Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wycieczka do Czernobyla (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wycieczka-czernobyla-57809/)

Berion 19.10.2005 10:03

Cytat:

Napisany przez mp666
a co powiesz o ludziach ktorzy nurkuja ? albo wspinaja sie w himalajach lub na kalkazie ? a ci co skacza ze spadochronem ? albo na bungie ? albo wlaza do ciasnych jaskin ? myslisz ze to jest bezpieczniejsze ? myslisz, ze jak Ciebie to nie interesuje, to juz ludzie ktorzy to robia sa chorzy ?[...]

Kiedy nie o to mi chodziło :|
Nie możesz porównywać np. wspinaczki górskiej do "wycieczki" nad martwą strefę. To nie to samo... Cytując Twoją poprzednią wypowiedź nie miałem na celu Ciebie ośmieszyć. Ot, tak mi się poprostu skojarzyło...

Masz dosyć radykalne podejście to tej sprawy.

Zetoxa 19.10.2005 10:03

Ormi, jod został podany w Polsce w samą porę, do dziś na różnych konferencjach i spotkaniach gratulują nam błyskawicznej reakcji i dają Polskę za przykład, jak można było w tych warunkach (późny Jaruzel) tak świetną akcję przeprowadzić. Pewien profesor ze Szwajcarii ubolewa do dziś - bo krzyczał wówczas o szybkie podanie jodu - że rząd Szwajcarii go nie posłuchał, a w tym pieknym kraju promieniotwórczego jodu było więcej niż w Polsce, także było więcej w Skandynawii.

Ormianin 19.10.2005 09:50

Cytat:

Napisany przez woitas
nie przesadzajcie, katastrofa nie wydarzyła się tydzień, ale prawie 20 lat temu.
promieniowanie nie jest już tak silne.

Pamietam 27 kwietnia 1986 roku, byla piekna pogoda, bezchmurne niebo. W PRLu powiedzieli dopiero 1 Maja, ale kazali wszystkim w szkole isc na pochod 1 majowy, PRL zatail fakt wybuchu jak caly blok ukladu Warszawskiego, gdyby nie wylapali tego Szwedzi i Finowie, nic nikt by nie wiedzial... ale promieniowanie bylo silne, picie po tygodniu od wybuchu jodu i tak nie mialo juz sensu bo do tego czasu nasze tarczyce wchlonely napromieniowany jod z atmosfery, kto pamieta jak nie mozna bylo pic mleka? w sklepach przez dobry rok sprzedawano mleko w proszku z Wloch, byl absolutny zakaz na nabial, szczegolnie z rejonu Mazowsza, Podlasia, Lubelszczyzny, Warmi i Mazur...

Promieniowanie w epicentrum wybuchu i w budynkach napromieniowanych jest jak pstrykanie sie rentgenem 1000 razy dziennie... radioaktywny cez ma rozpad 30000 lat, tam zycia nie bedzie jeszcze przez 1000 lat i pozniej pewnie tez nawet jak promieniowanie zmaleje, bo promieniowac nie bedzie tylko powietrze, ale i gleba i woda, budynki, wszytskuie przedmioty z tej strefy..., proponuje koledze wybrac sie do Czernobyla i dotykac gala reka "pamiatek" tego miasta, ja nie bylbym az taki odwazny.

Osobiscie zdjecia mi sie bardzo podobaly, opis tez ciekawy, ale w necie a takze w TV widzialem jeszcze lepsze obrazy katastrofy i te z 1986 roku.
Nie nazwalbym to odwaga wejscie bez odziezy ochronnej do radioaktywnego miasta ale raczej brawura, jak w przypadku tej panienki na motorze

woitas 19.10.2005 09:21

nie przesadzajcie, katastrofa nie wydarzyła się tydzień, ale prawie 20 lat temu.
promieniowanie nie jest już tak silne.
spokojnie można tam przebywać kilka dni, zabrawszy ze sobą profilaktycznie jod i witaminę E.
no i trzeba pamiętać, by nie jeść nic z tamtego rejonu.

dopóki sarkofag jest w "miarę" szczelny, nic złego raczej nie powinno się stać.
ludzi tam też raczej nie spotkacie (za wyjątkiem "turystów"), bo ci, co mieli kraść, już dawno wszystko wyzbierali.

ale swoją drogą, chętnie bym tam pojechał i zobaczył na własne oczy ten skansen ludzkiej głupoty.

ps. gdzieś czytałem, że ta laska w rzeczywistości nie jeździła tam na motorze.
szczegółów nie pamiętam, jak ktoś wie coś więcej na ten temat, to niech napisze :respect:

Salem 19.10.2005 09:15

Powiem tak, o Czarnobyłu wiedziałem tak jak każdy. Pamiętam kiedy w szkole podstawowej raczyli nas jodem i mówili, żeby się nie opalać tego lata, bo może się to źle skończyć.
Po przeczytaniu tej opowieści stwierdziłem, że mało wiedziałem o tej katastrofie. "Miasto Widmo" , po prostu nie do uwieżenia. Nie wiem czy sam bym się tam wybrał.

Pozdrowienia Salem

Air 19.10.2005 09:02

Jestem pod wielkim wrażeniem, zdjęcia nakłaniają do refleksji :(

Przed niedzielnymi wyborami, może zastosują sposób z artykułu na ściągnięcie wyborców do urn.

REi 19.10.2005 01:19

Cytat:

Napisany przez Ormianin
chyba ciekawosc moze czlowieka pchnac do tego aby wejsc do miejsca w ktorym potezne promieniowanie mowi Tobie dzien dobry

A dziabel Dobranoc. ^_^

Wybaczcie musialem to napisac.

Ormianin 19.10.2005 01:09

Cytat:

Napisany przez mp666
no nie rowerem. ja myslalem raczej o aucie, bo motocykla nie mam.

przeciez nie wjedziesz do tej martwej strefy, jest ona zamknieta i trzeba miec pozwolenia, poza tym desperacka jazda autorki tej strony to nie jest wyczyn ale chyba ciekawosc moze czlowieka pchnac do tego aby wejsc do miejsca w ktorym potezne promieniowanie mowi Tobie dzien dobry

pops 19.10.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez demek
ale rowerem to by byla glupota - motorem owszem:)
mozemy zorganizowac wycieczke w przyszlym roku:P

no nie rowerem. ja myslalem raczej o aucie, bo motocykla nie mam.

REi 19.10.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez mp666
jak to czego ??
wszedzie pusto, radioaktywnie, dzikie zwierzeta w budynkach, twoje istnienie zalezne od sprawnosci twojego motocykla, to jak fallout !! prawdziwy a nie w komputerze !! az sie dziwie, ze nie ma jeszcze jakiejs biura specjalizujacego sie w wycieczkach tam.

Dokladni - to jak wycieczka w przyszlos do swiata post-apokaliptycznego. Uwielbiam samotnosc, ten dreszcz gdy uslyszysz jakis szmer a jestes przekonany ze nikogo tam nie powinno byc. Jak pojawi sie mozliwosc wycieczki do Czarnobyla ja sie na nia pisze!

demek 19.10.2005 00:12

ale rowerem to by byla glupota - motorem owszem:)
mozemy zorganizowac wycieczke w przyszlym roku:P

pops 19.10.2005 00:09

Cytat:

Napisany przez Berion
Zaczynam się zastanawiać nad telewizyjna debatą: "Warto rozmawiać" ("wtajemniczeni" wiedzą o co chodzi) ;p

a co powiesz o ludziach ktorzy nurkuja ? albo wspinaja sie w himalajach lub na kalkazie ? a ci co skacza ze spadochronem ? albo na bungie ? albo wlaza do ciasnych jaskin ? myslisz ze to jest bezpieczniejsze ? myslisz, ze jak Ciebie to nie interesuje, to juz ludzie ktorzy to robia sa chorzy ? lubisz siedziec przed komputerem i gnic w domu to ja nie robie z tego problemu i sie z tego nie nabijam, ja osobiscie wole wziac rower i pozjezdzac przez lasek wolski z duza predkoscia miedzy drzewami, narazie na jakies wieksze eskapady nie mam kasy, ale bardzo chetnie bym zwiedzil obszar opisany w tym artykule ktory podales, to musi byc niesamowite uczucie.

Berion 18.10.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez mp666
jak to czego ??
wszedzie pusto, radioaktywnie, dzikie zwierzeta w budynkach, twoje istnienie zalezne od sprawnosci twojego motocykla, to jak fallout !! prawdziwy a nie w komputerze !! az sie dziwie, ze nie ma jeszcze jakiejs biura specjalizujacego sie w wycieczkach tam.

Zaczynam się zastanawiać nad telewizyjna debatą: "Warto rozmawiać" ("wtajemniczeni" wiedzą o co chodzi) ;p

andy 18.10.2005 23:44

Przegladajac tą stronke przechodziły mnie ciarki po całym ciele...Ale przeczytałem całość.
W przeciągu kilku chwil tamtym ludziom zawalił się cały świat. Stracili cały swój dobytek, rodzine przyjaciół...ehhh Ten rejon będzie wielkim cmentarzem przez wiele wiele lat po tej katastrofie.

.

pops 18.10.2005 23:37

Cytat:

Napisany przez Berion
Hmm... tylko czego?

jak to czego ??

Berion 18.10.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez REi
Boze! Jak ja jej zazdroszcze!

Hmm... tylko czego?

B@rtek 18.10.2005 23:22

Akurat też dzisiaj na tą stronkę wpadłem jak szukałem kumpeli zdjęć na referat o Czarnobylu :taktak:

Miasto jest przerażające :|

pops 18.10.2005 23:12

ciekawe jakie sie czlowiek czuje w samym srodku takiego wyludnionego miasta, sam, kawal drogi od najblizszej cywilizacji, brrr.

REi 18.10.2005 23:05

Boze! Jak ja jej zazdroszcze!

Berion 18.10.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez demek
bylo to juz tutaj walkowane:)
ale trasa dobra to fakt :D

hmm... szukałem :/ Myślałem, że jednak jeszcze nie było.

demek 18.10.2005 22:41

bylo to juz tutaj walkowane:)
ale trasa dobra to fakt :D

Berion 18.10.2005 22:39

Na mnie największe wrażenie zrobiło przedszkole i pomnik prometeusza (który notabene, idelnie harmonizuje się z otaczającą go rzeczywistością).

Tak wygląda obraz ludzkiej głupoty :|

pops 18.10.2005 22:32

wlasnie przeczytalem cale, to ghost town jest przerazajace, to jak jakas gra komputerowa, poprostu nie do wiary.
szkoda ze nie ma tam zdjec swiecacych drzew...

Burak_PL 18.10.2005 21:45

FAJNIE też bym tak chciał :) No ale tam pusto fajnie tak :) na pełnym gazie jechać można :)

Berion 18.10.2005 21:18

Wycieczka do Czernobyla

Cytat:

Mam na imię Elena [...] Dużo podróżuję i jedna z moich ulubionych tras wiedzie przez tak zwaną "martwą strefę" Czarnobyla, która znajduje się 130 km od mojego domu. Dlaczego ta trasa jest moją ulubioną? Ponieważ można przejechać calutką strefę i nie zobaczyć ani jednego samochodu, ani żywej duszy.[...]
http://tania.neostrada.pl/strony/gho.../chapter1.html

:O

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:26.