![]() |
To podobnie jak u mnie.
Mój dom ma swoją nazwę (nadaną przeze mnie), rozpoznawaną przez pocztę. W mojej wsi są dwa domy. Co najciekawsze, dom po drugiej stronie drogi (mój najbliżej mieszkający sąsiad) należy do innej wsi - po jednej stronie drogi jest Palmfield, po drugiej Gortanure. Kodów pocztowych nie ma, bo jedynie w Dublinie jest ich namiastka (numery dzielnic w adresie). Poczcie wystarczy nazwa domu (albo nazwisko), plus nazwa najbliższej miejscowości z pocztą. Wskazane jest jeszcze county (coś jak województwo), chociaż nie raz zdarzało się, że ktoś podał inne county a list i tak dotarł. :taktak: Co najciekawsze - zwykła przesyłka (żaden tam ekspres czy inny priorytet) nadana dziś w jednym końcu kraju dotrze do adresata (na drugim końcu kraju) jutro. :spoko: Z kurierami jest gorzej - firmy kurierskie żądają numeru telefonu, po czym kurier będąc w pobliżu dzwoni i pyta jak dojechać. Ci, którzy już byli, przeważnie później już trafią bez dzwonienia. Za to wszyscy jak jeden mąż zupełnie ignorują GPS. Koordynaty można im podawać w nieskończoność a i tak nie skorzystają, tylko dzwonią. :telefon: |
Cytat:
Kiedyś, dawno temu, przyjechał latem listonosz z całą paczką przesyłek z kilku lat - mówił, że zgromadzili to na poczcie, a on podjął się odszukania adresata z ciekawości :) Znowuż listonosz z tej wsi co mieszkałem, mówił mi, że często ma listy tylko z nazwiskiem, opisem domu czy nawet z opisem osoby po więzach rodzinnych - wysyłają je dawni mieszkańcy, krewni mieszkający za granicą. I on dostarczał :) |
Ostatnie parę lat mieszkałem na końcu świata.
Kurierzy z najróżniejszych firm byli u mnie co najmniej raz na tydzień i żaden nigdy nie miał problemu z trafieniem. Gdzieś tak w okolicach 2005 zdarzały się telefony z pytaniem o drogę dojazdu, ale później już wszyscy chyba mieli nawigację albo teren znali. Widocznej tabliczki adresowej też nie miałem: TomTom, Automapa, Lark i ta nawigacja do Iphone (nie pamiętam nazwy) prowadziły z dokładnością taką, że do innej bramy nie można było wjechać. Inna sprawa to pomyłki kurierów: UPS zostawił mi na podjeździe zamiast paczki z kaloszami - małą lodówkę, a DHL wyładował windą dwie palety, które były dla zupełnie innego adresu. I musiałem ich szukać, bo szybko odjechali :) |
Nie mają problemów z żadnymi miejscowościami, o ile w ogóle są na jakichś mapach.
Czasami tylko szukają, już na miejscu, konkretnego adresu, tzn np wiocha bez ulic, a tylko same numery. Na miejsce docelowe dowożą kurierzy miejscowi, którzy z grubsza znają teren. |
Cytat:
Oczywiście ... podejrzewam, że jak wieś malutka i z 30-40 km od jakiejś "typowej" drogi krajowej ... to może czas się wydłużyć ... albo i być problem ... niestety ... o więcej chyba należało by pytać w konkretnej firmie .. |
Wow, nawet nie wiedziałem, że są takie firmy.
Dostarczenie paczki jest mocno uzależnione od wielkości miejscowości. Czy ktoś już wysyłał paczkę na wieś lub do małego miasteczka? |
Cytat:
|
A ja tylko dodam, że taki temacik już jest, o!:P
http://forum.cdrinfo.pl/f5/kurier-pr...aliscie-86951/ |
Mialem juz transakcje z kurjerzy i wysylajtaniej. Nawet z pobraniem nie ma problemu.
|
Nic tylko potwierdzić - mając umowę z kurierem, jest znacznie taniej.
A tego typu serwisy są agregatorami, które mają swoje umowy na hurtowe dostarczanie zamówień i stąd jest taniej. Nie ma żadnych minusów tych serwisów, o ile oczywiście któryś nie nawali. |
oczywiscie, ze taniej, oni maja z nimi umowy wiec maja niskie ceny
http://tani-kurier.pl/ tego uzywamy w firmie, zero problemu |
Wysyłka kurierem
Czy korzystał ktoś z Was z tego serwisu ?
https://www.kurjerzy.pl/ Ceny atrakcyjne, mam wrażenie, że niższe niż przy zamawianiu usługi bezpośrednio w danej firmie. |
Dostalem paczke przez wysylajtaniej.pl bez problemow i tak samo inna "za pobraniem" przez kurjerzy.pl
|
uzywamy w firmie tani-kurier.pl i zero problemu do tej pory
|
tez mam zamiar skorzystac z kurjerzy. aczkolwiek cena w porownaniu z ta ze strony przewoznika jest troche wyzsza. coz i tak kupujacy placi :P
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:57. |