Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.06.2002, 11:02   #1
ZiP
Wyjadacz
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 1,740
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Red face Zepsuł mi się zasilacz AT po tym, jak podłączyłem odwrotnie wtyczki do płyty głównej

Jestem w posiadaniu zabytkowego komputera z 486DX2 na pokładzie. Sprzęt ten był sprawny do czasu, gdy do płyty głównej (AT) podłączyłem odwrotnie wtyczki zasilacza. Jest to zasilacz firmy DTK Computer, model PTP-2006. Po omyłkowym włączeniu komputera w zasilaczu spalił się w bezpiecznik oraz dwa tranzytory. Bezpiecznik wymieniłem, założyłem odpowiedniki tranzystorów (NEC 2SC2335). Na płycie głównej wystrzelił kondensator oznaczony jako TC4 znajdujący się w poblizu wtyczki do podłączenia zasilacza - również wymieniłem. Po wymianie w/w części nadal nie działa.
Moje pytania do Was:
1. Co się zepsuło - czy płyta główna, czy zasilacz?
2. Gdzie mogę znaleźć schemat tego zasilacza?
3. Czy zasilacze AT startują, gdy nie jest podłączona płyta główna? Ten nie chce się wcale włączyć - a wiem, że ATX nie startują bez podłączenia płyty.
4. Jakie uszkodzenia mogły powstać, jak je naprawić?
5. Czy można podłączyć zasilacz ATX zamiast AT?
6. Jeśli naprawa ma przewyższyć koszty nowego zasilacza, to za ile $ mogę kupić nowy (używany, rzecz jasna)?
__________________
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno.
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.06.2002, 18:18   #2
cana
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a sprawdzałeś zasilacz czy teraz działa? / ale pamiętaj rób to pod obciązeniem /
ja stawiam na tio że płyta poszła / jak strzelił kondensator to znaczy że poszło za wysokie napięcie i pewnikiem coś jeszcze jest walnięte / mnie się to też kiedyś zdarzyło ale komp dalej działał/
a zasilacz to jakieś 50 zł
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2002, 18:45   #3
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jezeli masz mozliwosc to pozycz od kolegi lub pojdz do niego i sprawdz czy plyta startuje z jego zasilaczem. Sam zasilacz at po wlaczeniu powinien chodzic wiatrak. Jezeli ci sie spalil i mozliwe ze jeszcze ci sie sciezki gdzies popalily lub oderwaly przy spieciu to musisz kupic nowy zasilacz, lub obudowe bo mozna at kupic za grosze w anonsach. Sam mam do sprzedania jezeli jestes z gdanska to moge ci opchnac za 25zl.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2002, 20:00   #4
ZiP
Wyjadacz
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 1,740
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zasilacz wcale nie działa, nawet wiatraczek się nie obraca, słychać jednak cichy pisk; podejrzewam też uszkodzenie płyty głównej. W zasilaczu, w miejscu na 12 V prąd wyjściowy wynosi zaledwie 1,5 V. Aktualnie poszukuję schematu tego zasilacza albo chociaż aplikacji układów scalonych (konkretnie LM339N i TA79005S).
A napięcie - oczywiście, że poszło za wysokie, np. w miejsce 5 V poszło 12 V. Niestety, ale nie mam możliwości pożyczenia (i sprawdzenia) sprzętu AT, gdyż nie znam nikogo z takimi starociami.

Ile może mnie kosztować najtańsza płyta główna pod AMD 486DX2 80MHz, najlepiej (choć niekoniecznie) z min. 1x PCI
__________________
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno.
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2002, 22:37   #5
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
akyrat sie sklada tak ze posiadam taka plyte glowna ale nie ejstes z gdanska pewnie, cena jej to okolo 15-20zl zaden wydatek
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2002, 08:54   #6
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z pewnością jest to płyta główna, na pewno popaliło parę układów, może też przetworniki napięcia... zasilacz też jest z pewnością uszkodzony. A na przyszłość należy pamiętać (bez urazy), że wtyczki w od zasilaczy AT praktycznie zawsze podłącza się czarnymi kablami do wewnątrz (do siebie)
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2002, 09:52   #7
ZiP
Wyjadacz
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 1,740
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawa jest taka, że zasilacz zamierzam naprawić. Jeśli płyta główna nie działa - no cóż, jej już nie zrobię, to zbyt zaawansowana technologia jak na moje możliwości (utrudniony montaż - wielowarstwowa PCB). W tej chwili w zasialczu powymieniałem kilka części, ale teraz napięcie wyjściowe zamiast 5V jest 18V, zamiast 12V - 27V.
Czy po włączeniu zasilacza bez podłączenia płyty głównej NA PEWNO powinien działać wiatrak?
Płyta główna za 15-20 zł? Ja zapłaciłem więcej za kilka układów scalonych. Hmmm... no nie wiem, tyle to warte na pewno nie jest, ale skoro nie ma zbytu na starocie, a trzeba się tego pozbyć...
__________________
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno.
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2002, 11:10   #8
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No jasne, że w zasilaczach AT zawsze powinien właczać się wiatrak. A skoro uzyskałeś większe napięcie to chyba bezie pasować do kolejki elektrycznej, chyba potrzebuje coś ok 30V

Zasilacz razem z płytą nie są wiele warte.. ale szkoda takiego sprzęru, przynajmniej można pograć we wszystkie stare gierki i poedytywać w TAG-u. Sam ma w chacie AMD 386DX 40MHz 8x1Mb RAMU, 210MB HDD Seagata i kartę graficzną Trident 0,5MB I o dziwo mam na nim zainstalowanego Winodwsa 95 i nawet jakoś to chodzi.
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2002, 11:48   #9
ZiP
Wyjadacz
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 1,740
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobrze, że w przeciwieństwie do ATX włącza się bez płyty głównej. Ale i tak wolę jeszcze nie podłączać wiatraczka do tak wysokiego napięcia ryzykując jego uszkodzenie. Jeszcze niedawno ten zasilacz wcale nie działał, ale gdy odłączyłem stabilizator napięcia (układ TL494CN), uzyskałem na wyjściu napięcie 18 V i 27 V, zamiast 5 V i 12 V. Na razie jakoś robota mi idzie, ale bez schematu to jeszcze trochę może potrwać.
__________________
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno.
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.