![]() |
Cytat:
|
inna sprawa ze roznica bedzie minimalna lub wrecz zadna (przy dzisiejszych wielkosciach pamieci), ale zawsze mozna sprobowac ;p
wylaczanie swapa nie ma sensu - windows jest tak skostruowany ze go potrzebuje nawet jak to nie ma sensu ale jest ciekawy myk - mozna by swapa wrzucic w wirtualke do ramu || co oczywiscie nie ma sensu, ale za to jak wyglada || |
Cytat:
|
tak jak Vojtas napisal
Ilość załączników: 1
tam wszystko zmieniasz jak i ile chcesz !!! :piwo:
|
Tu nie chodzi aby plik wymiany był na innej partycji tylko żeby był na partycji FAT16 (wtedy sektor ma 32KB) i wtedy jest szybszy dostęp do sektorów.
Możesz rozwinąć ten temat (trochę więcej napisać) czemu fat 16 a nie 32 ? |
|
Cytat:
Wyłączenie pliku wymiany nie jest zalecane nawet jak się ma 1 GB ramu. Windows niezależnie ile mu dasz ramu to i tak będzie mu za mało . (windows lepiej żeby obciążał plik wymiany "śmieciami" niż ram) |
na dwoch kompach mam 256MB swapa - a ramu na jednym 512, a na drugim 1024
generalnie starcza :) |
Cytat:
Dla 1GB ja ustawiłem sobie plik wymiany na 512MB. I jest O.K. 8 ) |
jeśli dobrze zrozumiałem to przy 1Gb ramu , powinno się mieć 3 do 4 Gb plik wymiany. Hmm ja mam tylko 1,7 Gb tak mi ustawił windows. Już spieszę zmienić. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy przy 1Gb ramu wyłączenie wogóle pliku wymiany jest korzystne i czy przyspieszy działanie kompa? Mam 120 Gb HDD i win xp prof.
|
Cytat:
|
Tworzenie pliku wymiany na osobnej (wydzielonej) partycji ma tylko wtedy sens jeżeli jest ona na drugim (innym) kanale IDE. Inaczej efekty są iluzoryczne (nie mierzalne).
Szeroko było to opisywane na www.benchmark.pl 8 ) |
Cytat:
Cytat:
|
TweakXP ma chyba opcje ukrywania partcji
|
Hmm, ten plik wymiany na innej partycji znacznie przyspiesza działanie systemu?? Mam 160MB sdramu, celerona 1,8 i baracude V 80gb. Przymierzam się właśnie do formata i chyba stworze jeszcze jedną partycje. Czy 1 GB wystarczy ?
A i jeszcze jedno, da się ukryć tą partycję tak żeby nie była widoczna w moim komputerze? No wiecie o co chodzi, nie bedzie widoczna, wiec nikt na niej nic nie bedzie kombinował. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:11. |