![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kłopot z drukarką, czyli LPT-->USB
jest problem drodzy forumowicze, koleżanka z pracy kupiła laptopa i chce używać starej (ale jarej) drukarki Canona BJC 250. Ma ona tylko gniazdo LPT, a w laptopie jak wiadomo tylko USB. Kupiłem przejściówkę LPT-->USB, podłączyłem drukarkę, została wykryta przez Windę, poprosiła o sterowniki, zainstalowała się i OK. Po restarcie drukarka jest widoczna, ale niestety nie drukuje
, we właściwościach drukarki ustawiałem już, jako port aktywny, zarówno USB jak i na LPT ... i nic. Nie wiem jak to ugryźć, przejściówka na pewno nie uszkodzona, macie jakieś pomysły ?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no nie do konca jak w laptopie ja tam mam rownolegle ( jeszcze ciagle T30)
A jak to wyglada w menadzerze urzadzen doszedl po tej przejsciowce LPT. Jak tak to zobacz jakie masz zasoby. Moge podac jakie mam na laptopie: 03BC - 03BE natomiast skoro to stary canon to nie wiem czy nie powinien miec ustawione: 0378 - 037F ![]() i wybrana praca jednokierunkowa
|
|
|
|
#3 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
właśnie takie mam ustawienia
0378 - 037F jak powinno być ustawione we właściwościach drukarki LPT czy USB? dawałem tak i tak, nie pomaga.
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
raczej LPT
A mozesz sprawdzic czy nie pojawil sie teraz w biosie port LPT - no i jakie masz ustawienia. Jak ECP to ustaw na EPP i IRQ 07
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2004
![]() |
Powinien być jeszcze dostępny wirtualny port drukarki, tam należy zadeklarować drukarkę.
Czasem zależy też do którego gniazda usb jest podłączona drukarka, po podłączeniu do innego gniazda jest tworzony nowy port "wirtualny" i nie będzie w nim działała. Jeśli jest ich zbyt dużo, po prostu odłącz drukarkę i usuń porty wirtualne, następnie podłącz ją ponownie - port zostanie zainstalowany automatycznie i do niego zadeklaruj drukarkę. Najlepiej jeśli użytkownik będzie używał tylko tego portu usb. Powinno zadziałać. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
dzienx Slabuk, o to chodziło, miałem aż 3 wirtualne porty drukarki, zostawiłem jeden, na nim drukarka i śmiga jak ta lala
|
![]() |
|
|