Cytat:
Napisany przez DarkSlide97
(Post 1420304)
Mam wykupywać drogą licencję na 5 sekund kawałka który ktoś przypadkowo puścił?
|
Tak, bo skoro robisz filmik, to masz program do montażu - mogłeś taki kawałek wyciąć, wyciszyć itd. Ale nie wolałeś zostawić. Więc ponosisz tego konsekwencje. W takiej a nie, innej formie. Licencja jest droga? A kto ci broni stworzyć swój kawałek? I mieć do niego prawa autorskie? Nikt!
Cytat:
(Post 1420304)
Na głupich memach nikt nie zarabia, po co ludzie mają za nie płacić?
|
Nikt na memach nie zarabia? A skąd taka pewność. Zarabia serwis które je publikuje / zarabia hosting / zarabia google dzięki reklamom. Więc skoro wszyscy zarabiają, dla czego osoba na memie ma nie zarobić? Skoro jej wizerunek bez żadnej zgody został wykorzystany? A tak - zarobią wszyscy - wilk syty, i owca cała. A jak znikną memy, bo przestanie się to opłacać, ojej jaka szkoda.
Cytat:
(Post 1420304)
Śmieszą mnie artyści którzy podpisywali się za dyrektywą. Przecież teraz przez internet buduje się popularność, jeśli nikt nie dowie się o ich dziełach ani nie będzie mógł ich sprawdzić to kto je kupi?
|
A, może chcą zarobić? A nie być dymani przez korporacje... Usługa czy to produkt artystyczny to też jakieś dobro i własność. Za które należy się kasa. Postaw się sytuacji artysty - np. muzyka. Tworzysz piosenkę, dostajesz tam jakieś tantiemy. A inni wykorzystują twoją pracę zarabiają na tym, a ty nic z tego nie masz. Ja tam się im nie dziwie, że to podpisali. Owszem, dojdą do mniejszej widowni, ale zyskają dodatkowe środki, których by nie mieli. Wprawdzie nie wielkie, ale jednak
ACTA nie uderza w obywatele, a uderza w duże korporacje co na tym wszystkim zarabiali krocie. Teraz będą się musieli podzielić.
Patrzysz tylko przez pryzmat szarego obywatela, któremu zabraniają piracić, i oglądać za free i przy tym dorobić - a nie patrzysz na to szerzej. Jak to wykorzystanie cudzej pracy przyczynia się na całą resztę. Owszem ACTA nie sprawi, że artysta / twórca stanie się milionerem. Ale sprawi, że jego praca będzie jego, i za to trzeba będzie zapłacić.
|