![]() |
Cytat:
|
Cytat:
[Boot Loader] Timeout=0 Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S <---to byl win98 [Operating Systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- zas to jest xp Moge sie myslic bo nie uzywam wina xp. UPDATE: po krotkim przemysleniu i przeanalizowaniu tego, stwierdzilem, ze jest tu jednak jeden system. :cool: :P |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale i tak to jest jeden system. ^_^ :D ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system See... ^_^ |
Cytat:
LOL |
No wlasnie LOL.. bo jak tego nie widzisz to widze ze XP ani 2K nie miales, lub przynajmniej nie wiesz jak wyglada struktora tego pliku konfiguracyjnego bootmenagera.
Jako ze bylo: "[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" Po odpalenie komputera naszym oczom pokaze sie nastepujace menu wyboru systemow: Microsoft Windows XP Professional Microsoft Windows czyli sa pokazwyane 2 systemy operacjne do wyboru mimo to tego Windows 98 juz fizycznie na dysku nie ma tylko zas zostal wpis w pliku startowym, i stad post Przemo1980 z tym problemem. Rozwiazanie podal pawel_k usuwajac ostatnia linijke czyli C:\="Microsoft Windows" przez co juz jest tylko 1 system do wyboru a nie da. Taki plik pokazal Przemo.. i slusznie twierdzil ze sa 2 OS pokazywane po starcie, bo mial racje, byly dwa. Na gorze masz odpowiedz gdzie siedza te dwa OS, i co nalezy zrobic by pokazal sie tylko 1 ten wlasciwy. Jasne? Czy nadal bedziesz twiedzil ze zapis: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" pokaze tylko 1 system? |
jestem uparty (chociaż wiem, że masz rację;)), więc będę się trzymał swojej wersji. a oto i polemika:
chyba nie powiesz mi, że Przemo miał/ma zainstalowanego win98 w katalogu głównym dysku c: a na tej samej partycji ma również winxp, tylko że w katalodu windows? pozatym ustawienie timeout na 0 powinno wyeliminować problem z menu, chyba że w tym przypadku zero to nieskończoność... |
Nie twierdze ze ma lub mial tam system. Poprostu chodzi mi tylko i wylacznie o ten wpis drugiego OS'a (mianowice ta linijke: C:\="Microsoft Windows") w boot.ini na ktorej cala nasza dyskusja bazuje oraz przez co cale te nasze komplikacje i perypetie i to ze Przemo sie dwa systemy pokazywaly. Skad ona sie wziela.. roznie z tym bywa, istotne jest to ze ta linijka nakazuje by pokazaly sie dwa systemy, dlatego Przemo mial ten problem, a to bylo tematem dyskusji.
Apropo tych wpisow - to z nimi roznie z tym jest.. czesto to nawet nie musi znaczyc ze to byl windows. Zwroc uwage na to ze tak samo jest rozpoznawany DOS. Wystarczylo by dysk sformatowac na FAT32 z komenda format c:/s. Zas obecnosc command.com XP podczas instalacji traktuje jako obecnosc systemu Windows! ???.. i po zainstalowaniu XP, w menu pojawia sie wlasnie do wyboru rowniez "Microsoft Windows" ktore tak naprawde nie ma, a to tylko ten maly comandkomik ^_^. Dlatego mamy wskazanie na C:\ Mozliwe ze to wlasnie stad mial wlasnie ta druga opcje w menu... MS ma z tym naprawde troche zakrecone. ??? Jak najbardziej timeout na "0" wyeliminuje ten problem, zgadzam sie w 100% :) No i oczywiscie rowniez usuniecie tej linijki o ktrej pawel_k napisal oraz ja (czyli ten nasz niefortunny 2 system w menu, bedacy dosem, windowsem, lub czyms tam kolwiek co sobie microsoftowy instalator ubzdural). No to juz wszystko jasne :) Mam nadzieje ze Przemo juz nie bedzie mial wiecej klopotow i szybko windows bedzie mu startowal :) A tak ma marginesie jeszcze fajniejsza zabawa jest z tym adresowaniem partycji startujacej dla systmow z lini NT. czyli to cale: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) .. zasadnioczo lepsze niz adresowanie na litere dysku, tu jest wlasnie adresowanie na konkretny kontroler, dysk i partycje. Ogolnie fajna sprawa. |
heh wystarczy ze xp mial na ntfs a win98 jak wiadomo jset na facie
wiec ten bootloader pokazywal potem sciezke tak jakby do systemu i nakazywal mu sie uruchomic jezeli wskazal na 98 to przeciez on nie widzi ntfsa wiec dla niego pierwsza partycja bylaby C: a w rzeczywistosci jest to druga partycja lub pierwsza ale na drugim dysku i wszystko jasne :D |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45. |