![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Angel
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
Notebook - pytanie
Staram sie wlasnie zglebic tajniki nowego notebooka i jedna rzecz mnie troszke niepokoi. Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego majac na pokladzie Athlona 64 2800+ program dxdiag pokazuje mi predkosc 800MHz? 3D Mark pokazal:
Internal Clock: 798 MHz Internal Clock Maximum: 1.80 GHz. O co chodzi?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to jest taki tryb pracy procesora, zwalnia gdy jest nieuzywany, zeby mniej pradu zuzywac, a przyspiesza gdy jest obciazony. nazywa sie to cool'n'quiet.
Ostatnio zmieniany przez pops : 08.11.2005 o godz. 00:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Angel
![]() |
Dzięki. A w jaki sposób sprawdzić czy przyspiesza? Pytanie się wzięło stąd, że w stacjonarnym mam też Athlona 64 i tam XP pokazuje normalną predkość, czyli w tamtym przypadku 2,0GHz
Edit: Czy to tylko wersja mobile ma taką opcję?
![]() |
#4 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
2800+ jest taktowany 9x200 czyli 1800.
a aktualna predkosc mozesz sprawdzic np za pomoca cpuz => http://www.cpuid.org/download/cpu-z-130.zip lub programow ze strony amd: dashboard lub powermonitor. edit: wszystkie amd64 maja takie cos. tylko zeby to uaktywnic trzeba sterowniki zainstalowac, notebooku sa standardowo. stare biosy w stacjonarnych mialy problemy z obsluga tego, ale po updacie musi dzialac. Ostatnio zmieniany przez pops : 08.11.2005 o godz. 00:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Angel
![]() |
Już wiem (prawie) wszystko.
![]() Dziękuję!
![]() |
#6 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
prosze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Angel
![]() |
He... Znów zagadka.
Everest poazuje raz Athlon 64 1800MHz 3000+ a raz 1600MHz 2800+. CPU-Z pokazuje zawsze 3000+ 1800MHz BIOS pokazuje... Zaraz sprawdzę... A bios pokazuje tylko Athlon 64 1800MHz
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi." A.Einstein ![]() Ostatnio zmieniany przez Magda : 08.11.2005 o godz. 00:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
![]() to dla pelni chaosu sciagnij sobie jeszcze power monitor amd ![]() http://www.amd.com/us-en/assets/cont...ties/power.exe ja bym sie nie przejmowal, widac te programy maja jakies problemy z odczytem, gdy im procesor sam zmienia taktowanie, a masz najnowsze wersje ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Angel
![]() |
Niektóre progamy gubią się właśnie przez te zmiany częstotliwości procka. Ale teraz jest już ok.
![]() A i troche namieszałam tym pierwszym postem, bo na pokładzie jest 3000+
![]() |
#10 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Nie przejmuj sie tym, ja mam ten sam procesor i to samo mi pokazuje. Niby jest na to latka, ktora mozna znalesc na stronie producenta laptopa ale mi to jakos nie specjalnie dziala
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Angel
![]() |
A możesz dać adres tej łatki?
![]() |
#12 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
W moim przypadku ta latka jest TU ale przy okazji robi upgrade biosu.
Nie wiem jakiej firmy masz laptopa ale poszukaj na stronie producenta. Mi w tej chwili pokazuje, ze procesor to 3000+ ale czestotliwosc niecale 800MHz. Innym razem jest 2800+ przy 1400MHz itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|