![]() |
Bartek, poradź mi jak zmniejszyć obroty mojego wiatraka na procku (SPIRE 5F263B1M3 WhisperRockIII
http://www.spirecoolers.com/index.asp Kupiłem go podczas modernizacji kompa, chłodzi bardzo dobrze, ale EasyTune4 pokazuje mi, że kręci 5800 obrotów. Komp przed modernizacją był zdecydowanie cichszy, a ponieważ zmieniałem tylko proca, więc ten wiatrak jest winowajcą. Czy do obniżenia obrotów tego wentyla mogę użyć FAN MATE1 (gdzieś przeczytałem, że nie jest to dobre rozwiązanie dla wentyli na procku). Pozdrawiam. |
Cytat:
co do tego iz nie jest to dobre rozwiazanie dla wentylatora na procku to nie czytalem nic na ten temat ale jakby tak bylo to po co np thermaltake lub zalman daje cos takiego w zestawie z coolerem ... pamietaj, ze zmniejszac obroty coolera zmniejszasz jego sprawnosc i bedzie on troche slabiej chlodzil procka a wiec jezeli ostro krecisz procesor to musisz poeksperymentowac |
Cytat:
Czuję się trochę lamą w sprawie wyciszania kompa, czy są może jakieś polskojęzyczne stronki dotyczące tego tematu, może jakieś forum. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. |
sa substytuty w postaci calych wentylatorow np Volcano 7+ i zdaje sie Volcaono 11 ma cos takiego
poza tym fanmeta mozna lekko zmodyfikowac i wyprowadzic na obudowe ... ale to juz zadanie dla Adama Slodowego ;) mozesz jeszcze kupic cos takiego http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria/35cala.jpg koszt 130 zl - pozwala na plynne regulowanie szybkosci obrotow wentylatorow (4 sztuk) - tu masz wiecej o tym http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm |
Cytat:
|
Lub mozna w uklad wlutowac potencjometr (z rezystancja regulowana). Gdzies mialem obrazek dokladnie w jakie kolory wlutowac go.
|
a co mi doradzicie ???
mam kompa wlaczonego czesto na noc i za glosno buczy plytka Abit ST6 procek celeron 1.2 tulipanek @ 1.3 512 sdram .HDD seagateIV 40gb 7200 obudowa siakas SP(super power)z przodu wsadzilem witerek na przelacznik ,gdyby bylo goraco. udreka tak mysle tkwi w coolerze jest za glosny ,jaki doradzicie (tani dobry niezawodny >cichy<) I ja tam wspomniano juz apropo kurzu(u mnie wlatuje przez pzredni panel pod cdromem. i co do SpeedFan 4.08 nie widzi moje plyty ???czy istnieje mozliwosc regulacji obrotow collera? thx za odp |
LeWaP :) polecał mi kiedyś wentylatory Arctic Cooling są różne modele. Dla naszych procesorów (bo też taki mam) są również. MOdel nazywa się Super Silent Pro TC (zdaje się, że jest również wersja z miedzianą podkładką). Ja niestety nie skorzystałem jeszcze z propozycji - nie mam środków finansowych na ten cel :(. Jakkolwiek wiatraczki arctic całkiem mi się podobają - widziałem działanie innego modelu (mogliby tylko nieco lepiej szlifować powierzchnię kontaktu z CPU, no ale papier ścierny o gradacji 1000 i 2000 powinien rozwiązać problem).
Miłego dnia |
jak ostatnio skladalem kompa to kupilem wlasnie arctic cooling super silet pro TC z autoregulacja obrotow od 700-3000 powiem ze troche na poczatek sie zrazilem bo krecil sie za wolno i plyta sie burzyla ze wiatrak sie nie kreci ale ktos na forum (chyba lewap) tez mial taki wentyl i po wylaczeniu opcji w biosie sprwdzajacej obrot wiatraka nie ma po pierwsze komunikatow a po drugie zaczal akby szybciej reagowac na zmiane temp ale to bardzo sugestywne odczucie i wrazenie :D
moge wiec polecic ten wiatraczek (doskonale dal sobie rade a athlonem 1800+) z tym ze zaznaczam iz nalezy wylaczyc opcje sprawdzajaca obroty wiaraka bo przy kazdym starcie bedzie sie burzyc poniewaz ten komp nie stoi u mnie dlatego zainstalowalem maly programik do sprawdzania temp proca i ustawilem zeby ostrzegal przy przekroczeniu pewnej temp a przy kolejnej po proatu wylaczal kompa poza tym w biosie takze ustawilem wylaczanie kompa przy pewnej temp troszke wyzszej niz ta ustawiona w tym programie - wiadomo bios szybciej odetnie zasilanie niz program witraka nie slychac praktycznie - przynajmniej zaglusza go wiatrak z zasialacza i dyski i cdrom jak sie kreci wiec taki programik mimo wszystko sie przyda bo nie wiadomo czy to bydle sie w ogole kreci hehe |
Cytat:
komp mam naprawdę cichutki. jedynym odstępstwem jest ten parszywy zasilacz. ale już niedługo. za namową Drussa, zdobędę nożyce do stali i zrobię w nim taaakąąą wieeelkąąą dziurę!!!;) |
a konkretnie co byscie radzili !!
mi jeszcze z miech moze dwa doradzono Mini Copper ORB 4MAX:::::... a w komputroniksie CoolerMaster DP5-6I31C-0L Silent Socket A teraz wy arctic-cooling no i niewiem ?? tak jak mowilem -tani -cichy- niezawodny. no gdzie w sieci go zamowic moze macie jakies tanie ciekawe miejsca?? ??? |
Cytat:
http://www.error404.pl/po_godzinach/...a/recenzja.htm |
Cytat:
Zauwazylem tez na stronce , ktora podales, ze ten cooler powinien sie krecic kolo 2500 obr/min. Wiec chyba program cos przeklamuje. Sprawdz w BIOSIE czy sa takie same wskazania. |
Cytat:
Miłego dnia |
Cytat:
Cytat:
pewnie mial plyte z systemem monitoringu obrotow wentylatora i jezeli wyntylator sie nie krecil lub krecil za wolno - np po zwolneniu FanMate, to niektore kompy nie startuja - nalezy zmienic ustawienia w BIOS i po problemie |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:21. |