![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zerowa sieć bezprzewodowa (WZC)
Szukam informacji na temat jak w tytule. Przed chwilą próbowałem połączyć się z innnego komputera z intenetem w miejscu, w którym właśnie sam z niego korzystam (czytelnia uczelnii). I problem polegał na tym, że komputer (laptop) wykrywał połączenie, teoretycznie łączył się z nią, ale internet mimo to nie działał .
A kiedy dawałem pokazanie listy dostępnych sieci (jak na obrazku - screen z mojego laptopa) pokazywał się na miejscu listy komunikat, że Windows nie jest w stanie nawiązać (skonfigurować) połączenia i żeby albo zrobić to za pomocą zainstalowanego do tego programu (szukałem, ale nic takiego nie udało mi się znaleźć), albo skonfigurować zerową sieć bezprzewodową. Podpowiedź była, żeby poszukać hasła wireless zero configuration (WZC). No i tu trochę zgłupiałem, bo nie mam pojęcia, co to jest.. Czy ktoś z was słyszał może o czymś takim, wie jak to się robi i mógłby mi coś podpowiedzieć? Dodam tylko, że laptop jest firmy ASUS, ale dokładnego modelu w tym momencie nie znam. ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja też nie wiem, ale jak kiedyś się bawiłem tym. W tym twoim połączeniu da się wejść w zawansowane ustawienia i tam mozesz zmieniac typ polączenia - standardowo jest to chyba Access Point moze sprobuj peer-to-peer
Powinien sie wtedu sputac o haslo i usera - jak znasz to wejdziesz. Nie moge sprawdzic bo mam 2000 a tak ładnie wykrywa tylko w XP i 2003server
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Sprawdziłem u siebie, ale nawet nie widzę, gdzie dokładnie można by to zmienić. Poza tym, jak się tak przyjrzałem, to wszystkie ustawienia u mnie wyglądają tak samo, jak na tamtym laptopie..
I nie wspomniałem jeszcze o jednej, ale dość istotnej rzeczy. Otóż u właściciela notebooka w domu internet (również bezprzewodowy) działa bez problemu. Tylko tutaj jest problem (jeszcze dzisiaj będzie sprawdzany w innym miejscu, gdzie także jest bezprzewowody dostęp do internetu).
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja bym sie bawił tu
![]() ( ustawienia sieciowe tej karty, mozesz tez w nie wejsc z ![]() , niesty w 2000 nie da się za wiele ustwaic, ale patrzylem tez na XP i tem bez problemu mi znajcije router sieciow. Natomiast w 2000 sam nic nie chce wykryc U siebie powinieneś miec duzo wiecej mozliwosci
![]() |
#5 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Może jest tak jak na AGH w Krakowie. Łączysz się z AP po czym trzeba się zalogować przez vpn aby dopuściło do neta. Każdy student ma swoje konto.
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Miałem tylko nadzieję, że jest może jakaś prosta odpowiedź, bo jakby komputer był mój, to mógłbym się bawić, a tak to raczej nie będę komuś na komputerze grzebał. @ Ziele Logowania żadnego nie ma na pewno. Sieć jest otwarta dla wszystkich.
![]() |
![]() |
#7 |
Staly poszukiwacz
Data rejestracji: 16.03.2002
![]() |
A jakie masz ustawienia karty ?
masz moze ustwione sale IP na karcie, DNA, Brame. To moze przeszkadzac, Ustaw wszystko na auto, Sprawdz firewall, WZC to straszny badziew, przez to nie chce chodzic czasami mi net w Hotelach czy jakichs AP-ekach "komercyjnych" np Starbuck's.. Sproboj wylaczyc WZC i uzywaj, wbudowanej obslugi w windozie. Sprawdz jakie ustwaienia dostajesz od DHCP na swoim laptopie i rozlacz sie poczym wstaw te dane w drugim laptopie (IP,DNS,BRAMA, MASKA SIECI) to powinno wystarczyc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
Nie wiem, jakie są ustawienia, bo nie bawiłem się aż tak tym laptopem. Firewalla sprawdziłem i wtedy, ale nawet jego wyłączanie nic nie dawało. Zmieniać ustawień internetowych nie chcę, także z tego powodu, że - jak napisałem wcześniej - na tym samym komputerze, ale w domu, gdzie również jest internet radiowy, wszystko działa bez problemu.
Przy najbliższej okazji dowiem się, czy czegoś nie udało się zrobić, a jeśli nie, to spróbuję jeszcze raz się temu przyjrzeć. W każdym razie za bardzo ingerować w komputer nie chcę, bo nie mam takiego kontaktu z właścicielem, żeby w razie czego móc to szybko odkręcić.
![]() |
#9 |
Staly poszukiwacz
![]() |
To jesli jzu uzywasz WZC to utworz dodatkowy profil z wszystkimi ustawieniami na AUTO tnz przypisywanymi przez DHCP, Na moj rozum to mozesz miec stale IP, ktore jest nie kompatybilne z uczelnianym, bo jka sam mowisz "w domu dziala"
Laptop moze byc na masce sieci 255.255.255.0 - dom a uczelnia moze byc na 255.255.254 i juz jest problem a takze twoje ip moze byc z rzedu 192.168.xxx.xxx a uczelnaine 10.0.xxx.xxx lub 17.xxx.xxx.xxx, i z tad problemy, sprawdz ustwienia tego laptopa to da ci odpowiedz odrazu co jest grane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2003
![]() |
Jak jusz jesteśmy przy temacie WiFi +laptop to mógłby mi ktoś polecic karty WiFi do laptopa tak żebym mógł kożystać z sieci na lotniskach, centrach miast itp... Dziekuje.
![]() |
![]() |
#12 |
Staly poszukiwacz
![]() |
Karty do laptopa, temat rzeka
![]() Zalezy co chcesz robic jeszcze z tym laptopem , czy tylko lotniska, sklepy, i centra miast wchodza w gre ? Generalnie nalepsze karty sa Orinoco - gold ( wsparcie dla WAP 128, Silver tylko 64) Ale ogolnie zecz ujmujac wszstkie majace chipset PRISM 2 i 2,5 - Przeogromna baza softu niekoniecznie zupelnie do 'legalnych" celow. Kismet - Linux, Netstumbler - Windows, Ja osobiscie posiadam karte Senao NL-2511CD Plus Ext2 I bardzo ja sobie chwale. Lecz do twoich celow ("lotniskach, centrach miast itp..." powinna wystarczyc prawie kazda karta ![]() Jesli chcesz porowania kart do laptopa to polecam ta stronke: "http://www.seattlewireless.net/index.cgi/HardwareComparison" Jest poprostu NAJLEPSZA Ostatnio zmieniany przez siwy417 : 20.11.2005 o godz. 22:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|