Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.10.2002, 14:31   #16
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Karta graficzna jest już standardowo wyposażona w radiator z wentylatorem:

Ja do procesora używam takiego coolera o wartości 27 zł:

Płyty MSI - drogie, podobno dobre, luksus. Ale tak naprawdę ECS ma to samo, ale taniej.

Na tych zdjęciach przedstawiłem opisywane produkty, jeśli chcesz ich opisy to zobacz tu: http://sklep.komputronik.pl
Ty ja na swoim procku intle celeron II 600 mhz też mam cooler master (a komp byl kupowan w usa).Widać światowa firma....
Na stronie www.benchmark.pl przeczytałem test gf4 4200 ti i oni piszą że lepszy jest radeon 8500.Zgadzacie się z tym?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.10.2002, 14:42   #17
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zip, dlatego nie mam bo czasem serwisuje kompy w których jakiś uparciuch zarządał ecs'a a po drugie to ja qpuje i płytę i procka z załozeniem podkręcenia od razu /cóż już taki jestem 8) / a ecs nie spełnia ŻADNEGO z moich kryteriów dobrej płyty /poza ceną / bo biosy ma mało zasobne w opcje , brak mozliwości podnoszenia napięcia, niska stabilnośc, brak bomusów
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2002, 14:59   #18
Luke
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.04.2002
Luke zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pamieci roznia sie szybkoscia i nie kazda plyta je obsluzy. w wypadku chipsetow KT-xxx latwo sie polapac bo xxx to to co masz w PC xxx. czyli plyta na chipie KT-333 obsluzy PC 333 i wolniejsze. ja mam plyte Soltek SL-75DRV5 i nie mam z nia problemow za wyjatkiem temperatury. mozesz o tym poczytac w moim poscie 'temperatura chipsetu' czy jakos tak tak czy inaczej plytka na razie dziala. jesli chcialbys kupic plyte taka jak moja to kup Soltek SL-75DRV5-E. ta ma juz wiatraczek na chipsecie. plytka ta ma w biosie zaimplementowany programik do podkrecania procka. jedyna powazna jej wada (za wyjatkiem temperatury, ale jak powiedzial ZiP temp. moze byc chyba ze wszystko w kompie musze miec cool) to to ze ma USB 1.1 a nie 2.0. co do procka to dobry wybor tylko musisz kupic dobry wiatraczek. najlpepszy bedzie chyba Titan TTC-CU5TB

Moja skrzynka
Luke jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2002, 15:41   #19
mati1700
Wymiatacz

No i powstało nowe pytanie.Co to jest raid? Czy jego obsługa jest bardzo ważna?
Stary 10.10.2002, 15:55   #20
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mati1700 napisa***322;(a)
No i powstało nowe pytanie.Co to jest raid? Czy jego obsługa jest bardzo ważna?
RAID (Redundant Array of Independent (Inexpensive) Disks)

Macierz dyskowa; rozwiązanie pozwalające tworzyć pamięci masowe o dużej pojemności, szybkości i niezawodności przy wykorzystaniu kilku niezależnych (niedrogich) dysków napędów. Idea sprowadza się do wykorzystania co najmniej dwóch lub więcej dysków, aby zwiększyć wydajność lub bezpieczeństwo danych albo jedno i drugie naraz. Kontroler RAID może działać na kilku poziomach. Nie wszystkie kontrolery obsługują wszystkie poziomy. Poziom 0 to tryb, w którym bloki danych składające się na poszczególne pliki dzielone są pomiędzy dwa dyski i zapisywane równocześnie. Pozwala to zwiększyć wydajność, ale obniża bezpieczeństwo danych, gdyż istnieje większe prawdopodobieństwo, że jeden z dwóch dysków ulegnie uszkodzeniu, niż w przypadku pojedynczego dysku. Na poziomie l te same dane zapisywane są na dwóch dyskach jednocześnie, dzięki czemu jeden dysk jest wierną kopią drugiego. Rozwiązanie takie stosuje się głównie w bazach danych, gdzie zachowanie integralności danych jest sprawą najważniejszą. Wydajność systemu dyskowego nie wzrasta. Poziom 3 jest podobny do poziomu 0. Różnica polega na wykorzystaniu trzeciego dysku, na którym zapisywane są dane kontrolne, pozwalające korygować błędy powstające podczas odczytu. Poziom ten oferuje wysoką wydajność i przyzwoite bezpieczeństwo danych. Poziom 5 jest podobny do poziomu 3, z tą różnicą, że także dane kontrolne są dzielone pomiędzy dwa niezależne fizycznie dyski, co dodatkowo podnosi bezpieczeństwo i wydajność. Wadą rozwiązań typu RAID jest to, że zmniejsza się dostępna przestrzeń dyskowa. Przykładowo, jeśli dwa dyski 20 GB uruchomimy w trybie RAID O, wówczas system będzie je widział jako jeden dysk 20 GB, a nie 40 GB.

BTW. Jaki masz dysk twardy?
Stary 10.10.2002, 15:56   #21
mati1700
Wymiatacz

nalazłem płytę dla mnie w sam raz.Firma :gigabyte (co o niej sądzicie,dobra?) Gigabyte GA-7VAX Via KT400 ATA/133 + LAN
A oto parametry :
Chipset : VIA KT400 / 8235 Typ gniazda procesora : Socket A Ilość procesorów : 1 Obsługiwane procesory : Athlon XP, Athlon, Duron Szyna systemowa [MHz] : 333, 266, 200 Rodzaj pamięci : DDR400(PC3200) / DDR333(PC2700) / DDR266(PC2100) / DDR200(PC1600) - 184pin Ilość złącz pamięci : 3x DDR DIMM Maksymalna obsługiwana pamięć : 3 GB Typ złącza AGP : 8x, 4x Ilość złącz AGP : 1 Ilość złącz PCI : 5 Ilość złącz ISA : 0 Porty USB obsługiwane/dostępne : 6 / 6 (USB 2.0) Ilość złącz AMR / CNR : 0 / 0 Obsługiwany tryb ATA : ATA133 / ATA100 / ATA66 Zintegrowana karta graficzna : brak Zintegrowana karta muzyczna : AC97 Realtek ALC650 6-kanałowa Inne zintegrowane elementy : LAN Realtek 8100BL 10/100Mb Sprzętowy monitoring : tak Format : ATX Wake On Lan : tak Suspend To Ram : tak Dołączone oprogramowanie : sterowniki, Norton AntiVirus, Personal Firewall 2002 OEM, @BIOS, Easy Tune4 Ilość dostępnych portów COM : 2 Inne szczególne cechy : Dual BIOS, automatyczne wyłaczenie systemu w przypadku przegrzania CPU, liniowa (co 1 MHz) zmiana szyny systemowej w BIOS'ie, zmiana napiecia Vcore CPU w BIOS'ie;w komplecie przejściówki - sledzie:4xUSB 2.0. Możliwość obsługi czytnika SmartCard.

Jedyna wada to brak obsługi raid.Jej cena w polbrasie to 435zł.Jest tez wersja tej płyty bez karty sieciowej ,ale w polbrasie ten model jest nie dostępny.Natomiast w komputroniku wersja bez sieciówki kosztuje 429 zł ,a w Polbrasie mam razem z karta płytę za 435zł.Trochę namotałem ,ale mam nadzieję ,że zrozumieliście.
Stary 10.10.2002, 16:00   #22
mati1700
Wymiatacz

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

RAID (Redundant Array of Independent (Inexpensive) Disks)

Macierz dyskowa; rozwiązanie pozwalające tworzyć pamięci masowe o dużej pojemności, szybkości i niezawodności przy wykorzystaniu kilku niezależnych (niedrogich) dysków napędów. Idea sprowadza się do wykorzystania co najmniej dwóch lub więcej dysków, aby zwiększyć wydajność lub bezpieczeństwo danych albo jedno i drugie naraz. Kontroler RAID może działać na kilku poziomach. Nie wszystkie kontrolery obsługują wszystkie poziomy. Poziom 0 to tryb, w którym bloki danych składające się na poszczególne pliki dzielone są pomiędzy dwa dyski i zapisywane równocześnie. Pozwala to zwiększyć wydajność, ale obniża bezpieczeństwo danych, gdyż istnieje większe prawdopodobieństwo, że jeden z dwóch dysków ulegnie uszkodzeniu, niż w przypadku pojedynczego dysku. Na poziomie l te same dane zapisywane są na dwóch dyskach jednocześnie, dzięki czemu jeden dysk jest wierną kopią drugiego. Rozwiązanie takie stosuje się głównie w bazach danych, gdzie zachowanie integralności danych jest sprawą najważniejszą. Wydajność systemu dyskowego nie wzrasta. Poziom 3 jest podobny do poziomu 0. Różnica polega na wykorzystaniu trzeciego dysku, na którym zapisywane są dane kontrolne, pozwalające korygować błędy powstające podczas odczytu. Poziom ten oferuje wysoką wydajność i przyzwoite bezpieczeństwo danych. Poziom 5 jest podobny do poziomu 3, z tą różnicą, że także dane kontrolne są dzielone pomiędzy dwa niezależne fizycznie dyski, co dodatkowo podnosi bezpieczeństwo i wydajność. Wadą rozwiązań typu RAID jest to, że zmniejsza się dostępna przestrzeń dyskowa. Przykładowo, jeśli dwa dyski 20 GB uruchomimy w trybie RAID O, wówczas system będzie je widział jako jeden dysk 20 GB, a nie 40 GB.

BTW. Jaki masz dysk twardy?
Mam malutki dysk Quantum Fireball 10GB ,który pracuje w standardzie ultra ata 66 (Zadowala mnie to choć dobrze by było mieć 100 )A co?
Stary 10.10.2002, 16:02   #23
ZiP
Wyjadacz

Sądzę, że powinieneś sobie też zmienić dysk na coś większego; chyba nie twierdzisz, że to Ci wystarczy? Chociaż ja też mam 10 GB, ale kasy brak - muszę sobie jakoś radzić.
Stary 10.10.2002, 16:15   #24
mati1700
Wymiatacz

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Sądzę, że powinieneś sobie też zmienić dysk na coś większego; chyba nie twierdzisz, że to Ci wystarczy? Chociaż ja też mam 10 GB, ale kasy brak - muszę sobie jakoś radzić.
Mam ten sam problem co ty :-D .Jednak w tym celu kupiłem nagrywarkę.W takim układzie 10 mi wystarcza.Nie użyję wyrazu spokojnie ,bo musiałbym mieć 20gb.Jak brakuje miejsca na dysku to wwalam gry i inne rzeczy ściągnięte z internetu na płytki cdr i mam spokój.Wolę zainwestować w nową kartę graficzną ,bo to mi jest naprawdę potrzebne.Obecnie jadę na intelu i810 i sami rozumiecie nie wszystko da się uruchomic (np Grand Prix 4 tnie się jak kedyś tarzan na P90).Intel i810 nie jest złą kartą graficzną ,ale nie spełnia dzisiejszych wymagań.Dlatego w związku z tym ,że mam trochę gotówki postanowiłem spełnić marzenie i kupić swojego upragnionego Geforce'a w dodatku 4
Stary 10.10.2002, 21:08   #25
mati1700
Wymiatacz

Co jest nikt nie zna tej płyty którą wyżej wymieniłem?Liczyłem na potok komentarzy ,a tymczasem....
Stary 10.10.2002, 22:59   #26
Ice
***Fakt jest faktem..***

Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Mam tą płytę ECS i jest spox, ale nie ma mowy o żadnym podkręcanku procesora.
Czemu Ja mam płytę K7S5A i po zmianie biosu mogłem podkręcić procka. Nie co 1MHz, ale mogłem. Jestem bardzo zadowolony, że wybrałem płytę właśnie tej firmy. Powiem tylko jedno: "Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ?".

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 07:58   #27
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ice napisa***322;(a)

Czemu Ja mam płytę K7S5A i po zmianie biosu mogłem podkręcić procka. Nie co 1MHz, ale mogłem. Jestem bardzo zadowolony, że wybrałem płytę właśnie tej firmy. Powiem tylko jedno: "Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ?".
a podnoszenie napięcia dla procka i pamięci a zaawansowane opcje dotyczące ustawień pamięci? tego w biosach ecs brak bo po prostu nie jest to płyta do o/c
BTW jeśli jesteś zadowolony to ok i o to chodzi by user był zadowolony ale z praktyki wiem zę dużo tych plyt stwarzało i stwarza kłopoty z powodu nirównych jakościowo parti czesci z których je zbudowano
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 17:06   #28
mati1700
Wymiatacz

Bardzo dziękuję "za liczne komentarze" dotyczące płyty głównej którą wybrałem Miałem nadzieję ,że będzie dużo komentarzy a tymczasem nie ma ani jednego
Stary 17.10.2002, 17:03   #29
Przemo1980
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.03.2002
Przemo1980 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Ceny z www.polbras.com

MSI GEFORCE 4 TI4200-TD64 64MB DDR TV-OUT DVI - 682 zł
DDRAM 256MB 2700 PC333 - 288 zł
AMD ATHLON XP 1800+/266 - 399 zł
ECS K7VTA3 BLR KT333 ATX 5P 3DDR A133 AC97 Raid - 328 zł

Ze wspomnianej kwoty 1700 zł zostaje jeszcze 3 zł na piwo (bezalkoholowe).
Właśnie stałem się posiadaczem wyżej wymienionej płyty + ATHLON XP 1600+/266+DDRAM 256MB 2700 PC333.
Jumperki (a miałem tylko takie: Clear CMOS, BIOS Protec, CPU frequency select i Chassis detect) są już odpowiednio ustawione.
A więc mam pytanie odnośnie ustawień w biosie, czy coś muszę zmienić, a jeśli tak to na co zwracać szczególną uwagę. Tzn. które opcje źle ustawione mogą doprowadzić do awarii sprzętu? No chyba że po prostu nie ma takiej możliwości?
Przemo1980 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2002, 18:11   #30
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
Przemo1980 napisa***322;(a)

Właśnie stałem się posiadaczem wyżej wymienionej płyty + ATHLON XP 1600+/266+DDRAM 256MB 2700 PC333.
Jumperki (a miałem tylko takie: Clear CMOS, BIOS Protec, CPU frequency select i Chassis detect) są już odpowiednio ustawione.
A więc mam pytanie odnośnie ustawień w biosie, czy coś muszę zmienić, a jeśli tak to na co zwracać szczególną uwagę. Tzn. które opcje źle ustawione mogą doprowadzić do awarii sprzętu? No chyba że po prostu nie ma takiej możliwości?
BIOS tej płyty jest dosyć skromny i nie ma możliwości uszkodzenia sprzętu przez nieprawidłowe jego ustawienie. Ewentualnie włącz opcję wyłączania sprzętu przy przegrzewaniu procesora.

Twoje uprawnienia: