Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.02.2006, 00:27   #1
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question wymiana karty graficznej

nie znalazłam bardziej odpowiedniego działu do zadania takiego pytania..

Chcę wymienić sobie kartę graficzną, obecnie mam Radeona 9000 64 mb, chciałabym wymienić na coś lepszego, mając na względzie to, że ostatnio bawię się w zrzucanie filmów z kamery cyfrowej i ich obróbkę.
Wiem, że wielu z Was się tym zajmuje, więc zapewne będziecie wiedzieli jaka garfika sobie z tym najlepiej radzi.

Zdaje sobie sprawę, że z wymiana karty graficznej będzie związana wymiana płyty głównej, bo ta tez najnowsza już nie jest. Więc nie ma ograniczeń typu, że grafika musi być kupowana "pod coś".

Więc pytanie brzmi: jaką karte graficzną proponujecie? Taką aby dobrze radziła sobie z obróbką filmów i ich zrzucaniem z cyfrówki...


pozdrawiam
Asia
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.02.2006, 01:21   #2
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
jaką karte graficzną proponujecie? Taką aby dobrze radziła sobie z obróbką filmów i ich zrzucaniem z cyfrówki...
Tą, którą masz

A co karta graficzna ma wspólnego ze zrzutem materiału z cyfrówki? Co do obróbki to można jeszcze polemizować, ale specjalnie nie odczujesz różnicy.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 02:31   #3
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oki muszę się z Toba zgodzić, ze zrzucaniem materialu to grafika niewiele ma wspólnego, z obróbka tak.
Własnie od kilku godzin staram się wzbogacic moją więdze, co z czym ma co wspólnego...
Doczytałam się ze casch procka... Sama już nie wiem, więc może trochę inaczej sformułuje swoje pytanie

Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co ) nalezałoby wymienic. Dodam może, że komp nie jest wykorzystywany do gierek, ale sporo bawię się grafka np. photoshopem (który swoją drogą strasznie długo się uruchamia, tak samo pinnacle)

mój komp:

procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX
plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133
RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz)
grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX
hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N)

Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach?

pozdrawiam
Asia
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 11:26   #4
**mondeo**
*Dziadziuś*
 
Avatar użytkownika **mondeo**
 
Data rejestracji: 27.10.2005
Lokalizacja: podlasie
Posty: 642
**mondeo** zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
mój komp:

procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX
plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133
RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz)
grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX
hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N)

Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach?

pozdrawiam
Asia
to proponuję znalezć płytę pod procesor aby nie wymieniać za wiele
na jakim socketcie masz procesor
__________________
Stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś....
**mondeo** jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 12:15   #5
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez **mondeo**
to proponuję znalezć płytę pod procesor aby nie wymieniać za wiele
na jakim socketcie masz procesor
Procek jest na sockecie A (462)

Wymysliłam wymianę płyty głównej i procka na takie:
Pentium 4 506 2,66 GHz BOX/LGA775/533 FSB/1MB cashe
płytke pod ten procek: ASUS P5P800 SE i865 PE/LGA775/8 AGP/ATX

Czy ktoś ma pentiuma 4? Jak dlugo przebiega proces authoringu? Bo na moim obecnym AMD-ku to trwa to dobrych kilka godzin :/
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 12:31   #6
pablocoo
Darkly dreaming...
 
Avatar użytkownika pablocoo
 
Data rejestracji: 10.08.2004
Lokalizacja: małopolska
Posty: 1,677
pablocoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No napewno do tych celow Pentium 4 jest lepszym wyborem niz AXP.
Dla swoich celow ja bym wolal jednak jakiegoa Athlona64...
pablocoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 13:15   #7
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
Wymysliłam wymianę płyty głównej i procka na takie:
Pentium 4 506 2,66 GHz BOX/LGA775/533 FSB/1MB cashe
płytke pod ten procek: ASUS P5P800 SE i865 PE/LGA775/8 AGP/ATX
Co ma wpływ na szybkość kodowania? Procesor - na pewno. Dlatego jeśli już wymieniać, to brałbym P4 630. I nie chodzi mi tylko o to, że jest 3GHz, ale też o FSB 800, a nie jak w 506 FSB 533 oraz o 2 MB cache. Wziąłbym też inną płytę - i865 skądinąd bardzo dobry, ale ma swoje lata - ja bym szukał czegoś z i945 conajmniej, ale ja jestem maniakiem

Inne rzeczy, które mogą mieć wpływ - ilość i rodzaj pamięci, szybkość dysków i to właściwie wszystko.

Ale nie licz na jakąś rakietę - kiedyś z Piotrem34 porównywaliści kofiguracje i osiągi przy kodowaniu CCE. Wnioski: rożnica generacji w sprzęcie, 2x prędkość procka (o ile dobrze pamiętam), a tylko o 0,3 wzrost szybkości CCE (z 0.7 na 1.0).
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 13:33   #8
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou
Co ma wpływ na szybkość kodowania? Procesor - na pewno.

Roznice przy najlepszym \ najgorszym procesorze to niewiele ponad 15 min.

Cytat:
Napisany przez Reetou
Dlatego jeśli już wymieniać, to brałbym P4 630. I nie chodzi mi tylko o to, że jest 3GHz, ale też o FSB 800, a nie jak w 506 FSB 533 oraz o 2 MB cache. Wziąłbym też inną płytę - i865 skądinąd bardzo dobry, ale ma swoje lata - ja bym szukał czegoś z i945 conajmniej, ale ja jestem maniakiem
Pentium 4 to najwieksza porazka Intela. Wskazuja na to testy, benchmarki i co by tam jeszcze niebylo. Zakup Intela polecam osobom ktore lubia myslec ze duzo MHz = duza wydajnosc. Polecam artykul o procesorach z najnowszego CDA (Niedaj sie nabrać).

Jedyne rozwiazanie to AMD64 badz najnowszy sempron 2800+ 64bit. Bez problemu sie kreci. Procek ma standardowo 1600MHz i bez problemu łoi skore Celeronowi D351 z zegraem 3200 Mhz. Popodkreceniu do FSB 250Mhz przebija nieco P4 640 (914zl). Podkrecanie niewymaga zmiany chlodzenia. Po bardziej profesjonalnym podkrecaniu przebija rowniez P4 660 (Procek ten kosztuje 1679zl )

Przypominam ze ciagle pisze o procesorze AMD Sempron 2800+ za około 350zl...
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 19:14   #9
Don Laser
laser nieskalibrowany
 
Avatar użytkownika Don Laser
 
Data rejestracji: 31.08.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 303
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@rocher
napisz może ile skłonna jestes wydać na ta modernizację - będzie łatwiej.
Od razu napiszę że nie Intela, pisząc/mówiąc delikatnie to kierunek chybiony i ze względu na nowoczesność konstrukcji i na wydajność, AMD 64 Venice jest na dziś rozwojowym wyborem, i szczerze polecam ten kierunek .
Podaj kwotę a zbierzemy zestaw
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 21:56   #10
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Don Laser
@rocher

Podaj kwotę a zbierzemy zestaw

hehe najchętniej to ja w ogóle bym nie wydawała kasy
Jednak wydaje mi się, że poprostu komp momentami nie wydala, widać to w szczególności przy pinnacle albo photoshopie. Wydawało mi się do niedawna, że mój komp nie jest taki zły ... w końcu procek 2 gb i 1 gb ramu, jak się jednak okazuje w praktyce wcale nie jest dobrze.
Chciałabym zrobić to jak najtańszym kosztem, bo nie ukrywam, że nie stać mnie w tym momencie na wydatek rzędu 1000 lub tez więcej złotych polskich :/
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 22:04   #11
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
Procek jest na sockecie A (462)

Wymysliłam wymianę płyty głównej i procka na takie:
Pentium 4 506 2,66 GHz BOX/LGA775/533 FSB/1MB cashe
płytke pod ten procek: ASUS P5P800 SE i865 PE/LGA775/8 AGP/ATX

Czy ktoś ma pentiuma 4? Jak dlugo przebiega proces authoringu? Bo na moim obecnym AMD-ku to trwa to dobrych kilka godzin :/

Asia, ty zapewne nalezysz do osob ktore naprawde maja zbyt duzo pieniedzy i nie maja juz pomyslow co z nimi zrobic... Sprzet ktory wczesniej wymienilas wystarczy doskonale do celow, ktore sa Twoja rozrywka/praca/hobby... nie ma sensu wymiana karty, ani procesora, ect. To tylko wyrzucenie pieniedzy i nabicie kasy firmom sprzedajacym podzespoly... a dla mnie (to moje odczucie wlasne) to co piszesz to czysty snobizm
jak Ci brakuje mocy, moze pomyslec o PowerPC ? O taki o jakosci studyjnej, kosztuje to bagatela 100 tys. dolarow amerykanskich
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2006, 22:20   #12
Don Laser
laser nieskalibrowany
 
Avatar użytkownika Don Laser
 
Data rejestracji: 31.08.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 303
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
.. w końcu procek 2 gb i 1 gb ramu, jak się jednak okazuje w praktyce wcale nie jest dobrze.
Pewnie przepalcowienie z tymi GB na procku , ale i tak Athlon 2400+ to nie jest 2 Ghz .
Jeśli nie chcesz wydawać żadnej kasy , a masz jakieś przestoje w programach które wymieniałaś to może warto by zwiększyć ilość pamięci wirtualnej , ew ustawić jej stały rozmiar dość duży i przede wszystkim uruchomic na noc defrag , bo całkiem możliwe, że przestoje w Photoshopie mogą z powodu odwołań do dysku występować. Pamięci masz wystarczającą ilośc , dysk duży, nie ma na co narzekać.
Sarkazm Ormianina poniekąd jest zrozumiały
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2006, 00:04   #13
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Asia, ty zapewne nalezysz do osob ktore naprawde maja zbyt duzo pieniedzy i nie maja juz pomyslow co z nimi zrobic... Sprzet ktory wczesniej wymienilas wystarczy doskonale do celow, ktore sa Twoja rozrywka/praca/hobby... nie ma sensu wymiana karty, ani procesora, ect. To tylko wyrzucenie pieniedzy i nabicie kasy firmom sprzedajacym podzespoly... a dla mnie (to moje odczucie wlasne) to co piszesz to czysty snobizm
jak Ci brakuje mocy, moze pomyslec o PowerPC ? O taki o jakosci studyjnej, kosztuje to bagatela 100 tys. dolarow amerykanskich
Zapewniam Cię, że na kasie to ja nie sypiam i raczej z wielkim bólem wydałabym pieniądze na wymiane podzespołów. Może to co w Twoim odczuciu jest snobizmem, jest po prostu moją niewiedzą na temat tego jak np. wycisnąc z kompa max jego możliwości.
Jesli twierdzicie, ze to co mam powinno mi chodzić elegancko, to może mnie uświadmcie jak np. zwiększa się pamięć wirtualną, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
I zdaję sobie sprawę, ze może dziwna to ja jestem, ale napewno nie jestem snobką, pieniędzy nie wydaję lekką ręką a twój sarkazm jest zupełnie nieuzasadniony. Byłby gdybym jako propozycje wymiany sprzętu zarzuciła jakimś prockiem za tysiąc lub dwa, wybrałam jednaj najtańszy z cashem 1 mb.
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2006, 07:26   #14
**mondeo**
*Dziadziuś*
 
Avatar użytkownika **mondeo**
 
Data rejestracji: 27.10.2005
Lokalizacja: podlasie
Posty: 642
**mondeo** zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
, to może mnie uświadmcie jak np. zwiększa się pamięć wirtualną, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
nie denerwuj się a zerkmij tu
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61885
__________________
Stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś....
**mondeo** jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2006, 15:53   #15
tom68
Bywalec
 
Data rejestracji: 25.01.2005
Posty: 29
tom68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co ) nalezałoby wymienic. Dodam może, że komp nie jest wykorzystywany do gierek, ale sporo bawię się grafka np. photoshopem (który swoją drogą strasznie długo się uruchamia, tak samo pinnacle)

mój komp:

procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX
plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133
RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz)
grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX
hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N)

Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach?

pozdrawiam
Asia[/QUOTE]


Witam mam podobny zestaw (AMD 2500 barton,asrok k7s8x,1280mb,40+120 gb 2 fizyczne dyski, sapphire radeon9200 128mb vivo) co Ty.

Co do pinnacla jezeli masz studio 10 ten typ tak ma - długo się otwiera.
(Studio 9 miałem i otwierało sie o wiele szybciej).Do zgrywania materiału do kompa zalecane jest mie 2 dyski fizyczne (ale to pewnie wiesz).
Niestety po zainstalowaniu studio 10 okazało się, że nie mogę zgrywać z magnetowidu VHS .Zbieram kasę na radeon 9550 128 vivo (jest obsługa directx 9) i w tym podobno może być problem (9200 ma tylko 8,1)tak twierdzą z pinnacla.Pozdrawiam.
tom68 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.