![]() |
Za 200zł to nie ma się co oszukiwać - nie wyczarujesz nic rewelacyjnego.
Albo ti4200/4400 (bo 4600 mają chore ceny), albo jakiegoś biedniejszego 9550, który sam w sobie jest kartą słabą, po podkręceniu sporo lepiej, ale wiadomo żeby bezpiecznie podkręcić to jakiś wentylatorek by się przydał (a często stockowo 9550 mają tylko radiator na rdzeniu), na pamięci radiatorki (przynajmniej 20zł) - a to już kolejne koszty i na pewno w 200zł w sumie się nie zmieścisz. Grasz w coś konkretnie (CS, Q3), czy chcesz po prostu czasami pograć w nowe pozycje, czy może po prostu 'chcesz mieć' nowszą kartę? |
Cytat:
Cytat:
A w te nalepki jednak nie wchodzę :nie: |
Nie lepiej nówka?
Wyjdzie drożej, ale masz gwarancję, te 9550 to niedotaktowane 9600, ludzie kupowali i podkręcali, a że robili to na ogół bez umiaru to mogą być nieźle przegrzane, jeśli już używaną to z możliwością zwrotu przynajmniej przez tydzień, przetestować pod różnymi 3dmarkami itp. i sprawdzić czy karta nie generuje jakiś błędów. Co do wydajności to w dx8 ti4200 wypada mniej więcej na poziomie radka 9600pro tylko jak wcześniej parę osób pisało ten pierwszy nie obsługuje dx9 a ten drugi tak, a większość 9550 można spokojnie do takich wartości (ważne żeby sprawdzić jakie są pamięci), poza tym powstała cała masa wersji (na ogół z przyrostkiem typu pro, ultra, lux, delux, hiper .. ups chyba trochę przesadziłem, ale pewien nie jestem) taktowanych w okolicach 9600pro. C do linku, pamięci niezłe, ale chip sobie tak i cena też już "niezła", co do porównania do do 9700pro to jest śmieszne, taktowanie rzeczywiście wyższe, ale wszystkie wartości należałoby podzielić przez dwa, 9700 ma dwa razy więcej wszystkich jednostek i 256 bitową szynę danych. |
Hey !! Grafa dobra ale kolega Yarozelsky ma racje te nalepki Fe Fe. Wszystko mozliwe ze to po modach. Pamietaj ze to jest Allegro i zawsze jest ryzyko. Ty najlepiej napisz za ile chcesz kupic grafe wtedy mozna ci doradzic konkretnie. Pozdro @LL
|
|
Bardzo dobra i karta też bez porównania lepsza niż 4Ti/Radeon9550/9600(PRO) ale niestety nie licz na to, że cena zostanie taka.
|
|
Chcesz ASUS 9550GE ? (450/550) bez artów i modów? Jeszcze dwa lata oraz 11 miesiecy gwarancji.
Cena około 220 + przesyłka. Nowa około 280. Zainteresowany? PW |
Hey !! A ja tobie polecam R 9550 Abita vguru.
Na dzien dzisiejszy jest to najlepsza grafa z tej rodziny. Umnie sie kreci 480@640 i to na firmowym programie Abita wiec nie ma mowy ze cos bedzie nie tak. Ma dwa biosy standard i podrasowany wiec nie muszisz jej nawet przerabiac. Na podrasowanym rozpoznawana jest jako R 9600 XT. Wspomniany program oprocz rasowania karty pozwala na zmiane napiec grafy, monitoruje tenperatury, ma trzy stopniowe predkosci wentylatora. Pamieci ma 3,6 ns. Pozdro |
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=82642&hl= - mozna poczytac co sie da zrobic z radkem 9550,sa opisane modele roznych firm jest tez wzmianka z czego warto sie przesiasc [w tym gf4400Ti]
[ja wlasnie takiego radka shaphira uszkodzilem 3 dni temu :P dokrecajac za mocno silencera do rdzenia karty, jak dla mnie za ta cene byla super ,teraz jade na savage 16mb i nawet strony w necie mi tna :ysz: ] |
@Proton
W każdym bądź razie lepszym zakupem jest R9550 ze względu na nowszą, bardziej zaawansowaną konstrukcję. poperam- ten radek (9000PRO) jest dosc słaby. poszukaj radka 9550 |
Cytat:
R9550 posiada wsparcie DX9.0 (jest to karta oparta o stosunkowo nowy chip graficzny), a co za tym idzie, obsługuje wszystkie fajerwerki obecnie stosowane w grach. Wspomniałem o tym, aby poszukać R9550 z pamięciami o czasie dostępu 4ns, ponieważ kartę taką bez problemu przetaktujesz do wartości 400/500MHz - rdzeń/pamięć, a co za tym idzie uzyskujesz kartę o wydajności prawie R9600Pro. Jak wygląda hierarchia wśród kart, zobaczysz tutaj: http://www.benchmark.pl/artykuly/zes...empiryczne.htm Moim zdaniem, na obrazku jest zbytnia przepaść między R9600Pro, a GF4Ti... w rzeczywistości karty te dysponują podobną wydajnością, z tym, że wspomniane Radeony obsługują DX9.0. W każdym bądź razie lepszym zakupem jest R9550 ze względu na nowszą, bardziej zaawansowaną konstrukcję. |
w starych grach ti4 jest lepsze bo wspiera dx8
w nowych nie zobaczysz "wszystkich" efektow r9550 ma dx9 i "efekty" - ja tam nie narzekam wszystko ladnie smiga troche winda pada ale to moich probach nad rozwojem bluetooth ale nfs:u2 - w 800x600 wyglada bardzo ladnie |
Cytat:
Do tegoż właśnie TI4200 bez wsparcia dla dziewiątki? Chodzi o wydajność Bo cenowo podobnie - nie musi być nówka :nie: |
Cytat:
Co do wyboru karty, to obecnie najlepszym zakupem z przedziału low-end jest R9550 (z magistralą pamięci 128-bit) najlepiej z pamięciami o czasie dostępu 4ns. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:06. |