![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Zasilacz UPS
Jakie zasilacze UPS polecacie. Szukam do 300 zl.
Moc najlepiej 500-600 VA. Moze macie jakies opinie albo wrazenie na temat serii Powercom BNT (fajne ceny maja). Dla mnie liczy sie moc i szybkie przelaczenie na zasilanie bateryjne, podleczenie do kompa przez COM nie ma wiekszego znaczenia, chociaz dobrze jakby bylo ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
![]()
Fuck, ale mi sie przeprznelo... Mialo isc do Off topic.
Uprzejmie prosze siakiegos moderatora o przeniesienie... Z gory thx i jeszcze raz przepraszam.
![]() |
#3 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
![]()
firma EVER robi dobre zasilacze
![]()
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
UPSy firmy "ETA" cała gama do wyboru. w miare tanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Od prawie trzech lat mam zasilacz Ever Net 700 i prawdę mówiąc nie mógłbym polecić go z czystym sumieniem.
Mam zastrzeżenia do działania programu monitorującego, który nie zawsze radzi sobie poprawnie z automatycznym pozamykaniem programów i systemu. W momencie gdy kupiłem 17-calowy monitor okazało się, że zasilacz nie jest w stanie go uciągnąć z "zimnego startu" - nieczęsto, co prawda zdarza się, bym chciał uruchomić komputer przy braku zasilania, ale zdarza się, że zasilanie pada gdy monitor akurat jest w stanie uśpienia. W takiej chwili poruszenie myszką w celu obudzenia systemu i zamknięcia go powoduje przeciążenie przez włączający się monitor i oczywiście wyłączenie UPS-a. Ostatecznie zniechęciła mnie awaria - spalenie się (z dymem i smrodem) jakiegoś układu, przy czym zasilacz nie wyłączył się ani nie przepalił się bezpiecznik - gdybym więc np. zostawił był komputer włączony i wyszedł, mogłoby być "ciekawie". EVER gwarantuje 24-godzinną naprawę przy bezpłatnym transporcie przez Servisco (czas transportu trzeba niestety dodać do czasu samej naprawy). Niestety, trwało to znacznie dłużej, a zasilacz dotarł do mnie w oryginalnym pudełku, ale z wkładkami ze styropianu pokruszonymi w drobne kuleczki, więc oczywiście niczego nie chroniły - w zasilaczu połamane były gniazda wyjściowe zasilania. Oczywiście odmówiłem odbioru i zasilacz wrócił do firmy. EVER przez dłuższy czas nie mógł chyba dogadać się z przewoźnikiem w sprawie winy za uszkodzenie, a ja czekałem... Po mniej więcej tygodniu zasilacz wrócił, gniazda były wymienione, ale z kolei okazało się, że działa tylko z akumulatora, nawet po podłączeniu do sieci. Wrócił więc znów do EVER-a i ja znów czekałem. Ostatecznie byłem go pozbawiony przez chyba 5 lub 6 tygodni, co nie ma się nijak do obietnicy 24-godzinnej naprawy gwarancyjnej. W każdym razie następnym moim UPS-em nie będzie raczej EVER... Inna rzecz, że wpadki zdarzają się i największym. Parę miesięcy temu najbardziej znany producent UPS-ów, APC, wzywał posiadaczy konkretnych modeli do natychmiastowego zgłaszania się do serwisu ze względu na niebezpieczeństwo pożaru.
![]() |
#6 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Re: Zasilacz UPS
Cytat:
Troszke go przeciazam od samego poczatku (normalnego kompa ciagnie jakies pol godziny, albo nie pamietam ile; mojego kompa + monitor ciagnie jakies 3-4 minuty :zeby: ) Od roku zero problemow (mam 2 sztuki).
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Wrr ludzie kupujecie najtańsze (nasłabsze) ups-y
i chcecie żeby wam komputer + monitor działał cały dzień UPS służy do AWARYJNEGO wyłączenia sytemu i ma właśnie działać mniej więcej 5-10 min. od wył.prądu. Są UPS które działają nawet i 5 h ale nie kosztuje 300-400 zł tylko po pare parenascie tyś zł. Możesz ewentualnie rozkręcić upsa wyjąc akumulato i podłączyć aku ad jakiegoś cięzarowca ![]() Pewna historyjka : Kiedyś pracowałem w serwisie UPS-ó jeden ups przychodził systematycznie raz w tgodniu do naprawy, był to mały 320VA do zasilania awaryjnego kasy fiskalnej. przzyszedł raz kompletnie "wyjarany", przyszedł drugi raz tok samo,przyszedł 3 raz znów to samo, po tygodniu telefon z BOK-u JEST czwarty raz no to ja w te pedy przybiegam i "łapie" która go przyniosła i pytam dokładnie co jak gdzie i kiedy...... i co sie okazało.... gdy brakowało pradu a pani w kiosku zachciało się kawki to włączała czajnik bezprzewodowy do tego upsa Przypadki takie jak od PUCH też były gość kupił upasa "pod" komputer jaki miał (policzył sobie 100W komp - 80W monitor) i chciał kupić najmniejszy 320VA taki jak w/w do kas i jeszcze miał pretensję że niema mniejszych bo on potrzebuje max 200W. Sprzedawaca nieźle musiał gościa przekonywać ze W to nie jest to samo co VA. w końcu kupił niezbędne minimum 520-stkę, po ok pół roku przychodzi gostek z wielką pyskówką że mu się win nie zdązy zamknąć a już ups sie wyłącza że nie chce wystartowć z zimnego startu(PUCH ![]() na P4 2.4 + monitor z 15" na 17". A jak mu sprzedawca jak kupował ten ups ostrzegał go żeby nie oszczędzał i dołożył z 100zł na 700VA lub 200 na 1000to facet aż poczerwieniał z oburzenia że sie chce się go okraść. A teraz ma 2 upsy 2 520 i suma sumarum wyszło go to drożej niż 1 1000 i miesca ma jakby mniej. Ostatnio zmieniany przez seoman : 18.09.2003 o godz. 19:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Cytat:
Znakomite! No cóż... w ścianie gniazdko, i w UPS-ie gniazdko... w ścianie nie ma prądu, a w UPS-ie jest - a że to inny prąd, to już "nie rzutuje", jak mawiają niektórzy. A serio - wiadomo już zatem, dlaczego wiele UPS-ów ma gniazda wyjściowe "komputerowe" - żeby jakiemuś "użyszkodnikowi" nie przyszło do łba podłączyć tam czajnik czy zgoła grzejnik olejowy ![]() Cytat:
No cóż, nominalnie mój stary monitor 15" miał maksymalny pobór mocy <=100W, a siedemnastka ma maksymalnie <=110 (wg danych technicznych), a ponieważ zasilacz kompa miał 250W (czyli razem 350-360W), to teoretycznie nadal powinien być pewien zapas: UPS ma 700VA/430W. Między innymi po to, by był zapas, kupiłem UPS 700 a nie 500. Prawdopodobnie siedemnastka pobiera jednakże bardzo duży prąd w chwili startu i dlatego UPS nie wyrabia. Pewnie powinienem rozejrzeć się za czymś mocniejszym... Zwłaszcza, że zasilacz kompa ma teraz 300 czy nawet 350 W - w takim układzie faktycznie nie powinienem dziwić się, że UPS nie wyrabia przy zimnym starcie. Nie zmienia to jednak faktu, że przy dawniejszej konfiguracji i tak pobór prądu był mniejszy od nominalnej mocy zasilacza i powinien on wystaczać - a tak nie było! Nie czepiałbym się i uznałbym swoją winę gdyby nie to, że przy zakupie nowego monitora zainteresowałem się także jego poborem mocy pod kątem możliwości uciągnięcia go przez UPS-a - i na papierze wszystko wyglądało OK. W istocie baty należą się tu jednak producentowi monitora, który prawdopodobnie w chwili startu pobiera prąd większy od nominalnego, a nie UPS-a. Poza tym jednak - nadal uważam, że sposób załatwienia naprawy gwarancyjnej pozostawia nieco do życzenia, i wina leży tu zarówno po stronie przewoźnika (Servisco), który doprowadził do mechanicznego uszkodzenia w transporcie, jak i firmy EVER, która po pierwsze korzysta z usług przewoźnika który, jak słyszę z wielu źródeł, nie cieszy się szczególnie dobrą renomą, a po drugie - drugą z kolei naprawę wykonała niestarannie, nie sprawdzając należycie, czy zasilacz po naprawie działa, i odsyłając go do mnie w takim stanie. [SIZE=1]
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 19.09.2003 o godz. 12:48 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam prosty UPS, Fideltronik, mi wystarczy, ARES 700 /
znam goscia co do kazdego RTV ma w domu UPSa, TV, DVD, Wieze wszelkiego rodzaju |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
Odkopię temacik
![]() Co byście wybrali do domu - Active Power 800VA czy Ever Eco 700 Pro CDS Sinus ![]() Pod UPSa będzie podpięty komputer AMD Athlon 64 3500 (zasilacz 350W) + LCD 19". Mac
![]() |
![]() |
#11 | |
Breaking Steps
Data rejestracji: 25.04.2007
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
za ta cene bral bym jakiegos APC Smart 700 albo 900
![]() |
#13 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |