Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zasilacz. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zasilacz-26457/)

rcobex 14.10.2003 10:39

Z oscyloskopem bedzie problem.....

nie mam w okolicy zadnego znajomego elektronika. A co do wagi zasilacza to nie jest taki lekki, mój poprzedni Codegen ważył tyle co nic. Chciałem tylko sprawdzić jakimś softem jak mocno spadają napięcia przy obciążeniu, nie chodzi mi w zasadzie o mikroskopijne badanie możliwości zasilacza. Dla mnie najważniejsze że narazie się nie zjarał. A wypiłowałem go solidnie, a za 190zl szukanie czegos na wage to troche trudna operacja. ;)

pozdrawiam.

esem 14.10.2003 10:32

Re: Zasilacz.

Cytat:

rcobex napisa***322;(a)
Witam.

Zmuszony zostałem do kupna zasilacza, niestety mój Codegen 400W poszedł z dymkiem. Miałem na to określony fundusz, mianowicie 200zl. Szukając po necie jakiejś sensownej oferty trafiłem na Q-Tec 400W za zaledwie 190zl. Dwa wentyle, 24db tylko, nie zastanawiając się długo kupiłem. Podpinam do kompa i wszystko śmiga jak cacy, testowałem 3DMark2001SE przez 6 godzin w pętli. Mój komp jest dosyć prądożerny więc chyba kupiłem nie najgorszy zasilacz. Na pewnej grupie dyskusyjnej zostałem totalnie zgaszony za ten zasilacz, ze to niby Chieftec lepszy i itd, ale też i droższy. Chciałem przetestować napięcia bez obciążenia i z obciążeniem tylko nie wiem jaki soft się najlepiej do tego nadaje. Mam Speedfana ale on dziwnie coś pokazuje te napięcia, chyba nie jest najlepszy do tego testu. Czym najlepiej przetestować ?

pozdrawiam.

Żaden soft się nie nadawał, nie nadaje i nie będzie się nadawał: nie mierzy parametrów zasilacza tylko odczytuje z czujników płyty głównej (nie wiadomo co?).
Oddaj zasilacz w ręce elektronika aby Ci go pomierzył aparaturą pod obciążeniem i spojrzał na przebiegi w czasie (oscyloskopem).
O zasilacz trzeba było się spytać wcześniej: poleciłbym Ci na Allegro FORTON: za 100zł miałbyć 10x cięższy zasilacz od Twojego, z prawdziwymi 300W a nie papierowymi 400W: poprostu prawdziwy, profesjonalny zasilacz. 8)

rcobex 14.10.2003 10:14

Zasilacz.

Witam.

Zmuszony zostałem do kupna zasilacza, niestety mój Codegen 400W poszedł z dymkiem. Miałem na to określony fundusz, mianowicie 200zl. Szukając po necie jakiejś sensownej oferty trafiłem na Q-Tec 400W za zaledwie 190zl. Dwa wentyle, 24db tylko, nie zastanawiając się długo kupiłem. Podpinam do kompa i wszystko śmiga jak cacy, testowałem 3DMark2001SE przez 6 godzin w pętli. Mój komp jest dosyć prądożerny więc chyba kupiłem nie najgorszy zasilacz. Na pewnej grupie dyskusyjnej zostałem totalnie zgaszony za ten zasilacz, ze to niby Chieftec lepszy i itd, ale też i droższy. Chciałem przetestować napięcia bez obciążenia i z obciążeniem tylko nie wiem jaki soft się najlepiej do tego nadaje. Mam Speedfana ale on dziwnie coś pokazuje te napięcia, chyba nie jest najlepszy do tego testu. Czym najlepiej przetestować ?

pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:11.