![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.07.2002
![]() |
Cytat:
Na stronie www.benchmark.pl przeczytałem test gf4 4200 ti i oni piszą że lepszy jest radeon 8500.Zgadzacie się z tym?
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Zip, dlatego nie mam bo czasem serwisuje kompy w których jakiś uparciuch
zarządał ecs'a a po drugie to ja qpuje i płytę i procka z załozeniem podkręcenia od razu /cóż już taki jestem 8) / a ecs nie spełnia ŻADNEGO z moich kryteriów dobrej płyty /poza ceną / bo biosy ma mało zasobne w opcje , brak mozliwości podnoszenia napięcia, niska stabilnośc, brak bomusów pozdro
|
|
|
|
#18 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
pamieci roznia sie szybkoscia i nie kazda plyta je obsluzy. w wypadku chipsetow KT-xxx latwo sie polapac bo xxx to to co masz w PC xxx. czyli plyta na chipie KT-333 obsluzy PC 333 i wolniejsze. ja mam plyte Soltek SL-75DRV5 i nie mam z nia problemow za wyjatkiem temperatury. mozesz o tym poczytac w moim poscie 'temperatura chipsetu' czy jakos tak
tak czy inaczej plytka na razie dziala. jesli chcialbys kupic plyte taka jak moja to kup Soltek SL-75DRV5-E. ta ma juz wiatraczek na chipsecie. plytka ta ma w biosie zaimplementowany programik do podkrecania procka. jedyna powazna jej wada (za wyjatkiem temperatury, ale jak powiedzial ZiP temp. moze byc chyba ze wszystko w kompie musze miec cool) to to ze ma USB 1.1 a nie 2.0. co do procka to dobry wybor tylko musisz kupic dobry wiatraczek. najlpepszy bedzie chyba Titan TTC-CU5TB
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wymiatacz
![]() |
No i powstało nowe pytanie.Co to jest raid? Czy jego obsługa jest bardzo ważna?
|
|
|
#20 | |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Macierz dyskowa; rozwiązanie pozwalające tworzyć pamięci masowe o dużej pojemności, szybkości i niezawodności przy wykorzystaniu kilku niezależnych (niedrogich) dysków napędów. Idea sprowadza się do wykorzystania co najmniej dwóch lub więcej dysków, aby zwiększyć wydajność lub bezpieczeństwo danych albo jedno i drugie naraz. Kontroler RAID może działać na kilku poziomach. Nie wszystkie kontrolery obsługują wszystkie poziomy. Poziom 0 to tryb, w którym bloki danych składające się na poszczególne pliki dzielone są pomiędzy dwa dyski i zapisywane równocześnie. Pozwala to zwiększyć wydajność, ale obniża bezpieczeństwo danych, gdyż istnieje większe prawdopodobieństwo, że jeden z dwóch dysków ulegnie uszkodzeniu, niż w przypadku pojedynczego dysku. Na poziomie l te same dane zapisywane są na dwóch dyskach jednocześnie, dzięki czemu jeden dysk jest wierną kopią drugiego. Rozwiązanie takie stosuje się głównie w bazach danych, gdzie zachowanie integralności danych jest sprawą najważniejszą. Wydajność systemu dyskowego nie wzrasta. Poziom 3 jest podobny do poziomu 0. Różnica polega na wykorzystaniu trzeciego dysku, na którym zapisywane są dane kontrolne, pozwalające korygować błędy powstające podczas odczytu. Poziom ten oferuje wysoką wydajność i przyzwoite bezpieczeństwo danych. Poziom 5 jest podobny do poziomu 3, z tą różnicą, że także dane kontrolne są dzielone pomiędzy dwa niezależne fizycznie dyski, co dodatkowo podnosi bezpieczeństwo i wydajność. Wadą rozwiązań typu RAID jest to, że zmniejsza się dostępna przestrzeń dyskowa. Przykładowo, jeśli dwa dyski 20 GB uruchomimy w trybie RAID O, wówczas system będzie je widział jako jeden dysk 20 GB, a nie 40 GB. BTW. Jaki masz dysk twardy?
|
|
|
|
#21 |
|
Wymiatacz
![]() |
nalazłem płytę dla mnie w sam raz.Firma :gigabyte (co o niej sądzicie,dobra?) Gigabyte GA-7VAX Via KT400 ATA/133 + LAN
A oto parametry : Chipset : VIA KT400 / 8235 Typ gniazda procesora : Socket A Ilość procesorów : 1 Obsługiwane procesory : Athlon XP, Athlon, Duron Szyna systemowa [MHz] : 333, 266, 200 Rodzaj pamięci : DDR400(PC3200) / DDR333(PC2700) / DDR266(PC2100) / DDR200(PC1600) - 184pin Ilość złącz pamięci : 3x DDR DIMM Maksymalna obsługiwana pamięć : 3 GB Typ złącza AGP : 8x, 4x Ilość złącz AGP : 1 Ilość złącz PCI : 5 Ilość złącz ISA : 0 Porty USB obsługiwane/dostępne : 6 / 6 (USB 2.0) Ilość złącz AMR / CNR : 0 / 0 Obsługiwany tryb ATA : ATA133 / ATA100 / ATA66 Zintegrowana karta graficzna : brak Zintegrowana karta muzyczna : AC97 Realtek ALC650 6-kanałowa Inne zintegrowane elementy : LAN Realtek 8100BL 10/100Mb Sprzętowy monitoring : tak Format : ATX Wake On Lan : tak Suspend To Ram : tak Dołączone oprogramowanie : sterowniki, Norton AntiVirus, Personal Firewall 2002 OEM, @BIOS, Easy Tune4 Ilość dostępnych portów COM : 2 Inne szczególne cechy : Dual BIOS, automatyczne wyłaczenie systemu w przypadku przegrzania CPU, liniowa (co 1 MHz) zmiana szyny systemowej w BIOS'ie, zmiana napiecia Vcore CPU w BIOS'ie;w komplecie przejściówki - sledzie:4xUSB 2.0. Możliwość obsługi czytnika SmartCard. Jedyna wada to brak obsługi raid.Jej cena w polbrasie to 435zł.Jest tez wersja tej płyty bez karty sieciowej ,ale w polbrasie ten model jest nie dostępny.Natomiast w komputroniku wersja bez sieciówki kosztuje 429 zł ,a w Polbrasie mam razem z karta płytę za 435zł.Trochę namotałem ,ale mam nadzieję ,że zrozumieliście.
|
|
|
#22 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
)A co?
|
|
|
|
#23 |
|
Wyjadacz
![]() |
Sądzę, że powinieneś sobie też zmienić dysk na coś większego; chyba nie twierdzisz, że to Ci wystarczy? Chociaż ja też mam 10 GB, ale kasy brak - muszę sobie jakoś radzić.
|
|
|
#24 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#25 |
|
Wymiatacz
![]() |
Co jest nikt nie zna tej płyty którą wyżej wymieniłem?Liczyłem na potok komentarzy ,a tymczasem....
|
|
|
#26 | |
|
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Cytat:
Ja mam płytę K7S5A i po zmianie biosu mogłem podkręcić procka. Nie co 1MHz, ale mogłem. Jestem bardzo zadowolony, że wybrałem płytę właśnie tej firmy. Powiem tylko jedno: "Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ?".
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
BTW jeśli jesteś zadowolony to ok i o to chodzi by user był zadowolony ale z praktyki wiem zę dużo tych plyt stwarzało i stwarza kłopoty z powodu nirównych jakościowo parti czesci z których je zbudowano pozdro
|
|
|
|
|
#28 |
|
Wymiatacz
![]() |
Bardzo dziękuję "za liczne komentarze" dotyczące płyty głównej którą wybrałem
Miałem nadzieję ,że będzie dużo komentarzy a tymczasem nie ma ani jednego
|
|
|
#29 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Cytat:
Jumperki (a miałem tylko takie: Clear CMOS, BIOS Protec, CPU frequency select i Chassis detect) są już odpowiednio ustawione. A więc mam pytanie odnośnie ustawień w biosie, czy coś muszę zmienić, a jeśli tak to na co zwracać szczególną uwagę. Tzn. które opcje źle ustawione mogą doprowadzić do awarii sprzętu? No chyba że po prostu nie ma takiej możliwości?
|
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wyjadacz
![]() |