Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.11.2023, 13:32   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pytam znajomych, to i Was zapytam. A odpowiedź niełatwo znaleźć, dziś fachowcy potrafią robić zgodnie z kartą produktu, ale już pomyśleć o niestandardowej sytuacji już rzadziej (zresztą i z typowymi mają problemy )

Do tej pory moja kotłownia była prosta jak konstrukcja cepa, ale z jedną małą wadą. Schemat ogólny przedstawiałby się mniej więcej tak:

Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie-co_sch_old.jpg

Kiedyś cały obieg był grawitacyjny. Potem pojawiła się pompka i nowszy bojler. Jeśli pompka nie pracuje, wszystko przepływa przez zawór zwrotny. Po włączeniu pompki ciepła woda jest kierowana na obieg grzejników i/lub bojler. Zawór zwrotny zapobiega cofaniu się wody, gdyby ktoś zamknął oba ręczne zawory znów zadziała grawitacja.

Zasobnik CWU jest malutki, tylko 120 litrów, więc traktowałem go jak "krótki obieg" z braku prawdziwego krótkiego obiegu i przy rozpalaniu najpierw on był grzany, a następnie otwierałem obieg na grzejniki.

Teraz wymieniam zasobnik na większy, 300-litrowy. To sprawia, że będzie się grzał znacznie dłużej i bardzo trudno będzie go traktować jako krótki obieg - zamierzam zatem dołożyć takowy. Za automatyczne przestawianie z krótkiego obiegu na obiegi grzewcze ma odpowiadać zawór termostatyczny ATV, według mojej koncepcji mniej więcej tak:

Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie-co_sch_new.png

No i teraz mój problem. Według wszystkich filmów instruktażowych i informacji ogólnych Afriso, pompa wody musi być koniecznie umieszczona na powrocie, pomiędzy zaworem a kotłem:

Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie-afriso_atv_1.png

U mnie to nie będzie miało sensu, ponieważ tak umieszczona pompka nie będzie wytwarzała podciśnienia na zaworze zwrotnym za kotłem, a wręcz będzie "pchała" wodę przez zawór zwrotny od razu na instalację grzejnikową. Jedyne rozwiązanie - musiałbym całkiem odciąć obieg grawitacyjny.

Ewentualnie w karcie katalogowej produktu (o czy nie ma mowy nigdzie indziej) jest alternatywne podłączenie, z zastrzeżeniem, że tu zawór nie zapewnia w stu procentach prawidłowej temperatury powrotu:

Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie-afriso_atv_2.png

No i pytania dla osób, które mają więcej doświadczenia ode mnie, a jednocześnie nie stronią od niestandardowych rozwiązań:

1. Co się stanie, jeśli zamontuję sam zawór w sugerowany przez producenta sposób, ale zostawię pompkę tam, gdzie jest obecnie?
2. Czy jeśli pkt. 1 odpada, to rozwiązanie alternatywne będzie działało bardzo źle, czy tylko trochę gorzej?
3. A jeśli w pkt. 2 gorzej, to czy jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie, które pozwoli mi na dołożenie "bezobsługowego" (i nie opartego na zaworze trójdrogowym ze sterownikiem automatycznym i siłownikiem krokowym za łącznie 1,5k zł ) krótkiego obiegu?

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 11.11.2023 o godz. 16:16
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: