Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

andrzejj9 31.08.2014 10:03

Jak jest z lodówkami i No Frost?

Nie interesowałem się tym wcześniej, a facet w punkcie powiedział (mniej więcej):

- bez No Frost jest znacznie większe zużycie energii (wyższe niż podawane w specyfikacji) i generalnie opłaca się to mieć

- zwykle No Frost (jednoobiegowe) powoduje wysuszanie powietrza w chłodziarce, co przekłada się na gorsze przechowywanie żywności

No Frost z Active Cooling w BEKO oczywiście rozwiązuje wszystkie te problemy ;)
http://www.electro.pl/Lodowka_BEKO_C...ceneo_spo=true

Pytanie, czy coś w tym jest oprócz marketingowego bełkotu?

ed hunter 31.08.2014 13:09

Wiem jak jest w Samsungu, no frost u sąsiada, jest całkowite no frost, ale, to nie znika, jest na mrożonkach, za to nie ma izolacji w postaci lodu, więc sprawność jest większa. Myślę, że jest dużo na plus, bo to odmrażanie trwa krótko, a zawalone lodem elementy chłodnicze nie odbierają ciepła jak trzeba.

revolver0 25.10.2014 08:59

Mam takie dziwne pytanie, czy chłodziarka może stać przy ścianie, gdy po jej drugiej strony śpi człowiek. Czy jest to zdrowe dla człowieka?

ed hunter 25.10.2014 09:06

O w mordę, to nie tylko ja mam kaca z niewyjaśnionych powodów! :O

Chłodziarka powinna stać w pewnej odległości od ściany, żeby ciepło miało gdzie uciekać, inaczej jest to dla niej niezdrowe, nawet jak za ścianą śpi człowiek! :P

grzeniu 25.10.2014 09:12

Gdyby nie ta ściana, to mógłbyś się do niej przytulić.
Fajnie grzeje :D

shreq 09.11.2014 16:56

Nie polecam pralek firmy Samsung. Kilka tygodni temu zepsuła się mojej babci.
Modelu nie pamiętam jednak zepsuła się niedługo po gwarancji...

Wawelski 26.11.2014 01:22

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1288591)
podsumowan czas - Zelmer Cito VC1202

Żona chciała coś małego (drugi odkurzacz to wielkiej mocy z ogromnym zbiornikiem), coby meble tapicerowane i wyrko przejechać po sierściuchach. Przypomniał mi się ten wątek i... od kilku tygodni mam i ja.

Moc nędzna. Siła ssania w związku z tym też. Ale w miarę sytuację ratują:
1. po wyjęciu tego małego małe końcówki - sierść zbiera całkiem przyzwoicie tylko trzeba małą końcówką gęsto machać.

2. po włożeniu małego do dużego zadziwiająco dobrze radzi sobie z powierzchniami płaskimi w tym z wykładzinami. Zapewne to zasługa turboszczotki (nigdy wcześniej nie miałem). Podrywa brud i nawet mała siła ssania jest w stanie to połknąć.

Przerażające były efekty odkurzania wyrka. Zbiornik blisko oka, maleńki, przeźroczysty to i lekko szokuje ilość syfu w nim. Może i częściowo to wina naelektryzowanej sierści, może to efekt skali, że zbiornik taki mały ale i tak niefajnie patrzeć na czym się spało.
Największa wada to IMO zbiornik. Zalecają próżniać po każdym odkurzaniu. A jest to niewygodne - sporo zakamarków, kilka części i trochę rozbierania. Trzeba wysypać, i (wg instrukcji) umyć. Wymyśliłem, że będę rozładowywał aku do pusta, i wtedy mył zbiornik i jak tenże będzie sechł, to aku będzie się ładował. Ale nie da rady. Bez zbiornika nie da się naładować. No i zbiornik trzeba czyścić częściej, niż co ładowanie.
Trochę to niewygodne. Ale jest na to sposób - opróżniam pojemnik "zwykłym" odkurzaczem i nie trzeba myć. Chyba któryś konkurent ma to sprytnie rozwiązane, że nawet bez rozbierania można podłączyć rurę do maleństwa i wyssać jej wszystko.
Jak odkurzałem wszystko dokładnie (całe podłogi, meble, wyrko), to w naprawdę małym mieszkaniu niewiele zostało z aku po jednorazowym odkurzaniu. Powiedzmy, że przy w miarę solidnym odkurzaniu podłogi w znaczącej części pokrytej wykładziną to aku powinien wystarczyć IMO na jakieś 80m2. Ale w tym czasie pewnie ze 2-3 x wypadałoby opróżnić zbiornik (przynajmniej przy sierściuchach tak mam). Szybciej i dokładniej odkurzam "zwykłym" odkurzaczem dlatego Cito nie używam raczej do takiego zadania. A przy używaniu go do odkurzenia na szybko jak się coś posypie ze stołu po jedzeniu, posypie z butów w przedpokoju itp. doraźne odkurzanie to aku wystarcza na bardzo długo.

Podsumowując:
- świetnie zastępuje zmiotkę i szufelkę
- mały, poręczny, wygodny do szybkiego sprzątania
- nieźle radzi sobie z wykładzinami i gładkimi powierzchniami (dzięki turboszczotce)
- przyzwoicie radzi sobie z meblami tapicerowanymi (wąskie końcówki koncentrują ssanie na małym obszarze - dalej jest słabo, ale daje radę, tylko trzeba gęsto machać)
- nie trzeba innego sprzętu do odkurzania auta
- niewygodnie się opróżnia i czyści pojemnik (ale można opróżniać korzystając z drugiego odkurzacza, który IMO jest niezbędny, bo to maleństwo go nie zastąpi całkowicie).

ed hunter 21.12.2014 13:01

Jaka płyta do kuchenki, indukcyjna, czy ceramiczna (żarowa)? Jakie za i przeciw?

nimal 22.12.2014 15:22

indukcyjna - szybciej reaguje, zre mniej pradu, mniej sie nagrzewa (chodzi o cieplo resztkowe, bo garnki nagrzewa szybciej)

grzeniu 22.12.2014 15:24

Tylko trzeba mieć do niej garnki...ale Edu może ma.

ed hunter 22.12.2014 16:46

5 typowych mam (komplet z Lidla za 255) i kilka co też się nadają...

Z indukcyjną płytą nie miałem do czynienia, ale z taką droższą ceramiczną, co jeszcze ma taki bajer, że świeci dodatkowo ciepłem, muszę powiedzieć, że zagotowywało się prawie tak szybko jak na gazie.

Wawelski 22.12.2014 17:57

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1305802)
Jaka płyta do kuchenki, indukcyjna, czy ceramiczna (żarowa)? Jakie za i przeciw?

Przeciw indykcyjnej jest tylko ekonomia i straszenie garnkami (że niby specjalne muszą być - a praktycznie to zdecydowana większość zadziała). Może jak ktoś 4h dziennie gotuje, to się zwróci.
Zalety to Ci producenci wypisują, nie ma się co rozwodzić. Faktem jest, że indukcyjne mają większą sprawność. Ale są o tyle droższe, że nigdy się to nie zwróci.

ed hunter 22.12.2014 21:15

Właśnie do takiego wniosku doszedłem, super (dla mnie) ceramiczna kosztuje 1000, super indukcyjna 2200. :]

Pierwszy 22.12.2014 22:24

tutaj całkiem fajne porównanie płyt grzewczych -> http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...mA8zV4DTy-RKMg
siostra ostatnio (rok czy 2 temu...) kupowała i wzięła tą, która miała najwięcej pozytywnych komentarzy na skąpcu k***aczyli teka ir 641 i jak na razie jest zadowolona

melag 10.03.2015 22:00

Przymierzam się do zakupu ekspresu ciśnieniowego z młynkiem.
Budżet ~2000zł.
Czy w tym budżecie, znajdę coś rozsądnego?
:kawa:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19.