Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór systemu op. i jak się tego pozbyć? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-systemu-op-jak-sie-tego-pozbyc-18108/)

TOMMYx 07.03.2003 16:37

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
no dobra. ja widzę jeden. gdzie jest drugi?
No właśnie, powiedz nam Martin_TP, gdzie widzisz dwa systemy ??

murt 07.03.2003 16:40

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
No wiec chyba:

[Boot Loader]
Timeout=0
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW
S <---to byl win98
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- zas to jest xp

Moge sie myslic bo nie uzywam wina xp.
UPDATE: po krotkim przemysleniu i przeanalizowaniu tego, stwierdzilem, ze jest tu jednak jeden system. :cool: :P

TOMMYx 07.03.2003 16:43

Cytat:

murt napisa***322;(a)
No wiec chyba:

[Boot Loader]
Timeout=0
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW
S <---to byl win98
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- zas to jest xp

Moge sie myslic bo nie uzywam wina xp.

Nie nie, S to była przeniesiona ostatnia literka od słowa WINDOWS, a to nie oznacza drugiego systemu tylko domyślny katalog z systemem.

TOMMYx 07.03.2003 16:44

Cytat:

murt napisa***322;(a)
UPDATE: po krotkim przemysleniu i przeanalizowaniu tego, stwierdzilem, ze jest tu jednak jeden system. :cool: :P
:D ... No więc właśnie :)

murt 07.03.2003 16:45

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Nie nie, S to była przeniesiona ostatnia literka od słowa WINDOWS, a to nie oznacza drugiego systemu tylko domyślny katalog z systemem.
Wiem, to mialo sie odnoic do calego ciagu a nie do samej literki "S".
Ale i tak to jest jeden system. ^_^ :D ^_^

mapsajm 07.03.2003 17:32

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Przemo zrób to tak:

boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winxp
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winxp="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

gdzie "winxp" to nazwa Twojego katalogu z systemem na dysku C.
Nie wiem czy masz taką nazwę, sprawdź i wpisz taką, jaka tam jest - musi być taka sama.

skoro miał wpisane windows, to pewnie ma właśnie taki systemowy, a nie winxp. cieszę się, ze doszliśmy do porozumienia, iż tam jest jeden system, ale może jeszcze wspólnymi siłami wpadnijmy na pomysł, dlaczego Przemo ma menu, którego nie powinno być, z dwiema opcjami, gdy co najwyżej powinna być jedna.

Martin_TP 07.03.2003 17:43

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
Prosze bardzo bylo tak:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system
C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system

See... ^_^

TOMMYx 07.03.2003 22:41

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Prosze bardzo bylo tak:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system
C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system

See... ^_^

Przecież nie oznacza to drugiego systemu. Co Ty wypisujesz ???
LOL

Martin_TP 09.03.2003 00:47

No wlasnie LOL.. bo jak tego nie widzisz to widze ze XP ani 2K nie miales, lub przynajmniej nie wiesz jak wyglada struktora tego pliku konfiguracyjnego bootmenagera.
Jako ze bylo:

"[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW
S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Po odpalenie komputera naszym oczom pokaze sie nastepujace menu wyboru systemow:

Microsoft Windows XP Professional
Microsoft Windows

czyli sa pokazwyane 2 systemy operacjne do wyboru mimo to tego Windows 98 juz fizycznie na dysku nie ma tylko zas zostal wpis w pliku startowym, i stad post Przemo1980 z tym problemem.

Rozwiazanie podal pawel_k usuwajac ostatnia linijke czyli
przez co juz jest tylko 1 system do wyboru a nie da.

Taki plik pokazal Przemo.. i slusznie twierdzil ze sa 2 OS pokazywane po starcie, bo mial racje, byly dwa. Na gorze masz odpowiedz gdzie siedza te dwa OS, i co nalezy zrobic by pokazal sie tylko 1 ten wlasciwy.

Jasne? Czy nadal bedziesz twiedzil ze zapis:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect

pokaze tylko 1 system?

mapsajm 09.03.2003 02:38

jestem uparty (chociaż wiem, że masz rację;)), więc będę się trzymał swojej wersji. a oto i polemika:
chyba nie powiesz mi, że Przemo miał/ma zainstalowanego win98 w katalogu głównym dysku c: a na tej samej partycji ma również winxp, tylko że w katalodu windows?
pozatym ustawienie timeout na 0 powinno wyeliminować problem z menu, chyba że w tym przypadku zero to nieskończoność...

Martin_TP 09.03.2003 03:44

Nie twierdze ze ma lub mial tam system. Poprostu chodzi mi tylko i wylacznie o ten wpis drugiego OS'a (mianowice ta linijke: C:\="Microsoft Windows") w boot.ini na ktorej cala nasza dyskusja bazuje oraz przez co cale te nasze komplikacje i perypetie i to ze Przemo sie dwa systemy pokazywaly. Skad ona sie wziela.. roznie z tym bywa, istotne jest to ze ta linijka nakazuje by pokazaly sie dwa systemy, dlatego Przemo mial ten problem, a to bylo tematem dyskusji.

Apropo tych wpisow - to z nimi roznie z tym jest.. czesto to nawet nie musi znaczyc ze to byl windows. Zwroc uwage na to ze tak samo jest rozpoznawany DOS.
Wystarczylo by dysk sformatowac na FAT32 z komenda format c:/s. Zas obecnosc command.com XP podczas instalacji traktuje jako obecnosc systemu Windows! ???.. i po zainstalowaniu XP, w menu pojawia sie wlasnie do wyboru rowniez "Microsoft Windows" ktore tak naprawde nie ma, a to tylko ten maly comandkomik ^_^. Dlatego mamy wskazanie na C:\
Mozliwe ze to wlasnie stad mial wlasnie ta druga opcje w menu...
MS ma z tym naprawde troche zakrecone. ???

Jak najbardziej timeout na "0" wyeliminuje ten problem, zgadzam sie w 100% :) No i oczywiscie rowniez usuniecie tej linijki o ktrej pawel_k napisal oraz ja (czyli ten nasz niefortunny 2 system w menu, bedacy dosem, windowsem, lub czyms tam kolwiek co sobie microsoftowy instalator ubzdural).

No to juz wszystko jasne :) Mam nadzieje ze Przemo juz nie bedzie mial wiecej klopotow i szybko windows bedzie mu startowal :)

A tak ma marginesie jeszcze fajniejsza zabawa jest z tym adresowaniem partycji startujacej dla systmow z lini NT. czyli to cale:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) .. zasadnioczo lepsze niz adresowanie na litere dysku, tu jest wlasnie adresowanie na konkretny kontroler, dysk i partycje. Ogolnie fajna sprawa.

Majonez 09.03.2003 12:09

heh wystarczy ze xp mial na ntfs a win98 jak wiadomo jset na facie
wiec ten bootloader pokazywal potem sciezke tak jakby do systemu i nakazywal mu sie uruchomic
jezeli wskazal na 98 to przeciez on nie widzi ntfsa wiec dla niego pierwsza partycja bylaby C: a w rzeczywistosci jest to druga partycja lub pierwsza ale na drugim dysku i wszystko jasne :D

TOMMYx 09.03.2003 12:27

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
(...)
No to juz wszystko jasne :) Mam nadzieje ze Przemo juz nie bedzie mial wiecej klopotow i szybko windows bedzie mu startowal :)

(...)

Sprawę tego całego boot.ini już przedyskutowaliśmy wczoraj na czat'cie i chyba wszystko zostało wyjaśnione.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45.