Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.11.2004, 00:18   #1
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak to jest z akumulatorkami?

witam.
mam pewnien problem i zarazem pytanie.
mam cyfrowke i do niej 4 sztuki akku. hama 2000 mAh. aparat wymaga zasilania 2 sztukami,wiec 2 mialem w zapasie,zwykle naladowane. na pelnych bateriach robilem ok 80-100 zdejc(zalezy ile uzywalem flasha).
niestety zauwazylem z emoje baterie zaczely siadac. na nieszczescie gwarancja na nie byla tylko rok,a zaczelo sie to dziac zaraz po gwarancji.
objawia sie to po prostu tym ze baterie nie trzymia. obawiam sie ze sa one zepsute,ale....
akumulatoirki tego typu maja chyba "okres" zycia na 1000 ladowan. moje na pewno nie byly tyle ladowane,co najwyzej ok 200x.
teoretycznie akku. nie powinny miec efektu pamieciowego,ale czy to tylko teoria czy w praktyce tez to taK jest? moja ladowarka - hama delta nie ma jakiegos specjalnego przycisku na rozladowywanie baterii,ale ma taka funkcje,wiec mysle ze baterie sa rozladowywane same przy wlozeniu ich do ladowarki(co tez zwieksza niby zywotnosc baterii). co do ladowarek ogolnie... wiekszosc nowych spzredawanych to ladowarki procesorowe.umiemozliwia to niby pzreladowanie akumulatorkow, w przypadku wykrycia jakiegos uszkodzenia ladowarka pzrestaje ladowac.
ale skad taka ladowarka "wie" ze ogniwo jest uszkodzone? tzn tak jest w moim przypadku-baterie sa ladowane ok pol godziny,a powinny byc ladowane ok 3h,z tad podejrzewam ze padniete sa baterie a nie ladowarka.

PS. jakie akumulatorki sa pozbawione efektu padania po 1-rocznym uzywaniu. wiem ze firma hama to nie jest pierwsza klasa.... tak samo jak firma camellion i forever(ta pierwsza tak niby ceniona na allegro).
jakie jest wasze zdanie i wasze typy,bo w sieci za bardzo nie ma testow akumulatorkow.tzn jest jeden,ale jak dla mnie nie jest on juz wiarygodny....
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.11.2004, 00:29   #2
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może tu znajdziesz odpowiedz:
http://www.ladowarki.com/faq.html
http://www.e-baterie.com/

Ostatnio zmieniany przez Patrixs : 28.11.2004 o godz. 00:32
Patrixs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2004, 00:36   #3
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
lub tutaj...
http://www.baterie.batteries.pl/faq.html
Stary 28.11.2004, 00:54   #4
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zniszczyłeś je zbyt szybkim ładowaniem. Takie pojemne beterie powinny sie ładowac przynajmniej dwa razy tyle.

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2004, 00:58   #5
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do akumulatorków to właśnie teraz mam taką opcję, przez rok w telefonie były akum. Ni-Cd 950mAh, wyjąłem je teraz i do telefonu włożyłem inne, a te wyjęte włożyłem do tradycyjnej procesorowej ładowarki (prąd ładowania 500mAh), włączyłem opcje rozładowania, trwało to może 15 minut i zaczęły się ładować przez 30 minut i koniec - naładowane. Klikąłem ponownie guziczek rozładowania i operacja ta trwała 40 minut, następnie ładowanie trwało już tym razem ponad godzinę. Zrobię tak jeszcze kilka razy i powinna być gitara.
Stary 28.11.2004, 11:50   #6
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wiekszosc producentow wciska ciemnote ze akumulatorki NiMH nie maja efektu pamieciowego. Dla mnie to zagadkowe poniewaz wszystkie baterie do komorek NiMH maja ten efekt (mniejszy lub wiekszy) a przeciez to takie same akumulatory.
Dla baterii IMHO tak czy siak lepiej jest, jak laduje sie ja od stanu rozladowanego. Zauwazylem to nawet na mojej baterii w komorce, ktora jest Litowo-Jonowa Trzyma wyraznie dwa dni dluzej.
Porzadnie rozladuj swoje akumulatorki pare razy (odpowiednia funkcja ladowarki) a potem laduj do pelna.
Stary 28.11.2004, 12:58   #7
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja powiem tak, że ładowanie małym prądem wpływa na długość działania mojej komórki o jakieś dwa dni, jak ładowałem 6100 oryginalną ładowarka acp-12e to max 4 dni, a jak starą acp-7e z 3310 to i nawet 6 dni trzyma, kosztem czasu ładowania. Dlatego jeśli chodzi o ogniwa polecam dobrą ładowarke o małym prądzie ładowania, a nie jakiegoś potwora co ładuje 15 min., bo to wyraźnie skraca żywot ogniw.

A te akumulatorki to proponuje kilka razy rozładować w zewnętrznej ładowarce, to powinno pomóc.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2004, 13:58   #8
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja dodam tylko tyle że kazda bateria ma określoną (przez producenta) ilość ładowań i wyładowań po przekroczeniu której niestety nie pomoże żadna regeneracja i "odczynianie uroków"
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2004, 14:20   #9
Stef
Guru

wszystko ladnie,ale.... moja hama delta nie ma specjalnego przycisku ktory rozladowuje akumulatorki.
i nie zniszczylem ich zbyt krotkim ladowaniem,bo ladowarka jest procesorowa,wiec sama sobie dobiera czas pracy i prad ladowania.
Stary 28.11.2004, 14:24   #10
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Prad ladowania jest staly, a to ze jest procesorowa oznacza ze potrafi zakonczyc ladowanie w odpowiednim momencie.
Stary 29.11.2004, 13:08   #11
Stef
Guru

wiec baterie wywalic a kupic nowe? ze starymi juz nic sie nie da zrobic??

chyba juz wiecej nie kupie akku. firmy hama....
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: