Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zniknęły mi partycjez dysku, jak je odzyskać ?? ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zniknely-mi-partycjez-dysku-jak-je-odzyskac-32870/)

Patrix 23.03.2004 10:59

Cytat:

Napisany przez raptor123

Ale może mi ktoś powie dlaczego pod nowo zainstalowanej windzie na innym dysku nie chce sięuruchamiać odzyskiwanie w Easy Recovery, wyskakuje okienko skanowanie systemu i wywala mnie na pulpit :( , a i dlaczego z dyskietki bootującej z Easy recovery nie moge zapisywać na partycjach (mam NTFS)?? może tylko działa zapisywanie na FAT32 ??

A przypadkiem nie bawiłeś się w ustawianie praw dostępu czy szyfrowaniem dysków ?? W win2000/xp zwalszcza na ntfs jak sie namiesza to ponowna instalacjia nic nie daje bo jest blokada...

raptor123 22.03.2004 20:38

Cytat:

Zrobiłeś tylko dwa typy partycji ?? (swap + ext3) czy jeszcze jakąś inną
Tak zrobiłem tylko te 2 partycje.
Cytat:

Tylko nie wiem, czemu skasowałeś partycję systemową...
Chyba aby zrobić miejsce...
Jesteś pewnien, że ile partycji stworzyłeś, tyle usunąłeś ??
Skasowałem po to by mieć miejsce na linuksa.
Jestem pewnien, że usunąłem tyle parycji ile zrobiłem.
Cytat:

Obraz systemu miałeś na CD ??
Bo jeśli był na HDD to przed przywróceniem partycje jeszcze były całe...bo miałeś z czego przywracać.
Co do blędu, że nie ma systemu to coś nie tak, bo został podobno przecież poprawnie przywrócony. Sprawdź czy uaktywniłeś partycję systemową.
Po wywaleniu linuxa partycje (fat32, ntfs) często się ukrywają.
PM: partycja/advanced/unhide partition - pokaż, hide partition - ukryj)
Obraz partycji miałem na HDD. Nie uaktywniły się, bo naprawiałem MBR :) .
Partycja systemowa była uaktywniona i nieukryta.

Na tym dysku w windowsie są widoczne 3 :) partycje a w w partition magicu tylko 2.
Ale może mi ktoś powie dlaczego pod nowo zainstalowanej windzie na innym dysku nie chce sięuruchamiać odzyskiwanie w Easy Recovery, wyskakuje okienko skanowanie systemu i wywala mnie na pulpit :( , a i dlaczego z dyskietki bootującej z Easy recovery nie moge zapisywać na partycjach (mam NTFS)?? może tylko działa zapisywanie na FAT32 ??

Patrix 22.03.2004 15:28

Cytat:

Napisany przez raptor123
Partycje NTFS sam skasowałem, pod MDK sam robiłem pratycje.
Partycje linuksowskie kasowałem pod Partition Comanderem bo Partition Magić pokazywał jakiś błąd i nie dokońca go rozumiałem więc wolałem nic nie zmieniać

Zrobiłeś tylko dwa typy partycji ?? (swap + ext3) czy jeszcze jakąś inną ???
Tutaj właśnie zaczął się problem.
PM sie wykrzaczał ?? Pokazywał komunikat typu error czy co innego ??

Cytat:

Napisany przez raptor123
. Po skasowaniu linuksoskich zrobiłem w/w programie partycje FAT32 zamiast NTFS (przez pomyłkę, ale kiedyś nie miał problemów na zapis obrazy partycji z NTFSem)

Tylko nie wiem, czemu skasowałeś partycję systemową...
Chyba aby zrobić miejsce...
Jesteś pewnien, że ile partycji stworzyłeś, tyle usunąłeś ??

Cytat:

Napisany przez raptor123
Wrzuciłęm spowrotem obraz Ghostem i restart kompa.
Po restarcie błąd brak systemu. Do Partition magic i właśnie zobaczyłem żółty pasek zamiast partycji.

Obraz systemu miałeś na CD ??
Bo jeśli był na HDD to przed przywróceniem partycje jeszcze były całe...bo miałeś z czego przywracać.
Co do blędu, że nie ma systemu to coś nie tak, bo został podobno przecież poprawnie przywrócony. Sprawdź czy uaktywniłeś partycję systemową.
Po wywaleniu linuxa partycje (fat32, ntfs) często się ukrywają.
PM: partycja/advanced/unhide partition - pokaż, hide partition - ukryj)

Spróbuj wystartować kompa z knoppixa - bez instalacji, działa z płyty cd.
Może jednak została jakaś partycja linuxowa.

Tak dodatkowo jeszcze powiem, co do dyskietkowej wersji PM.
Jeśli dyskietki były robione na systemach win98/98se, winme (fat32) to nie radze używać ich do systemów win2k/xp/win2k3 (ntfs).
Tak samo odwrotnie ;) Bo bałagan zrobią - sam się porzekonałem.

raptor123 22.03.2004 14:36

Partycje NTFS sam skasowałem, pod MDK sam robiłem pratycje.
Partycje linuksowskie kasowałem pod Partition Comanderem bo Partition Magić pokazywał jakiś błąd i nie dokońca go rozumiałem więc wolałem nic nie zmieniać
. Po skasowaniu linuksoskich zrobiłem w/w programie partycje FAT32 zamiast NTFS (przez pomyłkę, ale kiedyś nie miał problemów na zapis obrazy partycji z NTFSem)
Wrzuciłęm spowrotem obraz Ghostem i restart kompa.
Po restarcie błąd brak systemu. Do Partition magic i właśnie zobaczyłem żółty pasek zamiast partycji.

Patrix 22.03.2004 13:22

Czy pozwoliłeś instalatorwi samemu podczas instalacji zrobić sobie partycje ??
Windowsowe partition menagery nie czytają wszytkich typów partycji linuxowych,
instalator tworzy sobie swapa, ext3 i jeszcze jedna (zapomniałem nazwe) partycje.
Po objawach partition magica to całkiem prawdopodobne - pewnie zamiast partycji to żółty pasek ;) Wystartuj kompa na systemie knoppix, jeśli tablice partycji sie nie zmazały to nie będzie problemu z odczytem.
Jeśli zwaliły się partycje to mało odzyskasz... ja odzyskałem z 80gb tylko 5 gb ;) owszem podczas odzysku strukture katalogów, pliki widać pięknie, ale tylko widać...

raptor123 22.03.2004 10:18

Zniknęły mi partycje z dysku, jak je odzyskać ?? ??

WItam
Wczoraj po instalacji MDK 10.0 i powrocie spowrotem na Win2003 (skasowanie partycji ext3 i swap) zrobiłęm normaną partycję ntfs (taką jak przez założeniem MDK) przywracam winde Gostem uruchamiam kompa a tu pokazuje że nie ma systemu :klnie: :klnie: :klnie: . Wchodze do Partition Magic i błąd Bad Partition, wchodze do Paragon Partition (czy cuś podobnego w nazwie) to samo, wchodze do Partition Commander a tam ostała mi się tylko nieruszona na dysku ostatnia partycja (mała niecała 300MB) reszte szlag trafił.
Próbuje odzyskać partycje w Active Partition Recovery i dupa :klnie: .
Mam pytanie czy da się odzyskać CAŁE partycje z tego dysku. Dodam że nic nie było zapisywane na miejscach tych partycji. Próbowałem odzyskać/nadpisać MBR żeby zobaczył te partycje ale nic :klnie: . Uruchomiłem Easy Recovery i tam zobaczyłęm że część danych pewnie da się odzyskać z tych partycji. I terz pytanko dotyczące Easy Recovery jakie są i co oznaczają skróty literowe dotyczące możliwość odzyskania plików w tym programie bo wczoraj przy plikach miałem te skróty a dzisiaj już nie pamiętam i nie moge sprawdzić bo jestem akurat w pracy.
Z góry za pomoc :)
Pozdr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:01.