![]() |
Dysk o pojemnosci 160 GB lub wyzszej na ATA nie polecam - same problemy. Jak cos sie skopie i system linux/windows zamiast adresowania LBA48 bedzie uzywal zwyklego LBA(32) to konsekwencje beda tragiczne.
|
@luminat ja mam HITACHI/IBM 160GB na ATA100 i działa super, co by się miało skopać? ;)
Mam na nim XP Pro i Mandrivę :taktak: |
Cytat:
komentarze mówią same za siebie :) Samsung dla mnie zawsze był the best jeśli chodzi o HDD. Teraz w buda beda 2 Samsungi. :) Luminat - to będzie Sata 150 nie zwykle Ata moze tui juz nie ma tych problemow - chociaz uważam i mysle ze wiekszosc z nas nie ma problemu z dyskami 160 GB. A płyta główna? nie przekonaliście mnie. Zostaje przy moim pierwszym wyborze. Gadałem z kumplem z komputerowego i przekonał mnie, że K8V SE Deluxe jest bardziej sprawdzona. ten nforc3 ma problemy z kontrolerami i wcale nie jest szybszy. pzdr! Jutro odbieram machine :) z zewnątrz będzie wyglądała na pewno tak ;)... http://img.ktr.pl/o/obrainbowcz_350/sb.jpg |
Dopoki nie zapelniasz obszaru powyzej 137GB nic nie powinno sie stac. Teoretycznie jest mozliwosc nadpisania danych jesli przestawi Ci windows/linux adresowanie dysku, ale tylko teoretycznie... Osobiscie nie kupilbym dysku 160GB na ATA - stres by mnie wykonczyl.
|
Cytat:
Ja za te ~130zl roznicy kupilbym 512MB pamieci :) ablo zostawil ta kase. |
Luminat moze sprawdz pierw w praktyce a nie z opowiadan miej przekonanie... Ja mam 2x160Gb 8MB Segate BARRACUDA ATA 100 full zapelnione, koledzy maja tez po jednej 160tce i zaden z nas nie mial problemow zadnych pod zadnym windowsem. Nie wiem jak z linuxami... Mi niedawno w sklepie sprzedawca powiedzial jak nosilem sie z zamiarem zamienienia tych moich dwoch baracud ata 100 160gb na sata 200gb to powiedzial ze na moim miejscu by sie wstrzymal jesli nie mam z nimi zadnych problemow bo z SATA mieli juz troche problemow... Nie wiem ile w tym prawdy gdyz SATA w mych raczkach jeszcze nie mialem....
|
Cytat:
ale! pamiec mozna kupic w kazdym momencie tym bardziej ze pewnie jeszcze potanieja, a dysklu juz dobrze potem nie zmieniac, a wolne miejsce przyda sie. |
Cytat:
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią ***8211; 80 GB, nawet przy aparacie cyfrowym wystarczy chyba na dość długo i nie warto przesadzać. Ale widzę, że już jednak wybrane 160 GB - dobre i to, będzie na dłużej :) Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale kolega sam nie składa kompa z części - tylko zamówił całość ? Jeśli tak, to strata takiej przyjemności jak złożenie własnego komputera ;) - ja już kiedyś taki błąd popełniłem, ale moja wiedza była wtedy nikła - teraz gdybym kupował to na pewno w częściach - choć zdaję sobie sprawę z tego, że mogą być problemy. Ale to jednak przyjemność :) (choć i nerwy !) Pozdrawiam P.S. Reputka ode mnie dla użytkownika frog ***8211; za dogłębne i zarazem ciekawe wypowiedzi |
Cytat:
Masz racje - takie sladanie kompa samemu to na poczatek fajan zabawa :) Jemu moze sie nie chciec albo nie ma czasu i dlatego wzial juz poskladany, a przeciez i tak sklepy za to nie biora kasy. |
wybiegam już myslami do przodu bo dzis bede instalowal XPSP1 i pamietam ze tam jest taki upierdliwy messenger w trau i jest jakis sposob aby on sie nie uruchamiał, chyba jakiś tweaker.???
pamietam kiedys Y@nkee mi pomógł z tym problemem. a Wy? ;) |
@epol kurde wiesz ze jeszcze sa sklepy ze biora za skladanie !!! Zdzieraja jak moga a kurde u nich sie kupuje to powinno byc freee.... Dlatego ja juz zawsze w domu skladam sam bo sie prosic albo kasy wydawac nie potrzebnie nie bede...
Ciapku no tak twekaerem sie to usunie ale nie potrzeba nic instalowac zadnych tweakerow bo to prosta sprawa go wylaczyc. Normalnie nacisniesz na ikonke zeby sie uruchomil ten Windows Messanger pojawi sie okienko ala GG i tam wejdziesz do niego na NARZEDZIA czy tam OPCJE jego i zaznaczysz dwie opcje jenda zeby sie nie uruchamial i druga zeby nie pozwalac dzialac mu w tle. Dajesz OK i juz go nigdy nie zobaczysz ;) Tam jeszcze obok TRAY sa ikonki z ustawien klawiatury PL i cos tam jeszcze to tez mozna usunac zeby zbednie miejsca nie zajmowalo,ale chyba wiesz jak...jak cos pisz... |
Cytat:
EDIT: Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Sorki bo moze tak po swojemu to napisalem. Ale wyglada to tak ze dajesz na Narzedzia potem Opcje zakladka preferencje no i dalej jak na zalaczonym obrazku ;)
@epol wlasnie mialem glownie na mysli Proline ;) |
najlepiej xp-antispy - darmowy i przy okazji mozna inne niepotrzebne rzeczy pousuwac/powylaczac
http://xp-antispy.org/index.php?opti...sellang&iso=pl |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:20. |