Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 17.09.2003, 23:27   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Od prawie trzech lat mam zasilacz Ever Net 700 i prawdę mówiąc nie mógłbym polecić go z czystym sumieniem.
Mam zastrzeżenia do działania programu monitorującego, który nie zawsze radzi sobie poprawnie z automatycznym pozamykaniem programów i systemu.
W momencie gdy kupiłem 17-calowy monitor okazało się, że zasilacz nie jest w stanie go uciągnąć z "zimnego startu" - nieczęsto, co prawda zdarza się, bym chciał uruchomić komputer przy braku zasilania, ale zdarza się, że zasilanie pada gdy monitor akurat jest w stanie uśpienia. W takiej chwili poruszenie myszką w celu obudzenia systemu i zamknięcia go powoduje przeciążenie przez włączający się monitor i oczywiście wyłączenie UPS-a.
Ostatecznie zniechęciła mnie awaria - spalenie się (z dymem i smrodem) jakiegoś układu, przy czym zasilacz nie wyłączył się ani nie przepalił się bezpiecznik - gdybym więc np. zostawił był komputer włączony i wyszedł, mogłoby być "ciekawie".
EVER gwarantuje 24-godzinną naprawę przy bezpłatnym transporcie przez Servisco (czas transportu trzeba niestety dodać do czasu samej naprawy).
Niestety, trwało to znacznie dłużej, a zasilacz dotarł do mnie w oryginalnym pudełku, ale z wkładkami ze styropianu pokruszonymi w drobne kuleczki, więc oczywiście niczego nie chroniły - w zasilaczu połamane były gniazda wyjściowe zasilania. Oczywiście odmówiłem odbioru i zasilacz wrócił do firmy. EVER przez dłuższy czas nie mógł chyba dogadać się z przewoźnikiem w sprawie winy za uszkodzenie, a ja czekałem...
Po mniej więcej tygodniu zasilacz wrócił, gniazda były wymienione, ale z kolei okazało się, że działa tylko z akumulatora, nawet po podłączeniu do sieci. Wrócił więc znów do EVER-a i ja znów czekałem. Ostatecznie byłem go pozbawiony przez chyba 5 lub 6 tygodni, co nie ma się nijak do obietnicy 24-godzinnej naprawy gwarancyjnej.

W każdym razie następnym moim UPS-em nie będzie raczej EVER...

Inna rzecz, że wpadki zdarzają się i największym. Parę miesięcy temu najbardziej znany producent UPS-ów, APC, wzywał posiadaczy konkretnych modeli do natychmiastowego zgłaszania się do serwisu ze względu na niebezpieczeństwo pożaru.

Twoje uprawnienia: