Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zakup mazdy 323 00 1.5 warto? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zakup-mazdy-323-00-1-5-warto-79527/)

andrzejj9 30.08.2008 07:40

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 959591)
Nie zastąpi. W aucie robi się znacznie cieplej, niż na zewnątrz i we wcale nie upalne dni, zwłaszcza przy dużej wilgotności (jak dzisiaj) klima daje sporą ulgę. Nie tylko chodzi od odparowanie szyb (jak chcesz porównać o co mi chodzi, to przejdź się do sauny parowej, gdzie masz ze 40% i do suchej, gdzie masz z 70* - ciekawe, gdzie bardziej się wypocisz ;) )
Dzisiaj próbowałem jechać z otwartymi szybami. Dziękuję - niewiele lepiej się oddychało, a hałas nieporównanie większy (a jak ktoś wyciągnie argument zdrowotny, to dużo lepiej znoszę klimę, niż wiatr wiejący po spoconym karku). Więc zamknąłem szybki w Lanosie i włączyłem klimę :)

Zużycie paliwa u mnie nie zmienia się zauważalnie (wiem, że to nie logiczne - ale znacznie wyraźniej odczuwam na stacjach jak jadę szybciej, niż przepisy przewidują - a jak jadę w trasie tak z 80 km/h to jakbym 3x mniejszym i lżejszym autkiem jechał ;) ).

Przeglądy - raz na rok spray za 30 czy 40 PLN. Czynnika się nie wymienia. Jak przestaje prawidłowo działać - czyli co 3-5 lat jedziesz do warsztatu, odciągają czynnik i zazwyczaj okazuje się, że jest go za mało, więc dokładają trochę nowego. Koszt - 150-200PLN

Naprawy - stłuczka z przemęczenia czy przez zaparowane szyby jest dużo bardziej kosztowna. Poza tym jak nie chcesz się przejmować awariami, to jeździj autobusem/taksówką.

Dla mnie plusy znacznie przesłaniają minusy. I do takiego wniosku doszedłem przed wybraniem autka - dlatego to było jedno z podstawowych kryteriów decyzyjnych. Więc byłem chyba jednym z tych nielicznych, co chwalą klimę jeszcze jej nie posiadając ;)
Przesiądź się do auta z klimą to pogadamy o wadach i kosztach - bo teraz demonizujesz a nie doceniasz zalet.

Wspomaganie kierownicy, ABS, ASR, halogeny, poduszki, itd - też nie są niezbędne. Ale wpływają na komfort jazdy i bezpieczeństwo. Klima też :)

A tej zawleczki to nie rozumiem. Że sama może odpalić? Nieliczne przypadki - promil (albo i nie) ilości sytuacji gdy poducha uratowała życie. A nawet jak wypali, to nie zabije - to tak, jakby maska Ci się otworzyła. Nie zabije, tylko świat zasłoni (masz jeszcze spore szanse na bezpieczne zatrzymanie).

Zgadzam się z tymi argumentami (i też należę do osób, które chwalą klimatyzację przed jej posiadaniem - w obecnym samochodzie jej nie mam, ale w nowym, za którym się rozglądam, na pewno będzie) i dorzucę do tego jeszcze jeden. W upalne letnie dni, kiedy jedzie się do biura w garniturze nie można sobie pozwolić na to, żeby przyjechać spoconym i nieświeżym. A niewiele raczej osób przejeżdża do pracy w pięc minut, większość musi swoje odstać w korkach, gdzie dodatkowo jest pełno spalin i innym zapachów i po nawet kilkunastu minutach stania w takim miejscu z otwartą szybą (bo z zamkniętą to robi się w samochodzie na słońcu sauna) to człowiek nadaje się do tego, żeby pójść pod prysznic i się przebrać, a nie iść na zebranie.

Tak więc dla mnie klimatyzacja w samochodzie to mus. Wiem, że w Polsce cały czas traktowane jest to jeszcze jako jakiś luksus z wyższych sfer, wręcz zbytek, niż normalna rzecz ułatwiająca życie, ale myślę że i do tego z czasem się przyzwyczaimy. Chociaż niektórzy wolniej patrząc na Wrocław, który właśnie zamówił 100 nowych autobusów Mercedesa, z całym nowym wyposażeniem.. bez klimatyzacji.... Oczywiście okna nieotwierane i jedynie małe wywietrzniki.. Naprawdę.. myślałem, że z takich absurdów już też powoli wyrastamy...

devil-80 30.08.2008 09:13

ehh darowałem sobie tą podróż bo jeszcze musiałby mnie ktoś tam podrzucić:).Szukam teraz czegoś na miejscu narazie oglądałem almerkę,astrę II i Corollę ale każde autko miało coś nie tak:( więc będe szukał dalej nie spieszy mi się aż tak.
A jak Irole rozwiązują taką jazdę po zakupie autka:maja ubezpieczenie od poprzedniego autka tzw open insurance dzięki temu mogą sobie jeździć każdym samochodem.

joujoujou 30.08.2008 12:10

Bierz coroll***281;! :tak!:

pepperman 30.08.2008 12:44

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 959587)
A co do kosztów - proszę bardzo:
- większe zużycie paliwa
- koszt przeglądów/czyszczenia/wymiany płynu (czy jak to się nazywa)
- koszt napraw

Jak na element który - dla mnie - NIE JEST NIEZBĘDNY - to spore dodatkowe wydatki i problemy ... oraz jeszcze ryzyko rozwinięcia się grzybów itp. ....

Po prostu dla mnie jest to rzecz mająca więcej minusów niż plusów ...

po pierwsze klime warto miec, ale to nie oznacza, ze musisz jej uzywac, choc nalezy ja co jakis czas wlaczyc, chocby na krotko. zawsze sie jednak przyda w te trudniejsze dni. watpie, ze zauwazysz zwiekszone zuzycie paliwa, chyba ze bedziesz non-stop z nia jezdzil i wlaczona na maxa :D.

konserwacja jest tania, bo albo zrobisz to sobie sam, albo zrobia Ci za podoben pieniadze w warsztacie, jezeli nie bedzie trzeba uzupelniac czynnika chlodzacego, a to jak trzeba robi sie co kilka lat.

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 959587)
A co do zakupu - bez przesady - większość modeli nie ma jeszcze - na szczęście - klimatyzacji - zwłaszcza tych tańszych ... a jakby się uprzeć to można chyba zdemontować ? ;)

raczej mniejszosc, chyba ze masz na mysli albo jakies naprawde leciwe lub jakas niska polke z tych nowych.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 959616)
W upalne letnie dni, kiedy jedzie się do biura w garniturze nie można sobie pozwolić na to, żeby przyjechać spoconym i nieświeżym.

to go zdejmij :haha.

Oktawian89 30.08.2008 13:59

Na co dzien smigam busem (samochod dostawczy :P )po 6-7 h dziennie bez klimy ... udreka .
Jak juz pisaliscie wyzej klime warto miec dla samego posiadania . Co do roznicy cen z i bez jest praktycznie minimalna . Ceny samochod tak spadly tyle tego scierwa na rynku jest ... wyborow multum ! No i ta cisza ...

devil-80 30.08.2008 16:43

corolle sobie narazie odpu***347;ci***322;em bo kto***347; w niej przela***322; olej i wymieniane by***322;y uszczelniacze i cos tam jeszcze,teraz silnik dziwnie ***347;wiszcza***322; wi***281;c nie wiem czy do ko***324;ca jest z ni***261; wszystko OK.Wi***281;c nadal kontynuuje poszukiwania.Ps Corolla w ***347;rodku jest straszna jak by samoch***243;d z lat 90,takie proste wykonanie i niezbyt efektowne czy estetyczne. (rok 98 itp).

joujoujou 30.08.2008 17:20

Szukaj corolli po lifcie (min. '2000).

Ewentualnie nowszej, e12.

Proste wykonanie ma swoje plusy - nic nie trzeszczy, nic si***281; nie urwie, nic si***281; nie popsuje. :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24.