Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2003, 11:27   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zwiększyć FPS w filmach?

Kumpel cos mowil ze mozena zwiekszyc fps w filmach ale ja w temacie filmow jestm zielony. Mam Wladce Pierscieni 2 wieze i ma bardzo kiepska jakosc ma 13fps czy idzie zwiekszyc zeby film szedl plynnie? Bo mnie sie wydaje ze nie!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.01.2003, 14:08   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

KAZDY film z tego co wiem ma ZAWSZE 25 klatek na sekunde / czasami mówi sie ze dla płynnosci potrzebne sa tylko 24 a ta 25 to klatka reklamowa - jesli chcecie wiedzieć to napisze o co chodzi /

Ale wracajac do tematu - ostatnio filmy a szczególnie te które korzystają z DIVX 5.02 stały sie bardzo wymagające systemowo / tzn PIII 550 im nie wystarcza i tyle wiam bo sam taki mam /

Jedyna moja rada jesli film który posiadasz Ci sie haczy a korzysta z DivX 5.02 i pod starszym nie uruchmia sie to musisz sprawdzić ustawienia kodeka.

DIVX 5.02 po instalacji ma ustawiony suwak "jakosci" filmu na srodku - wystarczy zjechać do min i wszystko gra - czsami nawet nie widac róznicy w jakości.

Odpalasz film z Windows Media Player - wchodzisz w Plik / Własciwosci / Zaawansowane / i wybierasz z oknienka DIVX Decoder Filter zaznaczasz go i dajesz własniwosci tam odhaczasz wszelkie ptaszki i zjeżdzasz z suwakiem Quality na min.

AHA jesli to nie pomoze to - albo film jest skopany / zdarzały mi sie takie / albo jest zrippowany z taka jakoscią ze poprostu wymaga szybkiego sprzetu / Miałem tak Zripowanych Blokersów bez 1Ghz ciął sie jak głupi a na P4 null problems /

Załaczm screen jak powinno byc wszystko ustawione.

Pzdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-1.jpg  
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2003, 17:07   #3
Yarecky
Stały bywalec ;)

Yarecky zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
o ile mi wiadomo nie można zwiększyć ilości fps w filmie;
film został skompresowany, pozostałe klatki zostały utracone - możesz je ewentualnie sam sobie domalować
Yarecky jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2003, 18:12   #4
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Macie może radę na nienadążanie dzwięku za obrazem Niestety dzieje się to na troche słabym sprzęcie i to jest główna wina Ale czy np. zainstalowanie DivX'a 4 na miejsce 5 cos zmieni Można jakoś temu zaradzić?

Pozdrawiam
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2003, 18:30   #5
kapsel
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.08.2002
kapsel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Macie może radę na nienadążanie dzwięku za obrazem Niestety dzieje się to na troche słabym sprzęcie i to jest główna wina Ale czy np. zainstalowanie DivX'a 4 na miejsce 5 cos zmieni Można jakoś temu zaradzić?

Pozdrawiam
jesli dzwiek nie nadaza za obrazem przez caly czas w takiej samej proporcji to zalatw to sobie VirtualDubem .Ja mialem taki problem z Meska sprawa - ale przesunalem Dubem i bylo w miare OK

kapsel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2003, 19:49   #6
cpuks
Registered

Data rejestracji: 19.12.2002
cpuks zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dla wszystkich co maja slaby sprzet:
http://sourceforge.net/projects/ffdshow
zainstalujcie sobie najnowsza alfe i juz nic nie potrzeba - od razu odtwarza DIVX 3,4,5 XVID i wiele innych... mozecie nawet pogrzebac przy postprocesingu troche

Jak nie to wpiszcie mi na priva - postaram sie pomoc (troszke sie tym interesuje) albo zapraszam na forum divx.pl... (sorki za krypto reklame ale to nie konkurencja dla cdrinfo.pl)
cpuks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2003, 00:59   #7
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cpuks napisa***322;(a)
Dla wszystkich co maja slaby sprzet:
http://sourceforge.net/projects/ffdshow
zainstalujcie sobie najnowsza alfe i juz nic nie potrzeba - od razu odtwarza DIVX 3,4,5 XVID i wiele innych... mozecie nawet pogrzebac przy postprocesingu troche

Jak nie to wpiszcie mi na priva - postaram sie pomoc (troszke sie tym interesuje) albo zapraszam na forum divx.pl... (sorki za krypto reklame ale to nie konkurencja dla cdrinfo.pl)
Wiem jak zwiększyć fps.Zmieniasz rozdzielczośc na np 800x600 i do tego 16 colorów i filmy śmigają że hej.U mnie to pomaga.Filmy chodzą na full screen płynnie jak w telewizorze Co prawda jakość sę pogarsza ,ale mi to nie przeszkadza.
Stary 07.01.2003, 02:08   #8
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ale to jest ciagle ta same fps .

Mały wykład żeby oko ludzkie nie zauważyło "klatkowania" musi byc ok 26klatek na sekunde - mati1700 ty zmniejszajac wymagania po prostu powodujesz ze twój komp wyrabia te klatki bo przy duym współczynniku kompresji jezeli komp sie nie wyrabia z dekompresja powoduje to pomijanie okreslonych klatek - synchronizuje ci dlatego powoduje to efekt"klatkowania" - Najlepiej wytłumaczył Laser (coś Cię ostatnio na gg nie widze jak chcesz uzyskac lepszy efekt zmniejsz quality dopiero jak to nie pomoze zmniejszaj palete kolorów (zmniejszenie rozdzielczosci ekranu nie wpływa na jakość (filmy najczęściej i tak są w mniejszej rozdzielczości" ale faktycznie na "wydolność " procka i wtedy może więcej - to chyba tyle
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2003, 12:07   #9
Kasprzak

moze tu cos zobaczycie screen z gspota
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-gspot.jpg  
Stary 07.01.2003, 12:38   #10
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to ci wskazuje ze wyrabia ci 12 kaltek na s jak sie uprzez zeby było wiecej klatek mozesz zwiekszyc sobie np programmem ubw i zdaje sie vplayerem do odtwarzania wtedy film ci bedzie sie po prostu szybciej odtwarzac - jakosci nie polepszysz napewno
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2003, 13:52   #11
cpuks
Registered

Na prawde sprobojcie na slabym sprzecie z FFDshow!!! Nie dosc ze ma nizsze wymagania to do tego ma kupe opcji (resize, napisy, deintercele itp) a na dodatek ma mniej wymagajacy postprocesing.

Zreszta w tej chwili FFDshow jest najlepsza biblioteka do odtwarzania filmow... XVID DIVX... mowie wam warto!
Stary 07.01.2003, 14:08   #12
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiesz może skąd można wziąć jakiś polski opis opcji tego ffdshow'a
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2003, 14:26   #13
Kasprzak

a nie gryzie sie z filmami? Jak zrzucasz do DivX z DVD nie gryzie sie?
Stary 07.01.2003, 15:02   #14
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sniper napisa***322;(a)
ale to jest ciagle ta same fps .

efekt"klatkowania" - Najlepiej wytłumaczył Laser (coś Cię ostatnio na

Witam !

Siedze w szkole do 15 i zanim misie cos zachce to trzeba sie do lekcji wziąśc - spoko postaram sie to nadrobić w weekend 8)
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2003, 15:18   #15
cpuks
Registered

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Wiesz może skąd można wziąć jakiś polski opis opcji tego ffdshow'a
Wlasnie cos proboje sklecic na forum divx.pl ale na razie to jest w powijakach...

Coz moge powiedziec oprocz tego ze FFDshow jest najlepszym obecnie dekoderem Jak juz zainstalujecie to grzebcie ew. w postprocesingu a inne opcje postaram sie opisac choc i tak nie znam wszystkich bo to jest kombajn.

Wiem ze chodzi prawdopodobnie o optymalne ustawienia do odtwarzania filmow w DIVX XVID itp...

FFDshow jest po polsku - wejdzcie do Tray&dialog setings - jest tam opcja wyboru jezyka a w niej PL.

Jest jeszcze Miscellaneous (Rozne) - tam mozecie ustawic IDTC na XVID.

W opcjach postprocesingu mozna zaznaczyc opcje Full luma range - poprawia to kontrast przy ogladaniu filmow z daleka.

Poza tym niekotorzy moga dodac szum (filmy wygladaja naturalniej nie widac mrugajacych kwadratow, schodkowania koloru, kafelkow - czeste przy ogladaniu na TV (poprzez TV-Out) - opcja Noise tylko ze trzeba dobierac to indywidualnie do filmu ale tutaj sa przykladowe ustawienia
Ustawienie Noise
nie beda one dzialaly super zawsze!

Cytat:
a nie gryzie sie z filmami? Jak zrzucasz do DivX z DVD nie gryzie sie?
Nie nie gryzie sie bo to tylko filtr do odtwarzania - nie zakodujesz tym nic do np DivXa - do tego musisz miec DivX albo XVID...

Ostatnio zmieniany przez cpuks : 07.01.2003 o godz. 15:23
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: