![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
Czym zasilić takową lampe...
Jak w temacie mam problem z doborem odpowiedniego zasilania do lampy którą próbuje zrobić szczegóły tutaj ...
To forum jakoś żywsze jest niż tamto więc może tu znajdę osobe która mi pomoże. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
powiam tak, ja mam lampe rowerową hehe
![]() wciskam do niej 4 paluchy (te zwykłe) i świeci baaardzo długo, bardzo jasno i dosyć daleki zasięg światła. Ma tylko 2 (!!!) białe diody ale z odbiciem światła zza nich (popularnie sie mówi sreberko ale to daje światło raczej w jednen punkt). co do dość równomiernego rozproszonego światła to mogło by być 5 diodek pod odpowoednio wyprofilowanymi kątami - to byłoby małe katusze dla bateryjek więc polacałbym raczej 4 akumulatorki. (ale nie wiem jak byłoby z czasem działania) Musiałbyś sam sobie to poobliczać jaki potem układzik złożyc coby ich nie pospalać (bo sie da)
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 16.04.2005 o godz. 14:56 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Diody mogą być dobre ale te ultrajasne sa prądochłonne. Bateryjka 9V odpada bo za mało wydajna. Ta druga 12V co koles zaproponował to wogóle jest śmieszne. Ona ma mardzo mały prąd i jest używana raczej tylko do pilotów autoalarmów. Jedyne sensowne rozwiązanie to pakiet akumulatorków NiMH.
|
|
|
|
#4 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wydajne, lecz kosztowne niestety
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Jeszcze jedno bo nie wiem czy dobrze myslę;
Mam 2 akumulatorki R6 2400mAh czy jeśli podłącze do nich równolegle 2 diody o poborze prądu 0.1 A to czy teoretycznie powinny świecić przez 12h jeśli nie to przez ile i co ważniejsze czy ilość podłżczonych równolegle diód będzie wpływała na jakość świecenia czy tylko czas będzie odpowiednio krótszy...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
bardzo teoretycznie 12 h
wiecej diod wiecej pradu krotszy czas a przynajmniej zaraz po naladowani aku beda swiecic tak samo |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Bo w tym przypadku kamerka do zastosowań amatorskichnie chodzi o czas świecenia tylko o jego jakość... |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wszystko zależeć będzie od tego jak aku będzie sie zachowywał tzn. jak spadać bedzie napięcie.
Niektóre trzymają napięcie niemal do "ostatniej chwili", w innych spada powoli ale stale. Tu już należałoby przeprowadzać eksperymenty: aku+diody+woltomierz+zegarek.
|
|
![]() |
|
|