![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Zakup obudowy
Na co warto zwrócić uwage przy zakupie obudowy komputera? Pozatym co sądzicie o obudowach Modecom (niektóre fajnie wyglądają)?
Pzdr. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
jak kupujesz zwykla obudowe, zwroc uwage zeby miala napis SP (super power, czy jakos tak, ale zwykle jest SP). Taka obudowa jest tak samo zwykla jak inne zwykle potocznie zwane Codegen, tylko ta z SP ma zwykle ZNACZNIE lepiej wykonany przedni plastikowy panel
Zwroc uwage aby zasilacz byl min 300w i aby obudowa byla "long" abys nie mial pozniej problemow z napedami 5.25'' ![]()
![]() |
#3 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
A jaką polecacie obudowe do ok 250zł? Dobrze by było gdyby miała fajny wygląd. Może coś z okienkiem? Zna ktoś może cenę obudowy Codegen 6096?
Pzdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Przejrzałem cenniki i wersji 6096 nie było ale widze jest ona na www codegena wiec wyslij do nich maila z zapytaniem o cene i czy ewentualnie moga Ci ja sprzedac ![]() ![]() Hmm fajny wyglad - to sprawa wzgledna - dla mnie fajny wyglad maja produkcje chiefteca - musisz poszukac przejrzyj sobie jeszcze www.modecom.pl www.codegen.pl / chociaz pewnie juz tam byles / oraz www.tracer.pl - poszukaj maja takie sprzety po 250PLN tylko zwroc uwage czy obudowa ma zasilacz bo niektóre modele sa bez ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Jeszcze do niedawna większość oferowanych u nas obudów była koszmarnie brzydka, z jakimiś wielkimi fantazyjnymi srebrnymi przyciskami itp. - ohyda! Teraz projektanci na szczęście trochę się uspokoili. To tyle o aspekcie estetycznym.
Użytkowo: 1) zwróć uwagę na przycisk Power i przycisk Reset - czy nie są tak umieszczone, że możesz je nacisnąć przypadkiem albo przez pomyłkę. Ja np. w swojej odrobinę spiłowałem od spodu przycisk Reset, żeby mniej wystawał i żeby trzeba go było głębiej wcisnąć. 2) wyprowadzone na przód obudowy gniazda - USB obowiązkowo, FireWire może się przydać. 3) co najmniej 4 szerokie zatoki na napędy 5,25 cala, dostępne od zewnątrz. Może nie będziesz miał aż czterech napędów CD/DVD/RW, dyski twarde też rzadziej montuje się w kieszeniach, ale są przecież różne dodatkowe panele przednie do płyt głównych, kart dźwiękowych, z czytnikami kart pamięci - wolne miejsce może się przydać. 4) dwie zatoki 3,5 cala dostępne od zewnątrz - jedna na stację dyskietek, a druga może się przydać np. na dodatkowy mały panel z czytnikiem kart pamięci, dodatkowymi gniazdami wyprowadzonymi na przód, itd. 5) koniecznie obejrzyj wnętrze obudowy. Zobacz, ile jest wewnętrznych zatok na napędy 3,5 cala (twarde dyski). W mojej obudowie ("dziadowski" Tracer 575 za 130 zł.) są na nie gniazda od dołu aż do stacji dyskietek, więc mogę włożyć chyba aż 5 (!) twardych dysków. Oczywiście nie mam aż tyle, ale pozwala mi to zamontować dyski ze sporymi odstępami między nimi, co zapewnia im dobrą wentylację. A nawet gdybym zapełnił wszystkie gniazda, i tak jest między nimi trochę miejsca na przepływ powietrza. W wielu obudowach są tylko dwa miejsca tuż pod stacją dyskietek, a napędy umieszczone są jeden tuż przy drugim, bez przerwy na przepływ powietrza. To prosty sposób na wykończenie dysków. 6) Dodatkowe miejsca na montaż wentylatorów, z przodu i z tyłu 7) Zasilacz - w większości obudów jest standardowy; czasem warto go wymienić na coś lepszego - bardziej wydajnego, cichszego - np. z regulacją obrotów wiatraka 8 ) zaślepki do zatok 5,25 cala z odchylaną klapką na szufladę CD to niestety w wielu przypadkach bajer - klapka może zaczepiać o spód szuflady CD i pożytek z niej żaden. Jak pisałem - mam "dziadowskiego" Tracera 575 za 130 zł., ale spełnia moje wymogi, zarówno estetyczne (jest bardzo neutralny i spokojny wzorniczo) jak i użytkowe - myślę tylko trochę o jej wyciszeniu - np. zakupie lepszego zasilacza z cichym wentylatorem o regulowanych obrotach.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 13.07.2003 o godz. 10:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|