej niż kupić od razu TOP :taktak:

Właśnie to jest fajne. Nie masz dużych potrzeb - masz navi za 60zł. Masz duże - masz za 150zł. Tak powinno być.
Choć wiem że np piractwa to nie rozwiąże bo niestety z AM jest tak jak z Photoshopem. Każdy musi mieć ;) Najlepiej pakiet Europa do jeżdżenia po mieście ;)

PS. Mam nadzieje ze rozwiązali najbardziej denerwujacą mnie przypadłość MM Start - brak kontroli nad zasilaniem telefonu.

PS2 Tak z ciekawości wiecie jak wyglada kontrola policyjna ze sprawdzaniem nawigacji? Sprawdzają? Trzeba mieć przy sobie dowód zakupu albo coś takiego? A czy mogą przeszukac telefon i np czepić sie plików OGG? (na to naturalnie nie mam faktur a nie będę woził koszyka z płytami CD;) )?

Wożenie faktury jest bez sensu, ale z drugiej strony jak inaczej sprawdzą czy program jest oryginalny?

Wawelski 24.04.2010 17:24

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1094648)
Miałem kupić AM ale ... kupiłem sobie MapaMap Easy.

To dosyć okrojona wersja. Do rodziców mnie nie chce zaprowadzić, bo ma tylko adresy w dużych miastach. Dostałem gratis z nawigacją - więc nie marudzę. Ale za Easy złotówki by nie dał (to dla mnie takie demo - więc powinno być bezpłatne).

sobrus 24.04.2010 12:18

Miałem kupić AM ale ... kupiłem sobie MapaMap Easy. Po tym jak AutoMapa pobłądziła w Lublinie* i MapaMap Start II (!!!) musiała mnie ratować pomyślałem że 59zł to całkiem atrakcyjna cena za niezłą nawigację.

Poza tym bardziej mi sie podobają komunikaty głosowe w Mapamap (mam nadzieje że nie zmienili ich w stosunku do Start II który posiadam).

AM mam co prawda starą wersję 5 coś (dodana do Kaisera) ale i tak powinna być o niebo lepsza od Start II która ma plany aż 18 miast...

Jak będzie mi mało poczekam na promocje i zrobie upgrade do TOP. Bardzo miłe są dożywotnie aktualizacje programu :taktak:.

Generalnie AM bardziej mi sie podoba, jest bardzo dopracowana, ma wiele funkcji. Ale cena troche za wysoka (potrzebuje drugiego egzemplarza na mój telefon, bo Kaiser nie jest mój), tym bardziej że MM czasem radzi sobie lepiej. Subskrypcja AM kosztuje więcej niż cała MM Easy.
W dodatku MM ma co raz jakąś promocje na mapy ;)

* próbowałem dojechać do Centrum Małych Zwierząt, ul.Franciszka Stefczyka 11. AM zaprowadziła mnie w zupełnie inne miejsce. MM Start II bez problemu poprowadziła pod budynek.

Ormianin 23.04.2010 23:12

Pentagram [P 5220] Nomad GT jest ok, nie wiem czy cena jest adekwatna do nawigacji... ale miałem już ta nawigacje wiec mogę ja polecić

madmax2 23.04.2010 18:17

Ja poszukuję nawigacji, na której bez problemu będzie chodzić AM, a także MIPOloc i MIPLOsync (z poziomu nawigacji, po połączeniu przez BT, albo AS, aby nie trzeba było być uzależnionym od peceta).
Z tego, co się dowiedziałem śledząc różne fora i czytając opinie dla podanego wyżej działania programów MIPLO potrzebna jest nawigacja z odblokowanym Win CE, albo z Win CE w wersji Proffesional.
Ostatecznie wybór zawęziłem do dwóch modeli:

http://www.proline.pl/sklep.php?p=PENTA+P5220+P

oraz

http://www.nawigacje-gps.pl/index.ph...utomapa-xl-6-1

Co o tym sądzicie.

Navroad jest wyraźnie droższy, ale chyba lepszej jakości niż Pentagram no i ma większy wyświetlacz.
Z drugiej strony produktów Navroada nie znam, a od Pentagrama ma router Cerberus i jest świetny.
Pomóżcie, bo już mi głowa pęka, a wiem, że na tym forum znajdę rzeczową odpowiedź

frog 16.03.2010 15:55

@Jabba w moim Goclever 5065BT dostalem mireo viagps 3.0 black edition do navigowania. Ale nie moge sie wypowiedziec jak to hulo bo odrazu wrzucilem AM.

ynsiwy 16.03.2010 13:46

Dostaje się wersję Easy i można to zaktualizowac do TOP i kosztuje to 77 zł http://www.mapamap.pl/pl/sklep , jak ja kupiłem swojego Larka była promocja i chyba 49 zł za to zapłaciłem...
Teraz tak patrzę to podniesli ceny :/

Jabba the Hutt 16.03.2010 13:35

A jak to jest z Mapąmap ? Dostajesz wersję Easy. Czy można ją zaktualizować do pełniejszej za darmo czy trzeba dopłacić ?

ynsiwy 16.03.2010 13:33

Ostatnio też zastanawiałem się nad wrzuceniem do Larka 50.1 AM, ale stwierdziłem, że jest mi to niepotrzebne, MapaMap ostatnio jest często aktualizowana i naprawdę z każdym wydaniem jest lepiej...
@Pali ma rację nie nie jest źle i nie ma, aż takich powodów do narzekania :)

Jabba the Hutt 16.03.2010 13:15

A GoClever jak rozumiem ma zupełnie inną mapę zainstalowaną niż Mapamap Easy. Jakąś własną ?

Ormianin 16.03.2010 12:24

Nie no Mapamap to kiszka... AM w tym wypadku to zupełnie inna historia, do tego można zawsze aktualizować punkty poi a w mapamap o nie wiem jak z tym jest... jak prowadzę to rzadko zerkam w ekran wiec jego wielkość mało mnie interesuje, bardziej słucham co mi mówi navi... w tym wypadku Am jest dużo lepsza...

pali 15.03.2010 21:13

Może i tak, ja w podróży byłem pod batem baby, która wydęciem ust sygnalizowała niezadowolenie z jakości AM.
Sama mi kazała AM zainstalować, bo inni jej powiedzieli, że to dobre.
A skoro okazało się, że niedobre, to znaczy że ja jestem głupi, bo ja to instalowałem - a po co instalowałem, skoro niedobre.

frog 15.03.2010 20:52

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1087710)
frog, bardzo być może - ale jeśli miałbym polecić nawigację komuś "nietechnicznemu", nie poleciłbym AM.
.

Ee nie. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie znow na odwrot AM jest bardziej user friendly niz Map map ; )

pali 15.03.2010 20:25

frog, bardzo być może - ale jeśli miałbym polecić nawigację komuś "nietechnicznemu", nie poleciłbym AM.

Jabba,
instalacja AM bez problemu, za pomocą czytnika kart w komputerze.

Wybór pomiędzy AM a MapaMap prosty, należy zmienić ścieżkę autostartu, kilkoma kliknięciami.

frog 15.03.2010 20:02

Tak @jabba mam 5 cali i AM bez problemu w grywa sie na karte pamieci bez odblokowywania i utraty gwarancji navi. Dodam ze GoClever o wiele szybieciej lapie sygnal satelity i cala jakos wykonania navi jest lepsza niz Larka.
@pali te wady AM ktore napisales mogly byc spowodowane wlasnie nieodpowiednimi ustawieniami AM (opoznienie, przydzielenie pamieci navi). Ostatnio po 349zl chyba widzialem te modele GoClever 5calowe. 5065 i 5066.

pali 15.03.2010 19:56

Jabba, ten weekend spędziłem z Lark 50.1

Przed wyjazdem wgrałem AM. Jak dla mnie jedyny plus, to mapy wiosek z nazwami ulic i szczątkową numeracją.

Natomiast MapaMap ma zdecydowanie lepszy interfejs, ładny, prosty.

AM ma mnóstwo opcji konfiguracyjnych, ale są to opcje których braku nie odczuwałem w MapaMap. Co mi z tego, że mogę ustawić zamiast 15 sec, 25 sec - wolałbym aby to było dobrze ustawione przez producenta, który zrobił jakieś testy ergonomii.

AM zawiesiła się dwa razy bez komunikatu, a raz mówiła o braku pamięci. Z MapaMap żadnych problemów. Ale oczywiście to może być wina Larka, tym bardziej że AM oficjalnie nie wspiera tego urządzenia.

Na drogach krajowych samochód prowadziła kobieta, która zwróciła mi uwagę, że AM gorzej pokazuje aktualną pozycję i ogólnie gorzej odwzorowana jest krzywizna drogi. Istotnie, byliśmy jeszcze w zakręcie, a AM pokazywała że już jedziemy po prostej. MapaMap też robi takie rzeczy, ale jednak rzadziej. Być może wynikało to z którychś ustawień AM, ale jak zacząłem grzebać, to zawiesiłem Larka i oczywiście dostałem op.... od baby.

Podsumowując, nie skreślaj od razu MapaMap. Wgraj AM na kartę pamięci i załączaj w razie wyjazdu na wieś.

Myślę też, że popularność AM wynika w dużej mierze z faktu, że łatwo ją ukraść.

Jabba the Hutt 15.03.2010 05:52

Wejdź na http://www.my-navia.pl/ . Ja przymierzam się do Lark 50.2. Zdania są różne, ale nic tańśzego a dużego i z możliwoscią instalacji AM nie kupie. No chyba,że GoClever - @FROG , Twoja jest 5 cali ? A AutoMapę można zainstalować ?

Ormianin 14.03.2010 18:48

Gdyby mój lark był na gwarancji problemów by nie było... ale to zakup z drugiej reki i nie mam żadnych papierów wiec chyba będę musiał wybrać jakąś nowa nawigacje... Nie mam zamiaru wywalać fortunę i mam na widoku GOCLEVER 3540A może ktoś miał do czynienia z tymi goclever i coś doradzi?

frog 09.01.2010 13:28

tak jak pisze @ Gadzina c os nie tak z ekranem. Mialem dwa larki eh nawet 3 i nie mialem takich problemow. Oddac na gwarancje niestety troche poczekac no ale moze rozwiaza ci problema i nie bedzie juz stresow...

@tiken moze zerkniesz jeszcze na modele GoClever... Mam juz 4ta nawigacje I ta sprawuje sie NAJLEPIEJ. Bardzo fajny sprzet, bardzo szybko lapie satelity, moz na nawet przez BT tela podlaczyc i masz zestaw glosnowmowiacy. Ekran 5cali i cena okolo 300zl. Moj to chyba 5065 BT czy cos kolo tego ;)

Gadzina18 09.01.2010 11:47

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 1064578)
A ja mam problem z moim LARKiem 35.0, w ciepłym pomieszczeniu działa idealnie, w zimnym samochodzie mam kłopot z ekranem dotykowym, po prostu nie reaguje, muszę dopiero go ogrzać i raz jeszcze skalibrować i działa (ale mija cenny czas), ale za każdym razem rano mnie to wkurza... czy to normalne z tego typu nawigacjami czy siada mi ekran dotykowy?

Mam paroletnie MIO 180 z Automapą 5. Oprócz słabej baterii i resetującej się pamięci wewnętrznej (ciekawe po co dawali aplikację ezbackup:P... ciekawe :P) działa jak należy. Problemów z dotykowym ekranem nie mam przy mrozie czy w zimnym samochodzie. Być może już czas, żebyś oddał sprzęt na gwarancję?

tiken 01.01.2010 13:55

Witam, chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze nawigacji do 450zł. Na oku mam następujące modele:
naviroad 360 i 460
mio m500pl
pentagram nomad p5210

Czytałem trochę o tych modelach i nie ma idealnej nawigacji z którą by coś się nie działo... Jednakże na starcie chyba odpada pentagram bo ma bardzo złą widoczność... naviroady mają bardzo małą pojemność baterii, i brak kabla usb. a mio często traci satelity..

Proszę o podzielenie się waszymi opiniami o swoich gpsach i doradzeniu który będzie najlepszym wyborem.
Pozdrawiam serdecznie.

Ormianin 08.12.2009 10:30

A ja mam problem z moim LARKiem 35.0, w ciepłym pomieszczeniu działa idealnie, w zimnym samochodzie mam kłopot z ekranem dotykowym, po prostu nie reaguje, muszę dopiero go ogrzać i raz jeszcze skalibrować i działa (ale mija cenny czas), ale za każdym razem rano mnie to wkurza... czy to normalne z tego typu nawigacjami czy siada mi ekran dotykowy?

andrzejj9 07.12.2009 20:35

A wtedy (po zepsuciu) zaczyna się liczyć serwis..

Ja natomiast z serwisem Larka doświadczenia mam takie, że nawigację wysłaną z reklamacją i na płatną wymianę przedniej szybki ((wraz z prośbą o kontakt) odesłano mi z adnotacją "Reklamacja odrzucona". Bez żadnego wyjaśnienia, żadnej naprawy, wymiany niesprawnej ładowarki, czy naprawy szybki bądź kontaktu w tej sprawie... Generalnie - z daleka..

Arepo 07.12.2009 19:15

Ekrany dotykowe mają to do siebie, że lubią się czasem psuć. Jest tak zarówno w tanich jak i drogich modelach. Nie sugerowałbym się opinią o pojedynczym egzemplarzu, który mógł się trafić uszkodzony.

Różnice sprzętowe w tego typu urządzeniach są niewielkie, liczy się głównie program do nawigacji :taktak:. Poszukaj lepiej coś nawet mniejszego (nawigacje 320x256 spokojnie wystarczają), ale z oryginalną Automapą. Wychodzi wtedy tanio jakby kupić ją oddzielnie, a i tak zabawa na Automapie się zakończy ;).

pozdrawiam

romanesco 07.10.2009 12:05

Może spróbuj najpierw zadzwonić, poproś o rozmowę z szefem serwisu i jasno powiedz, że jesteś zainteresowany płatną naprawą. Jeśli potwierdzi gotowość takiego rozwiązania, dopiero wysyłaj.

andrzejj9 07.10.2009 11:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1042892)
Ja widziałem kilka dni temu kolesia, który miał nawigację, co prawda w telefonie, ale i tak dość sporą, przymocowaną do tej części deski rozdzielczej, która osłania liczniki itp., dokładnie na wprost twarzy i mniej więcej na jej wysokości. Jeszcze tylko spojrzałem, czy nie był jakiegoś super wielkiego wzrostu, bo wtedy ewentualnie mogło mu to nie przeszkadzać, ale nie - przeciętny wzrost, nawigacja idealnie na wysokości twarzy. Tak na oko zasłaniała mu dokładnie wszystko na środku. Genialne..

A ja chyba zacznę zniechęcać do nawigacji Larka. Wczoraj gdzieś dalej jechałem i chciałem ją zamontować, no i najpierw wypadł ten dodatkowy uchwyt przyczepiany bezpośrednio do urządzenia, potem odkleiła się przyssawka (nagminne), a jak już złożyłem wszystko do kupy i chciałem jeszcze raz przykleić, to.. ułamał się, choć właściwym byłoby raczej powiedzieć, rozpuścił plastik łączący uchwyt z pryssawką. Żadnego trzasku, ani nic nie było, siły też w to dużej nie włożyłem, a pryssawka zostałą na szybie, a reszta mi w ręce. Oczywiście do wyrzucenia. Fakt, że było tego dnia gorąco, a samochód kilka godzin stał na słońcu, ale kurde.. kierownica jakoś sięnie łamała, jak ją zaraz potem ruszałem..

Podsumowując nawigacje Larka:

- na samym początku nie działająca ładowarka samochoda, konieczność kupna nowej (można by reklamować, ale że wysyłkowo, to wyszłoby na to samo)
- bateria gorzej niż tragiczna, na początku trzymała raptem z godzinę, po kilku miesiącach użytkowania nie trzyma nawet pięciu minut, dodatkowo wyładowuje się przy wyłączonym urządzeniu
- tragicznie wolne uruchamianie się
- na i wspomniany uchwyt.

Czyli właściwie zepsuło się już chyba wszystko, co mogło, poza samą nawigacją. Generalnie więc pomimo ceny nie polecam (i pewnie bym sam nie kupił, ale dostałem w prezencie). Na tym wszystkim najpozytywniej wypada sama mapa (MapaMap), ale już też zaczynam dostrzegać coraz więcej jej wad.

Kontynuując 'zachęcanie' do Larka.. W konsekwencji braku uchwytu i problemu z lokalizowaniem satelit (w centrum miasta), nawigacja mi spadła i zbiła się przednia szybka. Gdyby nie uszkodzony uchwyt problemu by nie było, ale moja wina, więc dowiedziałem się o możliwość naprawy. Zadzwoniłem do serwisu, potem według instrukcji wysłałem im paczkę, przy okazji opisując także inne problemy, które miałem w urządzeniem (czyli nie działająca ładowarka, krótko trzymająca bateria itp.).

Po około trzech tygodniach (a chyba i dłużej) otrzymałem paczkę. Wszystko ładnie zapakowane plus dodatkowa karteczka - REKLAMACJA ODRZUCONA...

Straciłem trzy tygodnie i pieniądze na wysyłkę, po to, żeby jakiś kretyn napisał mi, że gwarancja odrzucona. Przy okazji nie wiem, co oni mogli odrzucić, skoro ładowarka nie działa i trudno w tej kwestii się pomylić. Bateria też jest do bani, ale już czort z nią, interesowała mnie przede wszystkim wymiana zbitej szybki i napisałem wyraźnie na dołączonej kartce, że jestem zainteresowany płatną naprawą. I tak wcześniej powiedziano mi, że za naprawę płaci się przy odbiorze, więc gdzie tu problem??

Wielokrotnie na internecie czytałem o psujących się tych nawigacjach i ogromnych problemach z serwisem. Teraz mogę to tylko potwierdzić. Nie wiem teraz czy wywalić to po prostu do kosza i stracić trzy stówy, czy próbować wysyłać jeszcze raz z nadzieją. że teraz trafi na mniejszego imbecyla, który być może zrobi to, o co jest proszony..

Podsumowując - Unikajcie urządzeń tej firmy, szkoda nerwów za drobną oszczędność..

sobrus 28.09.2009 08:47

Ale przecie ja to robie codziennie w ogórdku.
Na drodze lepiej sie nie zatrzymywać, bo ruskie TIRy mają ślepych kierowców.

ed hunter 26.09.2009 22:15

Wiecie co? Czytając to coraz dłużej, to proponuję wam zatrzymać się po drodze, zerwać kilka źdźbeł trawy, rozetrzeć je w rękach i powąchać - tak pachnie życie na naszym padole. Prawdziwe i naturalne. Potem już można oglądać GPS.

sobrus 26.09.2009 21:12

Jak masz Omnię to nie rozumiem po co w ogóle zamierzasz kupować GPS :hmm:
Chyba że chcesz sobie pogorszyć, bo typowa nawigacja działa i wolniej i krócej od Omnii.

Mój gsmart wytrzymał podróż do Radomia i z powrotem (~250km), po drodze pare telefonów i jeszcze miał prawie 40% baterii..
(przez większość czasu wyświetlacz był wyłączony, bo po co go trzymać gdy jest "60km prosto" i navi wszystko mówi - ale AM i GPS działała non-stop).

Jabba the Hutt 26.09.2009 11:09

Chyba nie ma sensu kupowania teraz GPSa, lato się skońćzyło, nie planuję większych wycieczek, może dopiero w przyszłym roku kupić GPSa. Pewnie technologia pójdzie do przodu, będą nowe modele... No i mam Omnię ;)

icemac 15.09.2009 10:37

przesiadłem się TT i jestem bardzo zadowolny, AM często prowadziła obok drogi :sciana:

P.S.
korzystam z fona z GPS ;)

Szczota 15.09.2009 10:22

Testowalem AM, Tomtoma i Garmina... niestety najlepiej wypadala AM... po znanych trasach i duzych miastach to generalnie nie jest zle... kazda jakies cyrki z wyznaczaniem trasy potrafi odwalic... ale po wsiach to jednak AM... nie dosc ze wszystkie ulice ma to nawet w pewnych wsiach sa numery domow

sobrus 15.09.2009 07:38

U mnie jest to troche inaczej... bo najpierw kupuje sprzęt (telefon) a potem musze sie rozejrzeć za mapą. Automape czy TomToma można kupić, ale wiele programów odpada.

frog 14.09.2009 23:12

No wlasnie mialem pisac. Zarowno GARMIN jak i AM jak i inne mapy maja swoje bugi. Nie ma mapy doskonalej. I mysle ze te kilka najbardziej znanych tworzy mniej wiecej wyrownany poziom. I nie dal bym za navi 800zl czy wiecej tylko za "FIRME" jak rownie dobrze dzialajacy sprzet mozna miec za pol tej ceny. Np. ostatnio wspominane Go Clevery...

nimal 14.09.2009 22:47

dlatego uzywam TomToma :D
tak na serio - oczywiscie, ze i moja navi ma bledy na mapach
ale nie takie, ktore uniemozliwiaja nawigacje
tak samo trasy wytyczane czasem nie sa optymalne, bo nie uwzgledniaja natezenia ruchu o danej godzinie czy dzior na drodze
z drugiej strony navi znalazla mi juz pare skrotow, na ktore sam nie wpadlem mimo jezdzenia kilka lat po jakiejs trasie
ogolnie z navi jezdzi sie latwiej i bezpieczniej
a ci co wlaczajac navi wylaczaja kore mozgowa... coz, tacy nie powinni najczesciej w ogole jezdzic samochodami ;)

joujoujou 14.09.2009 22:39

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1046798)
dlatego uzywa sie dobrych navi :D TomTom, Garmin - to ma ugruntowana pozycje i kwiatkow raczej malo

[...]

Garmin z Kołbaskowa do Gdańska chciał mnie prowadzić przez Gorzów Wielkopolski. :>

Ormianin 14.09.2009 11:06

ja mam obecnie taką - GOCLEVER GPS 5066FMBT PL, ale szczerze mówiąc używam jej jako zestawu głośnomówiącego i odtwarzacza mp3 :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:57.