Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

- Deckard - 26.12.2017 13:05

Odkurzacz temat damski

Witam.

Potrzebuje kupić sensowny odkurzacz, w domu jeden mały dywan ,reszta kafelki i parkiet.

Zależało mi na dobrym odkurzaniu kafelek i pakietu z włosów i innych niezidentyfikowanych farfocli.

Kiedyś wybór był prosty - moc i pojemność worka... dziś - workowe, wodne , mocy też im ubyło.

Jakoś cenowo nie chce się wykosztować , żadnej ''aj'salasy'' i innego typu wynalazków nie chce

Znalazłem :

ZELMER 829.0ST Aquos + Turboszczotka , turbosztoka to niby to czego mi trzeba [ kafelki i parkiet ] no i filtr wodny

ZELMER Jupiter ZVC425HT + Turboszczotka , tu wersja bez filtra wodnego

No i jak tam Panowie polecicie coś ? Wiem że temat damski jak stanik ale co poradzę .. muszę kupić

ed hunter 26.12.2017 13:13

Turboszczotka sprawdza się świetnie przy dywanach. Filtr wodny nie przepuszcza syfu, ale od razu po sprzątaniu trzeba z niego wodę wylać i opłukać, inaczej smród murowany. Jak wiadomo mamy problemy z zamykaniem deski klozetowej, to wylanie wody z odkurzacza może być jeszcze większym problemem. :D

Te nowe odkurzacze o małej mocy całkiem dobrze ciągną (aż łzy lecą :szczerb:), one są po prostu trochę oszukane, jak jest duży opór, to wyraźnie same zwiększają moc, tak mam nowszym Zelmerze. Druga sprawa, to postarali się zmniejszyć opory w samym odkurzaczu, co też poprawia wydajność.

misiozol 26.12.2017 13:40

Dyson z turbo szczotka daje rade , sa bezworkowe i jest dyson ;) taki DC19 animal daje rade .

- Deckard - 26.12.2017 21:02

Poczytałem i chyba wezme Aquosa, niby lepiej kurz filtruje.

@misiozol - Dysona nie chce, nie dam 2k za odkurzacz

misiozol 27.12.2017 11:08

Nie no bez przesady , dc19 animal mozna dostac za ~200zl :P

Ormianin 31.12.2017 22:44

Suszarka bębnowa do ubrań, waham się czy wziąć tradycyjną kondensacyjną (prostota wykonania) czy z pompą ciepła (jak wysiądzie pompa to duży koszt naprawy). Te z pompą ciepła zużywają dużo mniej energii (około 1 kWh za cykl), tradycyjne z grzałką są energochłonne (2-3 kWh za cykl)... Tradycyjne są polowe tańsze niż te z pompą ciepła. Może mnie ktoś przekona co wybrać ?

Jarson 31.12.2017 23:01

Jeśli nie masz 10-osobowej rodziny, to oszczędności wynikłe z posiadania suszarki z pompą ciepła nie będą szczególnie wielkie nawet przy założeniu wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji. Ale co do trwałości dzisiejszego AGD to wszyscy wiemy jak jest, więc dajmy sobie spokój z założeniem wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji ;)

joujoujou 31.12.2017 23:01

Ilość załączników: 1
Te są jeszcze tańsze i nie niszczą ubrań:

Załącznik 111312

grzeniu 31.12.2017 23:04

Najtańszy jest sznurek nie wietrze. Plus jakieś dobre klamerki :taktak:

Jarson 31.12.2017 23:17

A o tym też chciałem napisać - już pomijam ekologię (koszt środowiskowy wyprodukowania kolejnego sprzętu oraz energia, którą pochłonie), weźmy pod uwagę jedynie ekonomię.

Jak zwykle zacznę od zdania "kiedyś to produkty były trwałe, a dziś to badziewie" :D No i oczywiście w przypadku ubrań też to obowiązuje. Pamiętam, jak na studiach chciałem przyoszczędzić i korzystać z półautomatycznej pralki Daewoo - jak mi zaczęła niszczyć ubrania, to się szybko zdecydowałem na zakup nowego automatu ;) Biorąc pod uwagę koszty ubrań i ich trwałość, uważam że traktowanie ich po każdym praniu dodatkową godziną w suszarce jest mniej korzystne niż stara dobra suszarka typu powietrze-powietrze ;)

Ormianin 31.12.2017 23:54

Prania u mnie jest teraz więcej, nie mam jak wysuszyć na wietrze, nawet latem, zwykła suszarka zastawia sporo części salonu, pranie schnie dobre dwa dni, ta wilgoć wnika w ściany... wygoda bębnowej suszarki jest potężna, poza tym cieple pranie po wysuszeniu można od razu poskładać i nie prasować,... miałem 2 miesiące do dyspozycji urządzenie kuzynki, wiec wiem jaka to wygoda, teraz chce kupić takie urządzenie dla siebie...

czechoj 06.01.2018 13:38

Od kilku lat mam suszarkę kondensacyjną. Pierwotnie chciałem nabyć prako-suszarkę ale Rycho odradził mi tego zakupu, i dziś nie żałuję. Odpukać, wszystko działa bezawaryjnie. Faktycznie ciuchy po wysuszeniu są "delikatniejsze" niż suszone na "wietrze", poza tym po 2 godzinach bez względu na pogodę za oknami możesz je ubrać. Generalnie polecam.

ed hunter 07.01.2018 08:45

Czesiek, co ty pitolisz, w lecie to ja prosto z pralki ciuchy zakładam! :P

A w zimie schną 8 godzin, przez noc. :P

Chyba, że masz jedne gacie i jedne pończochy. :P

mario722 24.03.2018 19:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 442326)
nie mam dużej wiedzy na temat tych sprzętów, ale postanowiłem się Was zapytać może ktoś coś doradzi.
Otóż mamuśka musi kupić pralke bo nam padła być może potraficie poleciś konkretny model w granicach 1200 zł.
Pozdrawiam
:)

Podobno Amica jest okej ma części wymienne.

joujoujou 24.03.2018 19:33

Naprawdę? :wow:

W szoku jestem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:28.