Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.11.2003, 08:19   #16
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja naprawialem kiedys kompa (AT) co ktos podlaczyl odwrotnie kable od diód,reseta i glosniczka i cale kable popalone-moze nie wszystkie.
Albo jak tasma ide idze 1 do plyty a potem na dwa, wiecie o co chodzi(1 kanal 2 napedy) no to ktos w tym kompie odcial ten drugi bo myslal ze bedzie lepiej chodzic-paranoja.
A co dopiero jak ktos probowal na sile wlozyc molexa-to juz wogole *****
Informatykiem nie kazdy moze byc.JA dopiero sie ucze ale podstawy budowy i skladania kompa mysle ze mam opanowane. CO mozna powiedziec o takim "informatyku" po studiach.
Rozumiem ze czlowiek sie myli (bo kazdy sie myli) ale takie podstawy...bez przesady!

pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.11.2003, 09:43   #17
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
widzę, że temat jest na topie... ależ oczywiście, że informatykiem nie możemy zostać od tak. Zresztą jak twieerdziłem informatyka to dość obszerna nauka. Ktoś kto przeczytał sobie kilka pism komputerowych to nie może twierdzić, że już jest informatykiem. Zresztą każdy uczy się na błędach... To fakt. No ale jakby dać takiego "informatyka" co ma sporo papierków, że nim jest to taki ktoś nie umiałby Tobie kompa złożyć... nic tylko szarga imię dobrego wojownika światła
Stary 07.11.2003, 10:31   #18
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
KarolluZ napisa***322;(a)
No ale jakby dać takiego "informatyka" co ma sporo papierków, że nim jest to taki ktoś nie umiałby Tobie kompa złożyć... nic tylko szarga imię dobrego wojownika światła
mnie tez to nieraz dziwi

u mnie na roku jest wielu ludzi, ktorzy mimo, ze potrafia programowac w kilku jezykach programowania, to po otworzeniu kompa nie potrafilyby nazwac co to jest to cos, co siedzi na procesorze (jesli w ogole potrafilyby znalezc procesor)

ale w ten sposob powracamy do tego podzialu na inf. od sprzetu, programow i sieci
mysle, ze to nie jest zly podzial, tylko w dzisiejszych czasach, wraz z coraz szerszym rozrostem dziedziny powszechnie zwanej informatyka, bedzie powstawalo coraz wiecej takich podgrup (wiedziec cos o wszystkim, czy wszystko o czyms)

i pomyslec, ze kiedys informatyk potrafil rownie dobrze napisac program, zlozyc sobie sprzet i ustawic siec lokalna
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2003, 10:35   #19
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
KarolluZ a czy informatyk musi umiec kompy skladac? Znam dobrego webmastera ktorego do wnetrznosci kompa bym nie dopuscil ^_^ to jak z lekarzami - sa pediatrzy, ginekolodzy, inni specjalisci i sa tez rodzinni - czyli wsystkiego po trochu, a na leczeniu to i tak kazdy czlowiek sie troche zna, albo mu sie wydaje
z kompami jest identycznie ^_^

pozdro
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2003, 11:06   #20
KarolluZ
Guru

nimal i tu masz całkowitą i niezaprzeczalną rację. Chociaż zawód lekarz jest obszerny to dzieli się na podgrupy. I tu właśnie sprawdza sięco mówił cinma, że są różne podgrupy zawodu [o ile można to tak nazwać] informatyk. Każdy jest dobry tylko w swojej dziedzinie... ale uważam, odnośnie sprzętu komputerowego, że jak coś spełnia dwie funkcję lub więcej [mowa tu głównie o napędach typu combo] to to jest kiepskie rozwiązanie... Jednak nie porównujmy ludzi do maszyn

Dzięki za ożywioną dyskusję
Stary 07.11.2003, 11:16   #21
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmm - jesli chodzi o informatykow ksztalconych obecnie - czyli w wieku 21 22 lat to jesli umieja programowac (dali sie nauczyc a wiedza trafila na podatny grunt) to na bebechach kompa tez sie (przynajmniej w podstawowym zakresie) znaja - na studiach komp jest niezbedny a czasem jednak trzeba cos w nim zrobic - dyfuzja od kolegi z pokoju i juz wiemy co nam potrzebne

sa jeszcze uczelnie ktore ksztalca informatykow w starym stylu - czyli sprzetowcow-programistow - moj wydzial czyli elektronika i tech informacyjne na PW zadba o to zeby student wychodzac wiedzial jak sie pisze w podstawowych jezykach, znal zasady algorytmiki i struktur danych ALE tez wiedzial co to procesor, co siedzi w srodku, jak to wogole cale ustrojstwo dziala, co znacza te 4 cyferki na pamieciach, czemu wypada chlodzic elementy polprzewodnikowe i czemu nie nalezy przesadzac z napieciem - to jest nawet ciekawe i przydatne - bo majac tak szeroka baze dosc latwo sie przystosowac - w odroznieniu od informatykow czysto softwareowych - ktorzy generalnie programuja duzo lepiej - ale z migracja bywa ciezko

przykre jest tylko to ze kazdy wykladowca jest swiecie przekonany ze my poza uczelnia ciezko sie obijamy i w zwiazku z tym podkreca poprzeczke

specjalizacja jest faktycznie znakiem naszych czasow - jednak jest nim rowniez plynnosc i wszechstronnosc ulatwiajaca przystosowanie sie do nowych warunkow
im wieksza wiedza ogolna tym latwiej wykroic sobie jakas nisze - ktora zawsze mozna potem zmienic
Stary 07.11.2003, 11:52   #22
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
KarolluZ moze troche zle sformuowalem - nie chcialem porownac ludzia do maszyny ^_^ napisalem kompy majac na mysli dziedzine wiedzy - informatyke
Sid - to prawda - wiedza ogolna ulatwia migracje
jednak najwyzszej klasy specjalisci w wiekszosci nie znaja sie na niczym poza wlasna dzialeczka, ktora z troska i pasja uprawiaja
np webmaster moze wogole nie miec pojecia o php - jest grafikiem strony i w tym jest super - kod pisze kto inny (przypadek znany mi osobiscie), sa ludzie ktorzy jave i asp znaja na wylot a w php nic nie napisza - to tylko przyklady, tak dobrane, zeby pokazac ze specjalisci danej dziedziny moga znac tylko jedno zagadnienie nawet w swojej dzialce wiedzy
to prawda ze wiekszosc znac wszystko po trochu a jedna rzecz wybitnie - to sa informatycy specjalisci

pozdro

PS. a mialy tu byc dowcipy a nie filozofia ^_^
Stary 07.11.2003, 12:37   #23
KarolluZ
Guru

Nimal nie masz za co przepraszać, bo to ja porównałem ludzi do maszyn... ale to naprawdę nie ma ze sobą nic wspólnego...

Sid... powiem to tak... odnośnie kształcenia się to niestety póki co mogę liczyć na siebie, bo szkoła mi nic nie dała... od dzieciństwa interesowałem się kompami... zaczynając na starym poczciwym Ataraku, po przez Amigę 500+ z kickstartem 2.0 i stacją 5,25... kończąc teraz na PC. Jednak los chciał, że po prostu ze względu na wzrok zawsze byłem bliżej niż dalej tego co chciałem. Dopiero teraz skończyłem dwuletnie policealne studium zawodowe no i w końcu mam papierek technika informatyka . Jednak wiesz co !? Myślałem, że przyjdzie mi na to zapracować, tymczasem osiągnąłem to bez żadnego większego starania. Dlaczego !? Bo w szkole jednym słowem poziom był za niski... A wkurza mnie takie coś, że ludzie często płacą by zdobyć wykształcenie, a potem każdy się do informatyka zraża. I w tym jest problem... Po prostu każdy musi czuć swoje powołanie i robić coś w tym kierunku.

A wracając do humoru . To ostatnio kolega powiedział, że przynosił swojemu brejdakowi ciotecznemu film na dwóch cedekach... A ten brejdak cioteczny go się spytał ile tyn film będzie zajmował po zainstalowaniu .
Stary 07.11.2003, 14:46   #24
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
w odroznieniu od informatykow czysto softwareowych - ktorzy generalnie programuja duzo lepiej - ale z migracja bywa ciezko
Taaa - powiem Ci ze u nas panuje powszechne przekonanie wsrod kadry ze informatyka to taka rozbudowana dziedzina matematyki
Cytat:
nimal napisa***322;(a)
jednak najwyzszej klasy specjalisci w wiekszosci nie znaja sie na niczym poza wlasna dzialeczka, ktora z troska i pasja uprawiaja
np webmaster moze wogole nie miec pojecia o php - jest grafikiem strony i w tym jest super - kod pisze kto inny (przypadek znany mi osobiscie), sa ludzie ktorzy jave i asp znaja na wylot a w php nic nie napisza - to tylko przyklady, tak dobrane, zeby pokazac ze specjalisci danej dziedziny moga znac tylko jedno zagadnienie nawet w swojej dzialce wiedzy
Tu to mnie zaskoczyles - bo dla mnie webmaster to w zasadzie powinien wyrozniac sie znajomoscia PHP, a nie grafika. Albo czlowiek ktory zna jave na wylot a w PHP nic nie napisze - ciekawe
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2003, 15:02   #25
nimal
Author
Zlotowicz

Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
Tu to mnie zaskoczyles - bo dla mnie webmaster to w zasadzie powinien wyrozniac sie znajomoscia PHP, a nie grafika. Albo czlowiek ktory zna jave na wylot a w PHP nic nie napisze - ciekawe
mamy grafika w zespole webmasterskim - czyli umowe ma jako webmaster, ale zajmuje sie tylko grafika (i jeszcze paroma innymi zeczami), ale php itp nie zna
inny koles zajmuje sie zupelnie czym innym - generalnie wszystkim spod znaku MS ^_^ a php nie zna i nie ma zamiaru poznac ^_^ choc to tak podobne przeciez... jego sprawa

generalnie kazdy z nich jest dobry w tym co robi i na tym zarabia - inne dzialki sa robine przez inne osoby

wiec sie zdarza - pisalem ze to skrajne przyklady

wiekszosc ludzi jest bardziej uniwersalna
Stary 07.11.2003, 19:58   #26
simensm35
Bywalec

Data rejestracji: 10.08.2002
simensm35 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[QUOTE]KarolluZ napisa***322;(a)
[B]albo na przykład taka akcja... byłem raz u koleżanki z twardym bo chciałem sobie coś przegrać...

Witam wszystkich!
Miało być na wesoło , więc wesoło zapytam:czy koleżanka ucieszyła się jak przyszedłeś z twardym?^_^
Teraz na poważnie.
Myślę że informatyk to coś więcej niż przeciętny składacz komputerów, jakim jest każdy z nas.Bo chyba każdy kiedyś coś wkładał lub wymieniał albo unowocześniał w swojej maszynce.To nie wymaga specjalistycznych studiów, ani dogłębnej wiedzy na temat zasady działania danego podzespołu, wystarczy odrobina logicznego myślenia i zdrowego rozsądku z dodatkiem odrobiny wiedzy o współdziałaniu poszczegulnych części kompa żeby pokusić się o samodzielne złożenie maszyny naszych mażeń(czytaj "naszych możliwości finansowych".)
Nie mam zamiaru ani tym bardziej wiedzy żeby definiować pojęcie informatyka, to już zostało tu zrobione przez bardziej uczonych w tej dziedzinie niż ja. Zgodzicie się, że genialny matematyk lub konstruktor nie musi być doskonałym cieślą lub mechanikiem i odwrotnie.Co do błędów, to popełniał i będzie popełniał je każdy z nas.Sztuką tylko jest umieć przyznać się do nich, a nie maskować braki wiedzy albo umiejętności pseudofachową mową i wyrażeniami rodem z czasopism. Co zaś do "Komputerświata"-przyznać się z ręką na sercu który z nas, szczególnie tej młodszej części forumowiczów, nie skożystał na tej lekturze?
Żałować należy takich "fachowców" jak w "Usterce"(nie widziałem odcinka "informatycznego",ale oglądałem "elektryczny")bo sami robią sobie baaardzo negatywną reklamę.
Pamiętam mój pierwszy kontakt z komputerem, to był C-64, uwczesny cód techniki, przynajmniej dla mnie. A pierwzy PC?^_^ "Co to jest ten START?,a w ogóle gdzie to jest?"
Teraz to jestem na tyle "obcykany" że mogę pomagać, przynajmniej na początku, tym co zaczynają.Gdzieś po pół roku to oni udzielają rad mnie, ale początek był moj!8)

Teraz nieco wazeliny.
To forum jest jednym z lepszych, o ile nie najlepszym z tych jakie odwiedzałem, a skakałem po różnych dość często po instalacji stałego łącza.Wiadomo, człowiek ciekawy świata jest i kożysta z "okna na świat" jak często tylko może(może coraz żadziej bo dziatwa dorasta i byle tłumaczenie "bo sie coś zepsuło"nie wystarcza).Kultura wypowiedzi, zawsze pomoc i konkretne porady to tutaj norma.Na innych (nie wszystkich)normą było:cioty, głupki, matoły,jełopy, że wymienię tylko co kulturalniejsze określenia, a wszelkie normy pobiło forum polonijne w USA.Cóż, polak potrafi.
Wybaczcie przydługi wywód.
Pozdrówka ,Simensm35.
simensm35 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: