Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zlecę wykonanie gwintowanych tulejek... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zlece-wykonanie-gwintowanych-tulejek-86941/)

prometeusz 18.10.2010 21:01

Akumulator kupowales tydzien temu :hmm:

ed hunter 18.10.2010 21:39

Tydzień temu to może już bardzo chciałem, ale jeszcze nie usłyszałem aaauuuuaaałłłłaaaałłł... :D Przychodzi taki zimny dzień, w którym akumulator staje się naszą najważniejszą sprawą, i nie jest to latem, i najczęściej spychamy to na później jak zapali, a później jest dupa. :>

Tokarza dorwę, sam tam działa, gdzieś polazł i tyle, nie wiem czy da radę, zapytam. :>

grzeniu 19.10.2010 00:04

Co nie da rady, musi dać.
Porządnego tokarza nie zaskoczysz calowym gwintem, nawet drobnozwojnym.
Podejrzewam, a przyznam że aż tak za bardzo się nie znam, że z gwintem zewn nie będzie problemu (zrobi nożem, tylko kwestia ustawienia posuwu), ale gwint wewn chyba już tylko gwintownikiem który trzeba mieć.

Na razie poczekam na twoje zadziałania...mój tokarz, taki którego to nie zaskoczy, jest drogi. Zawsze chodzę do niego, jak już wszystkie inne możliwości zawodzą :szczerb:
Jakoś udaje mi się rzadko z niego 'korzystać'.

prometeusz 19.10.2010 08:47

Niesmialo sie pytam co slychac w sprawie gwintu:drinking: i posuwu:szybksex:

joujoujou 19.10.2010 13:10

Gwint wewnętrzny też da się nożem zrobić - trzeba tylko mieć odpowiednio mały (i odpowiednio uformowany) nóż. :>

Pracowałem kiedyś w firmie, w której byli tacy artyści - niestety kontakt urwał się już dawno temu. :smutny:

I jeszcze gwoli ścisłości - oba te gwinty występują w wiertarkach, a konkretnie w połączeniu uchwyt --> reszta. :)

ed hunter 19.10.2010 17:10

Byłem, powiedział, że jak nie ma czegoś do przymiarki, to calowego nie zrobi a kupowanie narzynki i gwintownika nie opłaca się... :]

Prezesik 19.10.2010 17:15

Na pewno nie byłeś.
Wymyślasz.
Tak właśnie.
:jezyk:

pali 19.10.2010 17:19

Edu, podjedź do firmy Dabex na Dusznickiej, oni zrobią.
Myślałem, że Ty tam jeździsz, to cicho siedziałem :)

jou, są tacy magicy, co na drobnozwojowych hydro robią, ale oczywiście wiem, że to do gazów, chłodnictwa etc

//edit
Edu, zapytaj z góry o koszt, to może nie być tanie
Dabex też robi wysyłkowo, Jou od bidy mógłby sobie sam zamówić, no ale weź tam Edu coś wytarguj osobiście :)

ed hunter 19.10.2010 17:40

Byłem u miejscowego tokarza na Akwarelowej, dorabiał mi już różne cuda...

pali 19.10.2010 17:45

No i nie chciał w ciemno robić, bo wie, że przy takich gwintach, potrzebna jest dokładność. Tak to ja też bym potrafił :)

Dabex zrobi na bank, tylko ciekawe czy policzą ekstra czy w normie.

- Deckard - 19.10.2010 18:17

ale wy znacie magików :) ja za to znam babkę po 60tce która wkurzyła się na męża bo ten obiecał pomalować jej salon

i sama go pomalowała pędzlem do golenia 8 dni walczyła :D to dopiero magia :D

joujoujou 20.10.2010 13:06

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1123594)
Byłem, powiedział, że jak nie ma czegoś do przymiarki, to calowego nie zrobi a kupowanie narzynki i gwintownika nie opłaca się... :]

Z przymiarką pewnie nie byłoby żadnego problemu - 1/2x20 UNF jest w uchwytach wiertarek 2-13mm, 3/8x24UNF w uchwytach 1-10mm. :taktak:

Oczywiście tych w miarę nowych wiertarek - dawniej stosowano stożek Morse'a. :>

Dopytaj, bo mi zależy. :uklon:

prometeusz 20.10.2010 13:09

W nowych wiertarkach jest wszystko na zatrzask - szybka wymiana glowicy. A nie jakies tam gwinty:hmm:

rycho 20.10.2010 14:18

nagwintuj jujku tą tulejkę!
Przecież narzędzia masz.
Chwaliłeś się przez 4 lata.

joujoujou 20.10.2010 15:45

Właśnie kupiłem zestaw gwintowników i narzynek UNF. :P

Tymczasem znalazłem kogoś w Gdańsku, kto być może zrobi te tulejki.

Stay tuned. :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:36.