Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.08.2004, 00:07   #1
Marcin Sakowski
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.06.2004
Marcin Sakowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Zmiana biosu Karty graficznej - tragedia

Postanowiłem zmienić bios w mojej karcie graficznej Nvidia GeForce4 MX SE.
Skorzystałem jak należy z narzędzia nvflash : ściągnąłem nowy bios, zgrałem na dyskietkę. Po zrestartowaniu w Biosie uruchomiłem wszystko poleceniem nvflash.exe -u xxxx.rom -u -t .Ruszyło wszystko jak nalezy stary bios sie skasował, nowy wgrał no należało zrestartować komputer. Po restarcie wszystko ok. Ale kiedy wyłączyłem komputer, po ponownym włączeniu okazało się że jest czarny ekran. Oczywiście zgodnie z pewnym czasopismem zrobiłem wcześniej plik autoexec.bat z powrotem do poprzednich ustawień karty (starego biosu). Karta znowu ruszyła. Ale po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera to samo. Co zrobiłem źle? Załamałem się trochę. Pomóżcie. Nie wiem co mam robić. Ale jeszcze dobre jest to że za każdym razem jak "próbuje wgrać bios" na nowo, żeby karta ruszyła to rusza. Ale po wył. i włącz. komputera nie działa. Będę wdzięczny za pomoc.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.08.2004, 17:04   #2
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jakiej firmy masz tą krte i jakie oznaczenia pamięci??

Ja się podepne pod temat. Mam w domciu karte GF4 MX440 na pamiatkach Infineona i chyba źle wgrany BIOS. Karte już dawno kupiłem ale nie udalo mi sie jej zrobic. Problem w tym, że w win98 po instalce sterów sys nie wstaje. Natomiast w xp system sie uruchamia i chodzi okej. Tylko że żadneog benchmarka ani gry nie idze odpalic. A grafa jest rozpoznawana jako SIS 315 Pro ewentualnie SIS 315/325. CO jest grane i co z tym moge zrobić??
Stary 16.08.2004, 20:35   #3
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

A moze bys tak po wgraniu nowego biosu zainstalowal na nowo sterowniki co?
Stary 17.08.2004, 11:31   #4
Marcin Sakowski
Nowy na forum

Wgranie sterowników....nic nie dało. Po włączeniu komputera nic nie ma dopiero przy oknie logowania obraa jest b. czerwony i rozdzielczość najmniejsza jaka może być. Ustawienia rozdzielczości nic nie wnoszą.....
Stary 17.08.2004, 18:14   #5
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

A jak wgrywasz sterowniki? Odinstalowujesz najpierw stare czy instalujesz nowe na stare?
Stary 17.08.2004, 20:54   #6
houston
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.07.2004
houston w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmm ten efekt jest od razu w czasie startu "biosu plyty i k graficznej ?? czy dopiero na poziomie systemu ?? czy wogole widac menu Twojego Biosu i urzadzen; przerwan ...dostepne jesli na 1-m etapie proponuje docisnac karte do slotow mozliwe ze cos sie obluzowalo ale jesli nadal taki efekt mozliwe ze wszedl w tym czasie virus do 'biosu' a wtedy jest ciezko go "wykopac" wtedy nalezy postepowac jak z virusem "CIH" a bios na pewno jest pod ta k graficzna co wczytywales bo mozliwe ze plik byl 'uszkodzony' a wtedy tak sie bedzie zachowywac jedyna rada jeszcze raz sciagnac biosa tej k graficznej i jeszcze raz go wgrac ale sprawdzajac sloty przed ta operacja Natomiast jesli w przypadku na poziomie systemu to proponuje uzyc trybu "awaryjnego i go dokonfigurowac na tym poziomie
houston jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:57   #7
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Marcin Sakowski
Postanowiłem zmienić bios w mojej karcie graficznej Nvidia GeForce4 MX SE.
[...]
Zasada jest taka jesli karta nie sprawia problemow to wymiana bosu nie ma sensu.. problem z Twoim biosem polega zapewne na zainstalowaniu biosu uniwersalnego dla kart z rodziny chipsetow nvidii, nie kazdy bedzie wspolpracowal bios z danym produktem jakies tam firmy... pozostaje tylko jedna opcja wroc do biosu poprzedniego... jesli masz mozliwosc postaraj sie to zrobic na innym kompie niz twoj...
Stary 18.08.2004, 00:24   #8
siwy417
Staly poszukiwacz

Data rejestracji: 16.03.2002
siwy417 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm.
Masz moze podkreconego kompa ? jesli tak to zejdz do ustawien fabrycznych. Zmien takze moze napiecie na AGP przy Flashowaniu. POszukaj jeszcze raz dokladnie 1 wersje nizej tego nowego sterownika i sprobuj zfalashowac swego GF-a.
siwy417 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 16:01   #9
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ormianin piszesz o uniwerslanych biosach. Gdzie je moge dostać?? Mam też podobny problem, patrz drugi post w tym temacie.
Stary 18.08.2004, 22:03   #10
Marcin Sakowski
Nowy na forum

Nooooo, po pierwsze zmieniłem kartę graficzną na ATI Rodeona 9200, więc próba instalowania sterowników jest oczywiście bez deinstalowania ATI.
Po prostu wyjmuje kartę ATI, wkładam GF4 i startuję. Nie widać ekranu początkowego aż dopiero okno logowania. Czyli stan z momentu wymiany biosu ( wymieniałem jakiś czas temu, ale postanowiłem do tego wrócić bo szkoda karty ). Ponowna próba opisana jw. To samo, nie widać ekranu początkowego i dopiero okno logowania. Wgrywam sterowniki - to samo. Klapa, zero efektu. Słyszałem, że "tańsze karty" mają bios typu read only więc próba instalowania innego nie powiedzie się bo nie jest do tego dostosowana. Więc po prostu ta karta jest do kubła. Chyba, że tak nie jest.
A co do faktu samej zmiany to oczywiście takiej potrzeby nie było.......ciekawość. Pozdrawiam

Twoje uprawnienia: