Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.09.2003, 19:03   #1
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zasilacz UPS

Jakie zasilacze UPS polecacie. Szukam do 300 zl.
Moc najlepiej 500-600 VA.
Moze macie jakies opinie albo wrazenie na temat serii Powercom BNT (fajne ceny maja).
Dla mnie liczy sie moc i szybkie przelaczenie na zasilanie bateryjne, podleczenie do kompa przez COM nie ma wiekszego znaczenia, chociaz dobrze jakby bylo

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.09.2003, 19:08   #2
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Arrow

Fuck, ale mi sie przeprznelo... Mialo isc do Off topic.
Uprzejmie prosze siakiegos moderatora o przeniesienie...
Z gory thx i jeszcze raz przepraszam.
Stary 17.09.2003, 19:17   #3
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
firma EVER robi dobre zasilacze
Stary 17.09.2003, 20:40   #4
seoman
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.08.2002
seoman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
UPSy firmy "ETA" cała gama do wyboru. w miare tanie.
seoman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 23:27   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Od prawie trzech lat mam zasilacz Ever Net 700 i prawdę mówiąc nie mógłbym polecić go z czystym sumieniem.
Mam zastrzeżenia do działania programu monitorującego, który nie zawsze radzi sobie poprawnie z automatycznym pozamykaniem programów i systemu.
W momencie gdy kupiłem 17-calowy monitor okazało się, że zasilacz nie jest w stanie go uciągnąć z "zimnego startu" - nieczęsto, co prawda zdarza się, bym chciał uruchomić komputer przy braku zasilania, ale zdarza się, że zasilanie pada gdy monitor akurat jest w stanie uśpienia. W takiej chwili poruszenie myszką w celu obudzenia systemu i zamknięcia go powoduje przeciążenie przez włączający się monitor i oczywiście wyłączenie UPS-a.
Ostatecznie zniechęciła mnie awaria - spalenie się (z dymem i smrodem) jakiegoś układu, przy czym zasilacz nie wyłączył się ani nie przepalił się bezpiecznik - gdybym więc np. zostawił był komputer włączony i wyszedł, mogłoby być "ciekawie".
EVER gwarantuje 24-godzinną naprawę przy bezpłatnym transporcie przez Servisco (czas transportu trzeba niestety dodać do czasu samej naprawy).
Niestety, trwało to znacznie dłużej, a zasilacz dotarł do mnie w oryginalnym pudełku, ale z wkładkami ze styropianu pokruszonymi w drobne kuleczki, więc oczywiście niczego nie chroniły - w zasilaczu połamane były gniazda wyjściowe zasilania. Oczywiście odmówiłem odbioru i zasilacz wrócił do firmy. EVER przez dłuższy czas nie mógł chyba dogadać się z przewoźnikiem w sprawie winy za uszkodzenie, a ja czekałem...
Po mniej więcej tygodniu zasilacz wrócił, gniazda były wymienione, ale z kolei okazało się, że działa tylko z akumulatora, nawet po podłączeniu do sieci. Wrócił więc znów do EVER-a i ja znów czekałem. Ostatecznie byłem go pozbawiony przez chyba 5 lub 6 tygodni, co nie ma się nijak do obietnicy 24-godzinnej naprawy gwarancyjnej.

W każdym razie następnym moim UPS-em nie będzie raczej EVER...

Inna rzecz, że wpadki zdarzają się i największym. Parę miesięcy temu najbardziej znany producent UPS-ów, APC, wzywał posiadaczy konkretnych modeli do natychmiastowego zgłaszania się do serwisu ze względu na niebezpieczeństwo pożaru.
Stary 17.09.2003, 23:49   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Zasilacz UPS

Cytat:
marynarz napisa***322;(a)

Moze macie jakies opinie albo wrazenie na temat serii Powercom BNT (fajne ceny maja).
Ja mam BNT 600A.

Troszke go przeciazam od samego poczatku (normalnego kompa ciagnie jakies pol godziny, albo nie pamietam ile; mojego kompa + monitor ciagnie jakies 3-4 minuty :zeby: )

Od roku zero problemow (mam 2 sztuki).
Stary 18.09.2003, 19:22   #7
seoman
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.08.2002
seoman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wrr ludzie kupujecie najtańsze (nasłabsze) ups-y
i chcecie żeby wam komputer + monitor działał cały dzień

UPS służy do AWARYJNEGO wyłączenia sytemu i ma właśnie działać mniej więcej 5-10 min. od wył.prądu.
Są UPS które działają nawet i 5 h ale nie kosztuje 300-400 zł tylko
po pare parenascie tyś zł.

Możesz ewentualnie rozkręcić upsa wyjąc akumulato i podłączyć aku
ad jakiegoś cięzarowca

Pewna historyjka : Kiedyś pracowałem w serwisie UPS-ó jeden ups
przychodził systematycznie raz w tgodniu do naprawy, był to mały
320VA do zasilania awaryjnego kasy fiskalnej. przzyszedł raz
kompletnie "wyjarany", przyszedł drugi raz tok samo,przyszedł 3 raz znów to samo, po tygodniu telefon z BOK-u JEST czwarty raz
no to ja w te pedy przybiegam i "łapie" która go przyniosła i pytam
dokładnie co jak gdzie i kiedy...... i co sie okazało....

gdy brakowało pradu a pani w kiosku zachciało się kawki to włączała
czajnik bezprzewodowy do tego upsa

Przypadki takie jak od PUCH też były gość kupił upasa "pod"
komputer jaki miał (policzył sobie 100W komp - 80W monitor) i chciał
kupić najmniejszy 320VA taki jak w/w do kas i jeszcze miał pretensję
że niema mniejszych bo on potrzebuje max 200W.
Sprzedawaca nieźle musiał gościa przekonywać ze W to nie jest to samo co VA. w końcu kupił niezbędne minimum 520-stkę, po ok pół roku
przychodzi gostek z wielką pyskówką że mu się win nie zdązy zamknąć
a już ups sie wyłącza że nie chce wystartowć z zimnego startu(PUCH _) i co sie okazała gostek "zrobił" sobie ma upgrade z celerona 300
na P4 2.4 + monitor z 15" na 17".
A jak mu sprzedawca jak kupował ten ups ostrzegał go żeby nie oszczędzał i dołożył z 100zł na 700VA lub 200 na 1000to facet aż poczerwieniał z oburzenia że sie chce się go okraść.
A teraz ma 2 upsy 2 520 i suma sumarum wyszło go to drożej niż 1 1000
i miesca ma jakby mniej.

Ostatnio zmieniany przez seoman : 18.09.2003 o godz. 19:47
seoman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2003, 12:24   #8
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
seoman napisa***322;(a)

(...)
gdy brakowało pradu a pani w kiosku zachciało się kawki to włączała
czajnik bezprzewodowy do tego upsa
(...)

Znakomite! No cóż... w ścianie gniazdko, i w UPS-ie gniazdko... w ścianie nie ma prądu, a w UPS-ie jest - a że to inny prąd, to już "nie rzutuje", jak mawiają niektórzy.

A serio - wiadomo już zatem, dlaczego wiele UPS-ów ma gniazda wyjściowe "komputerowe" - żeby jakiemuś "użyszkodnikowi" nie przyszło do łba podłączyć tam czajnik czy zgoła grzejnik olejowy

Cytat:

(...) a już ups sie wyłącza że nie chce wystartowć z zimnego startu(PUCH _) (...)

No cóż, nominalnie mój stary monitor 15" miał maksymalny pobór mocy <=100W, a siedemnastka ma maksymalnie <=110 (wg danych technicznych), a ponieważ zasilacz kompa miał 250W (czyli razem 350-360W), to teoretycznie nadal powinien być pewien zapas: UPS ma 700VA/430W. Między innymi po to, by był zapas, kupiłem UPS 700 a nie 500. Prawdopodobnie siedemnastka pobiera jednakże bardzo duży prąd w chwili startu i dlatego UPS nie wyrabia. Pewnie powinienem rozejrzeć się za czymś mocniejszym... Zwłaszcza, że zasilacz kompa ma teraz 300 czy nawet 350 W - w takim układzie faktycznie nie powinienem dziwić się, że UPS nie wyrabia przy zimnym starcie. Nie zmienia to jednak faktu, że przy dawniejszej konfiguracji i tak pobór prądu był mniejszy od nominalnej mocy zasilacza i powinien on wystaczać - a tak nie było!
Nie czepiałbym się i uznałbym swoją winę gdyby nie to, że przy zakupie nowego monitora zainteresowałem się także jego poborem mocy pod kątem możliwości uciągnięcia go przez UPS-a - i na papierze wszystko wyglądało OK. W istocie baty należą się tu jednak producentowi monitora, który prawdopodobnie w chwili startu pobiera prąd większy od nominalnego, a nie UPS-a.

Poza tym jednak - nadal uważam, że sposób załatwienia naprawy gwarancyjnej pozostawia nieco do życzenia, i wina leży tu zarówno po stronie przewoźnika (Servisco), który doprowadził do mechanicznego uszkodzenia w transporcie, jak i firmy EVER, która po pierwsze korzysta z usług przewoźnika który, jak słyszę z wielu źródeł, nie cieszy się szczególnie dobrą renomą, a po drugie - drugą z kolei naprawę wykonała niestarannie, nie sprawdzając należycie, czy zasilacz po naprawie działa, i odsyłając go do mnie w takim stanie. [SIZE=1]

Ostatnio zmieniany przez puch : 19.09.2003 o godz. 12:48
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2003, 14:00   #9
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja mam prosty UPS, Fideltronik, mi wystarczy, ARES 700 /

znam goscia co do kazdego RTV ma w domu UPSa, TV, DVD, Wieze wszelkiego rodzaju
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2007, 13:10   #10
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Odkopię temacik

Co byście wybrali do domu - Active Power 800VA czy Ever Eco 700 Pro CDS Sinus

Pod UPSa będzie podpięty komputer AMD Athlon 64 3500 (zasilacz 350W) + LCD 19".

Mac
Stary 24.05.2007, 13:43   #11
stepbreaker
Breaking Steps

Data rejestracji: 25.04.2007
stepbreaker niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez MacGyver Podgląd Wiadomości
Odkopię temacik

Co byście wybrali do domu - Active Power 800VA czy Ever Eco 700 Pro CDS Sinus

Pod UPSa będzie podpięty komputer AMD Athlon 64 3500 (zasilacz 350W) + LCD 19".

Mac
W jednym z ostatnich Chipów było jakieś porównanie UPS`ów. Wrócę do domu to odkopię papiery i zobaczę... Ale ja bym Everka sobie odpuścił raczej
Stary 24.05.2007, 14:37   #12
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
za ta cene bral bym jakiegos APC Smart 700 albo 900
Stary 24.05.2007, 14:48   #13
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
tylko i wylacznie
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2007, 16:28   #14
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez laser fkc Podgląd Wiadomości
W jednym z ostatnich Chipów było jakieś porównanie UPS`ów. Wrócę do domu to odkopię papiery i zobaczę... Ale ja bym Everka sobie odpuścił raczej
Testom Chipa przesta***322;em ufa***263; spory czas temu ale ch***281;tnie zobacz***281; co tam sp***322;odzili
Cytat:
Ale ja bym Everka sobie odpu***347;ci***322; raczej
Ja s***322;ysza***322;em opinie, ***380;e Ever robi ca***322;kiem niez***322;e UPSy Fakt, ***380;e to nie APC ale spe***322;nia swoje zadanie.
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Architektura off-line. Chcia***322;bym co***347; z line-interactive.
Stary 24.05.2007, 16:55   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dobra oferta APC http://pc.emarket.pl/pricelist/Price...id=APC&hid=560
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: