![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Jeszcze raz
Kazdy wybiera kapelusz z pudla-nie wie jaki,a są 2 białe i 3 czarne.
Ustawiaja sie w szeregu i teraz -zapalają ś wiatło. Pytaja trzeciego -ten widzi glowe 1. i 2. i mówi-nie wiem. Drugi wnioskuje z tego,co usłyszał od trzeciego i widzi kapelusz na głowie pierwszego-też nie wie. Wiec Pierwszy,na podstawie wypowiedzi 3. i 2. -mówi-skoro oni nie wiedza,to ja wiem. Do odpowiedzi ma być dołączona dedukcja. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Jeszcze raz
Cytat:
jesli tak, to jakim cudem przy zapalonym swietle ich nie widza... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
![]() |
Jaja se robisz z Brzuszka?Oj,oj!
Nie widza jaki sami mają na głowie,a ponieważ stoją jeden za drugim,to pierwszt nie widzi żadnego,drugi-kapelusz pierwszego,a trzeci widzi dwa - pierwszego i drugiego. No!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
sorki, ale to samo jakos tak... dobra, powiedzmy, ze to nie byly kapelusze, tylko kule, a kazdy wzial jedna...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
Rozwiązanie zagadki
Witam wszystkich forumowiczów.
Jako, że jest to mój 1 post to chciałem się przywitać. Od niedawna jestem w ekipie CDRinfo. No i to tyle tytułem wstępu ![]() A teraz rozwiązanie zagadki. Odpowiedź jakiego koloru kapelusz ma Pan nr1 to..... CZARNY! ![]() No ale powiedzieć jaki kolor to nie problem, pytanie dlaczego? Postaram się to wyjaśnić. Mamy 3 gości: nr1, nr2 i nr3. Mamy 5 kapeluszy: 3 czare i 2 białe. Wyciągają te kapelusze i ustawiają się jeden za drugim jak to było powiedziane. Zaczynamy od pana nr3: Widzi on nr2 i nr1. Od razu odpada możliwość, że obaj mają kapelusze koloru białego bo wtedy nr3 byłby PEWNY, że ma czarny. Więc nr3 nie ma pojęcia jaki ma kapelusz. Pan nr 2 widzi gościa nr1 i wie, że on sam i nr1 nie mogą mieć obaj białych kapeluszy, bo wtedy nr3 byłby pewien jaki ma. Nr 2 patrzy na nr 1, który może mieć albo biały albo czarny kapelusz. Jeżeli nr 1 miałby biały to nr 2 wiedziałby, że nie może mieć białego czyli miałby czarny....ale nr 2 NIE JEST PEWNY bo widzi, że nr1 ma CZARNY kapelusz. Nr2 nadal nie wie jaki ma i mówi "nie wiem". Więc skoro nr 1 to usłyszał to jest pewny, że ma CZARNY kapelusz. ![]() I taka jest odpowiedź ![]() Przepraszam, jeżeli coś pomieszałem, ale trochę późno już ![]() Mogę się mylić, ale raczej taka jest odpowiedź ![]() Dobranoc Pozdrawiam Bartez |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
oops ;)
hehe dopiero teraz zauważyłem ten 2 topic z zagadką i chyba trochę się spóźniłem
![]() ![]() Pozdrawiam Bartez |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
![]() |
Brawo
Brawo,brawo-jedyny poprawny ciąg dedukcyjny.
Testuj znajomych-rzeczy pozornie trudne,w istocie sa czesto bardzo proste. Pozdrawiam. Brzuszek ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|